cerberus348 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Σκέφτομαι να κάνω έναρξη επαγγέλματος ως Βιντεογράφος/Φωτογράφος. Έχοντας αποκτήσει αρκετούς πελάτες και δουλεύοντας για άλλους επαγγελματίες είπα να κάνω το επόμενο βήμα στην ζωή μου και να φύγω απ' την μαυρίλα. Έχω κάνει μια σχετική έρευνα, έχω μιλήσει με λογιστές & κάποιους φίλους αλλά με γεμίζουν με ένα σκασμό μπερδεμένες πληροφορίες και με φοβίζουν περί φορολογίας. θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις ''χαζές'' για κάποιους, για να μου δοθούν κάποιες απαντήσεις & συμβουλές ταυτόχρονα σχετικά για τα μηνιαία έξοδα το κέρδος και παρακρατήσεις ενός ελεύθερου Επαγγελματία. Όπως το έχω στο μυαλό μου αρχικά θα δηλώσω έδρα το πατρικό μου (Αγορασμένο Ακίνητο) οπότε δεν έχω ενοίκια κλπ και δεν χρειάζεται να έχω φυσικό κατάστημα αφού μιλάω με τους πελάτες μου είτε στην επιχείρηση τους, είτε μέσω email,μελλοντικά αν πάει καλά βλέπουμε. Μου πρότειναν έναν λογιστή με 50 ευρώ τον μήνα. Διάφορες πληρωμές που μου είπαν για την έναρξη είναι το Κόστος εγγραφής στο ΓΕΜΗ : 50,00€ (20€ παράβολα εγγραφής και 30€ συνδρομή πρώτου έτους) Ετήσια συνδρομή για το ΓΕΜΗ : 30,00€ Ετήσια συνδρομή για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο : 11,00€. Το ΕΦΚΑ είναι 136 ευρώ τον μήνα (κλίμακα 1 για νέους Ελ. Επ.). Οπότε τα μηνιαία έξοδα της ατομικής μου επιχείρησης είναι: ΕΦΚΑ: 136€ Λογιστής: 50€ ΦΠΑ ανάλογα με τα 3μηνα έσοδα μου Παρακράτηση φόρου 20% (τιμολόγια μεγαλύτερα από 300€) ισχύει αυτό? Βενζίνες: 200€ ας πούμε ότι τον μήνα βγάζω 2.480€ με ένα project ένα τιμολόγιο το καθαρό ποσό ήταν 2.000€ και 480€ το ΦΠΑ Παρακράτηση φόρου 20% στα 2.000€ είναι 400€ άρα θα με πληρώσουν 2080€. -480€ το ΦΠΑ είναι στα 1600€ το κέρδος μου. Μετά αφαιρώ απ' τα 1600€ ΕΦΚΑ και λογιστή 186€ πάμε στα 1414€ μείον 200€ βενζίνες πάμε στα 1.214€ και άλλα τόσα προσωπικά έξοδα που δεν τα βάζω τώρα για να μην το περιπλέξω και αφήνω μόνο αυτά σαν παράδειγμα. το ετήσιο εισόδημα μου είναι: κέρδος 1600€ Χ 12 μήνες = 19.200€ τα 10.000€ θα φορολογηθούν με 9% ( 825.69€ Φόρος) και τα υπόλοιπα 9200€ με 22% (2135€ Φόρος) συνολικός φόρος εισοδήματος 2.960,69€ άρα το καθαρό μου κέρδος είναι 16.239,31€ αν είναι σωστά όλα αυτά που λέω παραπάνω. Τι άλλα έξοδα υπάρχουν σε μια ατομική επιχείρηση? Πως μπορώ να υπολογίσω το καθαρό μου κέρδος από μια υπηρεσία μου για να είναι βιώσιμο όλο αυτό? Ήθελα να δω αν αξίζει να παραμείνω μισθωτός ή να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Συγνώμη για την σύγχυση με τα παραδείγματα αλλά ήθελα να το γράψω ακριβός όπως το σκέφτομαι. Αναμένω τα σχόλια σας. Ευχαριστώ!
1comment Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, cerberus348 είπε το ετήσιο εισόδημα μου είναι: κέρδος 1600€ Χ 12 μήνες = 19.200€ τα 10.000€ θα φορολογηθούν με 9% ( 825.69€ Φόρος) και τα υπόλοιπα 9200€ με 22% (2135€ Φόρος) συνολικός φόρος εισοδήματος 2.960,69€ άρα το καθαρό μου κέρδος είναι 16.239,31€ αν είναι σωστά όλα αυτά που λέω παραπάνω. Τι άλλα έξοδα υπάρχουν σε μια ατομική επιχείρηση? Πως μπορώ να υπολογίσω το καθαρό μου κέρδος από μια υπηρεσία μου για να είναι βιώσιμο όλο αυτό? Ήθελα να δω αν αξίζει να παραμείνω μισθωτός ή να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Συγνώμη για την σύγχυση με τα παραδείγματα αλλά ήθελα να το γράψω ακριβός όπως το σκέφτομαι. To παρακράτηση φόρου 20% δεν το κατάλαβα. Ισχύει στο δικό σας επάγγελμα υποθέτω; Τα έξοδα εφκα σωστά. Βέβαια μετά την 5ετια πάει στα 220. Τα έξοδα ΓΕΜΗ είναι 10Ε το χρόνο για ατομικές επιχειρήσεις και 10,24 συνδρομή την οποία αν θες την πληρώνεις. Λογιστή δεν χρειάζεται να πηγαίνεις κάθε μήνα αν δεν έχεις να πας Ζ από ταμειακή ή άλλα έξοδα να περάσει. Πήγαινε κάθε δυο μήνες οπότε κάτι γλιτώνεις. Τα της φορολογίας σωστά, όμως δεν υπολόγισες την προκαταβολή φόρου που είναι 55% νομίζω. Επίσης δεν υπολόγισες τέλος επιτηδεύματος (μετά την 3ετία νομίζω) στα 650 το χρόνο νταβατζιλίκι. Έξοδα pos. Δεν θα βάλεις; Είναι υποχρεωτικό. Το τσεκάρουν από τη δήλωση Ε3 ή με επιτόπιο έλεγχο αν υπάρχει ενεργό pos στην επιχείρηση. Το ότι είναι σε σπίτι δεν αλλάζει. Υπολόγισε μαξ 10ε το μήνα. Πάντως είσαι τυχερός που έχεις έδρα το σπίτι σου και γλιτώνεις ένα μεγάλο βραχνά, το ενοίκιο. Επεξ/σία 24 Σεπτεμβρίου 2022 από 1comment
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα