tzavardin Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Ανέλαβα να στήσω pc για τον αδερφό μου. Κυρίως καθημερινή ελαφριά χρήση (office, browsing) και σύντομα κάποια σχεδιαστικά προγράμματα τύπου CAD, όχι πολύ βαριά χρήση από ότι κατάλαβα (είναι γεωπόνος, και θα φτιάχνει κάποια μοντέλα κήπων για πελάτες, όχι 3d). Το budget, μαζί με οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι ήταν κάπου στα 600, και τερματίζουμε κοντά στα 650. Τα περισσότερα από τα υλικά τα έχουμε πάρει ήδη, κυρίως γνώμη για το τι έχω κάνει θα ήθελα να πάρω, και εκκρεμεί μόνο ο επεξεργαστής. Οι τιμές σε όσα έχουμε πάρει είναι με τα μεταφορικά μαζί. Έχουμε και λέμε: Mobo: MSI B450 Gaming Plus Max 80 ευρώ. Θέλαμε ATX μητρική για να υπάρχει άνεση, επίσης δεν υπήρχαν λεφτά για gen 4 ssd. Κάρτα γραφικών, και πόσο μάλλον καινούρια δεν θα μπει, οπότε πήγαμε στη B450. Η συγκεκριμένη υπηρετούσε και το κόκκινο θέμα, που προσπάθησα να του φτιάξω. Στον 12400 δεν πήγαμε, γιατί μαζί με μητρική έτρωγε πάνω από το μισό μπάτζετ. RAM: G.Skill Aegis 16GB DDR4 2 στικάκια 3200 mhz στα 55 ευρώ. Δεν βρήκα λόγο να πάω σε κάτι παραπάνω από τα 3200, ή πιο ακριβό, δεδομένου του μπάτζετ. SSD: Western Digital Blue SN570 SSD 1TB M.2 NVMe PCI Express 3.0 87 ευρώ: Είναι το μόνο κομμάτι που ίσως πιστεύω θα μπορούσαν να μπουν λιγότερα λεφτά, απλά προτίμησα το παραπάνω tbw από τον πιο φτηνό κατά 10 ευρώ KIOXIA G2, και τον KINGSTON NV1. Για δικούς του λόγους, ο αδερφός μου δεν ήθελε 512 gb nvme, και να πλαισιώσει το build με έναν 4gb hdd. Λέει θα πάρει αργότερα, οπότε δεν επέμεινα. PSU: Corsair PSU TX Series 550 W 80+ Gold Version 55 ευρώ: Η προσφορά που παίζει στο Πλαίσιο αυτές τις μέρες. Παρόλο που είναι overkill για αυτό που θα μπει εξαρχής στο pc, ήθελα να του δώσω λίγο χώρο για κάποια μικρή gpu στο μέλλον, και να έχει και ένα ποιοτικό τροφοδοτικό. Case: Fractal Design Focus G Midi Tower Red 72 ευρώ: Αυτό τους άρεσε (στη νύφη μου δηλαδή), αυτό πήραμε. Παρόλο που θα μπορούσαμε να πάμε και στα 50, μην πω και στα 30 δεδομένου του μπάτζετ, δεν επέμεινα για να φύγουν τα έξοδα με λιγότερη γκρίνια Οθόνη: Μεταχειρισμένη AOC 24G2U5 IPS Gaming Monitor 23.8" FHD στα 85 ευρώ, από μέλος εδώ στο insomnia. Πληκτρολόγιο: Ένα απλό Microsoft 600 στα 18 ευρώ. Δεν ήθελε και δεν χρειαζόταν κάτι διαφορετικό. Ποντίκι: HyperX Mouse Pulsefire Dart Wireless στα 30 ευρώ, προσφορά πολύ καλή, που παίζε αυτή τη στιγμή, και δεν μπορούσα να πω όχι. Επίσης ένα κλειδάκι win10 8 ευρώ, που πρέπει να μπει στα έξοδα. Είμαστε αισίως στα 490 ευρώ. Όπως βλέπετε, λείπει cpu και gpu, και αυτό γιατί δεν πήρα ακόμα. Ο πρώτος και πιο πιθανός δρόμος, είναι να πάρουμε έναν 5600g, και όποια στιγμή αναβαθμίσω εγώ από την rx480 που έχω ακόμα στο pc μου, να του την δώσω ένα πενηντάρικο, άμα θέλει να παίζει και κανένα παιχνίδι παραπάνω, γιατί όχι να κάνει και κάποιο ελαφρύ 3d μοντέλο. Άλλωστε η Polaris στέκεται ακόμα αρκετά καλά, όλως περιέργως. Ο δεύτερος και πιο περίεργος δρόμος, είναι να πάρω έναν 5600 απλό, και να βάλει στο Pc του για την ώρα έναν Μαθουσαλίξ Radeon HD 5450 1gb μοντέλο του 2009, που είχε σε ένα παροπλισμένο pc να δίνει εικόνα, μέχρι να πάρει μια καρτούλα λίγο καλύτερη. Επειδή την δοκίμασα την καρτούλα, όλως περιέργως αυτό το κάνει, παίζει και Lol στα 30 fps κλειδωμένα να σκεφτείτε. Απλά είμαι σίγουρος ότι οι legacy driver της amd θα του σπάσουν τα ούμπαλα. Μάλλον δεν πρέπει να το σκέφτομαι καν. Και στις δύο περιπτώσεις φτάνουμε στα 650 ευρώ. Εσείς τι λέτε; Να πάω στον 5600g; Να τον ψήσω να μαζέψει κανά 100ρικο παραπάνω να πάει στον 5700g; Από ότι βλέπω στο single core η διαφορά δεν δικαιολογείται. Γενικά καλά πήγε; Για την απαράδεκτη αγορά του insomnia απλά δε σχολιάζω. Παντού μεταχειρισμένα 10 και 20% κάτω από την τιμή καινούριου στην καλύτερη περίπτωση, πολλές φορές με τα μεταφορικά να φτάνουν την τιμή καινούριου. Δεν συζητάω καν κλοουνιές όπου μπαίνουν πράγματα, πιο ακριβά από καινούρια. Τα πάντα έχω δει. Ενδεικτικά οι τιμές αυτή τη στιγμή του 3600 στο σάιτ τη στιγμή, που δίνεται 115 καινούριος χωρίς ψύκτρα, και υπάρχει και ο 5500 στα 120 ευρώ με ψύκτρα: 110, 115, 130, 110, 110, 110, 100, 140, 150, 180 (χωρίς παζάρια !), 190 με μια aorus elite b450. Τι να πεις από εκεί και πέρα... Επεξ/σία 21 Σεπτεμβρίου 2022 από tzavardin 1
niko13 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, tzavardin είπε Ανέλαβα να στήσω pc για τον αδερφό μου. Κυρίως καθημερινή ελαφριά χρήση (office, browsing) και σύντομα κάποια σχεδιαστικά προγράμματα τύπου CAD, όχι πολύ βαριά χρήση από ότι κατάλαβα (είναι γεωπόνος, και θα φτιάχνει κάποια μοντέλα κήπων για πελάτες, όχι 3d). Το budget, μαζί με οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι ήταν κάπου στα 600, και τερματίζουμε κοντά στα 650. Τα περισσότερα από τα υλικά τα έχουμε πάρει ήδη, κυρίως γνώμη για το τι έχω κάνει θα ήθελα να πάρω, και εκκρεμεί μόνο ο επεξεργαστής. Οι τιμές σε όσα έχουμε πάρει είναι με τα μεταφορικά μαζί. Έχουμε και λέμε: Mobo: MSI B450 Gaming Plus Max 80 ευρώ. Θέλαμε ATX μητρική για να υπάρχει άνεση, επίσης δεν υπήρχαν λεφτά για gen 4 ssd. Κάρτα γραφικών, και πόσο μάλλον καινούρια δεν θα μπει, οπότε πήγαμε στη B450. Η συγκεκριμένη υπηρετούσε και το κόκκινο θέμα, που προσπάθησα να του φτιάξω. Στον 12400 δεν πήγαμε, γιατί μαζί με μητρική έτρωγε πάνω από το μισό μπάτζετ. RAM: G.Skill Aegis 16GB DDR4 2 στικάκια 3200 mhz στα 55 ευρώ. Δεν βρήκα λόγο να πάω σε κάτι παραπάνω από τα 3200, ή πιο ακριβό, δεδομένου του μπάτζετ. SSD: Western Digital Blue SN570 SSD 1TB M.2 NVMe PCI Express 3.0 87 ευρώ: Είναι το μόνο κομμάτι που ίσως πιστεύω θα μπορούσαν να μπουν λιγότερα λεφτά, απλά προτίμησα το παραπάνω tbw από τον πιο φτηνό κατά 10 ευρώ KIOXIA G2, και τον KINGSTON NV1. Για δικούς του λόγους, ο αδερφός μου δεν ήθελε 512 gb nvme, και να πλαισιώσει το build με έναν 4gb hdd. Λέει θα πάρει αργότερα, οπότε δεν επέμεινα. PSU: Corsair PSU TX Series 550 W 80+ Gold Version 55 ευρώ: Η προσφορά που παίζει στο Πλαίσιο αυτές τις μέρες. Παρόλο που είναι overkill για αυτό που θα μπει εξαρχής στο pc, ήθελα να του δώσω λίγο χώρο για κάποια μικρή gpu στο μέλλον, και να έχει και ένα ποιοτικό τροφοδοτικό. Case: Fractal Design Focus G Midi Tower Red 72 ευρώ: Αυτό τους άρεσε (στη νύφη μου δηλαδή), αυτό πήραμε. Παρόλο που θα μπορούσαμε να πάμε και στα 50, μην πω και στα 30 δεδομένου του μπάτζετ, δεν επέμεινα για να φύγουν τα έξοδα με λιγότερη γκρίνια Οθόνη: Μεταχειρισμένη AOC 24G2U5 IPS Gaming Monitor 23.8" FHD στα 85 ευρώ, από μέλος εδώ στο insomnia. Πληκτρολόγιο: Ένα απλό Microsoft 600 στα 18 ευρώ. Δεν ήθελε και δεν χρειαζόταν κάτι διαφορετικό. Ποντίκι: HyperX Mouse Pulsefire Dart Wireless στα 30 ευρώ, προσφορά πολύ καλή, που παίζε αυτή τη στιγμή, και δεν μπορούσα να πω όχι. Επίσης ένα κλειδάκι win10 8 ευρώ, που πρέπει να μπει στα έξοδα. Είμαστε αισίως στα 490 ευρώ. Όπως βλέπετε, λείπει cpu και gpu, και αυτό γιατί δεν πήρα ακόμα. Ο πρώτος και πιο πιθανός δρόμος, είναι να πάρουμε έναν 5600g, και όποια στιγμή αναβαθμίσω εγώ από την rx480 που έχω ακόμα στο pc μου, να του την δώσω ένα πενηντάρικο, άμα θέλει να παίζει και κανένα παιχνίδι παραπάνω, γιατί όχι να κάνει και κάποιο ελαφρύ 3d μοντέλο. Άλλωστε η Polaris στέκεται ακόμα αρκετά καλά, όλως περιέργως. Ο δεύτερος και πιο περίεργος δρόμος, είναι να πάρω έναν 5600 απλό, και να βάλει στο Pc του για την ώρα έναν Μαθουσαλίξ Radeon HD 5450 1gb μοντέλο του 2009, που είχε σε ένα παροπλισμένο pc να δίνει εικόνα, μέχρι να πάρει μια καρτούλα λίγο καλύτερη. Επειδή την δοκίμασα την καρτούλα, όλως περιέργως αυτό το κάνει, παίζει και Lol στα 30 fps κλειδωμένα να σκεφτείτε. Απλά είμαι σίγουρος ότι οι legacy driver της amd θα του σπάσουν τα ούμπαλα. Μάλλον δεν πρέπει να το σκέφτομαι καν. Και στις δύο περιπτώσεις φτάνουμε στα 650 ευρώ. Εσείς τι λέτε; Να πάω στον 5600g; Να τον ψήσω να μαζέψει κανά 100ρικο παραπάνω να πάει στον 5700g; Από ότι βλέπω στο single core η διαφορά δεν δικαιολογείται. Γενικά καλά πήγε; Για την απαράδεκτη αγορά του insomnia απλά δε σχολιάζω. Παντού μεταχειρισμένα 10 και 20% κάτω από την τιμή καινούριου στην καλύτερη περίπτωση, πολλές φορές με τα μεταφορικά να φτάνουν την τιμή καινούριου. Δεν συζητάω καν κλοουνιές όπου μπαίνουν πράγματα, πιο ακριβά από καινούρια. Τα πάντα έχω δει. Ενδεικτικά οι τιμές αυτή τη στιγμή του 3600 στο σάιτ τη στιγμή, που δίνεται 115 καινούριος χωρίς ψύκτρα, και υπάρχει και ο 5500 στα 120 ευρώ με ψύκτρα: 110, 115, 130, 110, 110, 110, 100, 140, 150, 180 (χωρίς παζάρια !), 190 με μια aorus elite b450. Τι να πεις από εκεί και πέρα... Αφού εκρεμμει μόνο ο επεξεργαστής και δεν κυνηγάει fps πήγαινε με τον 5600g θα ψήφιζα εγω να τελειώνεις.Μια νορμάλ κάρτα γραφικών την σηκώνει κ αυτός στο μέλλον .Ισως χρειαστείς bios update για να μπει βέβαια ο 5600g σε b450 το έχεις υπολογίσει αυτό?βλέπω πως θέλει από αυτήν την έκδοση bios k μετά για να δουλέψει 7B86vHB.Καλοριζικο το pc 2
nickol-us Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2022 Μακράν καλύτερος ο 5600 το μεγάλο ρίσκο είναι η κάρτα. Με έναν 5600g θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, συμφωνώ με τον Νίκο. Από την άλλη, αν ρισκάρεις και πας με την κάρτα, υπάρχει επιλογή να πέσεις και σε budget πηγαίνοντας σε 5500, πρακτικά ο 5600g χωρίς ενσωματωμένα. 3
tzavardin Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2022 10 ώρες πριν, niko13 είπε Ισως χρειαστείς bios update για να μπει βέβαια ο 5600g σε b450 το έχεις υπολογίσει αυτό?βλέπω πως θέλει από αυτήν την έκδοση bios k μετά για να δουλέψει 7B86vHB.Καλοριζικο το pc Ευχαριστώ και τους δύο για τις σκέψεις. Το bios το πέρασα ήδη χτες το βράδυ, για να μην ασχολούμαι τελευταία στιγμή. Μάλλον για 5600g πάμε. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα