Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Maurikycli είπε

Από πού κι ως πού μια επένδυση σε ένα οικιστικό ακίνητο "πρέπει " να αποσβεστεί στα 10 χρόνια βρε παιδιά; 🤔

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα αυτό που εννοούμε ως "απόσβεση" (εκτός αν μένει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μέσα) γιατί ούτως ή αλλως στο τέλος της Χ περιόδου, πουλάς το σπίτι και παίρνεις μέρος των χρημάτων σου πίσω. 

Είναι περισσότερο ως επένδυση η αγορά ακινήτου και ενοικίαση του. Απόσβεση είναι όταν το αγοράζεις και μένεις μέσα, οπότε γλιτώνεις ένα ενοίκιο που αποσβένει το σπίτι. Αν η απόσβεση αυτή γίνει σε λιγότερα απο 20 έτη, τότε θεωρείται καλή η τιμή αγοράς. Το φυσιολογικό είναι περίπου 25 έτη. 

• Απαντ. 196
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
10 ώρες πριν, 1comment είπε

Οι "συμβουλές" σου είναι σίγουρο ότι προέρχονται από έναν άνθρωπο που δεν έχει σχέση με το χρήμα, παρά μόνο θεωρητικά. 

Καταρχήν ο φίλος είπε ότι διαθέτει 50-100Κ. Δεν μιλάμε για κανα τρελό ποσό που θα χάσει την αξία του. Είναι ένα ποσό που ο κάθε λογικός άνθρωπος θα κρατούσε στην άκρη ώστε να ζει άνετα τη στιγμή που βλέπει τους υπόλοιπους να δυσκολεύονται και να μην μπορούν να πληρώσουν τα απαραίτητα, να περιμένουν το τέλος του μήνα για να αγοράσουν κάτι παραπάνω, να κλαίγονται κλπ. Το να τα χαλάσεις χωρίς να έχεις άλλα χρήματα στην άκρη για παν ενδεχόμενο, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που τα ακίνητα (που του προτείνετε) έχουν εκτοξευτεί και δεν θα βρει τίποτα της προκοπής σε αυτά τα λεφτά, εμένα μου φαίνεται μια τρύπα στο νερό και καθόλου "επένδυση". Με 50-100Κ ουσιαστικά μιλάμε για ένα καλό κομπόδεμα, όχι ένα ποσό για αγορά ακινήτου με σκοπό την εκμετάλλευση (πώληση, ενοικίαση). Θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 20-30Κ για να το ανακαινίσει-αναβαθμίσει και να το πουλήσει παραπάνω για να έχει κέρδος. Τα διαθέτει; Ίσως αν είμασταν στο 2014-16 με αυτά τα λεφτά να αγόραζε κάτι της προκοπής, τώρα όχι. 

Δηλαδή οι φραγκάτοι σαν και εσένα είναι καταστροφολόγοι, έχουμε πόλεμο πείνα κτλ.

Επίσης από που προκύπτει ότι ο νηματοθέτης δεν θα κρατήσει ένα ποσό για να είναι άνετος, τον ρώτησες; 

Ούτε τι αποταμιέυσεις έχει ξέρεις ,ούτε τα πάγια του έξοδα, ούτε τίποτα, οπότε αυτές οι κακομοιριές που παράλληλα το παίζεις φραγκάτος (ενώ φοβάσαι μην ανέβει η κιλοατώρα, γελάνε και οι πέτρες) ουδεμία χρησιμότητα έχουν σε ένα θέμα που η ερώτηση είναι πια είναι καλύτερη επένδυση.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, sphinxgr είπε

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα αυτό που εννοούμε ως "απόσβεση" (εκτός αν μένει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μέσα) γιατί ούτως ή αλλως στο τέλος της Χ περιόδου, πουλάς το σπίτι και παίρνεις μέρος των χρημάτων σου πίσω. 

Είναι περισσότερο ως επένδυση η αγορά ακινήτου και ενοικίαση του. Απόσβεση είναι όταν το αγοράζεις και μένεις μέσα, οπότε γλιτώνεις ένα ενοίκιο που αποσβένει το σπίτι. Αν η απόσβεση αυτή γίνει σε λιγότερα απο 20 έτη, τότε θεωρείται καλή η τιμή αγοράς. Το φυσιολογικό είναι περίπου 25 έτη. 

Α, μπράβο, 25 χρόνια και αν. Μη φουσκώνουν και τα μυαλά του κόσμου 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Α, μπράβο, 25 χρόνια και αν. Μη φουσκώνουν και τα μυαλά του κόσμου 

Το θέμα είναι επίσης πως με δάνειο και επιτόκιο 4%, πληρώνεις τελικά στα 25 χρόνια 50% πάνω την τιμή αγοράς. Οπότε η απόσβεση μέσω δανείου... τελικά φτάνει τα 40 χρόνια!!!

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ θα έλεγα τα εξής:

1. αγορά χρυσού
  2. φωτοβολταικό πάρκο
  3. αγορά ακινήτου σε προσφορά - ανακαίνιση - πώληση

Φίλος πρόσφατα βρήκε διαμέρισμα με 25κ . Έδωσε άλλα 25κ για μεταβίβαση και ανακαίνηση. Το πούλησε 60κ την επόμενη μέρα. Έβγαλε 10κ σε 2 μήνες. Τώρα ψάχνει για άλλο.

Επεξ/σία από Camal
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, armagedwnn είπε

Δηλαδή οι φραγκάτοι σαν και εσένα είναι καταστροφολόγοι, έχουμε πόλεμο πείνα κτλ.

Επίσης από που προκύπτει ότι ο νηματοθέτης δεν θα κρατήσει ένα ποσό για να είναι άνετος, τον ρώτησες; 

Ούτε τι αποταμιέυσεις έχει ξέρεις ,ούτε τα πάγια του έξοδα, ούτε τίποτα, οπότε αυτές οι κακομοιριές που παράλληλα το παίζεις φραγκάτος (ενώ φοβάσαι μην ανέβει η κιλοατώρα, γελάνε και οι πέτρες) ουδεμία χρησιμότητα έχουν σε ένα θέμα που η ερώτηση είναι πια είναι καλύτερη επένδυση.

Γιατί, εσύ ξέρεις τι αποταμιεύσεις έχει που του πρότεινες να χαλάσει όλα του τα λεφτά σε αγορά ακινήτου τη στιγμή που με αυτό το κεφάλαιο δεν αγοράζει τίποτα αξιόλογο; Να χαμε να λέγαμε...

Δεν είπα ότι είμαι φραγκάτος (είμαι, δεν είμαι, δεν θα το έλεγα ούτε σε ένα φόρουμ ούτε καν σε φίλους). Όσο για την κιλοβατώρα, δεν ξέρω πώς το συσχετίζεις. Εκτός αν θεωρείς ότι σε όποιον του περισσεύουν, θα τα δίνει αβέρτα στις εταιρίες ρεύματος χωρίς να ψάχνει τη φθηνότερη. Με αυτό το σκεπτικό, σίγουρα δεν μαζεύεις λεφτά!

Επεξ/σία από 1comment
Δημοσ.
1 ώρα πριν, 1comment είπε

Γιατί, εσύ ξέρεις τι αποταμιεύσεις έχει που του πρότεινες να χαλάσει όλα του τα λεφτά σε αγορά ακινήτου τη στιγμή που με αυτό το κεφάλαιο δεν αγοράζει τίποτα αξιόλογο; Να χαμε να λέγαμε...

Δεν είπα ότι είμαι φραγκάτος (είμαι, δεν είμαι, δεν θα το έλεγα ούτε σε ένα φόρουμ ούτε καν σε φίλους). Όσο για την κιλοβατώρα, δεν ξέρω πώς το συσχετίζεις. Εκτός αν θεωρείς ότι σε όποιον του περισσεύουν, θα τα δίνει αβέρτα στις εταιρίες ρεύματος χωρίς να ψάχνει τη φθηνότερη. Με αυτό το σκεπτικό, σίγουρα δεν μαζεύεις λεφτά!

Εγώ διαβάζω τι γράφουν οι συνομιλητές μου πριν απαντήσω.

Αποκλείεται να πρότεινα να αγοράσει σπίτι, απάντησα σε εσένα που είχες φέρει την καταστροφή, πόλεμος κτλ και η ερώτηση μου προς εσένα ήταν που να πάνε αν γίνει πόλεμος αφού θα είναι παράνομο κτλ.

Δεύτερον απάντησα και σε κάποιον άλλον ότι τα τελευταία χρόνια ήταν τα καλύτερα σε όποιον επένδυσε σε μετοχες etc.

