Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Εχω ένα macbook pro του 2015  με hdmi θύρα. Θέλω να πάρω μία εξωτερική οθόνη για να το χρησιμοποιώ στο σπίτι. Κατά 80% σπίτι θα το χρησιμοποιώ και κατά 20% έξω. Η χρήση του θα είναι κυρίως για επεξεργασία φωτογραφίας (photoshop, lightroom) και για προγραμματισμό (vscode, docker  κλπ) και τα κλασσικά (σερφάρισμα, τραγούδια, έγγραφα κλπ)

Θα ήθελα την βοήθεια σε κάποια πράγματα όμως...

α) Πρέπει να κοιτάξω κάτι σαν μίνιμουμ στην οθόνη που θα κοιτάξω? Συχνότητα, τύπος οθόνης κλπ? Σκεφτόμουν κάποια σαν αυτή

β) Ο υπολογιστής με αυτό το τρόπο, δηλαδή την εξωτερική οθόνη, "πιέζεται" παραπάνω? Μπορεί δηλαδή να χαλάσει πιο εύκολα? Ή δεν έχει καμία σχέση?

γ) Θα παίρνατε μια απλή βάση κατακόρυφη ή κάτι σαν docking station που να κουμπώνει το macbook? (Αν υπάρχει για το μοντέλο μου)

δ) Το μεγαλύτερο μου άγχος είναι με την μπαταρία. Πως να χειριστώ τους κύκλους φόρτισης. Αν το έχω μόνιμα στο ρεύμα, δημιουργείται σύντομα πρόβλημα ή απλά εκεί που θα είχε πτώση σε 3 χρόνια πχ, θα έχει σε 2 χρόνια? Υπάρχει κάποια λύση/gadget/software για αυτό?

Ευχαριστώ πολύ!

Δημοσ.

Καλησπέρα,

1. Χρειάζεσαι monitor τύπου IPS (όχι αυτό που προτείνεις) για πιστή απεικόνιση χρωμάτων, κλπ. Μία λύση είναι Full HD, η άλλη εναλλακτική (ανεβαίνεις σε τιμούλα) 4Κ ώστε να την τρέχεις σε Full HD και να έχεις ουσιαστικά retina effect, όπως και στο laptop σου.

2. Πιέζεται παραπάνω ναι, αλλά δεν θα χαλάσει. Μην ανησυχείς. Έχω το ίδιο λαπτοπ με το δικό σου (2015 mbp, 15" χωρίς κάρτα γραφικών) και το τρέχω με 4Κ monitor. Όλα καλά.

3. Προσωπικά έχω πάρει vesa mount για την οθόνη και είναι στον αέρα. Οπότε το λαπτοπ το έχω από κάτω, με ελαφρώς ανοικτή την οθόνη (τόσο ώστε να μην φωτίσει το μηλαράκι, σχεδόν κλειστό) για να ακούω και ήχο και να μην χρειαστεί να έχω ηχεία. Έχω κι εξωτερικά monitor βέβαια για όταν θέλω να ακούσω πιο "δυνατά". Γενικότερα όμως, γιατί να δώσεις χρήματα για dock station ? Αν σου αρέσει βέβαια για το γραφείο σου (desk setup κλπ), τότε μία κατακόρυφη θα ήταν μια χαρά. Οι περισσότερες κάνουν. 

4. Όπως ακριβώς κάνεις μέχρι τώρα. Ρεύμα, απλά μία στο τόσο δούλευέ το και με μπαταρία. Πολλά λέγονται, διάφορα γράφονται, τύχη το λέω εγώ. Ούτε μπορείς να έχεις το νου σου διαρκώς στην μπαταρία. Αν φουσκώσει, θα την αλλάξεις. 

Ελπίζω να βοήθησα :) 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
Στις 2/10/2022 στις 9:09 ΜΜ, iphotographer είπε

Η χρήση του θα είναι κυρίως για επεξεργασία φωτογραφίας (photoshop, lightroom) και για προγραμματισμό (vscode, docker  κλπ) και τα κλασσικά (σερφάρισμα, τραγούδια, έγγραφα κλπ)

Θα ήθελα την βοήθεια σε κάποια πράγματα όμως...

α) Πρέπει να κοιτάξω κάτι σαν μίνιμουμ στην οθόνη που θα κοιτάξω? Συχνότητα, τύπος οθόνης κλπ? Σκεφτόμουν κάποια σαν αυτή

Σίγουρα IPS και θα πρότεινα κάποιο monitor τύπου LG UL500 ή αντίστοιχο μοντέλο, ειδικά για την χρήση που το θες. Θα τα βγάλει τα λεφτά της και θα την ευχαριστηθείς φουλ. Παίζουν στα 220-250€ skroutz και 180-200€ insomnia used. 

β) Ο υπολογιστής με αυτό το τρόπο, δηλαδή την εξωτερική οθόνη, "πιέζεται" παραπάνω? Μπορεί δηλαδή να χαλάσει πιο εύκολα? Ή δεν έχει καμία σχέση?

Ανάλογα τα specs, αλλά ναι...πχ αν συνδέσεις 2 οθόνες 4k μην περιμένεις ότι το experience θα είναι το ίδιο όπως όταν δεν έχεις κανένα monitor πάνω. Ειδικά στα παλαιότερα μοντέλα. Αλλά μην φανταστείς ότι χαλάει έτσι ένα μηχάνημα και για τέτοιους λόγους. Παίζουν πολλοί παράγοντες. Εγώ θα έλεγα ότι δεν πρέπει να σε αγχώνει καν αυτό. Προχώρησε το. 

γ) Θα παίρνατε μια απλή βάση κατακόρυφη ή κάτι σαν docking station που να κουμπώνει το macbook? (Αν υπάρχει για το μοντέλο μου)

Εμένα γενικά με εξυπηρετεί clamshell mode και ένα stand τύπου εδώ αλλά μπορείς να βρεις και πιο οικονομικές επιλογές. Το συγκεκριμένο το είχα αγοράσει από Ελλάδα. Σε άλλους αρέσει το κλασικό stand και το laptop σαν 2η οθόνη. Θα σου πρότεινα να πας στη 2η επιλογή και κάτι σε basic satechi stand γύρω στα 20-30€ μιας και είναι μικρό και μπορείς να το χρησιμοποιείς και εκτός γραφείου. 

δ) Το μεγαλύτερο μου άγχος είναι με την μπαταρία. Πως να χειριστώ τους κύκλους φόρτισης. Αν το έχω μόνιμα στο ρεύμα, δημιουργείται σύντομα πρόβλημα ή απλά εκεί που θα είχε πτώση σε 3 χρόνια πχ, θα έχει σε 2 χρόνια? Υπάρχει κάποια λύση/gadget/software για αυτό?

Αν είναι σε καλή κατάσταση το laptop σου δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα ότι και αν επιλέξεις να κάνεις. Αλλά επειδή αναφέρεις μοντέλο του 15 και δεν ξέρω αν έχεις αλλάξει μπαταρία, νομίζω ότι γενικά είσαι για μόνιμα στο ρεύμα και όποτε το θες για εκτός γραφείου, το παίρνεις για να κάνει και ένα reset/cycle σαν μηχάνημα. Αλλά δεν ξέρω πόσο θα σε κρατήσει η μπαταρία του. 

Ελπίζω να σε κάλυψα. 

• Thanks 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Με κάλυψαν πλήρως οι απαντήσεις σας. Τώρα μια τελευταία ερώτηση σε ένα δίλημμα. Η απάντηση μάλλον είναι υποκειμενική.

• Οθόνη 24" ?
  • Οθόνη 27" ?
  • Οθόνη 29" Ultrawide ?

Ψήνομαι για ultra wide αλλά δεν ξέρω κατα πόσο βολεύει? 

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, iphotographer είπε

Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Με κάλυψαν πλήρως οι απαντήσεις σας. Τώρα μια τελευταία ερώτηση σε ένα δίλημμα. Η απάντηση μάλλον είναι υποκειμενική.

• Οθόνη 24" ?
  • Οθόνη 27" ?
  • Οθόνη 29" Ultrawide ?

Ψήνομαι για ultra wide αλλά δεν ξέρω κατα πόσο βολεύει? 

Ανάλογα το budget, και τα specs της οθόνης θα πρότεινα ως 1η επιλογή 27αρα διαφορειτκά 24αρα.
29αρα ultrawide δεν έχει καλές οθόνες για τη χρήση που τη θες. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, M A T R I X είπε

Ανάλογα το budget, και τα specs της οθόνης θα πρότεινα ως 1η επιλογή 27αρα διαφορειτκά 24αρα.
29αρα ultrawide δεν έχει καλές οθόνες για τη χρήση που τη θες. 

Ευχαριστώ. Μάλλον θα πάω στην 27αρα που πρότεινες

Δημοσ.

Να σημειώσω επίσης πως σε 24άρα δεν θα βρεις 4k ανάλυση (1-2 αν κυκλοφορούν ακόμα). Αυτή που σου προτείνει ο φίλος matrix είναι μια χαρά. Δεν έχει όμως usb c υποδοχή. Τώρα δεν σε πειράζει αφού το λαπτοπ σου δεν έχει θύρα, θα σε "πειράξει" όμως αν μελλοντικά αναβαθμίσεις laptop. Οπότε κοίταξε τί εναλλακτικές (αν) έχεις. 27άρα 4K, IPS. 

Δημοσ.
7 ώρες πριν, iphotographer είπε

Ευχαριστώ. Μάλλον θα πάω στην 27αρα που πρότεινες

Δες και εδώ αν ενδιαφέρεσαι για used. Έχει 1-2 LG 27" 4k στα 180-200€.

Τώρα για τα μοντέλα (27UK850/27UL850) με port usb c και ηχεία, δεν το προτείνω επειδή δεν θεωρώ ότι αξίζει η διαφορά χρημάτων. Επίσης η συγκεκριμένη δίνει μόνο έως 60W αν θυμάμαι καλά. Είναι λίγα και για παλαιότερα μοντέλα. 

• Like 1
  • 5 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 2/10/2022 στις 11:22 ΜΜ, mistr4l είπε

Καλησπέρα,

1. Χρειάζεσαι monitor τύπου IPS (όχι αυτό που προτείνεις) για πιστή απεικόνιση χρωμάτων, κλπ. Μία λύση είναι Full HD, η άλλη εναλλακτική (ανεβαίνεις σε τιμούλα) 4Κ ώστε να την τρέχεις σε Full HD και να έχεις ουσιαστικά retina effect, όπως και στο laptop σου.

2. Πιέζεται παραπάνω ναι, αλλά δεν θα χαλάσει. Μην ανησυχείς. Έχω το ίδιο λαπτοπ με το δικό σου (2015 mbp, 15" χωρίς κάρτα γραφικών) και το τρέχω με 4Κ monitor. Όλα καλά.

3. Προσωπικά έχω πάρει vesa mount για την οθόνη και είναι στον αέρα. Οπότε το λαπτοπ το έχω από κάτω, με ελαφρώς ανοικτή την οθόνη (τόσο ώστε να μην φωτίσει το μηλαράκι, σχεδόν κλειστό) για να ακούω και ήχο και να μην χρειαστεί να έχω ηχεία. Έχω κι εξωτερικά monitor βέβαια για όταν θέλω να ακούσω πιο "δυνατά". Γενικότερα όμως, γιατί να δώσεις χρήματα για dock station ? Αν σου αρέσει βέβαια για το γραφείο σου (desk setup κλπ), τότε μία κατακόρυφη θα ήταν μια χαρά. Οι περισσότερες κάνουν. 

4. Όπως ακριβώς κάνεις μέχρι τώρα. Ρεύμα, απλά μία στο τόσο δούλευέ το και με μπαταρία. Πολλά λέγονται, διάφορα γράφονται, τύχη το λέω εγώ. Ούτε μπορείς να έχεις το νου σου διαρκώς στην μπαταρία. Αν φουσκώσει, θα την αλλάξεις. 

Ελπίζω να βοήθησα :) 

Καλησπέρα την έχω την οθόνη αυτή την LG 27UL500W αλλά η απορία μου είναι η εξής.Την έχω στο 1080p γιατί ακόμα και στο 1440P έχει αρκετά μικρές τις γραμματοσειρές!Αν τώρα θέλω να δω καμία ταινία την βάζω στο 4Κ (εφόσον η ταινία υποστηρίζει την ανάλυση 4Κ φυσικά).Όμως το να την έχει κάποιος σε 4K μόνιμα νομίζω ότι θα βγάλει τα μάτια του ειδικά στις εργασίες...

Επεξ/σία από nektariossgourakis
Δημοσ.

@nektariossgourakis αν εχεις 4K monitor τοτε μια καλη λυση ειναι αυτή εδώ για το θεμα που αναφέρεις https://github.com/waydabber/BetterDisplay

image.png.3e834f38615a4145877bdef11c2f753b.png

Εχει paid αλλα και free εκδοση η οποια σου δινει πολλες παραμετροποιήσεις - η πιο βασικη απο ολες το slider για το resolution.

Έχω 4Κ οθονη αλλα για να μη μου βγουν τα ματια οπωσ λες το βαζω στο 1080p (αλλα είναι το retina 1080p δηλαδη 1080p * 4 = 4K αναλυση).

Στην paid ολα τα σεταρισματα ειναι πιο ευκολα - π.χ. στην free δεν εχει το slider και το configuring θελει λιγο παραπανω χρονο. Το χρησιμοποιήσα πρώτη φορά όταν είχα μια 2K οθόνη και με βόλεψε.

Αξίζει τα λεφτά του (σαν developer ειπα να στηρίξω τη προσπάθεια αυτή και πηρα την paid εκδοση).

Ελπίζω να βοηθήσει ! 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, gianso είπε

@nektariossgourakis αν εχεις 4K monitor τοτε μια καλη λυση ειναι αυτή εδώ για το θεμα που αναφέρεις https://github.com/waydabber/BetterDisplay

Εχει paid αλλα και free εκδοση η οποια σου δινει πολλες παραμετροποιήσεις - η πιο βασικη απο ολες το slider για το resolution.

Έχω 4Κ οθονη αλλα για να μη μου βγουν τα ματια οπωσ λες το βαζω στο 1080p (αλλα είναι το retina 1080p δηλαδη 1080p * 4 = 4K αναλυση).

Στην paid ολα τα σεταρισματα ειναι πιο ευκολα - π.χ. στην free δεν εχει το slider και το configuring θελει λιγο παραπανω χρονο. Το χρησιμοποιήσα πρώτη φορά όταν είχα μια 2K οθόνη και με βόλεψε.

Αξίζει τα λεφτά του (σαν developer ειπα να στηρίξω τη προσπάθεια αυτή και πηρα την paid εκδοση).

Ελπίζω να βοηθήσει ! 

Kάτσε με μπέρδεψες λίγο την έχω την εφαρμογή αλλά επιλογή Retina 1080p εγώ εκεί δεν είδα να έχει...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To 1080p που εχει σαν επιλογη ειναι ουσιαστικα σαν να χρησιμοποιεις την 4Κ σαν retina (σορρυ αν προκαλεσα μπλεξιμο).

Εισαι στη paid ή στη free εκδοση ? 

Θυμαμαι στη free δεν ειχε το slider αν θυμαμαι καλα παλια - αν εισαι στη paid δοκιμασε 1080p να βαλεις. Στο πόσο το έχεις ? 

Γενικα οσο πας το slider αριστερα μεγαλωνει το UI / γραμματα - οσο το πας δεξια μικραινουν.

Επεξ/σία από gianso
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, gianso είπε

Ελπίζω να βοηθήσει ! 

Εγώ τελευταία βολεύτηκα τελικά στο 2048Χ1152 το γνωστό 2Κ είναι μια μέση κατάσταση να πετύχεις ούτε πολύ μεγάλες όπως φαίνονται στην 1080p ανάλυση αλλά ούτε και πολύ μικρές γραμματοσειρές όπως φαίνονται στην 4Κ ανάλυση.

image.jpeg.a69e5b6c76940ada03210baf5df4b48b.jpeg

Εντωμεταξύ επειδή δεν το ήξερα οι retina οθόνες έχουν προεπιλεγμένες αναλύσεις 1080p ?

Επεξ/σία από nektariossgourakis
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 31/3/2023 στις 10:01 ΠΜ, gianso είπε

Ελπίζω να βοηθήσει ! 

Την είχα βάλει κι εγώ παλιότερα αυτή την εφαρμογή. Τελικά, μετά από το post σου την ξανά κατέβασα, πλήρωσα για την Pro έκδοση (18.60€ κοστίζει) γιατί είναι εξαιρετική και ήθελα να βοηθήσω τον developer.

Μέχρι πρότινος είχα τη Dell S2723QC σε 2Κ ανάλυση. Τη γύρισα σε 1080p και νομίζω ότι θα μείνω εδώ γιατί όλα είναι πιο smooth (ακόμη και η κίνηση του mouse cursor).

Thanks για το recommendation. 😊

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, bill_viper είπε

Την είχα βάλει κι εγώ παλιότερα αυτή την εφαρμογή. Τελικά, μετά από το post σου την ξανά κατέβασα, πλήρωσα για την Pro έκδοση (18.60€ κοστίζει) γιατί είναι εξαιρετική και ήθελα να βοηθήσω τον developer.

Μέχρι πρότινος είχα τη Dell S2723QC σε 2Κ ανάλυση. Τη γύρισα σε 1080p και νομίζω ότι θα μείνω εδώ γιατί όλα είναι πιο smooth (ακόμη και η κίνηση του mouse cursor).

Thanks για το recommendation. 😊

Χαίρομαι που βοήθησα ! Ναι είναι καλογραμμένη και με συχνά updates - πράγμα που δείχνει μεράκι ! 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...