Gari78 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα παιδιά. Πριν από αρκετό καιρό ένας συμφορουμίτης είχε αναφερθεί σε ένα σύνδρομο ή θεωρία, θα σας γελάσω, που την είχα βρει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε έχω ξεχάσει πώς λέγεται. Έχω ψάξει κάθε δυνατό και αδύνατο συνδυασμό στο γκουγκλ, αλλά έχω αποτύχει οικτρά να βρω κάτι. Γι’αυτό χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Το θεώρημα πάει κάπως έτσι: Αν σωθείς από μια ασθένεια, ατύχημα, οικονομική καταστροφή και αδυνατείς να το εξηγήσεις, τότε υπήρξε θεϊκή παρέμβαση. Αν παρελπίδα δεν τα καταφέρεις να σωθείς, τότε φταίει ο γιατρός, ο άλλος οδηγός, το κάρμα, αλλά όχι ο θεός. Ξέρει μήπως κάποιος σε ποιο σύνδρομο-θεωρία αναφέρομαι; Ευχαριστώ Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2022 από Gari78
Basilhs23___ Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Κάπως περίεργα αυτά που λες. Για σύνδρομο δεν νομίζω να μιλάμε εδώ. Το τι θεώρηση θα κάνεις για τα γεγονότα και τα συμβάντα που παρουσιάζονται στην ζωή σου είναι δικό σου προσωπικό θέμα. Δεν νομίζω ότι μπορεί ένα σύνδρομο να σου καθορίζει αν θα φταίει θεος ο γιατρός ή ο οποιοσδήποτε. Εκτός αν μιλάς για κάποια πάθηση που προκαλεί ένα σύνολο πολλών θεμάτων που μέσα στα οποία υπάρχουν ψυχιατρικα και ψυχολογικά. Αυτό που λες μπορεί πχ να το πει ο οποιοσδήποτε. Το σύνδρομο είναι ένα σύνολο χαρακτηριστικών και βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, δεδομένα. Επίσης υπάρχουν κατηγορίες συνδρομών, γενετικά σύνδρομα χρωμοσωματος κτλ. Το δικό μου σύνδρομο πχ οφείλεται στην έλλειψη μιας πρωτεΐνης σε ένα χρωμόσωμα και προκαλεί πολλά παθολογικά. Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2022 από Basilhs23___
Gari78 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 7 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Κάπως περίεργα αυτά που λες. Για σύνδρομο δεν νομίζω να μιλάμε εδώ. Το τι θεώρηση θα κάνεις για τα γεγονότα και τα συμβάντα που παρουσιάζονται στην ζωή σου είναι δικό σου προσωπικό θέμα. Δεν νομίζω ότι μπορεί ένα σύνδρομο να σου καθορίζει αν θα φταίει θεος ο γιατρός ή ο οποιοσδήποτε. Εκτός αν μιλάς για κάποια πάθηση που προκαλεί ένα σύνολο πολλών θεμάτων που μέσα στα οποία υπάρχουν ψυχιατρικα και ψυχολογικά. Αυτό που λες μπορεί πχ να το πει ο οποιοσδήποτε. Το σύνδρομο είναι ένα σύνολο χαρακτηριστικών και βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, δεδομένα. Επίσης υπάρχουν κατηγορίες συνδρομών, γενετικά σύνδρομα χρωμοσωματος κτλ. Το δικό μου σύνδρομο πχ οφείλεται στην έλλειψη μιας πρωτεΐνης σε ένα χρωμόσωμα και προκαλεί πολλά παθολογικά. Έχεις δίκαιο. Όπως έγραψα δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Μάλλον πρόκειται για θεώρημα. Το ερώτημα όμως παραμένει: Πώς λέγεται αυτο που αναφέρω. Όταν για να μπορείς να εξηγήσεις κάτι που φαινομενικά σε σένα φαντάζει αδύνατο καταφεύγεις στη θεϊκή παρέμβαση, ενώ η εξήγηση μπορεί να είναι απλή και απλά εσύ δεν έχεις τα εφόδια ή την απαραίτητη γνώση για να τα αποδιασαφηνήσεις. 2 λεπτά πριν, GrafeioTeleton είπε Γνωστική ασυμφωνία Ευχαριστώ για τον χρόνο σου, αλλά δεν είναι αυτό που ψάχνω.
Clytoceyx Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Αν και δεν νομιζω, μηπως ειναι αυτο: https://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias;
Gari78 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 9 λεπτά πριν, Clytoceyx είπε Αν και δεν νομιζω, μηπως ειναι αυτο: https://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias; Για μια στιγμή πίστεψα ότι το βρήκες, αλλά δεν είναι αυτό. Μοιάζει λίγο, αλλά αυτό που ψάχνω είχε σαν ονομασία κάτι όπως η γάτα του σρόντιγκερ. Ευχαριστώ πάντως.
Clytoceyx Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Το εχω δει/ακουσει και εγω καπου αλλου, αυτο ειναι σιγουρο, αλλα δεν θυμαμαι να του ειχαν δωσει καποιο ονομα. Το ψαχνω παντως. Εχω την εντυπωση οτι κατι απο εδω: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases η εδω: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies θα ειναι. Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2022 από Clytoceyx
Basilhs23___ Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 34 λεπτά πριν, Gari78 είπε Έχεις δίκαιο. Όπως έγραψα δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Μάλλον πρόκειται για θεώρημα. Το ερώτημα όμως παραμένει: Πώς λέγεται αυτο που αναφέρω. Όταν για να μπορείς να εξηγήσεις κάτι που φαινομενικά σε σένα φαντάζει αδύνατο καταφεύγεις στη θεϊκή παρέμβαση, ενώ η εξήγηση μπορεί να είναι απλή και απλά εσύ δεν έχεις τα εφόδια ή την απαραίτητη γνώση για να τα αποδιασαφηνήσεις. Ευχαριστώ για τον χρόνο σου, αλλά δεν είναι αυτό που ψάχνω. Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω. Τώρα αν ανοίξουμε περαιτέρω κουβέντα και πιάσουμε ένα ένα διαφορά θέματα που αναφέρεις, θα πάμε στο θρησκευτικό, στο συνωμοσιακο και θα βγούμε offtopic.
NikosKallithea Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δεν είναι σύνδρομο ανέκδοτο ειναι τα έχεις μπερδέψει
Gari78 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 5 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε Δεν είναι σύνδρομο ανέκδοτο ειναι τα έχεις μπερδέψει 🤣😂 18 λεπτά πριν, Clytoceyx είπε Το εχω δει/ακουσει και εγω καπου αλλου, αυτο ειναι σιγουρο, αλλα δεν θυμαμαι να του ειχαν δωσει καποιο ονομα. Το ψαχνω παντως. Εχω την εντυπωση οτι κατι απο εδω: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases η εδω: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies θα ειναι. Τα έχω ψάξει και εγώ αυτά που αναφέρεις, αλλα δυστυχώς δεν είναι αυτό που ψάχνω. Θα σκάσω. Έχει σίγουρα ονομασία. 1
Clytoceyx Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Οσο το ψαχνω, γιατι με "τρωει", τοσο περισσοτερο πιστευω οτι προκειται για περιπτωση προκαταληψης επιβεβαιωσης (confirmation bias), απλα μπορει να εχει και μια συγκεκριμενη εμπειρικη ονομασια. Αν ο τιτλος αλλαζε σε κατι οπως: "Πως ονομαζεται αυτη η λογικη πλανη;" η κατι τετοιο, νομιζω καποιοι μυστες θα το ειχαν ηδη απαντησει. Τωρα θυμιζει ιατρικου περιεχομενου ερωτηση.
Gari78 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, Clytoceyx είπε Οσο το ψαχνω, γιατι με "τρωει", τοσο περισσοτερο πιστευω οτι προκειται για περιπτωση προκαταληψης επιβεβαιωσης (confirmation bias), απλα μπορει να εχει και μια συγκεκριμενη εμπειρικη ονομασια. Αν ο τιτλος αλλαζε σε κατι οπως: "Πως ονομαζεται αυτη η λογικη πλανη;" η κατι τετοιο, νομιζω καποιοι μυστες θα το ειχαν ηδη απαντησει. Τωρα θυμιζει ιατρικου περιεχομενου ερωτηση. Θα το δοκιμάσω και αυτό. Ίσως να μην το έχω περιγράψει τόσο καλά, αλλά πιστεύω ότι το confirmation bias είναι κάτι άλλο. Μοιάζει λίγο αλλά δεν είβαι αυτό. Όσο μπορώ να θυμηθώ την περιγραφή του συμφορουμίτη πήγαινε κάπως έτσι: Κάποιος θεωρεί πιο λογικό, για κάτι που του συνέβη, η ερμηνεία με την παρέμβαση μιας ανώτερης δύναμης, από το να δεχθεί για παράδειγμα ότι ο γιατρός έκανε τέλεια τη δουλειά του και γι’αυτό σώθηκε. Μέσες άκρες κάπως έτσι πήγαινε. Και αυτή η πρακτική έχει ένα όνομα που όμως δεν περιγράφει το θέμα μας, αλλά είναι λίγο ψιλοάσχετο. Ελπίζω μόνο να μη σας μπερδεύω και άλλο. Εγώ σίγουρα το έχω κάψει.
Gari78 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 2 λεπτά πριν, sokratismalamas είπε Survivorship bias ? Δυστυχώς δεν νομίζω. Όλα το γυροφέρνουν το θέμα μας , αλλά κανένα δεν το πιάνει. Ευχαριστώ πάντως. Δε θυμάμαι και σε ποιο θέμα του φόρουμ το είχα συναντήσει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις