Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
12 ώρες πριν, green gordon είπε

Το δικο μας καταστατικο δεν αναφερει οτι πρεπει να ειναι κλειστο το διαμερισμα για να σφραγιστουν τα σωματα.

Αλλά τι αναφέρει;

• Απαντ. 107
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ελα, διαχειριστης και εγω σε πολυκατοικια με φυσικο αεριο. Ετοιμαζω συνελευση τον αλλο μηνα.

Εγω εχω αλλη λυση. Στα κοινοχρηστα Νοεμβριου (και μετα Ιανουαριου) βαζω χρεωση προκαταβολη φυσικου αεριου 1000€.

ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

Για την θερμανση αποφασιζουν οι ενοικιαστες. Εαν καποιος δεν θελει, αφαιρεση σωματων (σε συνεννοηση με τον ιδιοκτητη του) και θα χρεωθει την παγια χρεωση οπως γραφει το καταστατικο (σε εμας ειναι το 40%)

Επεξ/σία από Fotis_Greece
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Fotis_Greece είπε

ια την θερμανση αποφασιζουν οι ενοικιαστες. Εαν καποιος δεν θελει, αφαιρεση σωματων (σε συνεννοηση με τον ιδιοκτητη του) και θα χρεωθει την παγια χρεωση οπως γραφει το καταστατικο (σε εμας ειναι το 40%)

αν έχεις χρόνο ,για πες μου ποια είναι η πάγια χρέωση ? Είναι πχ το πάγιο του προγράμματος που είστε ? Πάει και η συντήρηση καυστήρα ? είναι 40% μιας συγκεκριμένης κατανάλωσης?

πάντα το είχα απορία

Επίσης για την αφαίρεση σωμάτων , μάλλον εννοείς αποκοπή απο την κεντρική , πχ μπορεί να θέλει κάποιος να βάλει ατομική , ή αλλάζει κάτι ?

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, korakios είπε

αν έχεις χρόνο ,για πες μου ποια είναι η πάγια χρέωση ? Είναι πχ το πάγιο του προγράμματος που είστε ? Πάει και η συντήρηση καυστήρα ? είναι 40% μιας συγκεκριμένης κατανάλωσης?

πάντα το είχα απορία

Πάγια χρέωση είναι ένα ποσοστό της συνολικής χρέωσης του καυσίμου που καταναλώθηκε (40% στην συγκεκριμένη περίπτωση), το οποίο το μοιράζονται όλα τα διαμερίσματα σύμφωνα με τα χιλιοστά θέρμανσης τους ανεξάρτητα αν έχουν κατανάλωση ή όχι.

Αν πχ μια σαιζόν καταναλωθούν 1000€ τότε τα 400€ από αυτά θα τα μοιραστούν όλα τα διαμερίσματα, άσχετα αν το άναβαν ή όχι.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι, ουσιαστικα εγω μπαινω στο προγραμμα που εχω για κοινοχρηστα ( https://www.nextech.gr//eHouse.aspx ) και του μειωνω τα χιλιοστα επιβαρυνσης της θερμανσης κατα 60%, (μου βγαζει σφαλμα στο αθροισμα των χιλιοστων βεβαια αλλα μοιραζει σωστα στους υπολοιπους το ποσο που χανεται)

Πρεπει να δεις τι λεει το καταστατικο (ανεβαζω το δικο μου να δεις). Εγω δεχομαι μονο αφαιρεση σωματων και οχι κολπα κλεισιμο διακοπτη κτλ...(τι.. θα κανω τον αστυνομο εαν τα ανοιγει μονος του το βραδυ) εκτος βεβαια εαν ειναι εντελως κλειστο το διαμερισμα. Αμα θελει να βαλει δικια του θερμανση...με το καλο...

sc03_10061615.jpg

sc04_10061616.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Fotis_Greece είπε

Σωστός!!

Μακάρι να το συμφωνήσουν και στην δικια μου πολυκατοικία αυτό (δεν είμαι διαχειριστής, ούτε έχουν προγραμματισμένη συνέλευση) , γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν πόσο θα τους έρθει!

Περύσι τέτοια εποχή , το είδα σε ενα διάγραμμα το πρωί στον Παπαδάκη, είχε η MWh, 29 ευρώ. Εκανε ένα άλμα στα 320 ευρω και τώρα είναι στα 175 ευρώ. Ακόμα και να μην πέσει αλλο η τιμή, τα 1000ευρώ προκαταβολή, δεν φτάνουν ούτε για την πρώτη εβδομάδα που θα κάψουμε φυσικό αέριο.

Δηλαδή, αν πέρυσι ήρθε ο λογαριασμός στην πολυκατοικία 2.000ευρώ, φέτος θα έρθει πάνω απο 10.000 ! Αν το διαμέρισμα πλήρωσε 100ευρώ, τώρα θα του έρθει 500 (στην καλύτερη). Τι να πρωτοκαλύψεις ως διαχειριστής και ποιον να κυνηγήσεις μετά να τα μαζέψεις.

Και όλα αυτά, αν τα προλάβεις στον πρώτο λογαριασμό να είναι εκκαθαριστικός.

Επεξ/σία από SilentVoice
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παντως να τονισω το εξης. Εμεις γενικα καταναλωναμε περιπου 2500€ (ολη η πολυκατοικαι) καθε χειμωνα σε ΦΑ. Αυτο που μας περασε εφθασε στις 4000€.

Επειδη εφτιαξα σε ολους την φορμα για να μπουν στην ΑΑΔΕ myΘερμανση με το ΑΦΜ μου κτλ, με την επιδοτηση που πηρανε, υπηρξαν διαμερισματα που ουσιαστικα πληρωσανε πιο λιγα (εστω 10-15€ πιο λιγα) απο οτι αλλες χρονιες.Εγω ημουν ακριβως στα ιδια.

Ατυχησανε καποιοι που ηταν ανυπαντροι και δεν ειχανε δικαιωμα στην επιδοτηση επειδη ξεπερναγανε καποιο ετησιο εισοδημα

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, SilentVoice είπε

Σωστός!!

Μακάρι να το συμφωνήσουν και στην δικια μου πολυκατοικία αυτό (δεν είμαι διαχειριστής, ούτε έχουν προγραμματισμένη συνέλευση) , γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν πόσο θα τους έρθει!

Περύσι τέτοια εποχή , το είδα σε ενα διάγραμμα το πρωί στον Παπαδάκη, είχε η MWh, 29 ευρώ. Εκανε ένα άλμα στα 320 ευρω και τώρα είναι στα 175 ευρώ. Ακόμα και να μην πέσει αλλο η τιμή, τα 1000ευρώ προκαταβολή, δεν φτάνουν ούτε για την πρώτη εβδομάδα που θα κάψουμε φυσικό αέριο.

Δηλαδή, αν πέρυσι ήρθε ο λογαριασμός στην πολυκατοικία 2.000ευρώ, φέτος θα έρθει πάνω απο 10.000 ! Αν το διαμέρισμα πλήρωσε 100ευρώ, τώρα θα του έρθει 500 (στην καλύτερη). Τι να πρωτοκαλύψεις ως διαχειριστής και ποιον να κυνηγήσεις μετά να τα μαζέψεις.

Έτσι είναι δυστυχώς. Βάλε και οτιδήποτε άλλο έκτακτο προκύψει φθορά ζημιά κτλ.... 

Δημοσ.
43 λεπτά πριν, korakios είπε

Επίσης για την αφαίρεση σωμάτων , μάλλον εννοείς αποκοπή απο την κεντρική , πχ μπορεί να θέλει κάποιος να βάλει ατομική , ή αλλάζει κάτι ?

To πρώτο σκέλος στο απαντησε ο Joshua.

Το δευτερο, η αποκοπή δηλαδή από τη κεντρική για να βάλεις ατομικη θερμανση ειναι διαφορετικο.

• Εκει κατ αρχην πρέπει να βάλεις συστημα που αποδεδειγμένα ειναι πιο αποδοτικό και λιγότερο ενεργοβόρο από το ήδη υπάρχον. Π.χ. το να αποκοπεις με κλιματιστικά δεν ειναι αποδεκτό.

Αποκοπή με ατομικό λέβητα αερίου/υγραερίου ή με αντλία θέρμανσης ειναι το νόμιμο. Σε τέτοια περίπτωση, χρειάζεται αφενώς να βγάλεις τα σωματα αλλά και να μονώσεις τους κεντρικους σωλήνες της θέρμανσης. Νωρίτερα, έχεις ενημερώσει γραπτώς τη διαχείριση αλλά και όλη τη πολυκατοικία οτι προχωράς σε αυτονομία.

Αφου το κάνεις αυτο, καλείς τη διαχείριση να επιβεβαιώση την πλήρη αυτονόμησή σου.

Ακόμα και έτσι, ο νομος σε υποχρεωνει να πληρωνεις συντήρηση κεντρικού καυστήρα ή επισκευή. Μπορείς να απεμπλακείς μονο με αποφαση γενικης συνέλευσης.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, pontez2 είπε

Αποκοπή με ατομικό λέβητα αερίου/υγραερίου ή με αντλία θέρμανσης ειναι το νόμιμο. Σε τέτοια περίπτωση, χρειάζεται αφενώς να βγάλεις τα σωματα αλλά και να μονώσεις τους κεντρικους σωλήνες της θέρμανσης. Νωρίτερα, έχεις ενημερώσει γραπτώς τη διαχείριση αλλά και όλη τη πολυκατοικία οτι προχωράς σε αυτονομία.

εχμμμ , οκ να μονώσεις τους κεντρικούς σωλήνες , το καταλαβαίνω , αλλά

πως γίνεται να βγάλεις τα σώματα και να έχεις ατομικό λέβητα αερίου/υγραερίου ή αντλία θέρμανσης χωρίς σώματα ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, korakios είπε

εχμμμ , οκ να μονώσεις τους κεντρικούς σωλήνες , το καταλαβαίνω , αλλά

πως γίνεται να βγάλεις τα σώματα και να έχεις ατομικό λέβητα αερίου/υγραερίου ή αντλία θέρμανσης χωρίς σώματα ?

