Προς το περιεχόμενο

Γονικη παροχη μετρητων

rus

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μηπως ξερει κανεις πως γινεται η γονικη παροχη μετρητων, με ποια διαδικασια?

Εψαξα στο ιντερνετ, δε βρηκα τιποτα ουσιαστικο. Οτι ειναι πλεον δωρεαν γραφουν συνεχεια, αλλα δε λενε ΠΩΣ γινεται. Το μονο χρησιμο που ψαρεψα ειναι οτι η μεταβιβαση των χρηματων γινεται υποχρεωτικα μεσω τραπεζας.

Ρωτησα τραπεζικο και λογιστη και μου ειπαν αρλουμπες, οτι δε χρειαζεται να κανω τιποτα, ειναι μικρο το ποσο(για 10χιλ. μιλαμε).

Εγω θελω να ειμαι ενταξει με την εφορια, να μην ειναι τιποτα "μαυρο" ή παρατυπο.

Ο δωρεοδοτης που παει για να κανει την δωρεα? σε λογιστη? στην εφορια? μηπως μπορει τη κανει και μονος του? γιατι κατι ακουσα για μια καινουργια ιντερνετικη πλατφορμα που εγινε γι αυτο το σκοπο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 139
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Οπως γινεται και η γονικη παροχη ακινητου, πας σε συμβολαιογραφο, συντασει το εγγραφο και το πας εφορια. Η μεταφορα απο οσο ξερω πρεπει να γινει μεσο τραπεζης (να υπαρχουν δηλαδη παραστατικα)

Αλλα πραγματικα δε χρειαζεται

Και ναι υπαρχει πλατφορμα που βγαινει το εγγραφο αλλα νομιζω μονο συμβολαιογραφοι μπορουν να δημιουργησουν νεα δηλωση+

https://www.aade.gr/myPROPERTY

Εδω υπαρχει και FAQ -> https://www.aade.gr/sites/default/files/2021-12/FAQs_myPROPERTY_goniki_paroxi.pdf

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μη μου λες πως γινεται η γονικη παροχη ακινητου, γιατι δεν εχω ιδεα.  Οτι πρεπει να γινει μεσω τραπεζας το ειπα κι εγω.

Αρα λοιπον, για να κανω γονικη παροχη 10,000€ στο γιο  μου, παω πρωτα σε συμβολαιογραφο και μετα στην εφορια?

Τι εννοεις "πραγματικα δε χρειαζεται"? δηλαδη να δοθουν τα λεφτα στη ζουλα και δε θα υπαρξει προβλημα? για οποιοδηπτε σκοπο αυτα χρησιμοποιηθουν?(πχ. δικαιολογηση τεκμηριου, μερικη εξοφληση στεγαστικου)

Τα links που εβαλες τα εχω ηδη υποψη μου.

Επεξ/σία από rus

12 λεπτά πριν, panagiotis54 είπε

δεν χρειαζεται συμβολαιογραφο πανε σε αλλο λογιστη

αρα παω σε λογιστη και μου κανει τη δουλεια αυτη?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 λεπτά πριν, rus είπε

αρα παω σε λογιστη και μου κανει τη δουλεια αυτη?

Γιατί δεν στέλνεις ένα email στη δου που ανήκεις να σου πουν τη διαδικασία; Απαντούν αρκετά άμεσα. 

Έχε υπόψην σου ότι θα σου γίνει έλεγχος ποθεν έσχες (χωρίς να το ξέρεις) για το ποσό και θα βάλουν κάτω αναλυτικά μέχρι και τις δαπάνες σου για να δουν αν είναι ρεαλιστικό περίσσευμα το ποσό που δίνεις. Αυτό μπορεί να το κάνουν και σε βάθος 5ετίας, όπως επίσης μπορούν να ελέγξουν αναλυτικά τις κινήσεις των λογ/σμων σου κι αν δουν πιστώσεις αδικαιολόγητες, θα τα λογίσουν ως μαύρα. Προσωπικά θα έκανα τέτοια δωρεά στο παιδί μου μόνο αν είχα ας πούμε εισόδημα ένα 20αρικο το χρόνο και μείον όλες οι δαπάνες μου (διαβίωσης, ακινήτων, αυτοκινήτων, ηλεκτρονικές, φορολογικές) μου άφηναν στην άκρη τουλάχιστον 7-8. Άρα, θα μπορούσα με 2 χρόνια πίσω να δικαιολογήσω το ποσό.

Επεξ/σία από 1comment

Μπορείς να την κάνεις και μόνος σου αλλά από όσο ψάχνω δεν βρίσκω σαφείς πληροφορίες και η διαδικασία μπορεί να σε μπερδέψει η να γίνουν λαθη. Καλύτερα σε λογιστή να πας. Πες του για δωρεά χρηματικού ποσού σε συγγενή Α βαθμού. Κάνετε την δήλωση στο σύστημα και μετά απλά μεταφέρεις τα χρήματα μέσω ebanking.

Κλεμμένο απο διπλανό φορουμ, μαμα σε γιό 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΩΡΕΑΣ  Δ1  ΣΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΕΦΟΡΙΑ  ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ   ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥ -ΓΝΗΣΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ Ο  ΓΙΟΣ ΤΗΣ 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΣΕ ΜΕΝΑ . ΚΑΙ ΤΩΡΑ   ΠΡΟΣΕΞΕ 

Ο  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ  ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΛΗΨΗ  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ    ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟ  ΚΑΝΕΝΑΝ   ΟΥΤΕ ΕΣΕΝΑ  ΑΛΛΩΣ  Η  ΔΩΡΕΑ  ΘΑ  ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΩΣ ΜΗ ΓΕΝΟΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ  ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΗΚΩΝΕΙΣ  ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ . 

ΠΡΟΣΕΞΕΤΟ ΑΥΤΟ  ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑ  ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΦΟΡΙΕΣ . 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, 1comment είπε

Γιατί δεν στέλνεις ένα email στη δου που ανήκεις να σου πουν τη διαδικασία; Απαντούν αρκετά άμεσα. 

Έχε υπόψην σου ότι θα σου γίνει έλεγχος ποθεν έσχες (χωρίς να το ξέρεις) για το ποσό και θα βάλουν κάτω αναλυτικά μέχρι και τις δαπάνες σου για να δουν αν είναι ρεαλιστικό περίσσευμα το ποσό που δίνεις. Αυτό μπορεί να το κάνουν και σε βάθος 5ετίας, όπως επίσης μπορούν να ελέγξουν αναλυτικά τις κινήσεις των λογ/σμων σου κι αν δουν πιστώσεις αδικαιολόγητες, θα τα λογίσουν ως μαύρα. Προσωπικά θα έκανα τέτοια δωρεά στο παιδί μου μόνο αν είχα ας πούμε εισόδημα ένα 20αρικο το χρόνο και μείον όλες οι δαπάνες μου (διαβίωσης, ακινήτων, αυτοκινήτων, ηλεκτρονικές, φορολογικές) μου άφηναν στην άκρη τουλάχιστον 7-8. Άρα, θα μπορούσα με 2 χρόνια πίσω να δικαιολογήσω το ποσό.

Βασικα ο δωρεοδοχος δε ξερει απο ιντερνετ και emails.

O δωροδοχος καλυπτει το ποσο της δωρεας, δεν υπαρχει εκει θεμα. Θεμα για τον δωρεοληπτη μπορει να υπαρξει?

10 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε

Μπορείς να την κάνεις και μόνος σου αλλά από όσο ψάχνω δεν βρίσκω σαφείς πληροφορίες και η διαδικασία μπορεί να σε μπερδέψει η να γίνουν λαθη. Καλύτερα σε λογιστή να πας. Πες του για δωρεά χρηματικού ποσού σε συγγενή Α βαθμού. Κάνετε την δήλωση στο σύστημα και μετά απλά μεταφέρεις τα χρήματα μέσω ebanking.

Αν δεν υπαρχει ebanking?

Πρεπει να δηλωθει που θα χρησιμοποιηθουν τα λεφτα? ή απλα τα παιρνει ο δανειοληπτης και τα κανει οτι θελει?

9 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Κλεμμένο απο διπλανό φορουμ, μαμα σε γιό 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΩΡΕΑΣ  Δ1  ΣΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΕΦΟΡΙΑ  ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ   ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥ -ΓΝΗΣΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ Ο  ΓΙΟΣ ΤΗΣ 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΣΕ ΜΕΝΑ .

Αυτα ολα θα γινουν στην εφορια, (παρουσια δωροδοτη + δωρεοληπτη?), αφου πρωτα ο δωρεοδοτης παει στο λογιστη?

Επεξ/σία από rus

1 ώρα πριν, rus είπε

Βασικα ο δωρεοδοχος δε ξερει απο ιντερνετ και emails.

O δωροδοχος καλυπτει το ποσο της δωρεας, δεν υπαρχει εκει θεμα. Θεμα για τον δωρεοληπτη μπορει να υπαρξει?

Αν δεν υπαρχει ebanking?

Πρεπει να δηλωθει που θα χρησιμοποιηθουν τα λεφτα? ή απλα τα παιρνει ο δανειοληπτης και τα κανει οτι θελει?

Αυτα ολα θα γινουν στην εφορια, (παρουσια δωροδοτη + δωρεοληπτη?), αφου πρωτα ο δωρεοδοτης παει στο λογιστη?

Δηλώσεις μόνο ηλεκτρονικά. 

Μεταφορά χρημάτων είτε μέσω ebanking είτε να πας στο γκισέ να του ζητήσεις να κάνει το έμβασμα εάν δεχτεί να σε εξυπηρετήσει ο υπάλληλος και δεν σου πει να πας στο ebanking. Κρατάς το αποδεικτικό μεταφοράς από την τράπεζα. 

Αν τα δώσεις μετρητα στο χέρι πληρώνεις 10%. 

https://www.tovima.gr/2021/11/30/finance/gonikes-paroxes-ta-eksi-mystika-gia-dorees-xrimaton/?

15 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε

Δηλώσεις μόνο ηλεκτρονικά. 

Μεταφορά χρημάτων είτε μέσω ebanking είτε να πας στο γκισέ να του ζητήσεις να κάνει το έμβασμα εάν δεχτεί να σε εξυπηρετήσει ο υπάλληλος και δεν σου πει να πας στο ebanking. Κρατάς το αποδεικτικό μεταφοράς από την τράπεζα. 

Αν τα δώσεις μετρητα στο χέρι πληρώνεις 10%. 

https://www.tovima.gr/2021/11/30/finance/gonikes-paroxes-ta-eksi-mystika-gia-dorees-xrimaton/?

Ειπαμε, οχι μετρητα στο χερι, μονο μεσω τραπεζας. Ουτε περιπτωση ebanking υπαρχει, ο δωρεοδοτης ειναι 80 ετων και δε ξερει απο αυτα.

Παμε στην ουσια, τι πρεπει να κανει ο δωρεοδοτης? Πρωτα λογιστη, μετα εφορια, μετα τραπεζα?

1. Κατεβάζεις και εκτυπώνεις την Αίτηση Δωρεάς (γκούγκλαρε το, θα στην βγάλει), την συμπληρώνεις και την υπογράφεις και εσύ και το παιδί που παίρνει τα χρήματα.
2. Την ανεβάζει το παιδί στην Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και την υπογράφει ηλεκτρονικά.
(https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/psephiake-bebaiose-eggraphou) 
3. Παίρνεις το έγγραφο από το προηγούμενο βήμα και το ανεβάζεις πάλι για ψηφιακή υπογραφή, αυτή την φορά μπαίνοντας με τους δικούς σου κωδικούς.
4. Κάνεις ηλεκτρονικά την μεταφορά των χρημάτων από τον λογαριασμό σου, στον λογαριασμό του παιδιού και κρατάς το αποδεικτικό pdf αρχείο που βγάζει αυτομάτως την ίδια στιγμή η τράπεζα.
5. Κατεβάζεις από το taxisnet το Εκκαθαριστικό σου και σκανάρεις και την Ταυτότητα σου σε ένα αρχείο.
6. Κατεβάζεις ένα αντίγραφο από τις τράπεζες σας (δικού σου και παιδιού) όπου να φαίνεται ο κάτοχος του τραπεζικού λογαριασμού, και από σένα που φεύγουν τα χρήματα και στο παιδί που πάνε. (Αποδεικτικό Λογαριασμού Τραπέζης). Να φαίνεται δηλαδή ότι δεν πάνε σε άσχετο τα χρήματα ή από κάποιον άλλο, αλλά από σένα στο παιδί.
7. Κατεβάζεις ένα Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (για να φαίνεται η συγγένεια σας).
8. Τα επισυνάπτεις όλα αυτά μαζί σαν Αίτημα στο Κεφάλαιο της ΔΟΥ που ανήκεις για Γονική Δωρεά.
(https://www1.aade.gr/saadekef/eticketaade/)
9. Σε 2-3 μέρες το πολύ σου έχουν απαντήσει και λένε ότι το αίτημα σας έγινε δεκτό και σου στέλνουν ένα αποδεικτικό με υπογραφές τους κτλ.

Έκανες νόμιμα την δωρεά. Δεν χρειάζεται ούτε λογιστής, ούτε συμβολαιογράφος, ούτε τίποτα.

Τα αρχεία, απλά γκουγκλάροντας τα, θα σου βγάλει με την μία την αντίστοιχη υπηρεσία στο gov.gr.
Συνολικά, 1-1.5 ώρα μαξ να σου πάρει να τα μαζέψεις και να τα συμπληρώσεις, αν νιώθεις λίγο και από υπολογιστές.

• Like 8
  • Thanks 4

58 λεπτά πριν, Baator είπε

1. Κατεβάζεις και εκτυπώνεις την Αίτηση Δωρεάς (γκούγκλαρε το, θα στην βγάλει), την συμπληρώνεις και την υπογράφεις και εσύ και το παιδί που παίρνει τα χρήματα.
2. Την ανεβάζει το παιδί στην Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και την υπογράφει ηλεκτρονικά.
(https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/psephiake-bebaiose-eggraphou) 
3. Παίρνεις το έγγραφο από το προηγούμενο βήμα και το ανεβάζεις πάλι για ψηφιακή υπογραφή, αυτή την φορά μπαίνοντας με τους δικούς σου κωδικούς.
4. Κάνεις ηλεκτρονικά την μεταφορά των χρημάτων από τον λογαριασμό σου, στον λογαριασμό του παιδιού και κρατάς το αποδεικτικό pdf αρχείο που βγάζει αυτομάτως την ίδια στιγμή η τράπεζα.
5. Κατεβάζεις από το taxisnet το Εκκαθαριστικό σου και σκανάρεις και την Ταυτότητα σου σε ένα αρχείο.
6. Κατεβάζεις ένα αντίγραφο από τις τράπεζες σας (δικού σου και παιδιού) όπου να φαίνεται ο κάτοχος του τραπεζικού λογαριασμού, και από σένα που φεύγουν τα χρήματα και στο παιδί που πάνε. (Αποδεικτικό Λογαριασμού Τραπέζης). Να φαίνεται δηλαδή ότι δεν πάνε σε άσχετο τα χρήματα ή από κάποιον άλλο, αλλά από σένα στο παιδί.
7. Κατεβάζεις ένα Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (για να φαίνεται η συγγένεια σας).
8. Τα επισυνάπτεις όλα αυτά μαζί σαν Αίτημα στο Κεφάλαιο της ΔΟΥ που ανήκεις για Γονική Δωρεά.
(https://www1.aade.gr/saadekef/eticketaade/)
9. Σε 2-3 μέρες το πολύ σου έχουν απαντήσει και λένε ότι το αίτημα σας έγινε δεκτό και σου στέλνουν ένα αποδεικτικό με υπογραφές τους κτλ.

Έκανες νόμιμα την δωρεά. Δεν χρειάζεται ούτε λογιστής, ούτε συμβολαιογράφος, ούτε τίποτα.

Τα αρχεία, απλά γκουγκλάροντας τα, θα σου βγάλει με την μία την αντίστοιχη υπηρεσία στο gov.gr.
Συνολικά, 1-1.5 ώρα μαξ να σου πάρει να τα μαζέψεις και να τα συμπληρώσεις, αν νιώθεις λίγο και από υπολογιστές.

Σε ευχαριστω πολυ φιλε μου για τα βηματα αυτα. Δυστυχως ομως ο δωρεοδοτης ειναι 80 χρονων και δε ξερει απο pc ουτε και εχει ebanking. Aρα, φανταζομαι, παει στο λογιστη και του τα κανει ολα αυτα και του παει οτι ζητησει(πιστοποιητικο κλπ).

Στην εφορια μετα δε χρειαζεται να παει? Θα κανονιστουν ολα στο λογιστικο γραφειο?

Ενα αλλο ερωτημα ειναι η αξιοποιηση των χρηματων. Θα πρεπει να δηλωθει προς ποιο σκοπο δινονται? αν πχ. ειναι για καλυψη τεκμηριων του δωρεοληπτη ή εξοφληση δανειου του.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κανά παιδί δεν έχει να του τα κάνει;

Είναι τρομερά απλό.

Αλλιώς, ναι, πάει στον λογιστή, του δίνει τους κωδικούς Taxisnet του και το κάνει αυτός.

Λόγο στην μεταφορά των χρημάτων γράφει απλά "δωρεά τάδε προς τέκνο τάδε", μετά ο άλλος απλά έχει χρήματα, είναι δικά του, ό,τι θέλει τα κάνει, τέλος.

Η δωρεά μετά θα φανεί στην επόμενη φορολογική σου δήλωση έχω την εντύπωση, δεν νομίζω να χρειάζεται να πας να κάνεις κάτι άλλο.

Έχει ενημερωθεί η εφορία, η ΔΟΥ σου στέλνει το χαρτί που επιβεβαιώνει την δωρεά, πρέπει να την εγκρίνει πρώτα, όλα τα χαρτιά που μαζεύεις και τους στέλνεις τα τσεκάρουν και σου στέλνουν επίσημο έγγραφο πίσω.

Edit: Τώρα πρόσεξα το ότι δεν έχει και ebanking. Δεν ξέρω τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση, δεν έχει καν κωδικούς να μπορέσει να κάνει την μεταφορά κάποιος άλλος; Υποθέτω αναγκαστικά τότε πηγαίνει στην τράπεζα στο γκισέ και κάνει έτσι την μεταφορά και μετά σκανάρει το χαρτί που θα του δώσει ο υπάλληλος. Same thing, the hard way.

Επεξ/σία από Baator

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...