Προς το περιεχόμενο

Ερωτηση για wifi Mesh

spocky

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα ηθελα μια γνωμη για το αν μπορω να πραγματοποιησω το παρακατω setup η αν εχω εναλλακτικη.

Μένω στον 1ο όροφο στον οποίο έχω αυτή την στιγμή στο γραφείο τον υπολογιστή μου και ένα Gigabit switch. Στο σαλόνι έχω μια smart TV που μπορεί να συνδεθεί στο Ιντερνετ είτε με καλώδιο είτε με wifi. Το γραφείο με το σαλόνι συνδέονται εσωτερικά με UTP καλώδιο.

Στον κάτω όροφο είναι η τηλεφωνική γραμμή με το modem/router. Για να έχω Ιντερνετ στον πάνω όροφο αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ 2 repeaters της πλάκας με αποτέλεσμα να μην έχω παντού καλό σήμα.

Αυτό που θέλω να κάνω (αν γίνεται) είναι να πάρω 1 πακετάκι Mesh σαν αυτό https://www.e-shop.gr/tp-link-deco-m4-ac1200-whole-home-mesh-wi-fi-system-2-pack-p-PER.612957?utm_campaign=newsletter220922&utm_medium=email&utm_source=newsletter-all&utm_term=2-wireless&utm_content=2.7-tp+link+deco+m4+ac1200+whole+home+mesh+wi+fi+system+2+pack&offer=OFFER2243&d=221007

ή αυτό https://www.e-shop.gr/tp-link-deco-m4-ac1200-whole-home-mesh-wi-fi-system-2-pack-p-PER.612957?utm_campaign=newsletter220922&utm_medium=email&utm_source=newsletter-all&utm_term=2-wireless&utm_content=2.7-tp+link+deco+m4+ac1200+whole+home+mesh+wi+fi+system+2+pack&offer=OFFER2243&d=221007

και να συνδέσω το ένα με Ethernet στο router στον κάτω όροφο και το άλλο με Ethernet πάλι στο switch στον πάνω όροφο.

Το ερώτημα μου είναι αν αυτά τα πακετάκια Mesh παίρνουν μόνο Ίντερνετ από το Ethernet και δίνουν wifi ή μπορούν επισης να πάρουν από ethernet, να κάνουν ένα "bridge" μεταξύ τους με wifi και να ξαναδώσουν ethernet?

Ιδανικά θα ήθελα να χρησιμοποιώ την ταχύτητα του Gigabit switch για το εσωτερικό μου δίκτυο (πχ για streaming απο PC με ethernet στο switch στην ethernet της TV ή για file sharing μεταξύ συσκευών που θα είναι πάνω στο switch) και ταυτόχρονα όσες συσκευές είναι πάνω στο switch με ethernet να μπορούν να παιρνουν και Ίντερνετ από το Mesh.

Ελπίζω να τα έγραψα κατανοητά. Παραθέτω και ένα πρόχειρο σχέδιο.

image.png.71b20603e8bfa73a845e6c986848e87c.png

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Επεξ/σία από spocky
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι γίνεται ! 

Έτσι το έχω και δουλεύει,όχι σε άλλο όροφο βέβαια ,αλλά στην άλλη άκρη του σπιτιού να δίνει ίντερνετ στο iptv.

Ακριβώς όπως το σχέδιο σου,χωρίς το switch.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, babisa είπε

Ναι γίνεται ! 

Έτσι το έχω και δουλεύει,όχι σε άλλο όροφο βέβαια ,αλλά στην άλλη άκρη του σπιτιού να δίνει ίντερνετ στο iptv.

Ακριβώς όπως το σχέδιο σου,χωρίς το switch.

Εχεις κανει κανα τεστ να δεις τι ταχυτητες πιανεις  αναμεσα στα 2 Deco?. Πλησιαζει δλδ τα 100mbbs η wireless διασυνδεση αναμεσα στα deco?

Το θεμα ειναι να μου δουλευει και το switch γιατι δεν με νοιαζει απλα να περασω απο κατω στο πανω το ιντερνετ, θελω ταυτοχρονα να εχω και Gigabit στο εσωτερικο μου δικτυο για λογους file sharing/streaming.

Επεξ/σία από spocky

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν μπορώ να μετρήσω την ταχύτητα που είναι συνδεδεμένα τα deco μεταξύ τους,θα το ψάξω !

Μπορώ να σου πω όμως ότι δουλεύουν αβίαστα (μεσω του 2ου deco), το 4Κ στο iptv, η tv (Netflix κλπ), 2 κινητα , 1 καμερα και 6 εξυπνες συσκευες (Alexa,sonoff,broadlink)

• Thanks 1

Καλησπέρα, έχω παρόμοιο setup με deco M4 σε δύο ορόφους.

Το κάτω deco είναι στα 100Μbps που δίνει η οπτική.

το πάνω πάει γύρω στα 90-93

Και οι δύο μετρήσεις με speedtest.net από το κινητό.

• Thanks 1

Χωρις το switch το ξερω οτι θα παιξει το setup...Αλλα το μεγαλο ερωτημα ειναι αν θα παιξει το κομματι του switch. Το θελω για stream/file share μεσα στο εσωτερικο δικτυο οποτε αν δεν δουλεψει το να μοιραζονται δια μεσω του switch θα υπαρχει μεγαλο bottleneck (δλδ ταχυτητες 7-8MB/s) το οποιο δεν μου κανει.

Ετσι το εχω με 200αρα γραμμή και πιανω φουλ ταχυτητα της 200αρας στο κατω οροφο. επισης, αν εχεις συνδεμενα μονο το pc και την τηλεοραση με καλώδιο και δεν εχεις σκοπο να συνδεσεις αλλες συσκευες, θα μπορουσες να καταργησεις τελειως το gigabit switch αν δεν σου ειναι απαραιτητο κ να δωσεις ενσυρματα ιντερνετ κατευθειαν πανω απο τα deco m4 (εχουν 2 gigabit ethernets πανω τους) στον υπολογιστη κ την τηλεοραση.

• Thanks 1

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επανερχομαι στο θεμα μιας και πηρα τελικα δυο deco m4 v4. 

Και εχω τα εξης θεματα..Το main deco το συνδεσα με το ethernet που ειχε η συσκευασια, κατευθειαν στο ρουτερ σε access point mode.

Το slave deco ειναι συνδεδεμενο wireless με το main στοn επανω οροφο. Επισης πανω στο slave εβαλα και ενα switch της tplink. 

Οταν εχω το switch πανω στο slave, το slave αποσυνδεεται χωρις να κανει επανασυνδεση μετα παρα μονο με επανεκκινηση. Απο οταν το εβγαλα τελειως δεν ειχε θεμα με αποσυνδεσεις. Διαβασα οτι τα deco εχουν μια αλεργια με τα switches. Πολυ κριμα γιατι αν δεν μπορεσω να βαλω το switch με δεσμευει στις ενσυρματες συσκευες που θελω να εχω.

Τελος για καποιο λογο μου βγαζει το παρακατω:

Τι εννοει να αλλαξω το ethernet, αφου το δικο του εχω βαλει.

Screenshot_20221119-175741.png

Επεξ/σία από spocky

Σύμφωνα με αυτά που γράφουν εδώ https://www.tp-link.com/us/support/faq/1794/ τα deco δεν πρέπει να πέσουν όλα μαζί πάνω σε ένα switch (συμπεριλαμβανομένου του master), οπότε ίσως αυτή είναι η "αλλεργία" στην οποία αναφέρεσαι. Ωστόσο το δικό σου στήσιμο ακούγεται σωστό με το πρώτο switch να κουμπώνει μετά το slave. Οπότε κάτι άλλο παίζει. Μήπως είναι θέμα switch; 

Δεν εχω ιδεα. Θα δοκιμασω να αλλαξω τα deco (master σε slave ) και να αλλαξω και θεση στο slave να δω τι γινεται.

Εντωμεταξυ αυτο με το καλωδιο ethernet τι εννοει;

• 1 μήνα μετά...

Μεζονετα με το router/modem στον κατω οροφο και σκεφτομαι να βαλω mesh. Triple kit λογικα...
Ειμαι αναμεσα στο D-Link COVR-1103 και το TP-LINK Deco E4. Γνωριζω οτι LAN Speed το Covr εχει 1000Mbps ενω το Deco E4 εχει 100Mbps, αλλα δεδομενου οτι η γραμμη μου με τα βιας πιανει 40Mbps με Home booster δεν νομιζω οτι θα χρειαστω τα 1000Mbps στο αμεσο τουλαχιστον μελλον. Κατι αλλο που θα επρεπε να προσεξω; Με ενδιαφερει κυριως η καλυψη και η ταχυτητα που θα παιρνω απο το router/modem. Καθε αλλη προταση δεκτη :)

1 hour ago, wh1t3r0se said:

Μεζονετα με το router/modem στον κατω οροφο και σκεφτομαι να βαλω mesh. Triple kit λογικα...
Ειμαι αναμεσα στο D-Link COVR-1103 και το TP-LINK Deco E4. Γνωριζω οτι LAN Speed το Covr εχει 1000Mbps ενω το Deco E4 εχει 100Mbps, αλλα δεδομενου οτι η γραμμη μου με τα βιας πιανει 40Mbps με Home booster δεν νομιζω οτι θα χρειαστω τα 1000Mbps στο αμεσο τουλαχιστον μελλον. Κατι αλλο που θα επρεπε να προσεξω; Με ενδιαφερει κυριως η καλυψη και η ταχυτητα που θα παιρνω απο το router/modem. Καθε αλλη προταση δεκτη :)

υπαρχουν και αλλα μοντελα της tp link που δινουν gigabit. ενημερωτικα το λεω. για μενα καλο θα ηταν να παρεις κατι dual band και gigabit. καποια στιγμη μπορει να πας σε 100αρα γραμμη ή και παραπανω. η αλλη λυση να ριξεις καλωδιο ethernet και να βαλεις access points.

• Like 1

• 4 εβδομάδες αργότερα...

Σχετικά με το μήνυμα για το ethernet καλωδιο.

Μηπως τα ethernet καλώδια σου είναι cat 5? Τα cat 5 καλωδια είναι για 10/100 ethernet και όχι για 100/1000 (Gigabit). Χρησιμοποιούν 4 από τους 8 αγωγούς για ethernet.

Τα cat 6 και πάνω είναι για gigabit και χρησιμοποιούν και τους 8 αγωγούς του καλωδίου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...