Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στους πεφωτισμένους του φόρουμ! Είναι το πρώτο μου thread, επομένως καλώς σας βρήκα. Μια και ο προηγούμενος υπολογιστής μου πνέει τα λοίσθια, ήρθε η ώρα για αγορά νέου desktop. Παρακαλώ τα φώτα σας. Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Χρήση υπολογιστή: Εφαρμογές Office, internet browsing, αναπαραγωγή βίντεο/μουσικής, ερασιτεχνική επεξεργασία φωτογραφιών, υποτυπώδης επεξεργασία βίντεο (κυρίως trimming) και κανένα strategy videogame - το Crusader Kings είναι η αδυναμία μου.

Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε: Την πλατφόρμα επεξεργασίας φωτο της Olympus, πιθανώς Acrobat PRO, Photoshop, InDesign και Video Editor από Win11.

Budget και παρελκόμενα: €750. Δεν χρειάζομαι ούτε οθόνη (έχω μία 24άρα Dell δεκαετίας που με καλύπτει προς το παρόν) ούτε περιφερειακά. Windows θα εγκαταστήσω εγώ -αν έχετε κάποιο αξιόπιστο κατάστημα για κωδικό, παρακαλώ μοιραστείτε το. Από ηχεία, έχω μία ηχόμπαρα της Sony, άρα στη μητρική θα χρειαστώ μία θύρα S/PDIF. Επίσης, προς το παρόν δεν χρειάζομαι κάρτα γραφικών.

Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε και συναρμολόγηση: Αθήνα. Θα προτιμούσα η συναρμολόγηση να γίνει από ένα κατάστημα. Οι μόνες παρεμβάσεις που έχω κάνει μέχρι στιγμής, είναι να προσθέσω RAM στο σύστημά μου ή να το ανοίγω για καθάρισμα.

Τελικές παρατηρήσεις: Θέλω στη μητρική WiFi και Bluetooth, θύρα S/PDIF και τροφοδοτικό gold rated. Επίσης, επειδή ο προηγούμενος desktop έκανε σαν βιομηχανική ζώνη όποτε λειτουργούσε, γιατί ο πωλητής στο Πλαίσιο δεν μου είπε ότι θα χρειαστώ άλλη ψύκτρα στον Phenom, θα ήθελα αυτή τη φορά να έχω ένα σύστημα που δεν θα μου παίρνει τα αυτιά.

Από μία έρευνα που έχω κάνει ο ίδιος, ετοίμασα το εξής (από Kavatza):
Κουτί: Lian Li Lancool II Mesh RGB+  106,32 € - Δυστυχώς δεν έχει διαθέσιμο το Cougar MX410 Mesh που μου άρεσε αρκετά και ήταν πιο φθηνό 😟
Μητρική: MSI MPG B550 GAMING EDGE (WIFI) 175,45 €
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 7 5700G 245,82 €
Μνήμη: G.Skill RipjawsV 16GB DDR4-3200MHz 57,48 €
Τροφοδοτικό: Sharkoon WPM Gold ZERO 550W 69,11 €
Σκληρός: Samsung 980 SSD 500GB M.2 NVMe 54,35 €
Ψύκτρα: Be Quiet Pure Rock 2  32,24 €
Σύνολο: 740,77 €

Ιδέες;

Ευχαριστώ πολύ!

Δημοσ.

Αυτή την περίοδο δεν έχει καλές περιπτώσεις σε κουτιά το καβάτζα. 106€ για κουτί σε σύστημα με budget τα 750€ και χωρίς ύπαρξη gpu ίσως είναι ένα κομμάτι που πρέπει να ξαναδείς

Η μητρική επίσης πανάρκιβη, ωστόσο στα κριτήρια που έχεις θέσει, δύσκολα θα βρεις κάτι καλύτερο

Ο επεξεργαστής είναι ψιλοκομπλέ, σκέφτομαι αν λόγω περιορισμένου video editing ήταν προτιμότερο να πας σε λίγο πιο δυνατό 6core με συνοδεία gpu, ωστόσο στην τιμή του 5700g μάλλον θα ξεφύγεις προς τα πάνω χωρίς τα ανάλογα οφέλη

Τροφοδοτικό λίγο πιο οικονομικό και ίσως προτιμότερο σαν όνομα Seasonic G12 GC 550W Full Wired 80 Plus Gold, βέβαια το sharkoon είναι semi modular, με μικρότερη όμως εγγύηση

Αυτά σαν πρώτες γενιικές παρατηρήσεις

• Like 2
Δημοσ.

Βάλε τον 5600g αντί για τον 5700g
Και όταν νιώσεις πιο άνετα βάζεις και μια gpu
Επίσης δες για κάποιο πιο φθηνό mobo με b450, αφού πας σε ενσωματωμένα δεν χρειάζεσαι b550.

O 5600g δεν δίνει pcie 4.0

• Like 2
Δημοσ.

Κόψε από μητρική(στην ανάγκη βάλε wifi/bluetooth usb stick).

Η ψυκτρα κατά την γνώμη μου δεν είναι απαραίτητη.Ξεκινα με την στοκ και βλέπεις.

Μπορείς να δεις και τον 5600g που είναι περισσότερο vfm.

Τροφοδοτικό δες εάν υπάρχει ακόμα το Corsair προσφορά στο πλαίσιο(550watt gold στα 55 ευρώ αν θυμάμαι καλά).

