Hamurabi Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Καλησπέρα παιδιά.... 1)θα χρειαστώ ένα πολυπριζο ασφαλείας όπου θέλω να βάλω επάνω τηλεόραση,προβολέα, ενισχυτή,subwoofer. Προτάσεις; 2)θέλω σε μια πρίζα ψηλά να έχω τηλεόραση και ip camera. Πριν λίγες μέρες μου κάηκε εκεί η τηλεόραση που είχα από ένα κακό ταφ αποτι φαίνεται. Υπάρχει ταφ ασφαλείας όπως τα πολύπρίζα; 3)υπάρχει smart πρίζα που να είναι και ασφάλειας; Και θα ήθελα κ να μετράει κ κατανάλωση.αν δεν υπάρχει και τα δύο προτείνετε μου 2 διαφορετικές. ευχαριστώ προκαταβολικά!
vagos789 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 1)Υπαρχουν καποια πολυπριζα ασφαλειας για μουσικο εξοπλισμο σε εξωφρενικες τιμες,ξεπερνανε τα 2 χιλιαρικα,υπαρχουν και με ~200€ σαν το Taga Harmony 2) Υπαρχουν,αμφιβολου ποιοτητας,τα βαζεις και ελπιζεις.Αν περασει κεραυνος δεν νομιζω οτι θα κανουν τιποτα.Εκει θελει προστασια στον πινακα.
Hamurabi Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δε με ενδιαφερει πολυπριζο ασφαλείας για μουσικό εξοπλισμό αλλά κάτι γενικότερο. Επίσης πως υπολογίζω πιο να πάρω;προσθέτω όλα τα watt των συσκευων μου και είναι ας πούμε 2.000watt. πόσα πρέπει να λέει το πολυπριζο+50%;
basilis_k6 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 18 λεπτά πριν, Hamurabi είπε Δε με ενδιαφερει πολυπριζο ασφαλείας για μουσικό εξοπλισμό αλλά κάτι γενικότερο. Επίσης πως υπολογίζω πιο να πάρω;προσθέτω όλα τα watt των συσκευων μου και είναι ας πούμε 2.000watt. πόσα πρέπει να λέει το πολυπριζο+50%; εχω διαβασει κουφα νουμερα σε πολυμπριζα των 10 ευρω. 3,5kw ας πουμε. μετα απο μια κακή εμπειρια, ακολουθω την συμβουλη ενος ηλεκτρολόγου, πανω απο 1,5kw δεν βαζεις πολύμπριζο. αν πρεπει αναγκαστικα ολα να ερθουν απο την ιδια μπριζα, ψαξτο καλα και δωσε παραπανω απο 20 ευρω για κατι καλο. αλλιως στειλε τον προβολεα σε αλλη μπριζα να τελειωνεις. edit. τοσο θηριο ειναι ο προτζεκτορας η ο ενισχυτης? 2κ ειναι πολλα, μηπως ειναι λιγοτερα? Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2022 από basilis_k6
Hamurabi Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Έχω δύο πρίζες στο σημείο.η απορία μου δεν απαντήθηκε όμως.γισ να βρω ΓΕΝΙΚΑ τι πολυπριζο ασφαλείας να πάρω μετράω όλα τα watt των συσκευών και βάζω άλλο ένα 20-30-50% για σιγουρια; Κάτι τέτοιο;
tarantules Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 2 λεπτά πριν, Hamurabi είπε Έχω δύο πρίζες στο σημείο.η απορία μου δεν απαντήθηκε όμως.γισ να βρω ΓΕΝΙΚΑ τι πολυπριζο ασφαλείας να πάρω μετράω όλα τα watt των συσκευών και βάζω άλλο ένα 20-30-50% για σιγουρια; Κάτι τέτοιο; Το σωστό είναι πρώτα να ξεκινήσεις από τον πίνακα και να δεις η πρίζα που θες να βάλεις το πολύπριζο πόσα Αμπέρ σηκώνει , τι διατομής καλώδιο έχει βάλει ο ηλεκτρολόγος και με τι ασφάλεια το έχει ασφαλίσει. Ενδεικτικά , στις γραμμές φωτισμού βάζουν κατ ελάχιστο 1,5mm2 καλώδιο και το ασφαλίζουν με 10Α ασφάλεια , το αμέσως επόμενο σκαλί είναι 2,5mm2 καλώδιο με 16Α ασφάλεια (είναι για ενισχυμένες πρίζες , πλυντήρια , A/C , και γενικά συσκευές έως 2,5kW).Πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις αυτά και μετά κοίτα το πολύπριζο. 1
basilis_k6 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 3 λεπτά πριν, tarantules είπε Το σωστό είναι πρώτα να ξεκινήσεις από τον πίνακα και να δεις η πρίζα που θες να βάλεις το πολύπριζο πόσα Αμπέρ σηκώνει , τι διατομής καλώδιο έχει βάλει ο ηλεκτρολόγος και με τι ασφάλεια το έχει ασφαλίσει. Ενδεικτικά , στις γραμμές φωτισμού βάζουν κατ ελάχιστο 1,5mm2 καλώδιο και το ασφαλίζουν με 10Α ασφάλεια , το αμέσως επόμενο σκαλί είναι 2,5mm2 καλώδιο με 16Α ασφάλεια (είναι για ενισχυμένες πρίζες , πλυντήρια , A/C , και γενικά συσκευές έως 2,5kW).Πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις αυτά και μετά κοίτα το πολύπριζο. νομιζω και τα πολυμπριζα τα οικιακα μεχρι 10Α φτανουν.
tarantules Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 3 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε νομιζω και τα πολυμπριζα τα οικιακα μεχρι 10Α φτανουν. Ναι , απλά το ανέφερα γιατί έχει σκοπό να "φορτώσει" το πολύπριζο με διάφορες ενεργοβόρες συσκευές οι οποίες εαν τυχόν παίζουν ταυτόχρονα ενδέχεται να ξεπεράσουν τις ανοχές πχ ενός καλωδίου 1,5mm2 και να έχει τίποτα τσαφ-τσουφ.....
Hamurabi Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 αυτες τις συσκευες τις εχω ΗΔΗ εδω και 10 χρονια σε πολυμπριζο crystaλ audio. απλα εκεγα να παρω ενα καλυτερο εννοειται προβολεας και τηλεοραση δεν λειτουργουν ταυτοχρονα
basilis_k6 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 54 λεπτά πριν, Hamurabi είπε αυτες τις συσκευες τις εχω ΗΔΗ εδω και 10 χρονια σε πολυμπριζο crystaλ audio. απλα εκεγα να παρω ενα καλυτερο εννοειται προβολεας και τηλεοραση δεν λειτουργουν ταυτοχρονα εγω εχω το κλασσικο apc των 20 ευρω που βγαινει πρωτο πρωτο στο σκρουτζ. δεν νομιζω οτι ενα οικιακο πολυμπριζο πιο ακριβο κανει κατι παραπανω απο αυτο που εχεις. λογικα ιδια χαρακτηριστικα ακριβως θα ειναι, 10Α μαξ και αν ειναι πιο ακριβο θα ειναι λογω των εξτρα οπως usb, κεραιες κτλ. ταφ δεν εχω ιδεα. smart παιζουν αλλα καλο ειναι οι συσκευες που ειναι stand by να μην κλεινουν τελειως απο ρευμα. κακο θα τους κανεις. μηπως να κοιταγες κανενα τουμπανο ups να γλυτωσεις απο ολα αυτα?
warewolf Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Επειδή κατά καιρούς ακούγονται για πολύπριζα που προστατεύουν από κεραυνούς και ο χρήστης απορεί πως γίνεται κάποια διάταξη μέσα σε ένα πολύπριζο να σταματήσει την ισχύ ενός κεραυνού προς τα μηχανήματα. Λοιπόν δεν εννοούμε προστασία από κεραυνό με την στενή έννοια του όρου. Μιλάμε για τις κρουστικές υπερτάσεις οι οποίες δημιουργούνται από φυσικά αίτια π.χ. από κεραυνοπληξίες όχι μόνο μεταξύ νεφών και γης, αλλά και μεταξύ των νεφών. Επίσης από τεχνητά αίτια, όπως βραχυκυκλώματα στο δίκτυο διανομής ενέργειας, χειρισμός ενός διακόπτη ισχύος, η χρήση των ασφαλειοδιακοπτών, η λειτουργία μηχανημάτων ισχύος όπως οι ανελκυστήρες ή ακόμα και τα κλιματιστικά, η χρήση ρυθμιστών στροφών (inverters) κλπ. Όταν συμβαίνει λοιπόν αυτό, οι κρουστικές υπερτάσεις δημιουργούν απότομη αύξηση της τιμής της τάσης, σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξεως των χιλιάδων Volt, η χρονική διάρκεια της οποίας κυμαίνεται από εκατομμυριοστά, μέχρι και χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ακούγοντας τον όρο κρουστική υπέρταση, ίσως μας έρχεται στο νου η εικόνα της αστραπιαίας καταστροφής ενός ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Αυτό ίσως αποτελεί μια ακραία περίπτωση όταν η κρουστική υπέρταση προσεγγίζει τιμές kilovolt ή ακόμα και MegaVolt. Τότε έχουμε το φαινόμενο της ολικής καταστροφής μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο οι κρουστικές υπερτάσεις των πολύ μεγάλων μεγεθών. Πρόβλημα υπάρχει και στα φαινόμενα μικρότερης τάξης, που ίσως δεν γίνονται καν αντιληπτά από τους χειριστές. Αρκεί η τιμή της κρουστικής υπέρτασης να είναι μεγαλύτερη από την τάση διάσπασης του διηλεκτρικού που αποτελεί τη μόνωση των ηλεκτρονικών συσκευών, με αποτέλεσμα τη σταδιακή φθορά της μόνωσης και άρα την τελική καταστροφή τους. Πολλοί κάνουν κι ένα λάθος. Θεωρούν πως ένα UPS επαρκεί για την προστασία τους από τις κρουστικές υπερτάσεις. Εντούτοις, οι συσκευές UPS μπορεί να παρέχουν συνεχώς σταθερή τάση στις συσκευές που τροφοδοτούν, χωρίς να επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις του δικτύου, αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν μέσο προστασίας απέναντι στις έντονες διακυμάνσεις της τάσης, όπως είναι οι κρουστικές υπερτάσεις. Συνήθως και τα UPS χρειάζονται προστασία από αυτό το φαινόμενο, καθώς και αυτά είναι ευάλωτα στην πιθανότητα εμφάνισης κρουστικών υπερτάσεων. Για την προστασία των ηλεκτρονικών συστημάτων έχει αναπτυχθεί μια κατηγορία συσκευών, γνωστών και ως απαγωγείς κρουστικών υπερτάσεων (Surge Suppression Device) Κι εδώ ερχόμαστε στα πολύπριζα. Ένα καλό πολύπριζο, θα πρέπει να αντέχει σε αρκετά Joules, να έχει πολύ καλό clamping time για να αντιδράσει γρήγορα κι αν γίνεται να έχει κάποιο extra level προστασίας. Μαζί με το Varistor να έχει και κάποιο gas discharge tube, άρα να έχουμε δύο level προστασίας, fast acting και high capacity. Ένα ποιοτικό πολύπριζο (όχι του εικοσάρικου) θα πληρεί τουλάχιστον τα παραπάνω (αντοχή 4-5πλάσια σε joules) και θα έχει και προστασία για τηλεφωνική γραμμή, κεραία Tv με εισόδους - εξόδους αυτών, γιατί αν περάσει από εκεί η κρουστική υπέρταση, αν όλα τα μηχανήματα συνδέονται το ένα με το άλλο, θα χτυπηθούν όλα. Βέβαια τα παραπάνω για μια φθηνή version προστασίας, γιατί μετά πάμε σε διατάξεις στον πίνακα. Αλλά αν έχεις πάνω του μηχανήματα αξίας χιλιάδων ευρώ, το minimum που μπορείς να κάνεις, είναι να δώσεις 40-50 ευρώ να πάρεις κάτι ποιο ποιοτικό από του συρμού. Όμως να θυμάστε πως τα πολύπριζα προστασίας είναι τύπου Τ3 και χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικά με τα αντικεραυνικά πίνακα που είναι Τ2. (τα Τ2 κάνουν τη χοντρή δουλειά, για αυτό κι αν κάποιος ζει σε ένα περιφερειακό περιβάλλον και όχι αστικό και έχει αρκετά θέματα από το δίκτυο, καλύτερα να βάλει και στον πίνακα κάποιο αντικεραυνικό. Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2022 από warewolf 4
vagos789 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2022 20 ώρες πριν, warewolf είπε Όμως να θυμάστε πως τα πολύπριζα προστασίας είναι τύπου Τ3 και χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικά με τα αντικεραυνικά πίνακα που είναι Τ2. (τα Τ2 κάνουν τη χοντρή δουλειά, για αυτό κι αν κάποιος ζει σε ένα περιφερειακό περιβάλλον και όχι αστικό και έχει αρκετά θέματα από το δίκτυο, καλύτερα να βάλει και στον πίνακα κάποιο αντικεραυνικό. Προσωπικα βαζω παντου αντικεραυνικο πλεον σε καθε πινακα:σπιτι,γραφειο,εξοχικο κτλ Η ζημια που μπορει να προκαλεσουν οι κεραυνοι ειναι μεγαλη και επιπλεον μπορει να ειναι και στην καλωδιωση οχι μονο στις συσκευες,οποτε μετα τρεχα γυρευε να περνας παλι καλωδια
SabotazNic Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2022 https://www.skroutz.gr/s/6230953/APC-Πολύπριζο-Ασφαλείας-8-Θέσεων-με-Διακόπτη-και-Καλώδιο-3m-Λευκό-PMF83VT-GR.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share Υπάρχει και με 6 θέσεις
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα