randomcat Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 3 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Εάν το μικρότερο πακέτο ενός webhost ξεκινάει από 5GB τότε το 95% των πελατών θα καλύπτονται από αυτό από πλευράς χώρου, επομένως δεν θα υπήρχε και λόγος να υπάρχουν διαφορετικά πακέτα. Φυσικά το πακέτο αυτό ως το μικρότερο θα έπρεπε να έχει χρέωση 5 ευρώ / μήνα. Με 5 ευρώ το μήνα τι θα μπορούσε να καλύψει από τα έξοδα του ένας webhost; Σύγχρονο εξοπλισμό τόσο σε servers όσο και στους υπολογιστές του προσωπικού που ανά διαστήματα θα χρειάζονται αντικατάσταση; Μισθούς σε εξειδικευμένο προσωπικό; Να πληρώνει το software που χρειάζεται για να δουλέψουν οι υπηρεσίες είτε αφορούν τους servers είτε τις εφαρμογές που τρέχουν στους υπολογιστές τους; Να πληρώνει ενοίκιο και άλλα πάγια έξοδα; Να πληρώνει το φόρο εισοδήματος; Ακόμα και να μην είχε καθόλου έξοδα ένας webhost, και ας πούμε ότι τα 5 ευρώ ήταν καθαρά, πόσο χρόνο θα μπορούσε να ασχοληθεί με έναν πελάτη όταν χρειαστεί κάποια βοήθεια; Το ότι οι τιμές λόγο του ανταγωνισμού (που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα) είναι χαμηλές δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η πραγματική αξία της υπηρεσίας. Αρκετοί webhosts και στο εξωτερικό έχουν αρχίσει και αυξάνουν τιμές τα τελευταία χρόνια. Αρχικά, ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση. Κοίτα, δεν αμφιβάλλω καθόλου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια εταιρεία του κλάδου, ούτε για τους οικονομικούς περιορισμούς του να γίνει κάτι καλύτερο. Τυγχάνει και να γνωρίζω κάποιον που έχει μια μικρή Ελληνική εταιρεία hosting (καλό support, εξίσου γρήγορη αλλά με αρκετά χειρότερα αναγραφόμενα specs από αυτά για τα οποία συζητάμε π.χ. χαμηλό όριο bandwidth), του έχω πει τα ίδια που έγραψα εδώ, και μου έχει εξηγήσει τα ανωτέρω που γράφεις (αν θες μπορώ να σου πω την εταιρεία, σε pm) στα οποία έχει δίκαιο από τη δική του σκοπιά. Και ωστόσο δεν χρησιμοποιώ αυτήν την εταιρεία για νέα σάιτ εδώ και 10 χρόνια, παρόλο που θα είχα μια παραπάνω άνεση με το support (το οποίο είναι φιλικό και άνετο όπως και να 'χει). Το θέμα είναι ότι και η άλλη πλευρά, εκείνη του πελάτη που καλείται να πληρώσει, βρίσκεται στην ίδια Οικονομία, με φόρους και πάγια έξοδα, και εγώ καλούμαι να μεταφέρω το μήνυμα ότι θα πληρώνεις Χ ποσό για Χ δυνατότητες. Δεν μιλάω για e-shops όπου εκεί είναι πιο εύκολο να πω και να γίνει κατανοητό το θέμα της επένδυσης ώστε να έρθει και το κατάλληλο κέρδος και όπου συνήθως δεν θα επιλέξω καν shared hosting. Εκείνοι όμως που θέλουν απλά σάιτ για να αναδείξουν τη δουλειά τους και να ανεβάζουν περιεχόμενο, εάν πρόκειται να πληρώνουν ~200/χρόνο (αρκετά υπολογίσιμο ποσό για Έλληνα πολίτη) θα θέλουν τουλάχιστον να τους φτάνει ο χώρος... έπειτα θα έχουν ενημερωθεί για TopHost κ.λπ. (true story, αρκετοί θα μου πουν από μόνοι τους για Papaki και TopHost) και θα μου πουν εκεί είναι τόσο με τόσο χώρο και εγώ θα πρέπει να τους εξηγήσω ότι υπάρχει κίνδυνος να σέρνεται το σάιτ τους (που δεν είναι και defacto μιας και διαχειρίζομαι και σάιτ που πηγαίνουν καλά εκεί, ενώ άλλα καθόλου γρήγορα, όπως και εκείνοι θα έχουν παράδειγμα από το σάιτ του μπατζανάκη τους που εκεί είναι μια χαρά). Όσον αφορά το μικρότερο πακέτο ενός webhost, δεν χρειάζεται να είναι το 5άρι (π.χ. μπορεί να είναι ένα 2άρι), αλλά θα ήθελα να το ακολουθούν αρκετά μεγαλύτερα στην ίδια κατηγορία (δηλ. στο shared hosting) ή να υπήρχε δυνατότητα για αύξηση του χώρου στο ίδιο πακέτο με χρέωση π.χ. ανά GB. 3 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Επίσης εάν ένας webhost στουμπώνει τους servers του με πολλούς πελάτες και ένας άλλος βάζει χαμηλό αριθμό από πακέτα σε ένα server για να δουλεύει όσο πιο γρήγορα και αξιόπιστα η υπηρεσία αυτό δεν παίζει ρόλο στις τιμές; Παίζει, φυσικά, δεν έχεις καθόλου άδικο. 3 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Ενημερωτικά το μεγαλύτερο ποσοστό ιστοσελίδων χρειάζεται κάτω από 1GB χώρου. Εξαιρούνται ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και e-shops που τον κύριο όγκο πιάνουν οι εικόνες. Από δική μου εμπειρία πελατών, εδώ και μερικά χρόνια, όχι. Υποκειμενική αλήθεια; Μπορεί. Παρένθεση για τα e-shop. Υπάρχουν και πάρα πολλοί που χρειάζονται σάιτ σε catalog mode, τύπου e-shop δηλαδή, αλλά χωρίς αγορές. Για αυτούς συχνά έχει νόημα το shared hosting αφού δεν θα εξυπηρετούν παραγγελίες, αλλά άντε να τους βρεις αρκετό χώρο δίσκου. (αυτούς τους μετράς ως "e-shop"?) 3 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Αλλά και σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να γίνει συμπίεση στις εικόνες και μπορεί να μειωθεί πολύ η χρήση. Επίσης ακόμα και συμπίεση να μην γίνει στις εικόνες, λόγο του ότι το filesystem που χρησιμοποιούμε κάνει συμπίεση στα δεδομένα η πραγματική χρήση σε μη καλά συμπιεσμένες εικόνες θα είναι μικρότερη. Επίσης ειδησεογραφικά sites και e-shops συνήθως έχουν και μεγάλες βάσεις δεδομένων. Κοίταξα την βάση από ένα μεγάλο e-shop που φιλοξενούμε και η βάση του ασυμπίεστη πιάνει 8.7GB και συμπιεσμένη (που είναι αυτή που μετράει σε εμάς) πιάνει 2.8GB. Επίσης λόγο του μικρότερου μεγέθους εκτελούνται πιο γρήγορα τα queries αλλά και λόγο του filesystem που χρησιμοποιούμε είναι απενεργοποιημένοι κάποιοι έλεγχοι στην MySQL που σχετίζονται με την ακεραιότητα των δεδομένων μιας και αυτοί οι έλεγχοι γίνονται από το filesystem επομένως κερδίζουμε σε ταχύτητα πολύ και από αυτό. Για τι είδους επιπλέον συμπίεση μιλάμε στις εικόνες - είναι lossless; Υποθέτω δεν λέμε για το gzip ώστε να μικρύνει το payload κατά τη μεταφορά (το οποίο για εικόνες δεν ενδείκνυται). Όσον αφορά τη συμπίεση που κάνει ο πελάτης πάντως (ή όποιος διαχειρίζεται το περιεχόμενο), ναι μεν μπορείς να του εμφυσήσεις κάποιες καλές πρακτικές για την επεξεργασία τους και ώστε να τηρούνται κάποια όρια στο μέγεθος και στις διαστάσεις των εικόνων που ανεβάζει (καθώς και να τους θέσεις όρια στον server ή στο πρόγραμμα), αλλά έχουμε ξεφύγει πλέον από τη λογική του να ανεβαίνουν μόνο φωτογραφίες στα 500KB και με μέτρια ανάλυση (και δεν το κάνω και εγώ ο ίδιος για το περιεχόμενο που τους ανεβάζω). 3 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Μήπως οι "κωλοτούμπες" (δεν συμφωνώ με αυτόν τον ορισμό) με τις τιμές είναι γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά και για να συνεχίσουν να υπάρχουν πρέπει να αλλάξουν την τιμολογιακή τους πολιτική; Π.χ. κάθε χρόνο το κόστος τους αυξάνεται γιατί οι προμηθευτές τους (π.χ. Cpanel/Plesk) αυξάνουν τις τιμές τους; Παράδειγμα "κωλοτούμπας". "Κάθομαι" με πελάτη να φτιάξει λογαριασμό στο Papaki για το μικρό του σάιτ και τον έχω ενημερώσει ότι θα του βγει περίπου 70 το χρόνο μαζί με το domain και ενώ ήξερα ότι η αναγραφόμενη τιμή στο μικρό πακέτο ήταν ~3μισι χωρίς ΦΠΑ... και ξαφνικά το χαμηλότερο πακέτο είχε γίνει 6μισι χωρίς ΦΠΑ και με 5GB χώρου, και τώρα έπεσε στα 4 ευρώ και με 7GB, αλλά με τη γνωστή αέναη ένδειξη προσφοράς πάνω από την πληρωτέα τιμή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρει τη θέση της. Παράλληλα στην TopHost τα πακέτα έδειχναν unmetered disk space (που φυσικά και δεν ήταν απεριόριστα στην πράξη, αλλά υπήρχε αρκετή άνεση) και ξαφνικά απέκτησαν σαφή όρια, και η τιμή άλλαξε 2-3 φορές μέσα στον ίδιο μήνα αν και με μικρές διαφορές. Έπειτα, ναι, συμφωνώ, υπάρχει λογική και υπάρχουν ζόρια πίσω από την τιμολογιακή πολιτική, τα hosting control panels είναι πανάκριβα και συνδρομητικά κ.λπ. κ.λπ., αλλά την ακρίβεια την βιώνει και η άλλη πλευρά. Δεν έχει κάποιος άδικο. 3 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Μήπως το "πλέον δεν με καλύπτουν σε ταχύτητα και υποστήριξη" έχει άμεση σχέση με τα χαρακτηριστικά των πακέτων και τις τιμές που χρεώνουν; Εάν τα έσοδα τους είναι καλά θα προσλάβουν περισσότερο και πιο εξειδικευμένο προσωπικό που θα λύνει γρήγορα και αποτελεσματικά οποιοδήποτε πρόβλημα. Επίσης θα υπάρχει χρόνος για να γίνεται σωστά η παρακολούθηση και η συντήρηση της υποδομής ώστε να μειώνεται η πιθανότητα να προκύψει κάποιο απρόοπτο πρόβλημα. Και φυσικά θα έχουν τη δυνατότητα να βάζουν λιγότερα πακέτα σε κάθε server. Πριν ανοιχτούν πολύ και παραγίνουν global με κάλυπταν. Τώρα κυνηγώντας τα πολλά χάνουν την παλαιότερη ποιότητα. Καλύτερα να πάω κατευθείαν στην Hetzner από το να επιλέξω κάποιον που νοικιάζει τους servers της, εκτός αν είναι να έχω καλούς Ελληνικούς server ή/και καλή Ελληνική υποστήριξη (να μπορεί να τηλεφωνήσει και ο πελάτης αν είναι για θέματα που αρκεί η παρέμβασή του), καλύτερα εργαλεία (π.χ. Plesk) κ.λπ. Προαπαιτούμενο είναι να υπάρχουν καλές επιδόσεις (και υποστήριξη) όπως λες και εσύ και κάποιος άλλος εδώ στο νήμα, αλλά αφού εξασφαλιστούν αυτά, ο χώρος είναι ένα πρακτικό ζήτημα (χαμηλότερης προτεραιότητας, αλλά σημαντικός).
CyberCr33p Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, randomcat είπε Εκείνοι όμως που θέλουν απλά σάιτ για να αναδείξουν τη δουλειά τους και να ανεβάζουν περιεχόμενο, εάν πρόκειται να πληρώνουν ~200/χρόνο (αρκετά υπολογίσιμο ποσό για Έλληνα πολίτη) θα θέλουν τουλάχιστον να τους φτάνει ο χώρος... έπειτα θα έχουν ενημερωθεί για TopHost κ.λπ. (true story, αρκετοί θα μου πουν από μόνοι τους για Papaki και TopHost) και θα μου πουν εκεί είναι τόσο με τόσο χώρο και εγώ θα πρέπει να τους εξηγήσω ότι υπάρχει κίνδυνος να σέρνεται το σάιτ τους (που δεν είναι και defacto μιας και διαχειρίζομαι και σάιτ που πηγαίνουν καλά εκεί, ενώ άλλα καθόλου γρήγορα, όπως και εκείνοι θα έχουν παράδειγμα από το σάιτ του μπατζανάκη τους που εκεί είναι μια χαρά). Μιλάς για συγκεκριμένη περίπτωση φωτογράφων που θέλουν να αναδείξουν τη δουλειά τους και λόγο της φύσης της δουλειάς τους χρειάζονται πολύ χώρο, αν και δεν νομίζω να ισχύει για όλους τους φωτογράφους να θέλουν να ανεβάσουν τα πάντα. Νομίζω με 50 φωτογραφίες αναδεικνύουν τη δουλειά τους και δεν χρειάζονται πολύ χώρο. Εκτός εάν μιλάμε για περιπτώσεις που πουλάνε τις φωτογραφίες online οπότε πρέπει να τις ανεβάζουν όλες στη σελίδα τους (δηλαδή e-shop). Δεν λέω ότι τα 200 ευρώ το χρόνο ότι είναι λίγα, αλλά συνολικά αφορούν ένα μικρό κόστος που έχει μια επιχείρηση για να υπάρχει. Για παράδειγμα το ενοίκιο του ή το πρόγραμμα τιμολόγησης του ή το τέλος επιτηδεύματος του είναι μεγαλύτερο. Επίσης αυτός ο φωτογράφος χρεώνει 1000-2000 ευρώ για να φωτογραφήσει ένα γάμο. Εδώ θα σκεφτεί κάποιος ότι είναι πολλά για 1 ημέρα δουλειά. Είναι όμως μιας ημέρα δουλειά ή θα του πάρει ημέρες για να επεξεργαστεί τις φωτογραφίες; Δεν θα χρειαστεί έξτρα προσωπικό; Δεν θα χρειαστεί να έχει καλό τεχνικό εξοπλισμό που είναι ακριβός; Δεν θα χρειαστεί να έχει και εφεδρικό εξοπλισμό; Φανταστείτε να γίνει ζημιά και να σου πει μετά λυπάμαι χάσαμε όλο το υλικό. Τι θα κάνεις θα επαναλάβεις το γάμο; Επίσης την ίδια ποιότητα δουλειάς θα σου βγάλει ένας έμπειρος φωτογράφος με κάποιον που απλά αγόρασε μια κάμερα και τα ΣΚ πηγαίνει σε γάμους; Η ανώτερη ποιότητα της δουλειάς και η αξιοπιστία του φωτογράφου (φαντάσου τελευταία στιγμή να μην εμφανιστεί στο γάμο) δεν συνυπολογίζεται και αυτή στη τιμή; Κάποιες φορές νέοι πελάτες πάνω στη συζήτηση μου έχουν αναφέρει ότι αντιμετώπισαν πρόβλημα με την σελίδα τους στον προηγούμενο webhost τους Παρασκευή απόγευμα και πήραν απάντηση από την υποστήριξη τη Δευτέρα ή εκεί που "καίγονταν" πήραν απάντηση μετά από μερικές ημέρες. Το να παρέχεις υποστήριξη στις "μη εργάσιμες" ημέρες/ώρες (μέσα σε εισαγωγικά γιατί όταν αφορά υπηρεσία που πρέπει να δουλεύει 24/7/365 δεν υπάρχουν αργίες) έχει και αυτό το κόστος του. Ο καλός επιχειρηματίας θα κοιτάξει να μειώσει τα κόστη του σε ότι δεν επηρεάζει αρνητικά την εργασία του (π.