Τέλος θα σου έλεγα να προσπαθήσεις για περισσότερη ram λόγω ότι η GPU είναι ενσωματωμένη και "κλέβει" από το σύστημα(min 2gb,επιθυμητό να τις δώσεις 4gb)

• Like 1
Δημοσ.

ότι και να αγοράσεις επένδυσε σε ένα καλύτερο ποιοτικότερο τροφοδοτικό από αυτό που έχεις στην λίστα . 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ορίστε μια πρόταση από quickshop με κάρτα γραφικών ,βγαίνει 735 μαζί με τη συναρμολογηση.Μπορεις να κόψεις κάποια χρήματα αν δεις τροφοδοτικό που δεν είναι modular.δυστυχως μητρική με wifi δεν έχει σε νορμαλ τιμή,οπότε κοίτα το μόνο αν είσαι διατεθειμένος να το θυσιάσεις.Παρακατω έχει μια πρόταση και με τον 5700g με αυτά που ήθελες πάνω κάτω για να έχεις εναλλακτικές αν δεν πας kavatza

Screenshot_2022-10-03-21-43-58-49_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Screenshot_2022-10-03-21-44-14-29_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Αν επιμένεις για 5700g κ wifi στη μητρικη τότε από το ίδιο κατάστημα στα 728 ευρο 

Screenshot_2022-10-03-22-00-47-76_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Screenshot_2022-10-03-22-00-55-40_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Επεξ/σία από niko13
  • Like 3
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις σας! 

@nickol-us, έχεις δίκιο, πήγα σε κουτί δυσανάλογα ακριβό για το υπόλοιπο build. Αναπροσανατολίζομαι στο Be Quiet Pure Base 500 Window Black (86,61€) ή στο Deepcool Matrexx 55 Mesh (67,83€), με προτίμηση μάλλον στο πρώτο.

Για τροφοδοτικό σίγουρα στρέφομαι προς κάτι ποιοτικότερο, όπως πρότεινε ο @ICE-T: το Seasonic G12 GC 550W Full Wired 80 Plus Gold που προτείνει ο nickol-us. Είχα μπανίσει το Corsair από το Πλαίσιο που ανέφερε ο @@topos, όμως δεν θα ήθελα να στήσω μόνος μου το build (μέχρι σήμερα, το μόνο που έχω κάνει ως παρέμβαση στον υπολογιστή μου είναι να του προσθέσω μνήμες και να τον ανοίγω για να απομακρύνω τη σκόνη).

Τώρα στα πιο δύσκολα…

Αρχική μου επιλογή ήταν ο 5700G όχι τόσο για τις επιδόσεις των γραφικών του, όσο για τις επιδόσεις του ως επεξεργαστής (8πύρηνος vs 6πύρηνος που είναι ο 5600G) που πιστεύω ότι θα δώσει μεγαλύτερη διάρκεια στο build. Αν ο 5600G δεν υπολείπεται σημαντικά του 5700G, είναι καλύτερα για εμένα να επιλέξω τον πρώτο και να εξοικονομήσω κανένα κατοστάρικο. Τι λέτε;

Αναφορικά με τη μητρική: αν και θα ήταν καλή περίπτωση ως προς το budget μου να στραφώ σε κάποια B450, βλέπω ότι οι περισσότερες δεν έχουν θύρα SPDIF, που είναι κάτι που χρειάζομαι. Σε κάτι λίγο πιο οικονομικό από την πρώτη μου επιλογή βλέπω τώρα την Gigabyte B550 Aorus Elite AX V2 (Rev. 1.0) στα 157€. Gigabyte είναι και η μητρική στο σύστημα που έχω τώρα και έχω μείνει αρκετά ικανοποιημένος.

Οι Patriot Viper Steel 16GB DDR4-3600MHz είναι καλύτερες από G.Skill RipjawsV 16GB DDR4-3200MHz; Θα προσθέσω παραπάνω RAM, όπως προτείνει ο @topos, αλλά σε δεύτερο χρόνο…

Με αυτά και με αυτά, προσανατολίζομαι σε κάτι που μοιάζει περισσότερο στη δεύτερη πρόταση του @niko13, που τον συγχαίρω και για την επιλογή ομάδας. 

Κουτί: Be Quiet Pure Base 500 Window Black: 86,61 €
Μητρική: Gigabyte B550 Aorus Elite AX V2 (Rev. 1.0) 157,02 €
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 7 5700G 241,79 € ή AMD Ryzen 5 5600G 149,23 €
Μνήμη: Patriot Viper Steel 16GB DDR4-3600MHz 58,87 €
Τροφοδοτικό: Seasonic G12 GC 550W Full Wired 80 Plus Gold 63,86 €
Σκληρός: Samsung 980 SSD 500GB M.2 NVMe 52,65
Ψύκτρα: Be Quiet Pure Rock 2  32,24 €
Σύνολο: 693,04 € (με τον 5700G) ή 600,48 (με τον 5600G)

Είναι και πάλι από Kavatza, το Quickshop δεν με άφησε ικανοποιημένο την τελευταία φορά που πήγα να κάνω παραγγελία.

Και πάλι ευχαριστώ για το feedback και συγγνώμη που άργησα να απαντήσω!

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...