Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα!

Γνωρίζει κανείς αν κάποια από τις ελληνικές τράπεζες δίνει τη δυνατότητα να απορρίπτονται αυτόματα συναλλαγές από εμπόρους που δεν έχουν 2FA?

Ουσιαστικά να απορρίπτεται όποια συναλλαγή δεν στέλνει notification για επιβεβαίωση στο mobile e-banking application, μέσω SMS ή τέλος πάντων μέσω οποιουδήποτε τρόπου υποστηρίζεται από την τράπεζα και έχει επιλέξει ο πελάτης.

Τα περισσότερα καταστήματα/σελίδες ηλ. εμπορίου στην Ελλάδα πλέον υποστηρίζουν αυτή την υπηρεσία, αλλά από ότι έχω καταλάβει δεν είναι απαραίτητο.
Με αυτό τον τρόπο αν κάποιος υποκλέψει τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας μπορούν να κάνουν συναλλαγές σε καταστήματα τα οποία δεν έχουν αυτή την υπηρεσία χωρίς την επιβεβαίωση μέσω 2FA.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Astynax είπε

Καλημέρα!

Γνωρίζει κανείς αν κάποια από τις ελληνικές τράπεζες δίνει τη δυνατότητα να απορρίπτονται αυτόματα συναλλαγές από εμπόρους που δεν έχουν 2FA?

Ουσιαστικά να απορρίπτεται όποια συναλλαγή δεν στέλνει notification για επιβεβαίωση στο mobile e-banking application, μέσω SMS ή τέλος πάντων μέσω οποιουδήποτε τρόπου υποστηρίζεται από την τράπεζα και έχει επιλέξει ο πελάτης.

Τα περισσότερα καταστήματα/σελίδες ηλ. εμπορίου στην Ελλάδα πλέον υποστηρίζουν αυτή την υπηρεσία, αλλά από ότι έχω καταλάβει δεν είναι απαραίτητο.
Με αυτό τον τρόπο αν κάποιος υποκλέψει τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας μπορούν να κάνουν συναλλαγές σε καταστήματα τα οποία δεν έχουν αυτή την υπηρεσία χωρίς την επιβεβαίωση μέσω 2FA.

Αμφιβάλλω αν ο απατεώνας θα την χρησιμοποιήσει σε ελληνικό site την κλεμμένη κάρτα.Πάγωσε την κάρτα απο την εφαρμογή αν γίνεται,πχ η eurobank το έχει,οταν δεν την χρησιμοποιείς

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απ'όσο ξέρω καμία τράπεζα δεν έχει τέτοια επιλογή. Επίσης έχω παρατηρήσει πως ακόμα και καταστήματα που έχουν 2FA όπως πχ το Skroutz (στο οποίο δεν έχω αποθηκευμένη τη κάρτα αλλά τη πληκτρολογώ πάντα χειροκίνητα), δε στέλνουν πάντα push notification. Xτες έκανα 4 παραγγελιες (όλες γύρω στα 20 ευρώ)... οι 3 πρώτες πέρασαν έτσι, μόνο στη 4η έλαβα push.

Επεξ/σία από ekrepali
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και εγώ απ' όσο ξέρω δεν υπάρχει τέτοια επιλογή, αν και θα ήταν πολύ χρήσιμη.

Ναι σωστά έχεις καταλάβει, πριν 1-2 χρόνια και παλαιότερα ήταν στην ευχέρια του εμπόρου αν θέλει να ειναι ενεργοποιημένο ή όχι το 3DS στις συναλλαγές με κάρτα στο site του. Τελευταία ειναι ενεργοποιημένο σχεδόν παντού γιατί ειναι υποχρεωτικό στους νέους/αναβαθμισμένους τρόπους διασύνδεσης των ελληνικών τραπεζών με τα websites, αν θυμάμαι σωστά ήταν και οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης να είναι υποχρεωτικά ενεργοποιημένο.

Αυτό που καποιες φορές μπορεί να ζητήσει ή όχι επαλήθευση για μία πληρωμή στο ίδιο site, φαντάζομαι έχει να κάνει με κάποια επαλήθευση που γίνεται στο παρασκήνιο από την τράπεζα ελέγχοντας τις τελευταίες κινήσεις της κάρτας, πότε τη χρησιμοποίησες τελευταία φορά, αν τα στοιχεία του πελάτη από το site ταιριάζουν με αυτά τις κάρτας κτλ για να μη χρειαστεί να προχωρήσει σε 2FA.

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω ο απατεώνας είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα κλεμμένα στοιχεία της κάρτας για αγορά σε ελληνικό κατάστημα, επείδη είναι πολύ ευκολο να τον εντοπίσουν.

Για περισσότερη ασφάλεια θα πρότεινα την απενεργοποίηση της επιλογής για αγορές στο εξωτερικό που υπάρχει μεσα στο web banking για τις κάρτες. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει σίγουρα σην Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, για Alpha Bank και υπόλοιπες τράπεζες δεν γνωρίζω.

Επεξ/σία από software
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρόσφατα η αδελφή μου έπεσε θύμα τέτοιας απάτης.

Τα στοιχεία της κάρτας της υποκλαπησαν από κάποιο site που είχε κάνει προηγουμένως παραγγελία και χρησιμοποιήθηκαν για αγορά σε άλλο site στην Αμερική.

Η επιλογή για απενεργοποίηση αγορών εκτός Ελλάδας είναι καλή αλλά τι θα κάνουμε μετά με τις πληρωμές εξωτερικού? Πώς θα πληρώσουμε Google , netflix, Spotify κτλ?

Ίσως η Revolut να είναι καλή επιλογή αλλά πάλι θες ένα έξτρα βήμα κάθε τόσο. Αξίζει βέβαια για την ασφάλεια που προσφέρει...

Επεξ/σία από Astynax
Συντακτικό λάθος
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Astynax είπε

Τα στοιχεία της κάρτας της υποκλαπησαν από κάποιο site που είχε κάνει προηγουμένως παραγγελία και χρησιμοποιήθηκαν για αγορά σε άλλο site στην Αμερική.

Η επιλογή για απενεργοποίηση αγορών εκτός Ελλάδας είναι καλή αλλά τι θα κάνουμε μετά με τις πληρωμές εξωτερικού? Πώς θα πληρώσουμε Google , netflix, Spotify κτλ?

Ίσως η Revolut να είναι καλή επιλογή αλλά πάλι θες ένα έξτρα βήμα κάθε τόσο. Αξίζει βέβαια για την ασφάλεια που προσφέρει...

Την ενεργοποιείς όταν θες να πληρώσεις και μετά πάλι οφφ.

• Like 2
Δημοσ.
6 ώρες πριν, ekrepali είπε

Απ'όσο ξέρω καμία τράπεζα δεν έχει τέτοια επιλογή. Επίσης έχω παρατηρήσει πως ακόμα και καταστήματα που έχουν 2FA όπως πχ το Skroutz (στο οποίο δεν έχω αποθηκευμένη τη κάρτα αλλά τη πληκτρολογώ πάντα χειροκίνητα), δε στέλνουν πάντα push notification. Xτες έκανα 4 παραγγελιες (όλες γύρω στα 20 ευρώ)... οι 3 πρώτες πέρασαν έτσι, μόνο στη 4η έλαβα push.

Ανάλογα τον έμπορο, την αξιοπιστία του, το "fingerprint" της συσκευής και το μέγεθος της συναλλαγής νομίζω μπορεί να μην εμφανιστεί το 2FA.

Δυστυχώς στην Αμερική είναι πολύ πίσω σε θέμα ασφάλειας πιστωτικών καρτών. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι λόγω δουλειάς..

3 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Την ενεργοποιείς όταν θες να πληρώσεις και μετά πάλι οφφ.

Λύσεις υπάρχουν αλλά πάλι το κενό ασφαλείας δεν καλύπτονται 100%

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, Astynax είπε

1 εβδομαδα μετα που εκλεισα τα 18 (και οσο πηγαινα ακομα 3η λυκειου), πηγα και εκανα δικο μου λογαριασμο. Δεν εχω αντιμετωπισει ποτε θεμα. 99,99% ειναι λαθος του χρηστη. Οσο για την αδελφη, κατα 99% αγορασε κατι φθηνο (ρουχο πχ), απο κανενα οτι να'ναι site και καπως ετσι εγινε η δουλεια. Δυστυχως το βλεπω και απο τον κυκλο μου, οτι οι γυναικες εχουν πολυ λιγοτερες γνωσεις σχετικα με ebanking, αγορες απο random sites κτλ. Αφηνω το 0.01% οτι οντως παιζει να εφταιγε το site. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 λεπτά πριν, Astynax είπε

Δε χρειάζεται revolut. Εγώ πχ eurobank έχω φτιάξει μέσω του site 2ο λογαριασμό στο ονομά μου και έχω πχ Χ λεφτά στον ένα και €30 σε αυτόν με την κάρτα. Αν θέλω πχ να πάρω κάτι που κάνει €60 ανοίγω το app στο κινητό και σπρώχνω στο λογαριασμό της κάρτας στιγμιαία πόσα χρειάζεται.

Δηλαδή έχεις ένα account συνδεδεμένο με χρεωστική και ένα χωρίς χρεωστική.

edit: αν δηλαδή είναι ο μισθοδοσίας σου με την κάρτα, απλά φτιάξε δεύτερο και μετακινείς τα χρήματα εκεί μόλις τα πάρεις κτλ. Δεν είναι δηλαδή ούτε έμβασμα ούτε κόστος από λογαριασμό σου σε λογαριασμό σου στην ίδια τράπεζα. 20" διαδικασία είναι

Επεξ/σία από zygorito
  • Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε

Ποιο είναι το κενό ασφαλείας στην λύση που σου είπα;

Όταν μπαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας στη μέση πάντα η ασφάλεια υπονομεύεται.

Το πιο απλό είναι μια φορά να ξεχάσεις να απενεργοποιήσεις την κάρτα.

Ακόμα και τα λίγα λεπτά που είναι ενεργή είναι αρκετά αφού οι απατεώνες χρησιμοποιούν bots που δοκιμάζουν εκατοντάδες φορές το λεπτό από λίστες με χιλιάδες κάρτες.

2 ώρες πριν, SabotazNic είπε

1 εβδομαδα μετα που εκλεισα τα 18 (και οσο πηγαινα ακομα 3η λυκειου), πηγα και εκανα δικο μου λογαριασμο. Δεν εχω αντιμετωπισει ποτε θεμα. 99,99% ειναι λαθος του χρηστη. Οσο για την αδελφη, κατα 99% αγορασε κατι φθηνο (ρουχο πχ), απο κανενα οτι να'ναι site και καπως ετσι εγινε η δουλεια. Δυστυχως το βλεπω και απο τον κυκλο μου, οτι οι γυναικες εχουν πολυ λιγοτερες γνωσεις σχετικα με ebanking, αγορες απο random sites κτλ. Αφηνω το 0.01% οτι οντως παιζει να εφταιγε το site. 

Το θέμα είναι ότι η τράπεζα μπορεί να σε προστατέψει ακόμα και να κάνεις το λάθος να χρησιμοποιήσεις την κάρτα σε ένα μη ασφαλές site.

Αλλά από ότι φαίνεται δεν το κάνει γιατί ίσως έτσι φοβούνται ότι θα αποκλείσουν ένα ποσοστό εμπόρων.

Παρ' όλα αυτά θα μπορούσε να δίνεται η δυνατότητα κατ επιλογή για όσους το θέλουν , όπως γίνεται και με τις συναλλαγές εκτός Ελλάδας 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...