χ. το να αλλάξει πάροχο ρεύματος εάν βρει κάποιον φτηνότερο δεν τον επηρεάζει κάπως αρνητικά) και θα πληρώσει το σωστό ποσό για κάτι που θα τον εξυπηρετήσει καλύτερα. Εάν επηρεάζεται ο τρόπος που δουλεύει, π.χ. εάν μπαίνει στο back-end για να κάνει αλλαγές στα προϊόντα και επειδή είναι υπερφορτωμένος ο server ή έχει χαμηλά όρια το πακέτο του αργεί υπερβολικά, αυτός ο έξτρα χρόνος που θα περιμένει χωρίς να κάνει κάτι είναι χαμένος χρόνος από την εργασία του (άρα χάνει χρήματα) και χαμένος χρόνος από την ξεκούραση του. 10 ώρες πριν, randomcat είπε Για τι είδους επιπλέον συμπίεση μιλάμε στις εικόνες - είναι lossless; Υποθέτω δεν λέμε για το gzip ώστε να μικρύνει το payload κατά τη μεταφορά (το οποίο για εικόνες δεν ενδείκνυται). Η συμπίεση που γίνεται από το filesystem είναι χωρίς να χάνεται η ποιότητα. Τώρα με πρόγραμμα που μπορεί να τρέχει και αυτόματα στον server (ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνει χρήματα σε plugins) εγώ προτείνω το jpegoptim. Υπάρχει επιλογή να γίνει συμπίεση χωρίς να χαλάσει η ποιότητα αλλά για μεγαλύτερη συμπίεση υπάρχει επιλογή να χαλάσει και η ποιότητα. Είναι ανάλογα τις ανάγκες. Π.χ. για ειδησεογραφικά sites με όσους έχω μιλήσει δεν τους ενδιαφέρουν εάν οι εικόνες θα είναι σε τόσο καλή ποιότητα που εξάλλου με γυμνό μάτι τουλάχιστον εγώ δεν βλέπω και διαφορές στο πριν και στο μετά ακόμα και με μεγάλο ποσοστό συμπίεσης. 10 ώρες πριν, randomcat είπε Από δική μου εμπειρία πελατών, εδώ και μερικά χρόνια, όχι. Υποκειμενική αλήθεια; Μπορεί. Με βάση το δικό μας πελατολόγιο τα πακέτα με 1GB είναι συνολικά το 55% των συνολικών πακέτων shared hosting. Επομένως για να είναι αυτό το ποσοστό θεωρώ ότι έχει λόγο ύπαρξης τέτοιο πακέτο. Εάν το μικρότερο πακέτο είχε περισσότερα GB τότε σχεδόν όλοι θα είχαν το μικρότερο πακέτο με την μικρότερη χρέωση. Και στο μικρότερο πακέτο όπως έγραψα και πιο πάνω δεν μπορείς να χρεώνεις περισσότερο από 5 ευρώ / μήνα, διότι αυτός που έχει μικρές ανάγκες θα πάει στον ανταγωνιστή σου. Το μικρότερο πακέτο δηλαδή οποιουδήποτε webhost, ότι χαρακτηριστικά και να έχει θα το δεις να είναι πάντα εκεί γύρω στα 5 ευρώ / μήνα. 10 ώρες πριν, randomcat είπε Παράδειγμα "κωλοτούμπας". "Κάθομαι" με πελάτη να φτιάξει λογαριασμό στο Papaki για το μικρό του σάιτ και τον έχω ενημερώσει ότι θα του βγει περίπου 70 το χρόνο μαζί με το domain και ενώ ήξερα ότι η αναγραφόμενη τιμή στο μικρό πακέτο ήταν ~3μισι χωρίς ΦΠΑ... και ξαφνικά το χαμηλότερο πακέτο είχε γίνει 6μισι χωρίς ΦΠΑ και με 5GB χώρου, και τώρα έπεσε στα 4 ευρώ και με 7GB, αλλά με τη γνωστή αέναη ένδειξη προσφοράς πάνω από την πληρωτέα τιμή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρει τη θέση της. Παράλληλα στην TopHost τα πακέτα έδειχναν unmetered disk space (που φυσικά και δεν ήταν απεριόριστα στην πράξη, αλλά υπήρχε αρκετή άνεση) και ξαφνικά απέκτησαν σαφή όρια, και η τιμή άλλαξε 2-3 φορές μέσα στον ίδιο μήνα αν και με μικρές διαφορές. Αυτή τη στιγμή το μικρότερο τους πακέτο κοστίζει 9,90 ευρώ / μήνα ή εάν προπληρώσεις για 1 έτος βγαίνει 4,90 ευρώ ο μήνας. Δίνουν 8GB χώρο και μπορείς να φιλοξενήσεις 1 domain. Ως μέγιστο χώρο σε κάθε mailbox μπορείς να έχεις 500MB. Εάν για παράδειγμα κάποιος θέλει να φιλοξενήσει 2 domains θα αναγκαστεί να πάρει το δεύτερο πακέτο τους που κοστίζει 13,90 ευρώ / μήνα ή 8,90 / μήνα εάν προπληρώσεις για ένα έτος ή 7,90 ευρώ / μήνα εάν προπληρώσεις για 2 έτη. Τώρα εάν χρειάζεται 2GB χώρο στο mailbox του θα πρέπει να πάρει το τρίτο πακέτο που παρέχει 25GB χώρο και όριο 2GB ανά mailbox και κοστίζει 22,90 ευρώ / μήνα ή 14,90 εάν προπληρώσει για 1 έτος ή 13,90 / μήνα εάν προπληρώσει για 2 έτη. Ο ίδιος πελάτης θα μπορούσε όμως να βρει κάποιο webhost που δίνει συνολικά 2GB χώρο χωρίς να θέτει ξεχωριστά ανώτατα όρια στα mailbox και θα κόστιζε 7,50 ευρώ / μήνα ή 6,25 ευρώ / μήνα με ετήσια προπληρωμή. Για αυτό το λόγο ανέφερα σε προηγούμενο μου μήνυμα ότι δεν υπάρχει ο τέλειος webhost (ή το τέλειο πακέτο) για όλες τις περιπτώσεις. Ανάλογα τη χρήση μπορεί να βγει πιο "φτηνά" ένας webhost που φαίνεται ότι δίνει "λιγότερα". Εμείς μέσα σε σχεδόν 20 χρόνια έχουμε αλλάξει χρεώσεις 2 φορές. Την τελευταία φορά (πριν περίπου 3 έτη) αυξήσαμε λίγο τη τιμή του πακέτου με το 1GB και κάναμε γενναίες μειώσεις στις τιμές όλων των άλλων πακέτων. Πιστεύω ότι όσο είναι εφικτό οι τιμές πρέπει να μένουν σταθερές για να μην γίνεται το μπέρδεμα που ανέφερες. Από την άλλη όταν μια επιχείρηση δεν έχει καλά οικονομικά, τότε ή θα κλείσει ή θα εξαγοραστεί από κάποια μεγαλύτερη όπου συνήθως με περικοπές που κάνουν στα έξοδα τους προσπαθούν να τη γυρίσουν σε κερδοφορία. 10 ώρες πριν, randomcat είπε Έπειτα, ναι, συμφωνώ, υπάρχει λογική και υπάρχουν ζόρια πίσω από την τιμολογιακή πολιτική, τα hosting control panels είναι πανάκριβα και συνδρομητικά κ.λπ. κ.λπ., αλλά την ακρίβεια την βιώνει και η άλλη πλευρά. Δεν έχει κάποιος άδικο. Το Cpanel πριν 2 χρόνια αύξησε τιμές και υπήρχαν πολλές περιπτώσεις webhosts (κυρίως με όσους είχαν πακέτα για resellers) που εκεί που π.χ. πλήρωναν για ένα license 35 ευρώ το μήνα η τιμή εκτινάχτηκε σε πάνω από 1000 ευρώ το μήνα. Eάν υπολογίσεις ότι ένας webhost έχει πολλούς servers καταλαβαίνεις για τι συνολικά ποσά μιλάμε. Πολλοί webhosts του εξωτερικού που πριν είχαν οριακό κέρδος έκλεισαν και άλλοι αναγκάστηκαν να αυξήσουν τιμές. Φέτος ανακοινώθηκαν αυξήσεις της τάξης του 10-15% στα control panels. 10 ώρες πριν, randomcat είπε Πριν ανοιχτούν πολύ και παραγίνουν global με κάλυπταν. Τώρα κυνηγώντας τα πολλά χάνουν την παλαιότερη ποιότητα. Εάν διαβάσεις τα σχόλια πελατών τους θα διαπιστώσεις ότι η ποιότητα όσο και η υποστήριξη είχαν σοβαρά θέματα πολύ πριν την εξαγορά. Δεν έφταιξε δηλαδή η εξαγορά σε αυτό. Μπορεί να μην έτυχε σε εσένα αλλά άλλοι αντιμετώπιζαν προβλήματα με την υπηρεσία. Εάν θέλεις την άποψη μου ο λόγος που πούλησαν την επιχείρηση στους βέλγους είναι το αβέβαιο μέλλον της αγοράς του hosting όταν είναι τόσο ανοιχτοί σε εξωτερικούς κινδύνους. Η εξαγορά έγινε μετά την τεράστια αύξηση της τιμής του Cpanel. Εάν για παράδειγμα το Plesk (κυρίως αυτό χρησιμοποιούν) έκανε ότι το Cpanel και εκεί που π.χ. πλήρωναν για licenses 35.000 ευρώ το μήνα πήγαινε το κόστος τους 250.000 ευρώ το μήνα θα μπορούσαν να απορροφήσουν αυτό το ποσό; Θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους πελάτες τους να πληρώνουν περισσότερα όταν δεν θα δικαιολογούνταν από αντίστοιχη αύξηση της ποιότητας της υπηρεσίας / τεχνικής υποστήριξης. Αφού οι πελάτες τους κυρίως τους επέλεγαν κυρίως για τα "άπλετα" χαρακτηριστικά και τη χαμηλή τιμή. Επεξ/σία 4 Οκτωβρίου 2022 από CyberCr33p 1
prometheas Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Στις 2/10/2022 στις 6:13 ΜΜ, _filippos_ είπε υπάρχει πάντα η επιλογή να έχετε τις φωτο σε bucket τύπου aws s3 ή google cloud ή digitalocean spaces και να τις τραβάτε μετά απο εκεί στο website σας. + backblaze B2 που είναι αρκετά ανταγωνιστικό
randomcat Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 2 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Μιλάς για συγκεκριμένη περίπτωση φωτογράφων που θέλουν να αναδείξουν τη δουλειά τους και λόγο της φύσης της δουλειάς τους χρειάζονται πολύ χώρο, αν και δεν νομίζω να ισχύει για όλους τους φωτογράφους να θέλουν να ανεβάσουν τα πάντα. Νομίζω με 50 φωτογραφίες αναδεικνύουν τη δουλειά τους και δεν χρειάζονται πολύ χώρο. Εκτός εάν μιλάμε για περιπτώσεις που πουλάνε τις φωτογραφίες online οπότε πρέπει να τις ανεβάζουν όλες στη σελίδα τους (δηλαδή e-shop). Δεν λέω ότι τα 200 ευρώ το χρόνο ότι είναι λίγα, αλλά συνολικά αφορούν ένα μικρό κόστος που έχει μια επιχείρηση για να υπάρχει. Για παράδειγμα το ενοίκιο του ή το πρόγραμμα τιμολόγησης του ή το τέλος επιτηδεύματος του είναι μεγαλύτερο. [...] Ο καλός επιχειρηματίας θα κοιτάξει να μειώσει τα κόστη του σε ότι δεν επηρεάζει αρνητικά την εργασία του (π.χ. το να αλλάξει πάροχο ρεύματος εάν βρει κάποιον φτηνότερο δεν τον επηρεάζει κάπως αρνητικά) και θα πληρώσει το σωστό ποσό για κάτι που θα τον εξυπηρετήσει καλύτερα. Εάν επηρεάζεται ο τρόπος που δουλεύει, π.χ. εάν μπαίνει στο back-end για να κάνει αλλαγές στα προϊόντα και επειδή είναι υπερφορτωμένος ο server ή έχει χαμηλά όρια το πακέτο του αργεί υπερβολικά, αυτός ο έξτρα χρόνος που θα περιμένει χωρίς να κάνει κάτι είναι χαμένος χρόνος από την εργασία του (άρα χάνει χρήματα) και χαμένος χρόνος από την ξεκούραση του. Όχι μόνο για φωτογράφους, αλλά για όσους επαγγελματίες έχουν να αναδείξουν αρκετά πρότζεκτ με φωτογραφικό υλικό π.χ. αλουμινάδες, μαρμαράδες κ.λπ. και έπειτα όλους όσους θέλουν να ανεβάσουν τα προϊόντα τους σε catalog mode (γι' αυτό ρωτάω αν την περίπτωσή τους τη θεωρούμε e-shop). Ειδικά τους τελευταίους τι να τους κάνω για να τους φτάνει ο χώρος; Θα πει κάποιος ότι βάλε τα media στο Cloud, και θα πω εγώ, δώσε μου ένα use case σου, να δούμε πως επηρεάζεται η διαχείριση, συντήρηση, χρόνος, κόστος. Π.χ. αν θες να χρησιμοποιήσεις WordPress με WooCommerce, και όπου έχεις ένα plugin που σου οργανώνει το Media Library σε εικονικούς φακέλους (το οποίο όμως δεν σε νοιάζει και αν χαλάσει, επειδή αν το απεγκαταστήσεις ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι στο WordPress και στα media σου) ώστε να μην είναι όλα μαζί χύμα, μπορείς να θεωρήσεις ότι έχεις ένα use case για ένα απλό σάιτ σε catalog mode για να κάνει κάποιος showcase τα προϊόντα του και να τα διαχειρίζεται εύκολα στο back-end. Αν τώρα πεις ότι θα του βάλεις τα media π.χ. στο Google Drive, θα πρέπει να του βρεις ένα αξιόπιστο plugin που να συνεργάζεται και με WooCommerce, να παρέχει αντίστοιχη οργάνωση στο Media Library, να μην αλλάζει την εύκολη εμπειρία χρήσης μέσα στο back-end, να μην έχει σημαντικούς περιορισμούς ώστε να μην χρειάζεσαι την premium έκδοση που ενδεχομένως να έχει υπολογίσιμο συνδρομητικό κόστος το οποίο θα προστεθεί σε ένα ήδη αυξημένο κόστος συντήρησης. Αν βέβαια μιλάμε για custom υλοποίηση χωρίς plugin, μιλάμε και για αυξημένο κόστος και μάλλον για πελάτη που δεν τρέχει και κάτι εάν τον πας σε ακριβό hosting, οπότε δεν έχει και νόημα η συζήτηση αυτή. 2 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Με βάση το δικό μας πελατολόγιο τα πακέτα με 1GB είναι συνολικά το 55% των συνολικών πακέτων shared hosting. Επομένως για να είναι αυτό το ποσοστό θεωρώ ότι έχει λόγο ύπαρξης τέτοιο πακέτο. Το οποίο σε άλλους webhosts είναι 0% αν δεν έχουν καθόλου τέτοια πακέτα, και στην περίπτωσή σας είναι ένα ποσοστό εκείνων που τους καλύπτει το shared hosting με τα συγκεκριμένα ανώτατα όρια (οι υπόλοιποι είναι αόρατοι για την κατηγορία του shared hosting). Ή αν το δούμε βάσει πραγματικής χρήσης και όχι πακέτων, στη δική μου περίπτωση (υποκειμενική αλήθεια και όχι αντικειμενική) είναι πλέον ένα 15% των δικών μου πελατών που καλύπτονται με τόσο, ακόμα και αν βρίσκονται σε μεγαλύτερο πακέτο που δεν το έχουν αξιοποιήσει. 2 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Εάν το μικρότερο πακέτο είχε περισσότερα GB τότε σχεδόν όλοι θα είχαν το μικρότερο πακέτο με την μικρότερη χρέωση. Και στο μικρότερο πακέτο όπως έγραψα και πιο πάνω δεν μπορείς να χρεώνεις περισσότερο από 5 ευρώ / μήνα, διότι αυτός που έχει μικρές ανάγκες θα πάει στον ανταγωνιστή σου. Το μικρότερο πακέτο δηλαδή οποιουδήποτε webhost, ότι χαρακτηριστικά και να έχει θα το δεις να είναι πάντα εκεί γύρω στα 5 ευρώ / μήνα. Αυτή τη στιγμή το μικρότερο τους πακέτο κοστίζει 9,90 ευρώ / μήνα ή εάν προπληρώσεις για 1 έτος βγαίνει 4,90 ευρώ ο μήνας. Δίνουν 8GB χώρο και μπορείς να φιλοξενήσεις 1 domain. Ως μέγιστο χώρο σε κάθε mailbox μπορείς να έχεις 500MB. Εάν για παράδειγμα κάποιος θέλει να φιλοξενήσει 2 domains θα αναγκαστεί να πάρει το δεύτερο πακέτο τους που κοστίζει 13,90 ευρώ / μήνα ή 8,90 / μήνα εάν προπληρώσεις για ένα έτος ή 7,90 ευρώ / μήνα εάν προπληρώσεις για 2 έτη. Τώρα εάν χρειάζεται 2GB χώρο στο mailbox του θα πρέπει να πάρει το τρίτο πακέτο που παρέχει 25GB χώρο και όριο 2GB ανά mailbox και κοστίζει 22,90 ευρώ / μήνα ή 14,90 εάν προπληρώσει για 1 έτος ή 13,90 / μήνα εάν προπληρώσει για 2 έτη. Ο ίδιος πελάτης θα μπορούσε όμως να βρει κάποιο webhost που δίνει συνολικά 2GB χώρο χωρίς να θέτει ξεχωριστά ανώτατα όρια στα mailbox και θα κόστιζε 7,50 ευρώ / μήνα ή 6,25 ευρώ / μήνα με ετήσια προπληρωμή. Σωστά. Δυστυχώς όμως οι μισθοί στην χώρα μας δεν έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία (πριν 10+ χρόνια ήταν που λέγαμε για την γενιά των 700 ευρώ) ενώ οι τιμές έχουν αυξηθεί στα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, εδώ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, οπότε ενώ ένας μικρός Έλληνας επαγγελματίας αντιλαμβάνεται ένα πακέτο των 5 ευρώ το ίδιο ακριβό ή φτηνό με πριν 10 χρόνια, οι τεχνολογικές απαιτήσεις ωστόσο έχουν ανέβει... οπότε βρισκόμαστε όλοι σε μια δύσκολη θέση - δεν έχει κάποιος άδικο. Για τα mailboxes βολεύονται με το να μην αποθηκεύονται τα e-mail online ή με το να προωθούνται όλα αλλού οπότε ας γεμίζει το mailbox και ας διαγράφονται τα παλαιότερα μηνύματα. Είναι δηλαδή και το mailbox σημαντικό, αλλά κατώτερης προτεραιότητας. Προσωπικά δεν με απασχόλησε ποτέ ιδιαίτερα - αρκεί να είναι έστω 500MB για να μην γεμίζει πολύ γρήγορα. Το καλύτερο για εμένα όπως ανέφερα είναι το να υπάρχει κάποια εμφανής επιλογή χρέωσης για αύξηση του χώρου, αλλά δεν είμαι στον κλάδο σας και δεν γνωρίζω όλες τις οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες για κάτι τέτοιο. Δηλαδή ακριβώς όπως είναι τώρα τα πακέτα σας, αλλά να λέει συν τόσα ευρώ για κάθε GB και για μέχρι τόσα GB. Με άλλα λόγια να ξέρεις σαν αγοραστής ότι δεν πηγαίνεις σε καλύτερο πακέτο φιλοξενίας, είσαι ακόμα σε shared στο ίδιο περιβάλλον και όχι π.χ. σε VPS, οπότε όλα τα υπόλοιπα κίνητρα για αναβάθμιση σε καλύτερο πακέτο/κατηγορία πλην του χώρου του δίσκου, παραμένουν ως έχουν. Το έχω δει κατά καιρούς σε κάποιους, αλλά όχι σε εμφανές σημείο της σελίδας του pricing, οπότε σίγουρα υπάρχει κάποια λογική δυσκολία του κλάδου. 2 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Για αυτό το λόγο ανέφερα σε προηγούμενο μου μήνυμα ότι δεν υπάρχει ο τέλειος webhost (ή το τέλειο πακέτο) για όλες τις περιπτώσεις. Ανάλογα τη χρήση μπορεί να βγει πιο "φτηνά" ένας webhost που φαίνεται ότι δίνει "λιγότερα". Χμμ περίπου. Αν ήμουν στις ΗΠΑ με μισθό ΗΠΑ και εγώ και οι πελάτες μου, νομίζω ότι προσωπικά δεν θα κλαιγόμουν για τις παροχές (πλην ενδεχομένως του κακού support). Έχουν αρκετές δημοφιλείς και καλές επιλογές, αν και λίγες σε σχέση με τον πληθυσμό τους. 2 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Εμείς μέσα σε σχεδόν 20 χρόνια έχουμε αλλάξει χρεώσεις 2 φορές. Την τελευταία φορά (πριν περίπου 3 έτη) αυξήσαμε λίγο τη τιμή του πακέτου με το 1GB και κάναμε γενναίες μειώσεις στις τιμές όλων των άλλων πακέτων. Πιστεύω ότι όσο είναι εφικτό οι τιμές πρέπει να μένουν σταθερές για να μην γίνεται το μπέρδεμα που ανέφερες. Από την άλλη όταν μια επιχείρηση δεν έχει καλά οικονομικά, τότε ή θα κλείσει ή θα εξαγοραστεί από κάποια μεγαλύτερη όπου συνήθως με περικοπές που κάνουν στα έξοδα τους προσπαθούν να τη γυρίσουν σε κερδοφορία. Το Cpanel πριν 2 χρόνια αύξησε τιμές και υπήρχαν πολλές περιπτώσεις webhosts (κυρίως με όσους είχαν πακέτα για resellers) που εκεί που π.χ. πλήρωναν για ένα license 35 ευρώ το μήνα η τιμή εκτινάχτηκε σε πάνω από 1000 ευρώ το μήνα. Eάν υπολογίσεις ότι ένας webhost έχει πολλούς servers καταλαβαίνεις για τι συνολικά ποσά μιλάμε. Πολλοί webhosts του εξωτερικού που πριν είχαν οριακό κέρδος έκλεισαν και άλλοι αναγκάστηκαν να αυξήσουν τιμές. Φέτος ανακοινώθηκαν αυξήσεις της τάξης του 10-15% στα control panels. Δεν έχω να πω κάτι. Έχεις 100% δίκαιο σε όλα. Btw το Plesk και το cPanel έχουν τους ίδιους ιδιοκτήτες. Θα ήθελα πολύ να υπάρχει σε open source κάποιο αντίστοιχο σε ευχρηστία και δυνατότητες. 2 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Εάν διαβάσεις τα σχόλια πελατών τους θα διαπιστώσεις ότι η ποιότητα όσο και η υποστήριξη είχαν σοβαρά θέματα πολύ πριν την εξαγορά. Δεν έφταιξε δηλαδή η εξαγορά σε αυτό. Μπορεί να μην έτυχε σε εσένα αλλά άλλοι αντιμετώπιζαν προβλήματα με την υπηρεσία. Συμφωνώ ή μάλλον, δεν διαφωνώ. Πήρα μυρωδιά από τα παράπονα άλλων, απλά μέχρι τότε δεν έτυχε σε εμένα. 2 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Εάν θέλεις την άποψη μου ο λόγος που πούλησαν την επιχείρηση στους βέλγους είναι το αβέβαιο μέλλον της αγοράς του hosting όταν είναι τόσο ανοιχτοί σε εξωτερικούς κινδύνους. Η εξαγορά έγινε μετά την τεράστια αύξηση της τιμής του Cpanel. Εάν για παράδειγμα το Plesk (κυρίως αυτό χρησιμοποιούν) έκανε ότι το Cpanel και εκεί που π.χ. πλήρωναν για licenses 35.000 ευρώ το μήνα πήγαινε το κόστος τους 250.000 ευρώ το μήνα θα μπορούσαν να απορροφήσουν αυτό το ποσό; Θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους πελάτες τους να πληρώνουν περισσότερα όταν δεν θα δικαιολογούνταν από αντίστοιχη αύξηση της ποιότητας της υπηρεσίας / τεχνικής υποστήριξης. Αφού οι πελάτες τους κυρίως τους επέλεγαν κυρίως για τα "άπλετα" χαρακτηριστικά και τη χαμηλή τιμή. Και πάλι συμφωνώ, και δηλώνω ένοχος ότι τους επέλεγα μεταξύ άλλων και για το Plesk, πέρα από τη χαμηλή τιμή. Δεν μου είναι καθόλου απαραίτητο εργαλείο, αλλά very good to have. Είχα δει τέτοιου είδους αυξήσεις επειδή με ενδιέφερε προσωπικά η αγορά ενός πάνελ για δικούς μου server, και δεν μου έβγαινε ιδιαίτερα αισιόδοξο το business plan.
