FabulousCheese Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα να ξεκινήσω με το ότι είμαι μεγάλος noob όσον αναφορά τα των υπολογιστών καθώς πάντοτε μου τα έφτιαχνε φίλος ο οποίος δεν είναι πιά μαζί μας και πλέον δεν έχω ούτε την παρέα του αλλά ούτε το expertise του πάνω στο θέμα. Τον τελευταίο μήνα το πισί ξεκίνησε να μου κάνει φοβερά frame drop κατά την ώρα gaming, κ λίγες μέρες αργότερα άρχισε να κλείνει ωμά. Έκανα όσο search μπορούσα με αυτά που ξέρω κ είδα ότι είναι θέμα θερμοκρασίας. Κατέβασα το afterburner κ έβαλα το φαν του να δουλεύει στο 100%, για λίγες μέρες δούλευε οκ αλλά κ πάλι στην πορεία συνειδητοποίησα πως η θερμοκρασία του έφτανε 90+ έως και 100 κατά τη διάρκεια gaming (rust) κ άρχισε να κλείνει πάλι. Αφαίρεσα τη κάρτα κ την καθάρισα καλά αλλά κ πάλι το πισί το έχω καθαρό οπότε δεν ήταν θέμα βαριάς σκόνης. Αφότου την κούμπωσα κ άνοιξα το πισί, δούλευε εξαίσια, σταθερή θερμοκρασία idle 33 βαθμούς με άντε 38, κ κατά την ώρα παίζοντας rust έφτανε 80 με το ζόρι. Ξεκίνησα να παίζω skyrim για μερικές βδομάδες κ όλα πένα κανένα θέμα μέχρι χθες που πάλι άρχισε ακραία frame drops κ είδα στο afterburner 101 βαθμούς θερμοκρασία κ εκεί φρίκαρα. Τώρα μέχρι απλά κ ένα youtube video αδυνατεί να παίξει, μου έκλεισε μέχρι κ εκεί. Έκατσα κ παρατήρησα το πισί ενώ δουλεύει κ είδα πως το ανεμιστηράκι της κάρτα γραφικών δεν δουλεύει σωστά, σταματάει κ ξαναξεκινάει κάθε λίγο κ λιγάκι ενώ η θερμοκρασία είναι στους 70 πάνω κάτω χωρίς να παίζει κάτι, έκανα restart για να δω αν στην εκκίνηση το ανεμιστηράκι δουλεύει επειδή λένε ότι εκεί δουλεύει πάντα φουλ κ είδα πως δουλεύει πένα, μέχρι που θα μπει στα windows κ εκεί υπάρχει αδυναμία πάλι. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω γι'αυτό κ ήρθα εδώ στους γνώστες μπας και με βοηθήσει κανείς. Το screen shot είναι καθώς γράφω αυτό το μήνυμα. Υπάρχει στο πλάνο αγορά νέας κάρτας μιας και λένε πως οι τιμές τώρα είναι νορμάλ αλλά δεν είναι εφικτό ακόμα λόγο άλλων οικονομικών εξόδων. Gpu: AMD Radeon r7 360 series Amd Ryzen 5 1600 six core processor Cpu: Gigabyte B450M Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Coscas Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Μπορεί να μην εφάρμοσες σωστά την πάστα στην gpu. Τι πάστα έβαλες; Μπορεί και να υπάρχει θέμα με τον ανεμιστήρα. Mπορείς στο bios της μητρικής σου, να ρυθμίσεις τις στροφές του αναλόγως τις θερμοκρασίες.
FabulousCheese Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Δεν έκανα καμία αλλαγή πάστας στη κάρτα. Είχε γίνει αλλαγή πέρυσι που την τοποθέτησα στην καινούργια μητρική που πήρα.
Coscas Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 4 minutes ago, FabulousCheese said: Δεν έκανα καμία αλλαγή πάστας στη κάρτα. Είχε γίνει αλλαγή πέρυσι που την τοποθέτησα στην καινούργια μητρική που πήρα. Πρέπει να την αλλάξεις. Και θέλει καλή πάστα. Μιά Arctic MX 4, είναι αρκετή Και χρειάζεται και καλή εφαρμογή. Λίγο να μπεί λάθος και έχεις τρελλές θερμοκρασίες. Το έχω πάθει αυτό Επεξ/σία 23 Σεπτεμβρίου 2022 από Coscas
FabulousCheese Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Το ανεμιστηράκι που δεν δουλεύει σωστά όμως δεν είναι πιό περίεργο απ'την πάστα? Καθώς απ'οσο μου χουν πει πάστα αλλάζεις κάθε 2+ χρόνια. Την έβγαλα πάλι να δω το ανεμιστηράκι καθώς όπως είπα σταματάει κ ξαναξεκινάει κ όποτε γυρνάει φαίνεται αδύναμο, κ παρατήρησα ότι είναι κάπως "λάσκα" κ πάει λιγο πάνω κάτω σαν να έχει ξεβιδωθεί λίγο, αλλά δεν έχω άλλη κάρτα να συγκρίνω οπότε δεν ξέρω αν είναι νορμάλ να είναι έτσι "λάσκα". Θα έλεγα ότι η κάρτα είναι στα τελευταία της και με αφήνει αν μονήμως δεν δούλευε σωστά αλλά αυτή μία πάει σούζα μία κλατάρει.
Λύση Xristaras12 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Λύση Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Ξηλώνεις οτιδήποτε έχει σχέση με το msi afterburner αρχικά, μιλάμε για amd κάρτα και δεν χρειάζεται τέτοια εργαλεία για να ρυθμίσεις (δεν ειναι nvidia). Κατεβάζεις απο amd τους τελευταίους που δίνει για την κάρτα σου. https://www.amd.com/en/support Ξηλώνεις μια τους drivers που έχεις περασμένους με DDU https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html απο σφαλή λειτουργία κλπ, όπως λέει στο πρόγραμμα. Περνάς τους drivers που κατέβασες πριν και βλέπεις πως συμπεριφέρεται η κάρτα. ο adrenalin έχει δικό του μενού για ρυθμίσεις ανεμιστήρων και πολλές φορές bugάρει αν χρησιμοποιήσεις άλλο πρόγραμμα και δεν παίζουν σωστά οι ανεμιστήρες μετά. Το ανεμιστήρι πάντως είναι υποπτο με αυτά που κάνει, θα το δεις βέβαια μετά. Πιθανότατα να έχει ψοφήσει ο ανεμιστήρας της κάρτας και να μην μπορεί ούτε στροφές να κρατήσει. 3 1
Coscas Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Πάστα αλλάζεις όταν δείς υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί και 2 φορές τον χρόνο Τώρα, αν έχει θέμα ο ανεμιστήρας της, αν έχεις κανάν "γάτο" ηλεκτρονικό (ακόμα και τηλεοράσεων), μπορεί να δεί το " "τυπωμένο κύκλωμα" της αν έχει ξεκολλήσει Εμένα, έτσι είχε γίνει και το έφτιαξε με ένα απλό κόλλημα
FabulousCheese Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Χρηστάρα, το afterburner έφαγε πόδι, έγινε η διαδικασία που είπες, κ απ'ότι φαίνεται δουλεύει κομπλέ τώρα ο ανεμιστήρας δεν σταματάει όπως πριν, όμως ακόμα η θερμοκρασία είναι υψηλή με απλά browser ανοιχτό.. Χρήστο ευχαριστώ για την βοηθειά σου, πολύτιμη, αφότου έκανα τη διαδικασία, αύξησα τα rpm του ανεμιστήρα κ είναι ξεκάθαρο ότι εκεί είναι το πρόβλημα όπως και σύ κατάλαβες ήδη, δεν μπορεί να κρατήσει στροφές, αλλά το καλό είναι τώρα ότι δεν ξεφτιλίζετε τελείως η θερμοκρασία με το φόβο να κλείσει απλά δεν πρέπει να το ζορίσω μέχρι να το επιδιορθώσω. Αξίζει να ασχοληθώ να πάρω ανεμιστηράκι κ να πάω σε κάποιον να μου το αλλάξει?
Xristaras12 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 με 62 βαθμους και 182 στροφές στον ανεμιστήρα κάτι δεν πάει καλά. για αντιστοίχηση στην 5700 μου αν ανοίξω τους ανεμιστήρες ειναι στις 950 στροφές και μου ρίχνει στους 36-37 βαθμους. βάλε τον ανεμιστήρα σε παραπάνω στροφές και δες πως συμπεριφέρεται η κάρτα 1
FabulousCheese Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Χρήστο ευχαριστώ για την βοηθειά σου, πολύτιμη, αφότου έκανα τη διαδικασία, αύξησα τα rpm του ανεμιστήρα κ είναι ξεκάθαρο ότι εκεί είναι το πρόβλημα όπως και σύ κατάλαβες ήδη, δεν μπορεί να κρατήσει στροφές, αλλά το καλό είναι τώρα ότι δεν ξεφτιλίζετε τελείως η θερμοκρασία με το φόβο να κλείσει απλά δεν πρέπει να το ζορίσω μέχρι να το επιδιορθώσω. Αξίζει να ασχοληθώ να πάρω ανεμιστηράκι κ να πάω σε κάποιον να μου το αλλάξει?
Xristaras12 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 η αλλαγή ανεμιστήρα φυσικά και θα σου βγει τρομερά φτηνότερη απο την αλλαγή κάρτας, απο την άλλη, μήπως θα ήταν ευκαιρία για αναβάθμιση; μια RX6600 πχ Είναι αρκετά παλιά η κάρτα που έχεις, βλέπω οτι παίζεις κιόλας, να τεντώσει λίγο τα "πόδια" του ο 1600 που έχεις κιόλας. 2
FabulousCheese Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Θέλω πολυ να κάνω αναβάθμιση κ ήταν στο στόχαστρο να γίνει συντομα μέχρι που έτυχαν κάποιες στραβές που πηραν την προτεραιότητα κ αναγκαστικά ψάχνω την πιο φθηνή κ προσωρινή λύση για τώρα, αλλά σίγουρα θα γίνει αναβάθμιση, θα βάλω στο νου την 6600 που αναφέρεις, εγώ μετά από ώρα μελέτης κ προσπάθειας να μάθω 2 3 πραματα κατέληξα στην gigabyte gtx 1660, έχουν διαφορά? Πάντως σήμερα με YouTube κ χαλαρά Adobe προγραμματα δεν έχει περάσει τους 40 βαθμους κ δουλευει σταθερά στα 850 rpm, νομίζω πως με έσωσες για το σουκου κ είμαι ευγνώμων γιατί περα των παιχνιδιών τον χρειάζομαι για δουλειά.
Xristaras12 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 ίσως, να έχει bug-άρει με το MSI AB, σε μένα πχ οταν το ειχα ανοίξει 1-2 φορές δεν ανέβαζε ανεμιστήρα η κάρτα είχε μείνει στις 850-900 και ειχε πιασει 85 βαθμους, το πήρα χαμπάρι σύντομα πάντως μιας και ειχα τα metrics ανοιχτά. με την 1660 που λες ειναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με την RX6600, 2 φορές πάνω οι επιδόσεις αν δεν κάνω μεγάλο λάθος.
FabulousCheese Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Σχώρα με αλλά ποια απ'τις 2 εννοείς είναι πανω σε επιδόσεις :ρ η 1660 ή η 6600, φαντάζομαι η 6600 αλλά δεν είμαι σίγουρος.. Σίγουρα αυτό ηταν είχε buggάρει απ'το msi ab όπως είπες, αφότου έκανα ddu κ ξανά install τους drivers κ ανέβασα τα rpm, δουλευει εντάξει, σίγουρα όχι για ζορισματα αλλά για χαλαρά όλα πένα.
Xristaras12 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 η 6600 εννοείται. Προσωπικά περιμένω να δω αν θα υπάρξει καμιά πτώση τιμης στην 6700ΧΤ για να κάνω την αναβάθμιση στο σύστημα της υπογραφής απλά και μόνο για να είναι πιο χαλαρή στα νέα παιχνίδια. Ούτε όλα τέρμα τα παίζω ούτε στα 500fps. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις