Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, αναρωτιέμαι τί θα γλίτωνα σε ηλεκτρική ενέργεια συνδέοντας το πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

Σκέφτομαι να τοποθετήσω θερμοστατική βαλβίδα στους 30 με 40 βαθμούς προκειμένου να μην καταστρέψω τα πλυντήρια.

Όποιος έχει εμπειρία ή προτάσεις παρακαλώ ας με διαφωτίσει !

Δημοσ.

το πιατων το συνδεεις κατευθειαν, και 90 βαθμους να του στειλεις δεν εχει θεμα

το ρουχων η πρεπει να παρεις πλυντηριο διπλης παροχης (λιγα μοντελα) για να μπορεις και εκει να στειλεις οτι θερμοκρασια νερο θες και να κανει μονο του μιξη, η πρεπει να βαλεις μια θερμοστατικη πριν το πλυντηριο να στελνει τη χαμηλοτερη θερμοκρασια πλυσης που χρησιμοποιεις (αρα λιγοτερη οικονομια αφου θα ζεσταινεις νερο με αντισταση πλυντηριου)

  • Like 1
Δημοσ.

Καλή και χρήσιμη η άποψη σου. 

Το έχει δοκιμάσει κάποιος να μας πει τι οικονομία κατάφερε να κάνει σε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος? 

Δημοσ.

Το έχω κάνει εγώ για το πλυντήριο ρούχων εδώ και 4 χρόνια. Απλό πλυντήριο, όχι διπλής παροχής.

Καταρχήν προτείνεται με χίλια η τοποθέτηση θερμοστατικής βαλβίδας στο ηλιακό. Προστατεύει και τις μπαταρίες από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του ζεστού νερού αλλά και τους ανθρώπους από κανένα ατύχημα με καυτό νερό.

Έχω ρυθμίσει να έρχεται το νερό στη βρύση 40°-45°. Έχω βάλει 2 παροχές κοντά στο πλυντήριο (ζεστό & κρύο) και με ένα ταυ επιλέγω αν του δίνω ζεστό ή κρύο. Όταν παίρνει νερό για πλύση ανοίγω το ζεστό και παίρνει νερό 40°. Για χρωματιστά είναι εντάξει, για λευκά δουλεύει η αντίσταση για να το πάει από 40° στα 60°. Μόλις πάρει το νερό για πλύση, κλείνω ζεστό, ανοίγω κρύο οπότε όταν έρθει η ώρα για ξέπλυμα παίρνει κρύο. Όταν θέλω να "ξεφορτωθώ" ζεστό νερό από το ηλιακό αφήνω να πάρει και για ξέπλυμα ζεστό νερό από το ηλιακό.

Δεν μπορώ έτσι πρόχειρα να σου πω πόσο οικονομία έχω κάνει στο ρεύμα. Είναι η ενέργεια που χρειάζεται να ζεσταίνεις 10-15 λίτρα νερό από περίπου 15° στους 40°. Αυτό 3 φορές την εβδομάδα επί 4 χρόνια.

Για πλυντήριο πιάτων δεν ξέρω αν αξίζει γιατί και η ποσότητα του νερού είναι πολύ μικρότερη, και υπάρχουν τεχνικά θέματα πως θα γίνει πρακτικά.

 

  • Like 1
Δημοσ.

Σε πλυντήριο διπλής παροχής (λίγα τα μοντέλα, όπως αναφέρθηκε) τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Σε "απλό" πλυντήριο τα πράγματα μπερδεύονται. Μπορεί μεν με μία θερμοστατική να μπορείς να κάνεις πλύσιμο στους 30-40 βαθμούς (είναι συζητήσιμο τι γλιτώνεις σε αυτές τις θερμοκρασίες) αλλά χάνεις την ευελιξία και την επιλογή των άλλων προγραμμάτων. Δηλαδή αν πχ θέλεις να βάλεις ένα πρόγραμμα στους 60 ή ακόμα και στους 90 για κάποιες ειδικές περιπτώσεις τι θα κάνεις; Θα "παίζεις" με τη θερμοστατική επαναρυθμίζοντάς την κάθε φορά;  Ή θα παίρνεις το νερό του ηλιακού στους 40 βαθμούς (ενώ έχει παραπάνω μέσα) και θα το ζεσταίνει το πλυντήριο με την αντίστασή του, αφού δεν θα το κρίνει επαρκές.

Σίγουρα ότι γλυτώσουμε από ενέργεια, όσο μικρό και αν είναι, είναι θεμιτό σε οικολογικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα όμως, ως προς τα οικονομικά, πρέπει να δούμε όλες τις παραμέτρους. Πχ πότε (μετά από πόσες 100άδες πλυσίματα) θα αποσβέσει το κόστος της η θερμοστατική. Και τελικά είναι πρακτικό σύμφωνα με τον τρόπο ζωής της συγκεκριμένης οικογένειας; Πχ αν υπάρχει επαναλαμβανόμενη ανάγκη για προγράμματα με πιο ζεστό νερό για χ λόγους.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...