Υποθέτω εννοεί να τα βγάλεις από το κεντρικό σύστημα, όχι γενικά...

11 λεπτά πριν, pontez2 είπε

To πρώτο σκέλος στο απαντησε ο Joshua.

Το δευτερο, η αποκοπή δηλαδή από τη κεντρική για να βάλεις ατομικη θερμανση ειναι διαφορετικο.

• Εκει κατ αρχην πρέπει να βάλεις συστημα που αποδεδειγμένα ειναι πιο αποδοτικό και λιγότερο ενεργοβόρο από το ήδη υπάρχον. Π.χ. το να αποκοπεις με κλιματιστικά δεν ειναι αποδεκτό.

Αφου το κάνεις αυτο, καλείς τη διαχείριση να επιβεβαιώση την πλήρη αυτονόμησή σου.

Ακόμα και έτσι, ο νομος σε υποχρεωνει να πληρωνεις συντήρηση κεντρικού καυστήρα ή επισκευή. Μπορείς να απεμπλακείς μονο με αποφαση γενικης συνέλευσης.

Εντομεταξύ τα νέα κλιματιστικά δεν απέχουν πολύ σε απόδοση από τις αντλίες θερμότητας (όχι τις γεωθερμικές), αλλά τρέχα γύρευε...

Επεξ/σία από agnostos13
Δημοσ.

Ναι, καποιες περιπτωσεις διαμερισματων\δωματα σε τελευταιο οροφο βολευουν για τετοια θεματα. Γινεται αποκοπη του καθετων στηλων και βγαινεις και εντελως απο οτι εξοδα θερμανσης και συντηρησης καυστηρα.

Αμα εισαι ομως στους πρωτους οροφους πρεπει να συμφωνησουν ολοι

Δημοσ.

Αποκοπή από την κεντρική θέρμανση και θέρμανση με κλιματιστικά είναι το καλύτερο και πιο συμφέρον. Τώρα πόσοι και αν θα το δεχτούν στην ΓΣ είναι θέμα.... 

1 λεπτό πριν, Fotis_Greece είπε

Ναι, καποιες περιπτωσεις διαμερισματων\δωματα σε τελευταιο οροφο βολευουν για τετοια θεματα. Γινεται αποκοπη του καθετων στηλων και βγαινεις και εντελως απο οτι εξοδα θερμανσης και συντηρησης καυστηρα.

Αμα εισαι ομως στους πρωτους οροφους πρεπει να συμφωνησουν ολοι

Και σε όλους τους ορόφους γίνεται, αμα έχεις το παλιό δισωληνιο σύστημα, αποκοβεις τα σώματα και ταπωνεις τους σωλήνες ώστε να εισρρεει το νερό στο υπόλοιπο σύστημα των άνω οροφων.

Δημοσ.
18 ώρες πριν, Fotis_Greece είπε

Ελα, διαχειριστης και εγω σε πολυκατοικια με φυσικο αεριο. Ετοιμαζω συνελευση τον αλλο μηνα.

Εγω εχω αλλη λυση. Στα κοινοχρηστα Νοεμβριου (και μετα Ιανουαριου) βαζω χρεωση προκαταβολη φυσικου αεριου 1000€.

εμάς λογικά θα μπει πρώτα το αποθεματικό της πολυκατοικίας (περίπου 3k) ως "μαξιλάρι".

Αυτό με την προκαταβολή, έστω €1000, δύσκολο το βλέπω να περνάει.

15 ώρες πριν, Fotis_Greece είπε

Επειδη εφτιαξα σε ολους την φορμα για να μπουν στην ΑΑΔΕ myΘερμανση με το ΑΦΜ μου κτλ, με την επιδοτηση που πηρανε, υπηρξαν διαμερισματα που ουσιαστικα πληρωσανε πιο λιγα (εστω 10-15€ πιο λιγα) απο οτι αλλες χρονιες.Εγω ημουν ακριβως στα ιδια.

δεν το έπιασα 100% αυτό, τι εννοείς με την επιδότηση που πήραν ? θα μπορούσες να περιγράψεις εν πολύ συντομία τη διαδικασία ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To αποθεματικο ειναι των ιδιοκτητων και δεν εχετε καμια δουλεια να το φατε σε θερμανσεις για τους ενοικιαστες. Θα το χρειαστεις την Ανοιξη να κανεις διακανονισμους για τους λογαριασμους ΦΑ που θα σου εχουν αφησει απληρωτα.

Μαλλον δεν με ακους. ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ. Απο το αποτελεσμα της εισπραξης ή μη προκαταβολης θα διαπιστωσεις κατα ποσο ειναι διατεθιμενοι να πληρωσουν για να ζεσταθουν οι ενοικοι.

Οσον αφορα την επιδοτηση θερμανση ( https://www1.aade.gr/gsisapps5/myThermansi/#!/home ) , να φανταστω οτι κανατε και εσεις περισυ αιτησεις, σωστα? Ο διαχειριστης πολυκατοικιας δεν εφτιαξε την ανιστοιχη αιτηση για τους ενοικους για να κανουν login, να διαλεξουν το διαμερισμα τους και να αιτηθουν?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...