Τρίτον απάντησα σε εσένα ότι εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού η λογική να τα κρατήσεις σε ρευστό (χρήματα που δεν χρειάζεσαι άμεσα +έκτακτες ανάγκες) είναι η χειρότερη από όλες. Όπως πολλοί μπερδεύουν εδώ όταν υπάρχει πληθωρισμός τα μεγαλύτερα καταφύγεια είναι ο χρυσός και η ακίνητη περιουσία. Δεν βάζεις τα χρήματα σου για να κερδίσεις κάτι αλλά για να έχουν και σε τρία χρόνια την ίδια αξία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 4/10/2022 στις 9:00 ΠΜ, gx3n είπε

Το διαμέρισμα είναι μία εξαιρετική ιδέα γιατί θα σου μείνει, αλλά η κατάσταση πλέον δεν είναι όπως ήταν πριν μερικά χρόνια. 

• Ο χ-ψ ενοικιαστής σταδιακά καταστρέφει το σπίτι το οποίο και θα χρειαστεί διορθώσεις όταν φύγει και πριν μπει ο επόμενος.
  • Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα είναι καλός ενοικιαστής και θα πληρώνει τα ενοίκια όπως πρέπει. 
  • Χρέη που μπορεί να σου αφήσει είναι τα κοινόχρηστα + νερό ( το ρεύμα το βάζει συνήθως ο ενοικιαστής στο όνομα του).
  • Η διαδικασία της έξωσης και δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο και στοιχίζει!!!
  • Άσχετα με το αν πληρώνει τα ενοίκια εσύ θα πληρώσεις κανονικά εφορία όταν έρθει η ώρα. 

Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να κάνω μία έξωση, η ενοικιάστρια έχει φτάσει να χρωστάει 10κ+ και με καθυστερεί η τράπεζα γιατί δεν μου δίνουν κινήσεις λογαριασμών για πάνω από 18 μήνες.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η κάθε επένδυση μπορεί να βγάλει άπειρα θέματα που δεν έχεις προβλέψει. Αλλά το ακίνητο θα το έχεις για πάντα!

Μπορείς να λάβεις τα statements του λογαριασμού σου μέσω ebanking... εκτός και αν εννοείς άλλο πράγμα.
Έπι τη ευκαιρία, πώς έφτασε άνθρωπος να χρωστάει 10κ στην Ελλάδα;!
Κατά τα άλλα, έχεις απόλυτο δίκιο.

Στις 4/10/2022 στις 12:01 ΜΜ, vagos789 είπε

Στις Κυκλαδες με 50Κ παιρνεις ερειπιο δηλαδη οικοπεδο στην ουσια

Τα ακινητα εμφανιζονται απο καποιους ως ευκολη επενδυση που σου φερνει ευκολα λεφτα στην τραπεζα,αυτο συνηθως το πιστευουν οσοι δεν εχουν ακινητα και δεν ξερουν τι σημαινει συντηρηση,φοροι,πιστολιασμα,ζημιες κτλ

Αυτό ακριβώς φίλτατε, έχοντας αρκετά ακίνητα που μισθώνω μπορώ με ασφάλεια να πω πως πολλές φορές φτάνει να είναι δεύτερη δουλειά μου η ενασχόληση με αυτά. Δεν αξίζει, τουλάχιστον στην Ελλάδα του 2022, να έχεις ακίνητα, εκτός και αν μιλάμε για πάρα πολλά, όπου τα συνολικά σου έσοδα από τα ενοίκια θα αφήνουν ένα σεβαστό ποσό στη διάθεσή σου, διαφορετικά τα κέρδη που νομίζεις ότι έχεις από τα ενοίκια αν τα βάλεις κάτω σε σχέση με αυτά που πρέπει να πληρώσεις σε φόρους και σε φθορές είναι αμελητέα.

Στις 5/10/2022 στις 10:37 ΠΜ, sphinxgr είπε

Πλέον αν δεν έχεις συγκάτοικο, δεν μπορείς να μείνεις μόνος σου. Όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ.

Μια χαρά μένεις μόνος σου, εκτός από κάποιες μεγαλουπόλεις όπου είναι πιο δύσκολο να βρεις 2αρι όπως π.χ. Παρίσι, Βερολίνο κ.λπ. Το οποίο είναι λογικό και επόμενο εφόσον όλοι οι άνθρωποι θέλουμε να μένουμε στην πρωτεύουσα αλλά δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για όλους.

Αυτό το χάλι που υπάρχει στην Ελλάδα όπου δίνεις τουλάχιστον το 40% του μισθού σου στο ενοίκιο δεν υπάρχει πουθενά αλλού, μη λέμε ό,τι να ναι

Στις 5/10/2022 στις 11:08 ΠΜ, sphinxgr είπε

Η υποβαθμισμένη περιοχή του κέντρου έχει κόστος πώλησης 70.000€. Αν πας σε καλύτερη περιοχή ή σε πιο νέο σπίτι, θα ανέβει και το κόστος αγοράς οποτε και το ενοίκιο....

Δυστυχώς οι υπολογισμοί είναι αδυσώπητοι. Είναι αδύνατον να μείνεις μόνος, εκτός αν μένεις σε υπερτρώγλη υπογείου στον Αγιο Παντελεήμων στην Αθήνα. 

Απολύτως μόνο 2 τρόποι υπάρχουν να μειωθούν τα ενοίκια.

1. Άπειρες νέες κατοικίες / εργατικές κατοικίες κλπ (μεγαλύτερη προσφορά vs ζήτηση)
  2. Να επέλθει νέα τεράστια οικονομική κρίση με μειώσεις μισθών και ανεργία. 

Πολλοί θα πουν να αυξηθούν οι μισθοί. Αν αυξάνονται οι μισθοί, αυξάνονται και τα ενοίκια. Αυτά πάνε παρεούλα. Για να έχεις οικονομική δύναμη, σημασία έχει πόσα περισσότερα παίρνεις απο τους άλλους στη χώρα σου. Αν όλοι παιρνουν τα ίδια, δεν γίνεται δουλεια.

Όσο το 50% του πληθυσμού της χώρας θέλει να κατοικεί στην Αττική τα ενοίκια εδώ θα είναι απλησίαστα... απλή προσφορά και ζήτηση. Σε κυριολεκτικά οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας οι άνθρωποι μόνο που δεν παρακαλάνε να μισθώσουν σε ενοικιαστές σπίτι 100 τ.μ. με μαξ 300 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, και για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα του νήματος, θα σε συμβούλευα να τα αφήσεις απλώς στην τράπεζα διότι με 100Κ επένδυση στην Ελλάδα του 2022 δεν κάνεις ούτε για δείγμα. Και αν τελικά κάνεις εάν αποτύχει θα τα χάσεις όλα ασυζητητί, διότι ένα τόσο μικρό ποσό δεν σου δίνει περιθώριο να μην τα επενδύσεις όλα.

Επεξ/σία από Losraio
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Camal είπε

Εγώ θα έλεγα τα εξής:

1. αγορά χρυσού
  2. φωτοβολταικό πάρκο
  3. αγορά ακινήτου σε προσφορά - ανακαίνιση - πώληση

Φίλος πρόσφατα βρήκε διαμέρισμα με 25κ . Έδωσε άλλα 25κ για μεταβίβαση και ανακαίνηση. Το πούλησε 60κ την επόμενη μέρα. Έβγαλε 10κ σε 2 μήνες. Τώρα ψάχνει για άλλο.

Τι σημαίνει μεταβίβαση; αν αγοράσω ένα σπίτι πρέπει να πληρώσω για μεταβίβαση; Δηλαδη να είναι στο όνομά μου; 

Δημοσ.
32 λεπτά πριν, haokr είπε

Τι σημαίνει μεταβίβαση; αν αγοράσω ένα σπίτι πρέπει να πληρώσω για μεταβίβαση; Δηλαδη να είναι στο όνομά μου; 

προφανώς. γενικά από την τιμή πώλησης, χονδρικά εντελώς, υπολογιζεις περί[που ενα 10% πάνω με τα διαφορα εξτρα εξοδα 

• Confused 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Camal είπε

Κάποτε είχε ψηφιστεί "φόρος υπεραξίας" που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Αν εφαρμοστεί (και καλώς) θα κοπούν αυτά.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Doubt είπε

Κάποτε είχε ψηφιστεί "φόρος υπεραξίας" που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Αν εφαρμοστεί (και καλώς) θα κοπούν αυτά.

Η στέγη είναι κοινωνικό αγαθό 😕

Δημοσ.

Το να βγάζεις 10 χιλιάρικα αφορολόγητα σε 2 μήνες κι αυτό κοινωνικό αγαθό είναι;

Μιλάμε για επαγγελματική απασχόληση πλέον.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...