Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
41 λεπτά πριν, alxnt είπε

Με τον όρο αδικία που έγραψε ο νηματοθέτης, νομίζω πως καταλάβαμε όλοι σε τι αναφέρεται. Και μιας και το έθεσες, για μένα όντως η ιση αμοιβή του system engineer με τον ντιλιβερα, είναι αντίθετη προς το δίκαιο από ηθική άποψη εφόσον ο ένας ξοδεψε χρόνο και χρήμα και άλλος όχι.

Έχεις μπερδευτεί λίγο, η ελεύθερη αγορά έτσι λειτουργεί. Αν υπάρχει κάτι λάθος στο θέμα είναι ο μισθός που διεκδικεί με την προυπηρεσία που έχει και τίποτα άλλο.

Έγραψες και πριν ότι πρέπει να πληρώνεται κάοποιος με βάση τα πτυχία, όχι και δεν ισχύει πουθενά αυτό (το ξεκίνημα ίσως για να σε κάνουν να πας σε αυτούς στην συνέχεια σίγουρα όχι).

Μην συγκρίνουμε ανούσια πράγματα μεταξύ τους δες το παρακάτω.

Έχουμε 2 συμφοιτητές (μηχανικοί) που τελειώνουν και οι δύο την σχολή ακριβώς στην ώρα τους.

Απόφοιτος Α: Λόγω οικονομικών δυσκολιών μπήκε απευθείας στην αγορά έπηξε με τον βασικό προσπάθησε και σε μια 3ετία μετά από στάξιμο βρέθηκε να έχει ένα ψιλοκαλό μισθό. 

Απόφοιτος Β: Άνετος οικονομικά άραξε ένα εξάμηνο να ξεκουραστεί και άλλο ένα εξάμηνο κυνηγούσε πιο μεταπτυχιακό θα κάνει. Σε μια 3ετία βγαίνει στην αγορά εργασίας. Περιμένεις ότι θα του δώσου ποτέ τα λεφτά που παίρνει ο Α πόσο μάλλον περισσότερα επειδή έχει ένα μεταπτυχιακό;

• Like 3
Δημοσ.

Δε βλέπω να γίνεται καμία συζήτηση για το πόσο καλός είναι ο καθένας στη δουλειά του. Αν είσαι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο παίρνεις εκατομμύρια, αν είσαι μέτριος παίρνεις ψίχουλα. Το ίδιο αν είσαι πωλητής, προγραμματιστής κτλ. Το να πεις ότι ο δικηγόρος βγάζει πιο λίγα ή πιο πολλά από τον ποδοσφαιριστή δε σημαίνει απολύτως τίποτα.

Ο καλύτερος ντελιβεράς του κόσμου θα βγάζει στην καλύτερη έναν καλούτσικο μισθό δουλεύοντας πολλές ώρες. Ο καλύτερος system engineer ή προγραμματιστής θα βγάζει εκατομμύρια. Οπότε, σύμφωνα με τα επιχειρήματα περί σπουδών, προσπάθειας κτλ., δεν υπάρχει αδικία. Αν μιλάμε για έναν από τους πολλούς που δουλεύει σε μια μέτρια εταιρεία παράγοντας ένα μέτριο αποτέλεσμα, προφανώς και δε θα αμείβεται καλά, γιατί δεν ξεχωρίζει. Δεν ξέρω σε ποια χώρα αμείβεσαι για την προσπάθεια που κατέβαλες στο παρελθόν. Παντού αμείβεσαι με βάση το έργο που παράγεις και πόση ζήτηση υπάρχει γι' αυτό. Στρεβλώσεις υπάρχουν σίγουρα, αλλά το νόημα δεν αλλάζει.

• Like 15
  • Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ.
Στις 25/9/2022 στις 5:52 ΜΜ, panatha1369 είπε

Με αφορμή το θέμα ενός παιδιού εδώ στο φόρουμ για το μισθό ενός programmer ανοίγω αυτό το θέμα.Μέτα από κάποιες συζητήσεις που είχα με κάποιους γνωστούς που δουλεύουν σε άλλους τομείς εκτός IT έχω απορήσει με τη κατάντια που έχει πέσει στη χωρά..γνωστός νούμερο 1 δουλεύει σαν delivery σε αλυσίδα καφέ 8.00-20.00 πενθήμερο και βγάζει από ότι λέει 1200 καθαρά..γνωστός νούμερο 2 πωλητής σε κατάστημα wind  ωράριο κλασικό μαγαζιού βγάζει 1400 με τα λεγόμενα του..και οι δυο τους δεν έχουν καμιά σχέση με ότι έχει σχέση με IT..και τώρα σκέφτομαι με το φτωχό μυαλό μου..Ψάχνω δουλειά σαν system engineer εδω και ένα χρόνο περίπου..έχω εμπειρία πάνω απο 8 χρονιά συν certifications  και δεν μπορώ να βρω δουλειά ελλαδα..η βρίσκω δουλείες με το βασικό..τσάμπα πάνε όλες αυτές οι γνώσεις??Άνθρωποι με ένα απολυτήριο λυκείου χωρίς καμιά γνώση να βγάζουν καλά λεφτά και άνθρωποι με γνώσεις να παλεύουν να  βρουν μαι8 δουλειά η στη καλύτερη να φεύγουν έξω..

Απλώς δεν ξέρεις που να ψάξεις για εργασία. Οπότε, πρέπει να ενωθεί η δύναμη του Insomnia και να σε βοηθήσει. Ξεκινάω λοιπόν :

https://www.ergodotisi.com/

https://ec.europa.eu/eures/portal/

Δημοσ.

Με αφορμή το θέμα ενός παιδιού εδώ στο φόρουμ για το μισθό ενός programmer ανοίγω αυτό το θέμα.Μέτα από κάποιες συζητήσεις που είχα με κάποιους γνωστούς που δουλεύουν σε άλλους τομείς εκτός IT έχω απορήσει με τη κατάντια που έχει πέσει στη χωρά..γνωστός νούμερο 1 δουλεύει σαν delivery σε αλυσίδα καφέ 8.00-20.00 πενθήμερο και βγάζει από ότι λέει 1200 καθαρά..γνωστός νούμερο 2 πωλητής σε κατάστημα wind  ωράριο κλασικό μαγαζιού βγάζει 1400 με τα λεγόμενα του..και οι δυο τους δεν έχουν καμιά σχέση με ότι έχει σχέση με IT..και τώρα σκέφτομαι με το φτωχό μυαλό μου..Ψάχνω δουλειά σαν system engineer εδω και ένα χρόνο περίπου..έχω εμπειρία πάνω απο 8 χρονιά συν certifications  και δεν μπορώ να βρω δουλειά ελλαδα..η βρίσκω δουλείες με το βασικό..τσάμπα πάνε όλες αυτές οι γνώσεις??Άνθρωποι με ένα απολυτήριο λυκείου χωρίς καμιά γνώση να βγάζουν καλά λεφτά και άνθρωποι με γνώσεις να παλεύουν να  βρουν μαι8 δουλειά η στη καλύτερη να φεύγουν έξω..

Αν και πολύ πιθανόν να σας το έχουν πει κάποιοι πιο πριν, αν δεν μπορείτε με βάση την εμπειρία σας να βρείτε στην Ελλάδα δουλειά, μήπως να κοιτάξετε για εξωτερικό μέσω remote;

Δημοσ.

Μόνο εγώ διάβασα μυθολογική αδικία και μπήκα να διαβάσω για προβλήματα του Ηρακλή με τη μητρια του και άλλα? 

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, zanskou είπε

παιδια αδικια ειναι δύο άνθρωποι που εργάζονται στην ιδια εταιρεία, ιδιες ώρες και με ιδιο αντικειμενο να αμοιβονται διαφορετικά. 

δεν ειναι κατι δυσνόητο. ολα τα άλλα ειναι στην υποκειμενική κρίση του καθενός και κυρίως στην αντίληψη ότι πάντα κάποιος άλλος φταίει αλλά όχι ο εαυτός μας. 

αναλογα παντα με τα ετη εργασιας στην εταιρεια 

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, zanskou είπε

παιδια αδικια ειναι δύο άνθρωποι που εργάζονται στην ιδια εταιρεία, ιδιες ώρες και με ιδιο αντικειμενο να αμοιβονται διαφορετικά. 

δεν ειναι κατι δυσνόητο. ολα τα άλλα ειναι στην υποκειμενική κρίση του καθενός και κυρίως στην αντίληψη ότι πάντα κάποιος άλλος φταίει αλλά όχι ο εαυτός μας. 

Κι αν ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλον στο αντικείμενο γιατί είναι δίκαιο να αμοίβονται το ίδιο; Αν είναι καλύτερος στην διαχείριση πελατών; Αν είναι πιο θετικός και βοηθάει στην ψυχολογία της ομάδας; Αν κάνει πιο ωραία σύνταξη email και βοηθάει στην επικοινωνία; Αν είναι όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα; 

Όλα πληρώνονται, αρκεί να τα πουλάς. 

Κοινωνικοοικονομικό είναι το θέμα και οι παράγοντες αμέτρητοι... 

• Like 1
Δημοσ.

Δημοσ.
Στις 27/9/2022 στις 1:11 ΜΜ, panatha1369 είπε

και εγω εχω γνωστη στη cosmote που ειναι εξωτερικος πωλητης αλλα και αυτη γυρω στα 1000 βγαζει..

Δεν είναι μόνο Ελλάδα γι αυτό, κανει συχνα ταξιδια εξωτερικό

8 ώρες πριν, airtrelomike13 είπε

Δεν υφίστανται κανένα κόμπλεξ. Αν κάποιος είναι ικανός, ας κάνει κάτι δικό του και ας πετύχει. Γνωρίζω πολύ κόσμο εκεί έξω, που έχει κάνει δική του επιχείρηση χωρίς πτυχίο και έχει πετύχει. Εγώ όμως δεν μιλάω για αυτό.

Συγκρίνω αυτά που ισχύουν στο Εξωτερικό σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Ελβετία με αυτά που βλέπω εδώ. Δεν γίνεται ο ανειδικευτος στη Γερμανία να παίρνει 1600 ευρώ, ο πτυχιούχος με μεταπτυχιακό 2500 και εδώ ο ανειδικευτος να παίρνει τα ίδια χρήμτα με το πτυχιούχο. Δεν είναι σωστό, δεν είναι δίκαιο. Τώρα αν κάποιος δεν σπούδασε , αλλά κάνει κατι δικο του και πετυχει, με γεια του με τα χαρά του. Πολλά συγχαρητήρια. Αλλά όσον αφορά τ επάγγελμα της μισθωτης εργασίας, εγώ προσωπικά δεν το δέχομια, να ισχύουν άλλα καθεστώτα έξω και εδώ πέρα να είμαστε νοοτροπία Βαλκανίων. Ακόμα και η Κύπρος είναι προσαρμοσμένη όπως έξω, όσον αφορά το μισθολογικό κομμάται.

Τώρα αν ο πτυχιούχος με μεταπτυχιακό, αποφάσισε να εργστεί ως διανομέας γιατί δεν έβρισκε δουλειά και τίθεται θέμα βιοπορισμού, αυτό είναι δικό του θέμα και απόφαση, και προσωπικά δεν με αφορά. Μπορούσε να φύγει έξω να σωθεί

ο κατωτατος μισθός ειναι διαβαθμισμάνος και στην Ελλάδα. ο πιο χαμηλός είναι για τους ανειδίκευτους, ο πιο υψηλός για τους κατοχους διδακτορικού. Αν σαν πτυχιούχος πέσεις κάτω από τον κατωτατο μισθο -το νομοθετικά κατοχυρωμένο οχι την εξαίρεση- τότε ειναι παράλογο. Από κει και πέρα αν στον ανειδικευτο δινουν τα διπλα από τον κατωτατο πτυχιούχο κατι θα κάνει πολύ καλά στη δουλειά του και τους φέρνει χρήμα. Ανώτατα όρια δε μπορουν να μπουν στη μισθοδοσία των ιδιωτικών υπαλλήλων, μόνο κατωτατα.  *Επίσης τα βαρέα ανθυγιεινα επαγγελματα έχουν κατωτατο κοντά στου πτυχιούχου. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, velociraptoras είπε

Δεν είναι μόνο Ελλάδα γι αυτό, κανει συχνα ταξιδια εξωτερικό

ο κατωτατος μισθός ειναι διαβαθμισμάνος και στην Ελλάδα. ο πιο χαμηλός είναι για τους ανειδίκευτους, ο πιο υψηλός για τους κατοχους διδακτορικού. Αν σαν πτυχιούχος πέσεις κάτω από τον κατωτατο μισθο -το νομοθετικά κατοχυρωμένο οχι την εξαίρεση- τότε ειναι παράλογο. Από κει και πέρα αν στον ανειδικευτο δινουν τα διπλα από τον κατωτατο πτυχιούχο κατι θα κάνει πολύ καλά στη δουλειά του και τους φέρνει χρήμα. Ανώτατα όρια δε μπορουν να μπουν στη μισθοδοσία των ιδιωτικών υπαλλήλων, μόνο κατωτατα.  *Επίσης τα βαρέα ανθυγιεινα επαγγελματα έχουν κατωτατο κοντά στου πτυχιούχου. 

Ο κατώτατος μισθός πλέον, και νομοθετικά, δεν αντιστοιχεί στον μισθό του ανειδίκευτου (με πτυχίο δεν θεωρείσαι ανειδίκευτος εξ'ορισμού, πόσο μάλλον με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό) αλλά στον ελάχιστο νόμιμο μισθό που μπορεί να δώσει ο εργοδότης στους εργαζομένους του. Από την στιγμή που επιτρέπει ο νόμος να αμοίβεται και senior engineer με βασικό (αν θα το δεχτεί είναι άλλο θέμα) τότε take it or leave it. Περιμένουν άλλοι χίλιοι από πίσω σου.

Ουτε εμπειρία ούτε τίποτα. Ξέρω άτομα με πρώτο μισθό σχετικά καλό για πρώτα ένσημα, και συναδέλφους με μεταπτυχιακά με τον βασικό των 614 καθαρών ευρώ.

Δημοσ.

Το προβλημα δεν ειναι οι μισθοι των αλλων. Το ζητημα ειναι οτι ο φιλος με 8 χρονια προυπηρεσιας σε ενα εξειδικευμενο αντικειμενο δεν βρισκει δουλεια για ενα χρονο. Εκει ειναι το ζουμι.

• Like 6
Δημοσ.

Αν τους ζηλεύεις, αφού και οι δουλείες τους δεν έχουν προαπαιτούμενα σπουδών, πας και κάνεις την δουλειά τους.
Καλά για τον πωλητή καταστήματος με τα 1400 καθαρά ακόμα γελάω. Ο 1ος (ντελιβεράς) αν δουλεύει 12ώρα λίγα βγάζει με 1200 και το ζόρι που τραβάει θα το βρει μπροστά του.

Το πόστ πάντως είναι με νοοτροπία να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.
Το πρόβλημα σου εσένα είναι πόσα δίνει ο δικός τους εργοδότης σ'αυτούς ή ότι εσύ δεν βρίσκεις δουλειά με καλή αμοιβή;

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, hln3 είπε

Αν τους ζηλεύεις, αφού και οι δουλείες τους δεν έχουν προαπαιτούμενα σπουδών, πας και κάνεις την δουλειά τους.
Καλά για τον πωλητή καταστήματος με τα 1400 καθαρά ακόμα γελάω. Ο 1ος (ντελιβεράς) αν δουλεύει 12ώρα λίγα βγάζει με 1200 και το ζόρι που τραβάει θα το βρει μπροστά του.

Το πόστ πάντως είναι με νοοτροπία να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.
Το πρόβλημα σου εσένα είναι πόσα δίνει ο δικός τους εργοδότης σ'αυτούς ή ότι εσύ δεν βρίσκεις δουλειά με καλή αμοιβή;

Το προβλημα μου ειναι οτι οπως ειπαν και τα παιδια εδω δεν γινετε καποιος με γνωσεις να παιρνει τα ιδια με καποιον που το μονο που τον ενοιαζε ηταν η καλοπεραση..αυτο γινετε μονο στη χωρα μας..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, panatha1369 είπε

Το προβλημα μου ειναι οτι οπως ειπαν και τα παιδια εδω δεν γινετε καποιος με γνωσεις να παιρνει τα ιδια με καποιον που το μονο που τον ενοιαζε ηταν η καλοπεραση..αυτο γινετε μονο στη χωρα μας..

Καλοπέραση δεν είναι ούτε να οδηγάς στην πόλη μηχανάκι 12 ώρες τη μέρα, ούτε να κάθεσαι σε κατάστημα εταιρείας telecom να ακούς όλη την γκρίνια.

Μου θύμισε όλο αυτό συζήτηση που είχα κάποτε με έναν. Φοιτητής εγώ, απόφοιτος αυτός και εργαζόμενος, καμάρωνε για την θέση που είχε. Όταν τον ρώτησα πόσα παίρνει για το 9ωρο που χτύπαγε είπε ... 800 ευρώ (προ μνημονίου). Τι καμαρώνεις τότε του λέω, ένας συμμαθητής μου μπογιατζής βγάζει 1300 - ναι αλλά μου αποκρίθηκε, εγώ είμαι σε ένα γραφείο, μεγάλης εταιρείας, και κάνω λογιστικές καταχωρήσεις, αυτός τρέχει στις οικοδομές, δεν είναι το ίδιο ΣΤΑΤΟΥΣ.

Το σούπερμαρκετ δεν πληρώνεται με στάτους του είπα και το αφήσαμε εκεί

Επεξ/σία από hln3
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...