Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, sokos1 είπε

Θα παίζουν με Ζ690 ή αναγκαστικά και νέα μητρική θέλουμε;

Αναφορά σε κείμενο

Οι επεξεργαστές 13ης γενιάς της Intel κυκλοφορούν μαζί με νέα chipsets της σειράς 700. Οι υπάρχουσες motherboards της σειράς 600 θα υποστηρίζουν τους νέους επεξεργαστές (Raptor Lake), όμως οι νέες προτάσεις Z790 θα προσφέρουν οκτώ επιπλέον PCIe 4.0 lanes, περισσότερες θύρες USB 3.2 Gen 2x2 (20Gbps) και DMI Gen 4.0 για βελτιωμένη πρόσβαση σε περιφερειακά και δικτύωση.

• Like 1
Δημοσ.

To πιο ενδιαφέρον είναι η αποδοτικότητα των νέων τσιπ. Ο 13900 προσφέρει ίδια απόδοση με τον 12900 στα μολις 65W κατανάλωσης (source: LTT review). Μόνο θετικό μπορεί να είναι για τα επόμενης γενιάς ultra thin and light που ενδεχομένως στο low end να συνδυάζουν π.χ. μόλις 1 performance core με 4 efficiency cores.

Δημοσ.

Έχω την αίσθηση κι από φίλους ότι οι περισσότεροι δεν αγοράζουν πλέον σταθερό υπολογιστή αλλά φορητούς όχι μόνο για λόγους ευκολίας αλλά περισσότερο και για λόγους επιδόσεων οποίο εκεί στιγμή και να τους χρειαστούν χωρίς να είναι κολλημένοι σε κάποιο σημείο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για αυτούς που τους ενδιαφέρει η καταναλωση , να θυμίσουμε πως η Intel έχει την σειρά Τ των ανωτέρω επεξεργαστών , η οποία είναι αλμυρή στην τιμή αλλά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων . 
Ισως είναι καιρός να αλλάξουμε τις συνήθειες μας ως καταναλωτές γιατί ως τώρα το μυνημα που παίρνει η Intel είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ισχύ και δεν μας νοιάζει η κατανάλωση.

Σε λίγο μαζί με κάθε νέα γενιά επεξεργαστή θα χρειάζεται και νέο τροφοδοτικό έτσι όπως πάει. Γιατί όπως και να το κάνουμε δεν μπορούν όλοι να περιορίσουν τα spikes σε κατανάλωση ενός επεξεργαστή που από default τώρα πια θα έχουν μεγαλύτερη ανώτερη τιμή.

ΥΓ. Δεν έβαλα τον παράγοντα ψύξη γιατί εκει έχουμε αντικρουόμενες αναφορές από κάποιους στο insomnia ( χωρις ανεμιστήρα) και δεν θέλω να γεμίσω με laugh 😂 emoji τα αντίστοιχα threads.

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

η νεα αυτη σειρα cpu κανει χρηση της ιδιας βασης 1700 οπως και η σειρα 12. Στις αρχες του '22 διαβασα για το φαινομενο bend, δηλαδη να λυγιζουν οι cpu. Ξερουμε εαν εχει λυθει το προβλημα και με πιο τροπο. Στην σειρα 13 τι εχουν κανει/αλλαξει στο socket 1700 ?

Στις 27/9/2022 στις 10:34 ΜΜ, nick0lis είπε

'Εχω την εντύπωση ότι λανθασμένα λέμε τα θηρία πυρός της Ιντελ big-little. Το ARM big.LITTLE είναι μια ετερογενής αρχιτεκτονική επεξεργαστών που αναπτύχθηκε από την ARM για την οικονομία μπαταρίας.

Τα performance efficiency cores δεν έχουν ουδεμία σχέση με την ARM big.LITTLE.

εγω λεω πως η intel εκανε  ... κλopy-paste την τεχνολογια της Arm. Δεν ειναι δικο μου, καπου το διαβασα στο ιντερνετ σε ξενη σελιδα. Οι περιγραφες αλλαξαν, καθαρα για λογους πνευματικων δικαιωματων. Στο επιπεδο σχεδιαστικης τεχνολογιας η ιντελ, μπορει ευκολα να σχεδιασει λογικες πυλες που να εχουν το ιδιο αποτελεσμα με της αρμ. Καπως ετσι γλυτωνει τις μηνυσεις.

το big (για επιδοσεις) εγινε performance και το litle (μικρη καταναλωση) εγινε efficience, αναμεσα στις 2 εταιρειες. Λογικα πραγματα.

νεο μηνυμα - να προσθεσω ακομα πως

αυτο που εσυ αποκαλεις "το θηριο πυρος", εχεις απολυτο δικιο ... πυρος, μιας και ειναι 253W, ενω της arm ειναι μολις 10W. Για handheld χρηση μια χαρα κανει την δουλεια του. Ενω σε extrene καταστασεις, η samsung το εχει σε docking station και το κανει desktop PC με οθονη και keyboard. Ναι, για απλα πραγματα, οπως να παιζεις παιχνιδια σε μεγαλη οθονη.

Επεξ/σία από lneam
  • Like 2
Δημοσ.
Στις 28/9/2022 στις 8:02 ΠΜ, Ninth_Gate είπε

Από τη μύγα ξύγκι με 15 % αύξηση απόδοσης και σε 4 μήνες ξανά μάνα Καινουργιος αλλά με ίδια αρχιτεκτονική. Skip ⏭ 

Πατάω το skip, αλλά δεν λειτουργεί. 😄

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, AntiCambeR είπε

Πατάω το skip, αλλά δεν λειτουργεί. 😄

εδω μηπως ειναι καλυτερα .... ?

skip-skoni-aporrupantiko-pluntiriou-roux

Δημοσ.
1 ώρα πριν, lneam είπε

η νεα αυτη σειρα cpu κανει χρηση της ιδιας βασης 1700 οπως και η σειρα 12. Στις αρχες του '22 διαβασα για το φαινομενο bend, δηλαδη να λυγιζουν οι cpu. Ξερουμε εαν εχει λυθει το προβλημα και με πιο τροπο. Στην σειρα 13 τι εχουν κανει/αλλαξει στο socket 1700 ?

εγω λεω πως η intel εκανε  ... κλopy-paste την τεχνολογια της Arm. Δεν ειναι δικο μου, καπου το διαβασα στο ιντερνετ σε ξενη σελιδα. Οι περιγραφες αλλαξαν, καθαρα για λογους πνευματικων δικαιωματων. Στο επιπεδο σχεδιαστικης τεχνολογιας η ιντελ, μπορει ευκολα να σχεδιασει λογικες πυλες που να εχουν το ιδιο αποτελεσμα με της αρμ. Καπως ετσι γλυτωνει τις μηνυσεις.

το big (για επιδοσεις) εγινε performance και το litle (μικρη καταναλωση) εγινε efficience, αναμεσα στις 2 εταιρειες. Λογικα πραγματα.

νεο μηνυμα - να προσθεσω ακομα πως

αυτο που εσυ αποκαλεις "το θηριο πυρος", εχεις απολυτο δικιο ... πυρος, μιας και ειναι 253W, ενω της arm ειναι μολις 10W. Για handheld χρηση μια χαρα κανει την δουλεια του. Ενω σε extrene καταστασεις, η samsung το εχει σε docking station και το κανει desktop PC με οθονη και keyboard. Ναι, για απλα πραγματα, οπως να παιζεις παιχνιδια σε μεγαλη οθονη.

Καμια σχεση το big little της arm με τα ecores της intel. Τα ecores δεν μπηκαν λογω power efficiency, μιας και ειναι λιγότερο efficient απο τα pcores. Καθαρα θέμα die space ειναι. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, Herald είπε

Καμια σχεση το big little της arm με τα ecores της intel. Τα ecores δεν μπηκαν λογω power efficiency, μιας και ειναι λιγότερο efficient απο τα pcores. Καθαρα θέμα die space ειναι. 

Κάτι που μπορεί να ισχύει και για την arm επίσης…άλλωστε δεν βγήκε τυχαια η ονομασία big little.

Αλήθεια γιατί λέγονται ecores της Intel? Aπο που βγαίνει η ονομασία? Με το καμία σχέση που έγραψες , δείχνεις μεγάλος γνωστής και επιστήμονας όποτε με χαρά θα ακούσουμε την απάντηση σου.

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Herald είπε

efficiency = αποδοτικότητα        efficient = αποτελεσματικός

ας μην παιζουμε με τις λεξεις και την νοημοσυνη του καταναλωτη μεσα απο τον παιχνιδια του μαρκετινκ. Ολοι εδω μεσα γνωριζουμε πως οταν στα ιδια νανομετρα ενος chip ριχνουμε τις επιδοσεις, αντιστοιχα μειωνεται και η καταναλωση.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, atheatos είπε

Κάτι που μπορεί να ισχύει και για την arm επίσης…άλλωστε δεν βγήκε τυχαια η ονομασία big little.

Από όσο ξέρω το big.little της arm εinai για εξοικονόμηση ενέργειας, μιας και είναι κάτι που χρειάζεται σε mobile devices. Φαντάζομαι χωρίς να γνωρίζω πως όντως - τα little cores της αrm εinai πιο efficient από τα big cores, πράγμα που δεν ισχύει για τα P - E cores.

5 λεπτά πριν, atheatos είπε

Αλήθεια γιατί λέγονται ecores της Intel? Aπο που βγαίνει η ονομασία? Με το καμία σχέση που έγραψες , δείχνεις μεγάλος γνωστής και επιστήμονας όποτε με χαρά θα ακούσουμε την απάντηση σου.

Σε ευχαριστώ, είναι αλήθεια πώς όντως είμαι μεγάλος γνώστης, σε αντίθεση με άλλους που ειρωνεύονται και δεν γνωρίζουν τα βασικά.

Τι εννοείς γιατί λέγονται ecores? Πως θες να τα ονομάσει, slow cores? Το Ε βγαίνει από το efficiency. Efficiency δεν σημαίνει υποχρεωτικά power efficiency. Υπάρχει και το die space efficiency, πόσο χώρο πιάνουν δηλαδή στο die. 

Μόλις τώρα, lneam είπε

efficiency = αποδοτικότητα        efficient = αποτελεσματικός

ας μην παιζουμε με τις λεξεις και την νοημοσυνη του καταναλωτη μεσα απο τον παιχνιδια του μαρκετινκ. Ολοι εδω μεσα γνωριζουμε πως οταν στα ιδια νανομετρα ενος chip ριχνουμε τις επιδοσεις, αντιστοιχα μειωνεται και η καταναλωση.

Aυτό έχει κάποια σχέση με αυτό που σου έγραψα; Σου εξηγώ ότι δεν μπήκαν λόγω power efficiency τα ecores, μιας και είναι ΛΙΓΟΤΕΡΟ efficient από τα P cores. 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Herald είπε

Aυτό έχει κάποια σχέση με αυτό που σου έγραψα; Σου εξηγώ ότι δεν μπήκαν λόγω power efficiency τα ecores, μιας και είναι ΛΙΓΟΤΕΡΟ efficient από τα P cores. 

προσωπικα δεν μπορω κατι αλλο να σου απαντησω. Κανεις λαθος οταν λες ... σου εξηγω. Απλα ολοι μας γραφουμε αυτο που ξερουμε και εως εκει που μπορουμε να μαθουμε. Σε τετοιες δυσκολες περιπτωσεις, το προβλημα λυνεται με επισημη αναφορα απο επιστημονικη μελετη / ερευνα.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, lneam είπε

προσωπικα δεν μπορω κατι αλλο να σου απαντησω. Κανεις λαθος οταν λες ... σου εξηγω. Απλα ολοι μας γραφουμε αυτο που ξερουμε και εως εκει που μπορουμε να μαθουμε. Σε τετοιες δυσκολες περιπτωσεις, το προβλημα λυνεται με επισημη αναφορα απο επιστημονικη μελετη / ερευνα.

Πέρα από όποια τεστ έχουν γίνει ,τα ίδια τα νούμερα της Intel σου δείχνουν ότι τα Pcores είναι πιο efficient από τα Ecores. Το efficiency υποχρεωτικά το μετράμε σε ISO wattage, και εκεί σε οτιδήποτε πάνω από 2-3w per core τα P cores διαλύουν τα ecores σε efficiency. Υπάρχουν slides της Intel

0123dP9RxAFybqkUfjsXnr1-10.fit_lim.size_

Το σκούρο μπλέ είναι 1 P core. Το γαλάζιο είναι 1 block με Ecores, δηλαδή 4 από δαύτα. Βλέπεις ότι 1p core πιάνει τον ίδιο χώρο με 4 Ecores? Ε γιαυτό μπήκαν.

Οι πύρηνες golden Cove για να μπορέσουν να επιτύχουν το τεράστιο IPC που έχουν έγιναν wide, πιάνουν δηλαδή τεράστιο χώρο στο die. Για να μπορέσει λοιπόν να βγάλει CPU με πάνω από 10 cores στο συγκεκριμένο die space κατέφυγε στην λύση πολλών μικρών πυρήνων. Η επιλογή της δηλαδή ήταν 10P cores ή 8P + 8E cores. Το 2ο αποδίδει καλύτερα από το πρώτο.

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Herald είπε

Από όσο ξέρω το big.little της arm εinai για εξοικονόμηση ενέργειας, μιας και είναι κάτι που χρειάζεται σε mobile devices. Φαντάζομαι χωρίς να γνωρίζω πως όντως - τα little cores της αrm εinai πιο efficient από τα big cores, πράγμα που δεν ισχύει για τα P - E cores.

Σε ευχαριστώ, είναι αλήθεια πώς όντως είμαι μεγάλος γνώστης, σε αντίθεση με άλλους που ειρωνεύονται και δεν γνωρίζουν τα βασικά.

Τι εννοείς γιατί λέγονται ecores? Πως θες να τα ονομάσει, slow cores? Το Ε βγαίνει από το efficiency. Efficiency δεν σημαίνει υποχρεωτικά power efficiency. Υπάρχει και το die space efficiency, πόσο χώρο πιάνουν δηλαδή στο die. 

Ευχαριστούμε για την εμπεριστατωμένη απάντηση με μάλιστα , αναφορά σε λεξικό. Μας άνοιξες τα μάτια για ακόμη μια φορά . Εγώ προσωπικά αισθάνομαι ηλίθιος και μπράβο σου που δεν βρήκες την ευκαιρία να με ειρωνευτείς , για την άγνοια μου. Πως δεν το είχα δει τόσο καιρό ότι το efficiency εννοούν το space efficiency. Ειλικρινά σε παραδέχομαι για μια ακόμη φορά, που με ταπεινοφροσύνη μας έδειξες γιατί λέγονται ecores.

Δικό μου λάθος έχεις δίκιο και πάλι . Ευχαριστώ που αστειεύτηκες μαζί μου και έφερες το χαριτωμένο παράδειγμα ερώτηση με το slow cores. Ανετα θα μπορούσες να με εκμεταλευτεις για την άγνοια μου και να με ειρωνευτείς. Είσαι τόσο ευγενικός.

Βέβαια παραμένει το ερώτημα γιατί δεν σκέφτηκαν να τους ονομάσουν big cores και little cores , αλλά προφανώς κάποιοι άλλοι τους πρόλαβαν . Σωστά?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...