papapontikas Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, zygorito είπε αφού τα πακέτα μάρκας combino του Lidl γράφουν πάνω ότι κατασκευάζονται από την Eurimac = Μακβελ, τι Μέλισσα Είτε δεν έχουν ένα μόνο προμηθευτή προφανώς, είτε ίσως δεν δουλεύουν πλέον με την Μελλισα (τουλάχιστον στην Ελλάδα).Αυτά που έγραψα ήταν από την κατάσταση που επικρατούσε Π.Κ. (Προ Κοβιντ). EDIT: Με ένα τσεκ που έκανα στο σάιτ της Μελλισα-Κικιζας πάντως ακομα αναφέρει τα lidl ως συνεργατες. Μπορει να μην ειναι για ολη την ευρωπη πλεον Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου 2022 από papapontikas
filipN Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2022 12 λεπτά πριν, george0083 είπε Αυτό που λετε οτι εγω περνω και τα ταδε και είναι καλά με ξεπερνάει. Δουλευω σε εταιρεία ως υπεύθυνος παραγωγης οπου η μιση και πλεον παραγωγη μας αφορα τα lild αλλα και αλλες εταιρεις οπως τα ΑΒ και τον Σκλαβενιτη οπως φυσικα και την δικη μας επωνυμία. Χρησιμοποιουμε ακριβως τις ιδιες πρωτες υλες και την ιδια παραγωγικη διαδικασία.,το μονο που αλλάζει ειναι η συσκευασία με την επωνυμια του καθενός. Το πιο φθηνο ειναι του lild γιατί ειναι ηδη προπουλημενα και σε τεραστιες ποσοτητες σε αντίθεση με τους αλλους που εχουν για το ιδιο προϊόν πολλούς προμηθευτές ωστε να μην βασιζονται μονο σε εμας η τους αλλους. ΑΛΛΑ η ποιότητα ειναι ακριβώς η ιδια σε σημειο που γελαω ειδικα με τον ΑΒ που λεει απο επιλεγμενες και δικες μας φαρμες. Γενικα το lild μας ελέγχει παρα πολύ συχνά εχει πολυ αυστηρα προτυπα και πολλες φορες ερχονται κλιμακια απο την Γερμανία. Αυτα γιατί απλα καποιοι μας κοροϊδεύουν - Δουλεύεις σε μια εταιρία, ενός τομέα, ως υπεύθυνος παραγωγής (όπως δηλώνεις) και αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να απαντήσεις για όλες τις παραγωγικές μονάδες όλων των διαφορετικών τομέων στην παραγωγή τροφίμων; - Το μόνο που καταφέρνεις είναι να δικαιώσεις το μακαρίτη τον Paul Feyerabend που έλεγε πως «το πώς βλέπει κάποιος τον κόσμο εξαρτάται από τις θεωρίες που αποδέχεται μέσα σε κάποιο πλαίσιο.»
zygorito Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2022 1 λεπτό πριν, papapontikas είπε Είτε δεν έχουν ένα μόνο προμηθευτή προφανώς, είτε ίσως δεν δουλεύουν πλέον με την Μελλισα (τουλάχιστον στην Ελλάδα).Αυτά που έγραψα ήταν από την κατάσταση που επικρατούσε Π.Κ. (Προ Κοβιντ). EDIT: Με ένα τσεκ που έκανα στο σάιτ της Μελλισα-Κικιζας πάντως ακομα αναφέρει τα lidl ως συνεργατες. Μπορει να μην ειναι για ολη την ευρωπη πλεον Μπορεί να του βγάζει το κανονικό (οχι ολικής) μπορει να του βγάζει τη συσκευασία 1000γρ, μπορεί να του βγάζει τις πένες κτλ. Γενικά το οτι πχ η Lidl έχει ως σειρά γαλακτοκομικών την ιδιωτική ΓΑΛΠΟ δε σημαίνει το βγάζει ο ίδιος. πχ τη ΦΕΤΑ ο Α, το Γαλα ο Β, το γιαούρτι ο Γ. είναι αυτό που έγραψα οτι οποια επιχείρηση δίνει την καλύτερη τιμή τη δεδομένη στιγμή.
papapontikas Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2022 4 λεπτά πριν, filipN είπε - Δουλεύεις σε μια εταιρία, ενός τομέα, ως υπεύθυνος παραγωγής (όπως δηλώνεις) και αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να απαντήσεις για όλες τις παραγωγικές μονάδες όλων των διαφορετικών τομέων στην παραγωγή τροφίμων; Πάνω κάτω όλοι έτσι δουλεύουν. Απλά τα πράγματα. Γιατί σε ενοχλεί? Πλήρωνε μαρκα εσύ... 1
greengr21 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2022 7 ώρες πριν, Clytoceyx είπε Θα τρελαθουμε τελικα με αυτα που διαβαζουμε εδω μεσα. Δλδ θελετε να μου πειτε οτι η no name χλωρινα ειναι το ιδιο με την Klinex ξερω 'γω; Αφου οταν λουζομαι κανει μπαμ η διαφορα. Για την γευση δεν το συζηταω καν, δεν υπαρχει συγκριση. Λεμονι σου λεει η no name, και αναθεμα αν καταλαβαινεις καποιους τονους εσπεριδοειδους (ουτε καν καποιο συγκεκριμενο) στην επιγευση. Δεν αξιζει ουτε για να συνοδευσεις μια απο αυτες τις πιτσες των 0,5€ που τοσο πολυ σας αρεσουν. Αν εσεις αισθανεστε ανετα προτρεποντας τις μαναδες να ταιζουν τα παιδια τους με PL χλωρινες, προβλημα σας. Συνενοχο στο φονο δε θα μ' εχετε. Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Σορρυ για την τρολια αλλα δεν αντεξα. To αστειο ειναι οντως μη επωνυμη χλωρινη ειναι με διαφορα χειροτερη απο τις επωνυμες(Klinex και Topline).Και το ιδιο ισχυει με τα καθαριστικα τζαμιων,μιλαμε η μερα με τη νυχτα με τα PL.Στο λεω για το εχω εμπειρια και με τα 2 σε επαγγελματικο επιπεδο και ψωνιζω γενικα PL σε αλλες κατηγοριες.It is what it is.
safridia Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2022 Τα Barilla σε προσφορα εχουν κατω απο ευρω το μισο κιλο για τα μακαρονια νο7, ειλικρινα δεν με νοιαζει να γλιτωσω 20-30 λεπτα για μια μεριδα που θα φαμε ολη η οικογενεια.
NickTG Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Θα είχε ένα ενδιαφέρον να δούμε και ποιοι έχουν δουλέψει κοντά ή σε γραμμή παραγωγής στο θέμα.
mouxaxa Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, NickTG είπε Θα είχε ένα ενδιαφέρον να δούμε και ποιοι έχουν δουλέψει κοντά ή σε γραμμή παραγωγής στο θέμα. Θα σου πω κι εγώ, μιας και ειμαι στην βιομηχανία τροφίμων πάνω απο 10 χρόνια, αν και σε προηγούμενες απαντήσεις έχουν απαντηθεί σωστά τα περισσότερα. Τώρα το τι θέλει να πιστεύει ο καθένας, ποσώς με νοιάζει καθώς η ημιμάθεια πάει σύννεφο εδώ μέσα. Το 70-80% των pl είναι τα ίδια ποιοτικά και αλλάζει μόνο η συσκευασία. Στα υπόλοιπα για να υπάρξει χαμηλότερο food cost υπάρχει περίπτωση να τροποποιείται η συνταγή. Ότι έχει ειπωθεί για marketing είναι σωστό καθώς δεν υπάρχουν κόστη μακετών/διαφημίσεων/ promo για αυτά τα προϊόντα. Το σημαντικότερο όμως πια είναι ότι τα pl προϊόντα γίνονται κεντρική παράδοση στα logistic center των super market. Άλλο ειναι να παραδίδεις ένα ενα κουτί απο τη μπράντα σου στα καταστήματα που σου έχει δώσει το ράφι το super market και άλλο να πας ενα φορτίο στις κεντρικές αποθήκες του και να αναλάβει το super market απο εκει και περα. Επίσης στα pl δεν υπάρχουν επιστροφές στις εταιρίες όπως επίσης και κόστη/τιμές/ποσότητες εξασφαλίζονται με συμβάσεις στην αρχή της συμφωνίας και έτσι η εταιρία μπορεί να προϋπολογίσει πρώτες ύλες / cash flow και άλλα. Σε πολλές περιπτώσεις ναι οι εταιρίες παραγωγής βγάζουν ΕΛΑΧΙΣΤΑ, ισως έρχονται ισα βαρκα ισα πανιά που λέμε με τα pl αλλά δουλεύουν για να δουλεύουν και να ρίξουν έμμεσα τα κόστη για τα δικά τους προϊόντα. Αν είσαι πχ μια μικρη μπισκοτοποιία και πας να αγοράσεις αλεύρι 1 τόνο θα παρεις μια χ τιμη. Αν πας και πεις στον προμηθευτή θέλω 100τονους επειδή έκλεισα να κάνω τα μπισκότα του λιδλ θα σου πει χ-20% στην τιμή του αλεύρου. Έτσι όταν θα βγάλει το brand σου θα εχεις επιτύχει χαμηλότερο κόστος. Επίσης γίνεται καλύτερος επιμερισμός των εξόδων και καλύτερες αποσβέσεις. Πχ αν νοικιάζεις τις εγκαταστάσεις αλλιώς ειναι να επιμερίζεις το ενοίκιο σε μια παραγωγή 8ωρών και αλλιώς σε μια παραγωγή 24ωρών. Είτε δουλεψεις 8 είτε 24ώρες το ενοίκιο ειναι το ίδιο αλλά η επίπτωση του στο κόστος του τελικού προϊόντος πέφτει στο 1/3 . EDIT: Επίσης ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι οι εταιρίες για να μπουν στο ράφι πληρώνουν είτε άμεσα είτε έμμεσα τα σουπερ μάρκετ. Συμφωνείται μια τιμή πώλησης και από αυτή (χωρίς το ΦΠΑ) το super market σου λεει θέλω το 40-50% - Ναι αυτά ειναι τα ποσοστά που ζητάνε τα σουπερ μαρκετ ΧΩΡΙΣ τις προωθητικές που απαιτούν. Οπότε αν εσύ έχεις ενα προϊόν με τιμή ραφιού στο 1,5€, αφαιρούμε το ΦΠΑ 13% και πάει στο 1,327€. Εκεί έρχεται το σουπερ μάρκετ και σου λεει θέλω το 40% προμήθεια. Οπότε του κόβεις πιστωτικού τζίρου 40% και εσύ τελικά έχεις βρεθεί να εχεις πουλήσει στο σουπερ μαρκετ με 0,8€ αλλά στο ράφι να ειναι με 1,5€ για τον καταναλωτή. Δεύτερη περίπτωση ειναι ο ωμός "εκβιασμός" να θέλουν να πληρώσεις μόνο και μόνο για να σε βάλουν στο ράφι. Έχεις 3 κωδικούς πχ, σου λένε θέλω 10κ για να στους βαλω σε 50 καταστήματα (συν το 40% μετά κλπ). Ε όλα αυτά δεν υπάρχουν στα pl προϊόντα. Οπότε απαντήσεις τύπου οι βιομηχανίες βάζουν σκατά μέσα στα pl ειναι απλά γελοίες και δείχνουν ότι δίνονται απο ανθρώπους άσχετους με τον χώρο. Καμία βιομηχανία δεν θα παιξει με το super market καθώς αν γίνει η στραβή, το super market εξασφαλίζεται από το συμβόλαιο και σου λεει παρτα όλα πίσω με ανάκληση και πλήρωσε μου και ρήτρα γιατι μου πλήγωσες την μπραντα μου Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου 2022 από mouxaxa 13 9
mcstefan7 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 13 ώρες πριν, zygorito είπε Τυχαίο παράδειγμα η Φέτα. Είναι προιόν ΠΟΠ με τεχνικές προδιαγραφές συγκεκριμένες από που θα είναι το γάλα, πως θα είναι και σε τι αναλογία και περιεκτικότητα σε υγρασία. Παρ' όλα αυτά με τυχαία αναζήτηση σε ένα ΣΜ (σκλαβενίτης) βλέπουμε τιμές από €10,20 έως €15,10. Έχουμε μια διαφορά 48% τιμής ανα κιλό ανάμεσα στη "φτηνή" με την "επώνυμη Α". Προφανώς και το 48% δεν αποτελεί σε κανένα όνειρο κόστος λόγω διαφοράς ποιότητας. Το κόστος μάρκετινγκ μπορεί να πλησιάζει και το 30-35%! Προσωπικά τη φτηνή δεν την έχω ξανακούσει, την "επώνυμη" την έχω δει στην ΤΒ. Η "επώνυμη" και η Α και Β έχει ξοδέψει αρκετά λεφτά σε διαφημίσεις τώρα ή τα προηγούμενα χρόνια για να χτίσει ένα όνομα "premium". Αποτελεί το ίδιο προϊόν; Αποτελεί. Εχει διαφορά στη γεύση η συνταγή; Ίσως. Δεν είναι απαραίτητα φτηνό το Private Label αλλά μπορεί να είναι ακριβό το branded γιατί έχει χτίσει ένα όνομα στον καταναλωτή, ξόδεψε δηλαδή για να το καταφέρει αυτό και καρπώνεται το επιπλέον κέρδος. Στο παράδειγμα η φτηνή θα μπορούσε να ήταν συσκευασμένη σαν PL για το ΣουπερΜαρκετ. Τα περισσότερα PL του σκλαβενίτη είναι απο δικά του εργοστάσια. ΠΧ η φέτα είναι απο τα καλάβρυτα. Προσωπικά παίρνω την φέτα του Καράλη γιατι μου αρέσει γευστικά, και όχι λόγω τιμής (Αν δεν κάνω λάθος πρεπει να είναι πιο οικονομική). Επίσης έχει βολική συσκευασία (Είναι σε πακετάκια μια μερίδα).
AristidisZ Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 13 λεπτά πριν, mcstefan7 είπε Τα περισσότερα PL του σκλαβενίτη είναι απο δικά του εργοστάσια. ΠΧ η φέτα είναι απο τα καλάβρυτα. Προσωπικά παίρνω την φέτα του Καράλη γιατι μου αρέσει γευστικά, και όχι λόγω τιμής (Αν δεν κάνω λάθος πρεπει να είναι πιο οικονομική). Επίσης έχει βολική συσκευασία (Είναι σε πακετάκια μια μερίδα). Καλή είναι, αλλά πλέον δε τη λες και φτηνή... 5.2€ τα 400 γραμάρια Η φέτα είναι εν πολλοίς θέμα γούστου, εμένα π.χ. μου αρέσει πολύ η "χωριό" (Μινέρβα) Πήρα προχθές από τον Στάμου (του οποίου τα πράγματα μου αρέσουν πολύ) ένα κουτάκι, και δε μου έκανε καθόλου "κλικ"
mcstefan7 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Εμένα με βολεύει η βιολογική των 150γρ. Γενικά τρώμε ενα με δυο πακέτα την βδομάδα.
kon1to Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 12 ώρες πριν, zygorito είπε αφού τα πακέτα μάρκας combino του Lidl γράφουν πάνω ότι κατασκευάζονται από την Eurimac = Μακβελ, τι Μέλισσα. Επίσης νομίζω eurimac είναι και οι πέννες σκλαβενίτη. Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου ps εξηγεί ο άνθρωπος εδώ τι περίπου παίζει. https://www.forbes.com/sites/errolschweizer/2022/06/30/why-store-brands-are-having-their-moment/ η Lidl συνεργάζεται με πολλές εταιρίες. Υποθέτω οτι έτσι πετυχαίνει καλύτερα deals. δεν φτιάχνει μια εταιρία αποκλειστικά μια κατηγορία προϊόντος, αλλα ενα συγκεκριμένο κωδικό. αμα τσεκάρετε τις συσκευασίες θα το καταλάβετε. πχ. παριζα συσκ. 8 φετες = creta farms / παριζα συσκ. 15 φετες = ΕΔΕΣΜΑ γαλα πληρες = μεβγαλ / γαλα 2% ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ γιαουρτι πληρες = κρι κρι / γιαουρτι 2% = μεβγαλ
Beefeater Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 παντως εγω με τα μακαρονια του λιντλ (αυτα στην μπλε συσκευασια που τα φερνει μονο το λιντλ, τα ελληνικα) την εχω καταβρει.. ποιοτικοτατα, και για εμενα απο θεμα γευσης καλυτερα και απο μπαριλα... που κι αυτα καποια εταιρεια στην ελλαδα τα φτιαχνειαποτι ειχα δει τελευταια φορα που αγορασα... 1
Morosana Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δεν ξέρω τι γίνεται στις γραμμές παραγωγής αλλά μου φαίνεται περίεργο μια εταιρεία με αναγνωρισμένο προϊόν να δώσει τη συνταγή για να δημιουργήσει ανταγωνισμό. Πχ τα pl πατατάκια δεν έχουν καμία σχέση με τα lays/τσακιρης ακόμα και αν φτιάχνονται στο ίδιο εργοστάσιο
mouxaxa Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2022 4 λεπτά πριν, Morosana είπε Δεν ξέρω τι γίνεται στις γραμμές παραγωγής αλλά μου φαίνεται περίεργο μια εταιρεία με αναγνωρισμένο προϊόν να δώσει τη συνταγή για να δημιουργήσει ανταγωνισμό. Πχ τα pl πατατάκια δεν έχουν καμία σχέση με τα lays/τσακιρης ακόμα και αν φτιάχνονται στο ίδιο εργοστάσιο Υπάρχουν και εταιρίες που το 99% της παραγωγής τους ειναι pl για super market του εσωτερικού και του εξωτερικού. Οπότε υπάρχει περίπτωση να μην συναντήσεις αλλού τη γεύση του pl που θα δοκιμάσεις απο κάποιο super market.
Προτεινόμενες αναρτήσεις