Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, atheatos είπε

Ευχαριστούμε για την εμπεριστατωμένη απάντηση με μάλιστα , αναφορά σε λεξικό. Μας άνοιξες τα μάτια για ακόμη μια φορά . Εγώ προσωπικά αισθάνομαι ηλίθιος και μπράβο σου που δεν βρήκες την ευκαιρία να με ειρωνευτείς , για την άγνοια μου. Πως δεν το είχα δει τόσο καιρό ότι το efficiency εννοούν το space efficiency. Ειλικρινά σε παραδέχομαι για μια ακόμη φορά, που με ταπεινοφροσύνη μας έδειξες γιατί λέγονται ecores.

Δικό μου λάθος έχεις δίκιο και πάλι . Ευχαριστώ που αστειεύτηκες μαζί μου και έφερες το χαριτωμένο παράδειγμα ερώτηση με το slow cores. Ανετα θα μπορούσες να με εκμεταλευτεις για την άγνοια μου και να με ειρωνευτείς. Είσαι τόσο ευγενικός.

Βέβαια παραμένει το ερώτημα γιατί δεν σκέφτηκαν να τους ονομάσουν big cores και little cores , αλλά προφανώς κάποιοι άλλοι τους πρόλαβαν . Σωστά?

3 παράγραφοι και απλά με ρωτάς γιατί δεν τους ονομάσαν big και little? Αν τους ονόμαζαν big και little μετά θα με ρωτάγες γιατί δεν τους ονόμασαν P και E ας πούμε; 

• Απαντ. 51
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Herald είπε

Πέρα από όποια τεστ έχουν γίνει ,τα ίδια τα νούμερα της Intel σου δείχνουν ότι τα Pcores είναι πιο efficient από τα Ecores. Το efficiency υποχρεωτικά το μετράμε σε ISO wattage, και εκεί σε οτιδήποτε πάνω από 2-3w per core τα P cores διαλύουν τα ecores σε efficiency. Υπάρχουν slides της Intel

0123dP9RxAFybqkUfjsXnr1-10.fit_lim.size_

Το σκούρο μπλέ είναι 1 P core. Το γαλάζιο είναι 1 block με Ecores, δηλαδή 4 από δαύτα. Βλέπεις ότι 1p core πιάνει τον ίδιο χώρο με 4 Ecores? Ε γιαυτό μπήκαν.

Οι πύρηνες golden Cove για να μπορέσουν να επιτύχουν το τεράστιο IPC που έχουν έγιναν wide, πιάνουν δηλαδή τεράστιο χώρο στο die. Για να μπορέσει λοιπόν να βγάλει CPU με πάνω από 10 cores στο συγκεκριμένο die space κατέφυγε στην λύση πολλών μικρών πυρήνων. Η επιλογή της δηλαδή ήταν 10P cores ή 8P + 8E cores. Το 2ο αποδίδει καλύτερα από το πρώτο.

Κανενα αποτελεσμα ή νοημα δεν βγαινει απο αυτα. Χρειαζονται μετρησεις των επιδοσεων σε συναρτηση με την καταναλωση για καθε ειδος πυρηνα. Εως τοτε δεν υπαρχουν συμπερασματα. Εαν καποια στιγμη βρω μια ολοκληρωμενη επισημη ερευνα θα την παρουσιασω.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, lneam είπε

Κανενα αποτελεσμα ή νοημα δεν βγαινει απο αυτα. Χρειαζονται μετρησεις των επιδοσεων σε συναρτηση με την καταναλωση για καθε ειδος πυρηνα. Εως τοτε δεν υπαρχουν συμπερασματα. Εαν καποια στιγμη βρω μια ολοκληρωμενη επισημη ερευνα θα την παρουσιασω.

Aπό το pugetbench, εδώ βλέπεις για ένα δεδομένο die space (block) την απόδοση σε MT. Το 8+8 configuration του 12900k αποδίδει 24500 στα 125w, ενώ θα απεδίδε 22820 αν πήγαινε σε 10+0 configuration.

pic_disp.php?id=72529

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, Herald είπε

3 παράγραφοι και απλά με ρωτάς γιατί δεν τους ονομάσαν big και little? Αν τους ονόμαζαν big και little μετά θα με ρωτάγες γιατί δεν τους ονόμασαν P και E ας πούμε; 

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να ρωτήσω κάτι τέτοιο. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό , η απάντηση που έδωσες σχετικά με το e που σημαίνει space efficient και όχι energy efficient .Πως θα μπορούσα να σε ρωτήσω αν δεν έχω την ικανότητα που έχεις εσυ να ανακαλύπτεις τι σημαίνει Ε? Ήμουν απόλυτος σίγουρος ότι το e energy efficiency και αν έκανα την ερώτηση που λες,θα έκανα πάλι λάθος  , γιατί θα σκεφτόμουν μικροί πυρήνες , ενεργειακά οικονομικοί πυρήνες  και όχι για οικονομία χώρου. Όπως σου έγραψα και πριν σε θαυμάζω γιατί είσαι μεγάλος γνωστής και ευγενικός χωρίς να ειρωνεύεσαι. 

Τελος πάντων το συμπέρασμα που βγαίνει είναι όπως πολύ σωστά είπες ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με big little της arm που εκεί τους έβαλαν για energy efficiency και όχι space efficiency….

23 λεπτά πριν, lneam είπε

Έτσι να κανείς θα την βρεις την έρευνα παντού. Είναι ξεκάθαρο ότι οι e cores σχεδιάστηκαν με γνώμονα specific non critical tasks ή για να το κάνουμε κατανοητότερο για τα background tasks όπως WiFi , connections services κτλ. Αν τους φορτώσεις με primary tasks πχ. να φορτώσουν ένα παιχνίδι ή ένα προγραμμα με πολύπλοκες απαιτήσεις θα αποτύχουν σε performance εξού και ο ισχυρισμός του Herald ότι δεν είναι αποδοτικοί και καταναλώνουν. Φυσικά και θα καταναλώσουν χωρίς να παράγουν σε tasks για τα οποία δεν είναι σχεδιασμένοι.

Οποτε μην σκας και αστον να γράφει ότι του κατέβει ….

Μιλα του ευγενικά και αστον να νομίζει ότι επειδή έχει 12900k ξέρει τι κάνει.

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, Herald είπε

Yeap, ελαφρία background tasks όπως το cinebench R23 που έβαλα παραπάνω :P Ότι νάναι, η ημιμάθεια λένε στο χωριό μου. 

Τα οποία αυτά που έβαλες δείχνουν και κατανάλωση των e cores? Τελικά στο R23 είναι αποδοτικότεροι e cores από τους p cores ή απλώς δουλεύουν όπως μπορούν για να πετύχουν σκορ αδιαφορώντας την κατανάλωση? Χαίρομαι που με αποκαλείς ημιμαθή.

ΥΓ. Για να μην γράψω το προφανές αυτών που έβαλες ως παράδειγμα , σχετικά με το multicore…

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, atheatos είπε

Τα οποία αυτά που έβαλες δείχνουν και κατανάλωση των e cores? Τελικά στο R23 είναι αποδοτικότεροι e cores από τους p cores ή απλώς δουλεύουν όπως μπορούν για να πετύχουν σκορ αδιαφορώντας την κατανάλωση? Χαίρομαι που με αποκαλείς ημιμαθή.

Θα το εξηγήσω μια φορά - όσο πιο αναλυτικά γίνεται - αν πάλι δεν τα καταφέρεις, ε απλά θα θεωρήσω ότι τρολλάρις

Το efficiency το μετράμε σε ISO wattage. Οπότε όταν λέω ότι 1 P core είναι πιο Efficient από 1 E core, εννοώ πως αν τα βάλεις και τα 2 να τρέξουν στα 10w, το P core αποδίδει παραπάνω. Το έχουμε ως εδώ; ΤΕΛΕΙΑ

Τα ecores από την άλλη, πιάνουν λιγότερο χώρο για μια δεδομένη απόδοση. Αυτό μας δείχνει και το γράφημα παραπάνω. Ότι δηλαδή σε 10 block die space, θα πάρεις μεγαλύτερη απόδοση γεμίζοντας τα blocks E cores παρά Pcores στα ίδια watt. 

Αυτό  δηλαδή που μπορείς να κάνεις με συνδιασμό των 2 παραπάνω, είναι αντί για 1Pcore να βάλεις 1 cluster E cores, το οποίο cluster (4 ecores) είναι πιο efficient από 1 pcore, μιας και πλέον μοιράζεις τα 10w του πρώτο παραδείγματος σε 4 πυρήνες αντί σε 1, οπότε τον έχεις να τρέχει χαμηλά στο frequency / voltage curve του. 

Αν δεν υπήρχε ο περιορισμός του die space, δηλαδή αν κόστιζε 0€ στην Intel να φτιάξει όσο μεγάλο die ήθελε, δεν θα είχαμε ecores, μιας και αντί για X αριθμό ecores θα έβαζε X αριθμό Pcores, τα οποία και παραπάνω θα αποδίδουν - και με λιγότερο ρεύμα. Εν ολίγοις, 16P cores είναι πιο efficient και πιο γρήγορα από 16E cores, αλλά κοστίζουν στην κατασκευή τους 4 φορές παραπάνω. Τα i9 θα έπρεπε να τα κοστολογεί μερικά χιλιάρικα για να έχει το ίδιο περιθώριο κέρδους με αυτό που έχει τώρα. 

Έχεις και άλλες απορίες;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...