Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

   Θα ήθελα να ακούσω η ακόμη καλύτερα να καταθέσετε την άποψη σας επί του θέματος , όπως το περιγράφω , αλλά και να προσθέσετε ότι κρίνετε εσείς απαραίτητο προκειμένου να γίνει κατανοητή με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο η ουσία του ζητήματος . Κι' αν νομίζετε ότι δεν χρειάζεται χρόνος , αποδεκτό εφόσον το αιτιολογήσετε επαρκώς ώστε να γίνει κατανοητό από όλους . 

  Η συμμετοχή όλων σας είναι περισσότερο από χρήσιμη και οφείλω να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για τον χρόνο που θα διαθέσετε . Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας την αξία του χρόνου !

Επεξ/σία από babisskg
  • Like 1
Δημοσ.

Χοντρικά, αν δεν διαβάσει κανείς ολόκληρο το βιβλίο οδηγιών , δεν θα τη μάθει ποτέ . Και όχι απλά να το διαβάσει σαν εφημερίδα, αλλά να κάνει και αντίστοιχα παραδείγματα φωτογραφίας για πλήρη κατανόηση . Αυτό έχει αποδεχθεί , από φιλμάτη , που την είχα στην κατοχή μου 15+ χρόνια και μετά διαπίστωσα ότι υπήρχαν πράγματα που αγνούσα. 

  • Like 2
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Dr_73 είπε

Χοντρικά, αν δεν διαβάσει κανείς ολόκληρο το βιβλίο οδηγιών , δεν θα τη μάθει ποτέ . Και όχι απλά να το διαβάσει σαν εφημερίδα, αλλά να κάνει και αντίστοιχα παραδείγματα φωτογραφίας για πλήρη κατανόηση . Αυτό έχει αποδεχθεί , από φιλμάτη , που την είχα στην κατοχή μου 15+ χρόνια και μετά διαπίστωσα ότι υπήρχαν πράγματα που αγνούσα. 

     Ευχαριστώ για την άποψη , όμως θα θέλαμε να ακούσουμε και τις προτάσεις σας δλδ τι θεωρείτε χρήσιμο , κάποιον οδηγό που κατά την γνώμη σας πρέπει να ακολουθήσει κάποιος !

Δημοσ.

Όσο πιο περίπλοκη η μηχανή (high end), τόσο περισσότερος ο χρόνος εξοικείωσης μαζί της, για να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο.

Απο εκει και πέρα έχει να κάνει με το τι θέλει ο κάθε χρήστης. Κάποιος που θα τραβήξει μόνο αυτόματο θα την μάθει σε λίγες μέρες, μαζί με τους φακούς που θα αλλάξει και θα τεστάρει.

Κάποιον που δουλευει σε manual θα τον πάρει αρκετές μέρες παραπάνω για να δει κυρίως πως συμπεριφέρεται η μηχανη, ενώ τέλος κάποιος που θέλει να χρησιμοποιήσει όλους τους αυτοματισμούς μαζί με διάφορα φώτα, φακούς, φίλτρα κλπ μπορεί να του πάρει και μήνες.

Θα φέρω σαν παράδειγμα τις δύο τελευταίες μηχανές μου. Την Μ50 την ξεσκόνισα και την έφτασα στα όρια όσων ήθελα να κάνει μέσα στον πρώτο μήνα (με καθημερινή ενασχόληση και διάβασμα για αυτήν), ενώ την G9 τρεις μήνες μετά ακόμη μαθαίνω και νιώθω πως έχει πολλά ακόμη να δώσει. Όσο πιο περίπλοκη η μηχανή τόσο μεγαλύτερο το learning curve.

Η G9 μπορεί να είναι Μ4/3 αλλά αυτό έχει να κάνει μόνο με τον σένσορα. Όσον αφορά τις δυνατότητες και τους αυτοματισμούς της, είναι άμεσα συγκρίσιμη με μηχανές FF των 5000+ ευρώ.

Επίσης σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση του εξοπλισμού θα παίξει και ο ίδιος ο εξοπλισμός και το πως είναι οργανωμένα τα μενου του. Πχ η Canon έχει για εμένα τα καλύτερα μενού. Είναι όνειρο. Όλα βρίσκονται εκει που περιμένεις να είναι και όλοι οι αυτοματισμοί συνεργάζονται μεταξύ τους άψογα και εύκολα. Στην Panasonic αν και τα μενού είναι εξίσου καλά δομημένα, δεν έχει την συνεργασία των εντολών που θέλεις να αλληλεπιδράσουν η μια με την άλλη, στον βαθμό ευκολίας της Canon.

Σε μια Sony που έπιασα πρόσφατα στα χέρια μου, δεν μπορούσα να βγάλω καν άκρη. Έχει αρκετά μπερδεμένο μενού.

Επίσης κάτι άλλο που διαπιστωσα με τον καιρό είναι πως αν δεν έχει σκοπό κάποιος να εκμεταλλευτεί όλους τους αυτοματισμούς και δυνατότητες που δίνουν τα high end μοντέλα, θα δώσει τζάμπα χρήματα. Αν απλά θέλει να τραβάει σε manual ή και semi-auto με κάποιους βασικούς αυτοματισμούς τότε είναι καλύτερο να δώσει περισσότερο βάση στον σένσορα (να είναι FF) και σε καλούς φακούς, παρά σε ναυαρχίδα με μικρότερο σένσορα. 

Ευτυχώς υπάρχουν τα πάντα για όλες τις ανάγκες.

  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, babisskg είπε

     Ευχαριστώ για την άποψη , όμως θα θέλαμε να ακούσουμε και τις προτάσεις σας δλδ τι θεωρείτε χρήσιμο

Στις κλασσικές φιλμάτες, εφόσον ήξερες να εστιάζεις και τον κανόνα sunny f/16, το μόνο που χρειαζόταν να μάθεις , ήταν πως θα βάλεις ταχύτητα και διάφραγμα , αυτά που θες. Γι'αυτό και με τις μηχανές εκείνες , φωτογραφίζονταν αριστουργήματα , κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη. Δεν είχαν γίνει και τόσο δημοφιλή 2-3 είδη φωτογραφίας , που έχουν κυριαρχήσει τόσο λόγω ίντερνετ , σε πάρα πολλούς νέους που θέλουν να ασχοληθούν , όπως η αστροφωτογραφία και οι φωτογραφίες μακράς έκθεσης σε πάσης φύσεως νερά . Στις μηχανές αυτόματης εστίασης, αυτό που πρέπει να δαπανήσει κάποιος χρόνο , είναι το πως επιλέγει σημεία ή σημείο εστίασης , αν μπορεί να το κλειδώσει σε κινούμενα αντικείμενα , τι είδους αντικείμενα και πόσο αποτελεσματικό είναι το κλείδωμα και η παρακολούθηση της κίνησης από τη μηχανή. Κάτι που εξαρτάται από το πόσο ψηλά είναι στην ιεραρχεία του κατασκευαστή της και πόσο ακριβά έχει πληρωθεί από τον αγοραστή. Αυτά για μένα είναι γενικός μπούσουλας , χωρίς να ξέρω αν μπορούν να βοηθήσουν όποιον τα διαβάζει . Ίσως το πολυτιμότερο , είναι να βγει έξω και να αρχίσει να προσπαθεί να φωτογραφίσει διάφορα αντικείμενα. Ξεκινά από κτίρια και προχωρά σε πρόσωπα , ψάχνοντας μάτια ,  κινούμενα άτομα , παιδιά , αθλητές κτλ για να φτάσει σε πουλιά . Την εποχή του φιλμ αυτό ήταν πολύ δύσκολο , χρονοβόρο και ακριβό γιατί έπρεπε να εμφανιστεί κάθε φιλμ , για να δούμε αν μάθαμε κάτι ή βελτιώσαμε κάτι . 

Επεξ/σία από Dr_73
  • Like 1
Δημοσ.

forums ,ενασχοληση ,πειραματα με ρυθμισεις σε διαφορους χωρους και φωτισμους φυσικους η οχι,μετα απο μερικα χρονια κατι μαθαινεις

φυσικα βοηθαει να μην αλλαζεις μηχανη συνεχεια.

στο τελος καταλαβαινεις οτι τελικα δε φωτογραφιζεις με τη μηχανη αλλα με "τα ποδια"

  • Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...