kormos Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Πελάτες οι οποίοι θέλουν να έχουν σωστή εικόνα προς τα έξω, με πολλές απαιτήσεις/παροχές κλπ κλπ αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν πάνω σε αυτό και πιστεύουν ότι αυτά επειδή είδε/άκουσε/του είπαν ότι γίνονται με 10-20€ λυπάμαι αλλά θεωρούνται ερασιτέχνες. Οπότε, δεν χάνεις το χρόνο σου. Σε άλλη περίπτωση, σίγουρα δίνεις και παίρνεις οπότε εκεί πρέπει να επενδύσεις σε κάτι ανάλογο των αναγκών. Άρα "χάνεις" την Ελληνική υποστήριξη, κοιτάς προς το εξωτερικό και ευελπιστώ όλα να βαδίζουν σωστά. Μφχ 2
prometheas Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 2/10/2022 στις 9:53 ΜΜ, CyberCr33p είπε Ο καθένας αποφασίζει με τα δικά του κριτήρια και όλα είναι σεβαστά ... ... ... Για παράδειγμα σήμερα μας έστειλε μήνυμα ένας πελάτης που έχει μεγάλη ειδησεογραφική σελίδα. Το κόστος της υπηρεσίας εάν το έπαιρνε από άλλον ελληνικό webhost που αναφέρθηκε και πιο πριν θα ήταν 239,40 ευρώ / έτος και από εμάς του κοστίζει 300 ευρώ / έτος. Με 60 ευρώ περισσότερα το έτος έχει το κεφάλι του ήσυχο γιατί γνωρίζει ότι εάν και όποτε προκύψει πρόβλημα θα τον βοηθήσουμε σαν η σελίδα να ήταν δικιά μας ακόμα και για θέματα που δεν σχετίζονται με το hosting. Το ίδιο θα ίσχυε εάν αντιμετώπιζε πρόβλημα και κάποιος που πληρώνει hosting 5 ευρώ / μήνα. Χμμ .. Kayako ; Ευχαριστημένοι ; Επεξ/σία 4 Οκτωβρίου 2022 από prometheas
CyberCr33p Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, prometheas είπε Χμμ .. Kayako ; Ευχαριστημένοι ; Τη δουλειά του την κάνει, αλλά σκεφτόμαστε να το αντικαταστήσουμε με SupportPal ή DeskPro. 4 ώρες πριν, randomcat είπε Όχι μόνο για φωτογράφους, αλλά για όσους επαγγελματίες έχουν να αναδείξουν αρκετά πρότζεκτ με φωτογραφικό υλικό π.χ. αλουμινάδες, μαρμαράδες κ.λπ. και έπειτα όλους όσους θέλουν να ανεβάσουν τα προϊόντα τους σε catalog mode (γι' αυτό ρωτάω αν την περίπτωσή τους τη θεωρούμε e-shop). Ειδικά τους τελευταίους τι να τους κάνω για να τους φτάνει ο χώρος; Αυτοί που τα χρησιμοποιούν ως κατάλογο εάν δεν μπορείς να αγοράσεις online τότε δεν είναι e-shop, δεν σημαίνει όμως ότι δεν βγάζουν κέρδος από το ότι έχουν την σελίδα τους online. Γιατί και ένας γραφίστας μπορεί να μην πουλάει κάτι online αλλά θα τον δουν εν δυνάμει πελάτες τους μέσα από την ιντερνετική του παρουσία. Επειδή βάζω αυτή τη στιγμή σε οικοδομή αλουμίνια δεν ζητάνε και λίγα οι αλουμινάδες. Επομένως έχουν χρήματα να επενδύσουν για μια σωστή ιντερνετική παρουσία τόσο για την κατασκευή της ιστοσελίδας τους όσο και για την φιλοξενία της. Από την άλλη ένας αλουμινάς μπορεί να έχει δουλέψει πάνω σε 100 έργα, θα ανεβάσει όλα τα έργα του μέσα στη σελίδα του; Δεν αρκεί να βάλει τις 10 καλύτερες δουλειές του; Ακόμα και 100 έργα να θέλει να δείξει πόσες φωτογραφίες θα βγάλει από το κάθε έργο; Θα φωτογραφίζει το κάθε παράθυρο που έφτιαξε; Το ίδιο ισχύει και για τα εργοστάσια που φτιάχνουν τα κομμάτια, πόσα αντικείμενα έχει η κάθε σειρά για να χρειάζονται πολύ χώρο; Και μια συμβουλή, εάν χρειαστείτε ποτέ αλουμινά να δείτε από κοντά τη δουλειά του, με φωτογραφίες δεν φαίνονται οι λεπτομέρειες. 4 ώρες πριν, randomcat είπε Για τα mailboxes βολεύονται με το να μην αποθηκεύονται τα e-mail online ή με το να προωθούνται όλα αλλού οπότε ας γεμίζει το mailbox και ας διαγράφονται τα παλαιότερα μηνύματα. Είναι δηλαδή και το mailbox σημαντικό, αλλά κατώτερης προτεραιότητας. Προσωπικά δεν με απασχόλησε ποτέ ιδιαίτερα - αρκεί να είναι έστω 500MB για να μην γεμίζει πολύ γρήγορα. Έχουμε πελάτες με dedicated servers με πολλές δεκάδες e-mails που χρειάζονταν πολλά GB χώρου επειδή επιθυμούν να έχουν ιστορικό των e-mails τους. Δεν τους συνέφερε λόγο κόστους να πάνε σε μια λύση όπως το Google Workspace. Εάν τώρα κάποιος θέλει πολύ χώρο ενώ έχει μόνο ένα mailbox του προτείνω να το βάλει σε Google Workspace ή Office365 που θα του βγει πιο οικονομικά. Ανάλογα τις ανάγκες υπάρχει και η ενδεδειγμένη λύση και αυτή θα προτείνω εάν ξέρω ότι κάποια άλλη λύση εκτός από την δικιά μας υπηρεσία μπορεί να τον εξυπηρετήσει καλύτερα. 4 ώρες πριν, randomcat είπε Το καλύτερο για εμένα όπως ανέφερα είναι το να υπάρχει κάποια εμφανής επιλογή χρέωσης για αύξηση του χώρου, αλλά δεν είμαι στον κλάδο σας και δεν γνωρίζω όλες τις οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες για κάτι τέτοιο. Δηλαδή ακριβώς όπως είναι τώρα τα πακέτα σας, αλλά να λέει συν τόσα ευρώ για κάθε GB και για μέχρι τόσα GB. Με άλλα λόγια να ξέρεις σαν αγοραστής ότι δεν πηγαίνεις σε καλύτερο πακέτο φιλοξενίας, είσαι ακόμα σε shared στο ίδιο περιβάλλον και όχι π.χ. σε VPS, οπότε όλα τα υπόλοιπα κίνητρα για αναβάθμιση σε καλύτερο πακέτο/κατηγορία πλην του χώρου του δίσκου, παραμένουν ως έχουν. Το έχω δει κατά καιρούς σε κάποιους, αλλά όχι σε εμφανές σημείο της σελίδας του pricing, οπότε σίγουρα υπάρχει κάποια λογική δυσκολία του κλάδου. Ναι κάποιοι webhosts φτιάχνουν custom πακέτα αλλά δεν βολεύει στο να ομαδοποιήσεις τα πακέτα. Το κάθε πακέτο θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και θα γίνει ο κακός χαμός από άποψη διαχείρισης του πελατολογίου στη συνέχεια. Γιατί για παράδειγμα εκτός από το να προσθέσει κάποιος χώρο στο δίσκο, άλλος μπορεί να θέλει να προσθέσει έξτρα χώρο στο mailbox του χωρίς να πάει σε μεγαλύτερο πακέτο, άλλος μπορεί να θέλει να προσθέσει έξτρα domains και πάει λέγοντας. Επίσης πόσα GB θα μπορεί να πάρει κάποιος σε shared hosting; Π.χ. εάν θέλει μπορεί να πάρει έξτρα 100GB επειδή κάνει λίγη χρήση CPU αλλά χρειάζεται να φορτώσει όλη του τη συλλογή από φωτογραφίες; Το σύνηθες πάντως είναι όσο περισσότερο χώρο χρειάζεσαι τόσο περισσότερους και από τους άλλους πόρους χρειάζεσαι. 4 ώρες πριν, randomcat είπε Αν ήμουν στις ΗΠΑ με μισθό ΗΠΑ και εγώ και οι πελάτες μου, νομίζω ότι προσωπικά δεν θα κλαιγόμουν για τις παροχές (πλην ενδεχομένως του κακού support). Έχουν αρκετές δημοφιλείς και καλές επιλογές, αν και λίγες σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Πίστεψε με αυτοί που βγάζουν τα περισσότερα χρήματα είναι συνήθως αυτοί που "κλαίγονται" περισσότερο όταν είναι να πληρώσουν. Φυσικά όχι όλοι αλλά πολλοί. Έχει τύχει σε συνομιλία με φίλο που φτιάχνει ιστοσελίδες να μου πει ότι ζήτησε από έναν επιχειρηματία να του δίνει 10 ευρώ την ώρα + ΦΠΑ για κάποιες εργασίες και του φαίνονταν πολλά. Εν το μεταξύ εάν ο επιχειρηματίας τα έβαζε κάτω θα έβλεπε ότι πιο πολύ θα του κόστιζε εάν πλήρωνε κάποιον ως υπάλληλο και όχι ως εξωτερικό συνεργάτη για να του κάνει την ίδια δουλειά. 4 ώρες πριν, randomcat είπε Δεν έχω να πω κάτι. Έχεις 100% δίκαιο σε όλα. Btw το Plesk και το cPanel έχουν τους ίδιους ιδιοκτήτες. Θα ήθελα πολύ να υπάρχει σε open source κάποιο αντίστοιχο σε ευχρηστία και δυνατότητες. Ναι ανήκουν στην ίδια εταιρία. Την εταιρία αυτή δεν την ενδιαφέρει το προϊόν αλλά το πώς θα βγάλουν περισσότερα χρήματα οι μέτοχοι τους. Θα μου φαινόταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να αρχίσουν και στο Plesk να χρεώνουν ανά account αφού οι ίδιοι έχουν και την πίτα και το μαχαίρι. Η αμέσως επόμενη επιλογή είναι το DirectAdmin που ίσως και αυτό όταν μεγαλώσει να εξαγοραστεί από τους ίδιους. Δυστυχώς υπάρχει ολιγοπώλιο σε αυτό το τομέα οπότε χρεώνουν όσο θέλουν και κάνουν αυξήσεις όποτε θέλουν. Εάν θυμάμαι καλά το Plesk είχε πάρει 2 αυξήσεις μέσα στην ίδια χρονιά. 4 ώρες πριν, kormos είπε Πελάτες οι οποίοι θέλουν να έχουν σωστή εικόνα προς τα έξω, με πολλές απαιτήσεις/παροχές κλπ κλπ αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν πάνω σε αυτό και πιστεύουν ότι αυτά επειδή είδε/άκουσε/του είπαν ότι γίνονται με 10-20€ λυπάμαι αλλά θεωρούνται ερασιτέχνες. Και πες ότι βρίσκει κάποιον να του φτιάξει φτηνά τη σελίδα ή να του κάνει φτηνά το hosting. Από εκεί και πέρα για να προχωρήσει και να του φέρει κέρδος χρειάζονται και άλλα πράγματα (π.χ. κόστος διαφήμισης). Το προηγούμενο διάστημα πάντως αρκετοί έκαναν δωρεάν τη δουλειά τους με τις επιδοτήσεις, αλλά δεν το πήραν στα σοβαρά. Κάπως σαν τους αγρότες με τις επιδοτήσεις που αντί να επενδύσουν στην επιχείρηση τους τα έτρωγαν στα μπαράκια. Επεξ/σία 4 Οκτωβρίου 2022 από CyberCr33p 1 1
kormos Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 52 λεπτά πριν, CyberCr33p είπε Τη δουλειά του την κάνει, αλλά σκεφτόμαστε να το αντικαταστήσουμε με SupportPal ή DeskPro. Αυτοί που τα χρησιμοποιούν ως κατάλογο εάν δεν μπορείς να αγοράσεις online τότε δεν είναι e-shop, δεν σημαίνει όμως ότι δεν βγάζουν κέρδος από το ότι έχουν την σελίδα τους online. Γιατί και ένας γραφίστας μπορεί να μην πουλάει κάτι online αλλά θα τον δουν εν δυνάμει πελάτες τους μέσα από την ιντερνετική του παρουσία. Επειδή βάζω αυτή τη στιγμή σε οικοδομή αλουμίνια δεν ζητάνε και λίγα οι αλουμινάδες. Επομένως έχουν χρήματα να επενδύσουν για μια σωστή ιντερνετική παρουσία τόσο για την κατασκευή της ιστοσελίδας τους όσο και για την φιλοξενία της. Από την άλλη ένας αλουμινάς μπορεί να έχει δουλέψει πάνω σε 100 έργα, θα ανεβάσει όλα τα έργα του μέσα στη σελίδα του; Δεν αρκεί να βάλει τις 10 καλύτερες δουλειές του; Ακόμα και 100 έργα να θέλει να δείξει πόσες φωτογραφίες θα βγάλει από το κάθε έργο; Θα φωτογραφίζει το κάθε παράθυρο που έφτιαξε; Το ίδιο ισχύει και για τα εργοστάσια που φτιάχνουν τα κομμάτια, πόσα αντικείμενα έχει η κάθε σειρά για να χρειάζονται πολύ χώρο; Και μια συμβουλή, εάν χρειαστείτε ποτέ αλουμινά να δείτε από κοντά τη δουλειά του, με φωτογραφίες δεν φαίνονται οι λεπτομέρειες. Έχουμε πελάτες με dedicated servers με πολλές δεκάδες e-mails που χρειάζονταν πολλά GB χώρου επειδή επιθυμούν να έχουν ιστορικό των e-mails τους. Δεν τους συνέφερε λόγο κόστους να πάνε σε μια λύση όπως το Google Workspace. Εάν τώρα κάποιος θέλει πολύ χώρο ενώ έχει μόνο ένα mailbox του προτείνω να το βάλει σε Google Workspace ή Office365 που θα του βγει πιο οικονομικά. Ανάλογα τις ανάγκες υπάρχει και η ενδεδειγμένη λύση και αυτή θα προτείνω εάν ξέρω ότι κάποια άλλη λύση εκτός από την δικιά μας υπηρεσία μπορεί να τον εξυπηρετήσει καλύτερα. Ναι κάποιοι webhosts φτιάχνουν custom πακέτα αλλά δεν βολεύει στο να ομαδοποιήσεις τα πακέτα. Το κάθε πακέτο θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και θα γίνει ο κακός χαμός από άποψη διαχείρισης του πελατολογίου στη συνέχεια. Γιατί για παράδειγμα εκτός από το να προσθέσει κάποιος χώρο στο δίσκο, άλλος μπορεί να θέλει να προσθέσει έξτρα χώρο στο mailbox του χωρίς να πάει σε μεγαλύτερο πακέτο, άλλος μπορεί να θέλει να προσθέσει έξτρα domains και πάει λέγοντας. Επίσης πόσα GB θα μπορεί να πάρει κάποιος σε shared hosting; Π.χ. εάν θέλει μπορεί να πάρει έξτρα 100GB επειδή κάνει λίγη χρήση CPU αλλά χρειάζεται να φορτώσει όλη του τη συλλογή από φωτογραφίες; Το σύνηθες πάντως είναι όσο περισσότερο χώρο χρειάζεσαι τόσο περισσότερους και από τους άλλους πόρους χρειάζεσαι. Πίστεψε με αυτοί που βγάζουν τα περισσότερα χρήματα είναι συνήθως αυτοί που "κλαίγονται" περισσότερο όταν είναι να πληρώσουν. Φυσικά όχι όλοι αλλά πολλοί. Έχει τύχει σε συνομιλία με φίλο που φτιάχνει ιστοσελίδες να μου πει ότι ζήτησε από έναν επιχειρηματία να του δίνει 10 ευρώ την ώρα + ΦΠΑ για κάποιες εργασίες και του φαίνονταν πολλά. Εν το μεταξύ εάν ο επιχειρηματίας τα έβαζε κάτω θα έβλεπε ότι πιο πολύ θα του κόστιζε εάν πλήρωνε κάποιον ως υπάλληλο και όχι ως εξωτερικό συνεργάτη για να του κάνει την ίδια δουλειά. Ναι ανήκουν στην ίδια εταιρία. Την εταιρία αυτή δεν την ενδιαφέρει το προϊόν αλλά το πώς θα βγάλουν περισσότερα χρήματα οι μέτοχοι τους. Θα μου φαινόταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να αρχίσουν και στο Plesk να χρεώνουν ανά account αφού οι ίδιοι έχουν και την πίτα και το μαχαίρι. Η αμέσως επόμενη επιλογή είναι το DirectAdmin που ίσως και αυτό όταν μεγαλώσει να εξαγοραστεί από τους ίδιους. Δυστυχώς υπάρχει ολιγοπώλιο σε αυτό το τομέα οπότε χρεώνουν όσο θέλουν και κάνουν αυξήσεις όποτε θέλουν. Εάν θυμάμαι καλά το Plesk είχε πάρει 2 αυξήσεις μέσα στην ίδια χρονιά. Και πες ότι βρίσκει κάποιον να του φτιάξει φτηνά τη σελίδα ή να του κάνει φτηνά το hosting. Από εκεί και πέρα για να προχωρήσει και να του φέρει κέρδος χρειάζονται και άλλα πράγματα (π.χ. κόστος διαφήμισης). Το προηγούμενο διάστημα πάντως αρκετοί έκαναν δωρεάν τη δουλειά τους με τις επιδοτήσεις, αλλά δεν το πήραν στα σοβαρά. Κάπως σαν τους αγρότες με τις επιδοτήσεις που αντί να επενδύσουν στην επιχείρηση τους τα έτρωγαν στα μπαράκια. Συμφωνώ γι αυτό και εγώ όταν μου ζητάνε φθηνό και καλό αποχωρώ διακριτικά γιατί δεν μπορείς κάποιον που δεν γνωρίζει όλο το background να του το εξηγήσεις 🙂 1
randomcat Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2022 20 ώρες πριν, CyberCr33p είπε Αυτή τη στιγμή το μικρότερο τους πακέτο κοστίζει 9,90 ευρώ / μήνα ή εάν προπληρώσεις για 1 έτος βγαίνει 4,90 ευρώ ο μήνας. Δίνουν 8GB χώρο και μπορείς να φιλοξενήσεις 1 domain. Εγώ έλεγα για το Papaki εκείνη τη στιγμή και όχι για TopHost, όπου το μικρότερο πακέτο τους αν δεν έχω πάθει αλτσχάιμερ έγραφε 4,30 χωρίς ΦΠΑ. Σήμερα, μία ημέρα μετά, το βλέπω να γράφει 5.26 και το μεσαίο τους στα 5.47. Λογικά μέχρι να το δεις και εσύ θα έχει αλλάξει ξανά. 😆 1
CyberCr33p Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 3/10/2022 στις 5:24 ΜΜ, randomcat είπε Δεύτερον, όταν το τελευταίο πακέτο τερματίζει στα 5GB, ενώ θα έπρεπε να ήταν το πρώτο ή δεύτερο πακέτο, μετά δεν μπορείς να πας στο επόμενο αλλά θα πρέπει να πας σε άλλη κατηγορία hosting (και σε άλλες τιμές) ή σε άλλη εταιρεία, οπότε όχι, δεν είναι απλό. Επειδή έχω σημερινό παράδειγμα ύστερα από αναβάθμιση server από την παλιά μας υποδομή (filesystem: UFS) στη νέα υποδομή (filesystem: ZFS), πακέτο που πριν έπιανε 6675ΜΒ και έκανε υπέρβαση του χώρου του πλέον πιάνει 3506ΜΒ, δηλαδή μειώθηκε η χρήση περίπου στο μισό και εκεί που θα χρειαζόταν να ανέβει κατηγορία από "shared hosting" σε "semi dedicated" πλέον μπορεί να αλλάξει το πακέτο του σε μικρότερο "shared hosting" από το τωρινό. Απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω στην Ελλάδα (αλλά πολύ πιθανό και στο εξωτερικό) είμαστε αυτή τη στιγμή ο μοναδικός webhost που υποστηρίζει συμπίεση σε επίπεδο filesystem, διότι τα γνωστά control panels (Cpanel, Plesk, Directadmin, κλπ) δεν υποστηρίζουν το ZFS. Ούτε πιστεύω θα μπορούν να το υποστηρίξουν τα επόμενα χρόνια διότι θα πρέπει να ξαναγράψουν σημαντικό μέρος του κώδικα τους. Σε εμάς λόγο του τρόπου που είναι γραμμένο το control panel μας είναι εύκολο να γίνονται τέτοιες αλλαγές εάν υπάρξει ανάγκη (οι αλλαγές για την υποστήριξη ZFS έγιναν μέσα σε 5 ημέρες). Επεξ/σία 18 Οκτωβρίου 2022 από CyberCr33p 1
CyberCr33p Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2022 Σήμερα ολοκληρώσαμε την αναβάθμιση του τελευταίου server με πακέτα shared hosting στη νέα υποδομή. Στην εικόνα βλέπετε τη χρήση χώρου από το δίσκο για δύο διαφορετικά πακέτα και το όφελος σε χώρο από τη συμπίεση.
master1992g Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 Προσωπικά διατηρούσα για χρόνια hosting στο papaki, το μέγεθος της σελίδας ήταν 4.3gb, το καλοκαίρι μεταφέρθηκα στην cretaforce μετά από παρότρυνση της εταιρίας που μου κατασκεύασε την σελίδα, επειδή θα προχωρήσω στην δημιουργία και 2ης σελίδας αντίστοιχου μεγέθους όταν πήγα στην cretaforce έκανα αγορά πακέτου 10gb ώστε να χωρέσει και τις 2. Αυτήν την στιγμή ο χώρος που καταλαμβάνει η σελίδα στην cretaforce είναι μόλις 2.3gb. Μέχρι στιγμής δεν έχω ούτε ένα παράπονο, ειδικά στο κομάτι του support τα παιδιά είναι επαγγελματίες, άριστη και άμεση εξυπηρέτηση τόσο τηλεφωνικά όσο και μέσω email, σήμερα που τους χρειάστηκα 2 φορές μου λύσαν το πρόβλημα άμεσα. 2
Manthos91 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Μετα απο ψαξιμο κατεληξα και εγω στην Cretaforce .Μπορει να πληρωσεις λιγο παραπανω πχ σε σχεση με τους ανταγωνιστες με τα αντιστοιχα πακετα αλλα ειναι επαγγελματιες. Οτι δινεις παιρνεις. Σαββατο βραδυ εκανα ερωτηση στις 12 και μου απαντησαν μεσα σε μιση ωρα . Μου μετεφεραν domains και email οι ιδιοι και γενικοτερα για 20-30 ευρω που θα σου βγει παραπανω τον χρονο σε σχεση με κατι αλλο δεν το συζητώ καν. Και το πιο σημαντικο οτι ειναι στα ελληνικα η εξυπηρετηση .Αν πας σε ξενο host αντε βγαλε ακρη αν δεν εισαι επαγγελματιας και γνωριζεις επι του θεματος. Αν δεν ανεβασουν τιμες και παραμεινουν ετσι, σε θεμα εξυπηρετησης προφανως θα ανανεωσω εδω και του χρονου . 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα