ideal09 Δημοσ. 11 Απριλίου Δημοσ. 11 Απριλίου 1 ώρα πριν, nzeppos είπε Αν και ψωνίζω συχνά μικροπράγματα από Temu, δεν θα έπαιρνα από εκεί βάση για να στηρίξω ένα πράγμα που κάνει 200+ ευρώ και πρέπει να αντέχει σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες. Θα κοιτούσα κάτι δοκιμασμένο (έστω από Aliexpress) με κριτικές σε forum κλπ. Στο Amazon έχουν πολλά τέτοια αλλά τα περισσότερα κοστίζουν 60-80 ευρώ, συχνά με δωρεάν μεταφορικά. Σχεδόν όλα μου φαίνονται κινέζικα που μπορούν να βρεθούν απευθείας από Aliexpress και από συναφή site σε χαμηλότερες τιμές. Πάντως απ' αυτά που πηρε το μάτι μου φαινεται ολα να ειναι της ιδιας συνομοταξιας. Και ο πωλητης στο temu μονο τετοιου ειδους αντικειμενα πουλαει. Αυτο που λες στο Alixpress και στο Amazon οντως μου φαινονται και μενα ιδια. Από την αλλη 2-3 μηνες θα το εχω τοποθετημενο το Starlink εκει, αν ηταν για μονιμη εγκατασταση σιγουρα θα κοιτουσα κατι καλυτερο.
sprkrt Δημοσ. 11 Απριλίου Δημοσ. 11 Απριλίου Σχετικα με τις βασεις που συζητατε, επειδη βλεπω οτι καποιες ειναι τοποθετημενες σε τοιχους και οχι σε επιφανεια που εχει οπτικη προσβαση σε μεγαλο κομματι του ουρανου, για Ελλαδα υπαρχει καποια κατευθυνση που μπορει να στησει κανεις το πιατο σε τοιχο και να μην εχει προβλημα καλυψης;
Te0sX Δημοσ. 11 Απριλίου Δημοσ. 11 Απριλίου (επεξεργασμένο) Το πρόβλημα με το IPv6 φαίνεται να λύθηκε και όλες οι εφαργμοές σε Android συσκευές φορτώνουν κανονικά χωρίς την χρήση τρίτης εφαρμογής. Επεξ/σία 11 Απριλίου από Te0sX 1
nzeppos Δημοσ. 11 Απριλίου Δημοσ. 11 Απριλίου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, Te0sX said: Το πρόβλημα με το IPv6 φαίνεται να λύθηκε και όλες οι εφαργμοές σε Android συσκευές φορτώνουν κανονικά χωρίς την χρήση τρίτης εφαρμογής. Ναι! Όντως παίζει μια χαρά τώρα. Επιτέλους. 2 hours ago, sprkrt said: Σχετικα με τις βασεις που συζητατε, επειδη βλεπω οτι καποιες ειναι τοποθετημενες σε τοιχους και οχι σε επιφανεια που εχει οπτικη προσβαση σε μεγαλο κομματι του ουρανου, για Ελλαδα υπαρχει καποια κατευθυνση που μπορει να στησει κανεις το πιατο σε τοιχο και να μην εχει προβλημα καλυψης; Γενικά πρέπει να βλέπει βόρεια-βορειοδυτικά. Κάπου είχα διαβάσει συγκεκριμένα για 338 μοίρες, όμως δεν το παίρνω και τοις μετρητοίς, ούτε ξέρω πως προέκυψε. Τα gen2 πιάτα με το μοτέρ ούτως ή άλλως προσπαθούν να βρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη από μόνα τους και αν έχουν κάποια μικροεμπόδια στις άκρες, τότε καμια φορά καλιμπράρουν ξανά για να βρουν ακόμα πιο καθαρό πεδίο. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν τα τοποθετείς, αρχικά κοιτάνε τον ουρανό εντελώς κάθετα και σιγά σιγά βρίσκουν την καλύτερη δυνατή κατεύθυνση. Το δικό μου το είχα βάλει αρχικά να κοιτάει εντελώς βόρεια και αργότερα ΒΒΔ αλλά δεν είδα διαφορά στην απόδοση ή στα εμπόδια. Τα gen3 πιάτα που είναι σταθερά, νομίζω ότι σου βγάζουν ειδοποίηση αν θεωρούν ότι κοιτάνε προς λάθος κατεύθυνση ή είναι σε λάθος κλίση. Είτε gen2 όμως, είτε gen3, το πιάτο δεν χρειάζεται να κοιτάει όλο τον ουρανό. Του αρκεί ένα εύρος έως 100-110 μοίρες (το ακριβότερο high performance νομίζω έχει ακόμα μεγαλύτερο δυνατό εύρος στις 135 μοίρες) και το πιάτο να έχει μια κλίση γύρω στις 10 με 20 μοίρες από το οριζόντιο επίπεδο. Το ερώτημα είναι αν εκεί που θέλει κάποιος να βάλει το πιάτο, είναι βέβαιος ότι δεν θα έχει καθόλου εμπόδια. Και αυτό μπορεί να το ελέγξει μέσω του app του κινητού. Οπότε σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, το πιάτο δεν πρέπει γενικά κι αόριστα να βιδωθεί σε ένα τοίχο. Όπως το καταλαβαίνω θα πρέπει να βιδωθεί ψηλά στον τοίχο, κοντά στο ψηλότερο σημείο του ώστε να έχει θέα και προς τα πάνω και λίγο προς τα πίσω ώστε να επιτύχει τις 100-110 μοίρες. Αν το βάλουμε στη βάση του τοίχου, τότε μπορεί να έχει πρόβλημα και μειωμένο εύρος. Επίσης να επισημάνω ότι στην πράξη δεν έχω δοκιμάσει τίποτα από τα παραπάνω, το δικό μου ακόμα έτσι το έχω... Επεξ/σία 11 Απριλίου από nzeppos 1
SakafliaC Δημοσ. 11 Απριλίου Δημοσ. 11 Απριλίου 7 ώρες πριν, manolis940 είπε Κάνει οποιοδήποτε. Το δικό τους μόνο έχει την διαφορά ότι στην πλευρά του πιάτου στεγανώνει καλύτερα τo φις. Ωστόσο υπάρχει λύση που μας έδειξε λίγο πιο πίσω ο gorge18 Cat5 ή 6 καλώδιο πρέπει να πάρω; Ή κάτι άλλο;
gorge18 Δημοσ. 11 Απριλίου Δημοσ. 11 Απριλίου 3 ώρες πριν, sprkrt είπε Σχετικα με τις βασεις που συζητατε, επειδη βλεπω οτι καποιες ειναι τοποθετημενες σε τοιχους και οχι σε επιφανεια που εχει οπτικη προσβαση σε μεγαλο κομματι του ουρανου, για Ελλαδα υπαρχει καποια κατευθυνση που μπορει να στησει κανεις το πιατο σε τοιχο και να μην εχει προβλημα καλυψης; Η εφαρμογη μεσα οταν κανεις την εγκατασταση σου δειχνει που πρεπει να παει και ειναι εκει ΒΒΔ καπου. Εχω τυχει σε συζητηση με τεχνικο που βαζει και πιατα γενικα να μου λεει εγω ανατολικα βρηκα το καλυτερο σημα. Του λεω δεν ειναι κεραια τηλεόρασης που να γυρνας μεχρι να μην εχει χιονια. Απο δορυφορους παιρνει που κινούνται συνεχως. Τωρα εχεις 500 σε 1 λεπτο μπορει να εχεις 200. Δε νομιζω να καταλαβε... 8 ώρες πριν, manolis940 είπε Κάνει οποιοδήποτε. Το δικό τους μόνο έχει την διαφορά ότι στην πλευρά του πιάτου στεγανώνει καλύτερα τo φις. Ωστόσο υπάρχει λύση που μας έδειξε λίγο πιο πίσω ο gorge18 Το εχω παρει και ειναι αρκετα ποιοτικο! Αν και δεν το δοκιμασα... Αλλα απο υφη ειναι το ιδιο με το original 1
nzeppos Δημοσ. 11 Απριλίου Δημοσ. 11 Απριλίου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, SakafliaC said: Cat5 ή 6 καλώδιο πρέπει να πάρω; Ή κάτι άλλο; Cat6 shielded το ιδανικότερο θα έλεγα. Και σπιράλ σωλήνα Φ25 έως Φ32 για να το προστατεύσεις από τα καιρικά φαινόμενα, τον ήλιο κλπ. Άρα λογικά θέλεις και ατσαλίνα ηλεκτρολόγου για να περάσεις το καλώδιο μέσα από το σπιράλ. Επεξ/σία 11 Απριλίου από nzeppos
Justelene235 Δημοσ. 11 Απριλίου Δημοσ. 11 Απριλίου Γνωρίζει κανεις πως μπορουμε να ανοιξουμε πόρτες και να το εχει δοκιμασει μέσω starlink? Διαβασα κάπου πως υλοποιείται παρεμβάλλοντας ρουτερ. Γνωρίζει κανεις κατι για να βοηθήσει?
nzeppos Δημοσ. 11 Απριλίου Δημοσ. 11 Απριλίου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, Justelene235 said: Γνωρίζει κανεις πως μπορουμε να ανοιξουμε πόρτες και να το εχει δοκιμασει μέσω starlink? Διαβασα κάπου πως υλοποιείται παρεμβάλλοντας ρουτερ. Γνωρίζει κανεις κατι για να βοηθήσει? Γενικά για να ανοίξεις πόρτες χρειάζεσαι δύο πράγματα: ένα ρούτερ που υποστηρίζει το άνοιγμα πορτών και μία public IPv4. Το μαμήσιο Starlink router δεν υποστηρίζει port forwarding. Οπότε πρέπει να αγοράσεις ένα 3rd party router, να το συνδέσεις πάνω στο δίκτυο του Starlink και να πας στις ρυθμίσεις του μαμήσιου router να ενεργοποιήσεις το bypass (Λειτουργία Παράκαμψης στα ελληνικά). Με αυτό τον τρόπο όλο το routing στο δίκτυό σου θα γίνεται μέσω του 3rd party ενώ το router του Starlink θα λειτουργεί σαν απλό WAN link που θα παρέχει Internet στα πάντα. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο κομμάτι είναι ότι η στάνταρ συνδρομή του Starlink λειτουργεί μέσω CGNAT, οπότε δεν έχεις δική σου public IPv4. Το NAT το κάνει ο ίδιος ο πάροχος για εσένα και αυτό σε αποτρέπει από το να έχεις public IP. Για να πάρεις τέτοιου είδους IP θα πρέπει να πας στην ακριβότερη συνδρομή Business plan, που άλλους τους συμφέρει και άλλους όχι, ανάλογα φυσικά τι θέλουν να πετύχουν με το port forwarding. Εναλλακτικές λύσεις είναι ένα VPN tunnel ή δίκτυο μέσω Meshnet/Tailscale mesh. Και τα δύο meshes είναι δωρεάν αλλά με περιορισμούς στον αριθμό χρηστών και συσκευών. Άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσεις IPv6. Το κάθε ένα από τα παραπάνω έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και δυσκολία. Το VPN tunnel είτε δεν θα είναι δωρεάν, είτε θα θέλει κάμποσο διάβασμα για να στήσεις δικό σου VPN server. Για Meshnet /Tailscale θα πρέπει να τρέχεις έναν client στη μεριά σου, οπότε για να δώσεις τέτοιου είδους πρόσβαση σε όλες τις συσκευές του σπιτιού χρειάζεται κι εκεί διάβασμα (πιθανώς ο client να πρέπει να τρέχει σε μια συσκευή που θα είναι συνέχεια αναμμένη και μετά να στηθούν static routes στο router κλπ). Το IPv6 έχει το συνηθισμένο πρόβλημα ότι (ακόμα) δεν υποστηρίζεται από τις περισσότερες συσκευές IoT. Λεπτομέρειες δεν μπορώ να δώσω γιατί στην πράξη δεν έχω δοκιμάσει κανένα από τα παραπάνω, γενικά προσπαθώ να κάνω τα πάντα μέσω Cloud. Το ποια λύση θα επιλέξεις από όλες τις παραπάνω μάλλον έχει να κάνει με τι είδους συσκευές προσπαθείς να συνδέσεις και με ποιο κόστος. Επεξ/σία 11 Απριλίου από nzeppos 1
SakafliaC Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου (επεξεργασμένο) Είτε η εφαρμογή και συγκεκριμένα ο έλεγχος για εμπόδια που έχει είναι γτπ είτε εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι. Πρέπει να κουνήσεις το κινητό για να «μαζέψεις» αυτές τις πράσινες κουκίδες που υποθέτω είναι οι δορυφόροι; Και αν ναι το πιάτο δε γίνεται ποτέ να κουνιέται τόσο όσο χρειάζεται να κουνήσεις το κινητό για να το πετύχεις αυτό. Γενικά αν βλέπω τελείως καθαρό ουρανό κοιτώντας προς τα πάνω και λίγο βορρά όπως διάβασα, αλλά στο πλάι στα 2-3 μέτρα είναι το σπίτι υποθέτω δεν υπάρχει πρόβλημα σωστά; https://postimg.cc/gallery/sr0W0JV Εδώ μια εικόνα. Λέω να το βάλω στη μάντρα επάνω. Θα είναι οκ; Επεξ/σία 12 Απριλίου από SakafliaC
gorge18 Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου 4 ώρες πριν, SakafliaC είπε Είτε η εφαρμογή και συγκεκριμένα ο έλεγχος για εμπόδια που έχει είναι γτπ είτε εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι. Πρέπει να κουνήσεις το κινητό για να «μαζέψεις» αυτές τις πράσινες κουκίδες που υποθέτω είναι οι δορυφόροι; Και αν ναι το πιάτο δε γίνεται ποτέ να κουνιέται τόσο όσο χρειάζεται να κουνήσεις το κινητό για να το πετύχεις αυτό. Γενικά αν βλέπω τελείως καθαρό ουρανό κοιτώντας προς τα πάνω και λίγο βορρά όπως διάβασα, αλλά στο πλάι στα 2-3 μέτρα είναι το σπίτι υποθέτω δεν υπάρχει πρόβλημα σωστά; https://postimg.cc/gallery/sr0W0JV Εδώ μια εικόνα. Λέω να το βάλω στη μάντρα επάνω. Θα είναι οκ; μαζευεις τις κουκιδες για να δει αν εχεις και που καθαρο ουρανο. Αν εχεις αρκετο καθαρο ΒΒΔ μια χαρα θα εισαι! Εχω κανει εγκατασταση σε σπιτι που ηταν κοντα σε ποταμι σα να ειναι φαραγγι. με 2 ψηλα βουνα Δυση και ανατολη. Δουλευει απλα εχει λιγο μεγαλυτερες βυθίσεις σε σχεση με αλλες εγκαταστασεις. 1
SakafliaC Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου Στις 11/4/2025 στις 4:47 ΜΜ, nzeppos είπε Cat6 shielded το ιδανικότερο θα έλεγα. Και σπιράλ σωλήνα Φ25 έως Φ32 για να το προστατεύσεις από τα καιρικά φαινόμενα, τον ήλιο κλπ. Άρα λογικά θέλεις και ατσαλίνα ηλεκτρολόγου για να περάσεις το καλώδιο μέσα από το σπιράλ. Επανέρχομαι για βοήθεια. Το chatgpt λέει ότι εκτός από internet το συγκεκριμένο καλώδιο μεταφέρει και ρεύμα, άρα δε θα κάνει οποιοδήποτε καλώδιο του εμπορίου; Ή μπορώ να ζητήσω καλώδιο ethernet που να ναι PoE?
nzeppos Δημοσ. 12 Απριλίου Δημοσ. 12 Απριλίου (επεξεργασμένο) https://www.starlink.com/gr/support/article/63357ec4-8fbe-7f65-530f-76fd55192104 Quote Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τυπικό καλώδιο RJ45 αντί του καλωδίου RJ45 του Starlink. Ωστόσο, συνιστάται η χρήση του παρεχόμενου καλωδίου RJ45 του Starlink για τη διασφάλιση της σωστής στεγανοποίησης. Αυτά που λέει το ChatGPT για "unique pinout" και ιστορίες δεν ξέρω από που τα έχει μάθει. Απ' ότι έχω διαβάσει το μαμήσιο καλώδιο του Gen3 είναι κλασικό T568B. Και γενικά οποιοδήποτε Cat5E και πάνω λειτουργεί σαν PoE μια χαρά. Δεν υπάρχουν "ειδικά" PoE καλώδια, απλώς υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις PoE (όπως PoE+), που πιθανώς θέλουν από Cat6 και πάνω αν το καλώδιο είναι αρκετά μακρύ. Επίσημο documentation: https://api.starlink.com/public-files/specification_sheet_standard.pdf?fbclid=IwY2xjawJnmadleHRuA2FlbQIxMAABHvVRnFbu9CTpAWlvjtQqGLFhIxc41-aUhcZ6qEuEnhqL7zrt15ASEbKVlHzC_aem_4U_6O6jPRCsaECRKVtanAA Νομίζω το πρόβλημα που συναντούν οι περισσότεροι είναι που πάνε και περνάνε κάτι τεράστια καλώδια (βλ. 50-100 μέτρα) συχνά αμφιβόλου ποιότητας και περιμένουν να παίξει άψογα και το βασικό PoE που δίνει ρεύμα στο πιάτο, αλλά και η λειτουργία θέρμανσης όταν έχει χιόνι. Ίσως θα ήταν καλύτερα να πάρεις Cat6a αντί για απλό Cat6. Εννοείται shielded για παν ενδεχόμενο. Επεξ/σία 12 Απριλίου από nzeppos 1
nzeppos Δημοσ. 13 Απριλίου Δημοσ. 13 Απριλίου (επεξεργασμένο) Όσο σκέφτομαι πως αν δεν υπήρχε το Starlink, αυτή τη στιγμή κατά πάσα πιθανότητα θα κατέβαζα με έως 1 MB/s... ε, με πιάνει μια ανατριχίλα. Επεξ/σία 13 Απριλίου από nzeppos 1
Super Moderators Thresh Δημοσ. 13 Απριλίου Super Moderators Δημοσ. 13 Απριλίου 11 minutes ago, nzeppos said: Όσο σκέφτομαι πως αν δεν υπήρχε το Starlink, αυτή τη στιγμή κατά πάσα πιθανότητα θα κατέβαζα με έως 1 MB/s... ε, με πιάνει μια ανατριχίλα. Κάθε φορά που κατεβάζω D4 (patch/expansion/PTR) με πιάνει ανατριχίλα, βλέπω νούμερα ISDN στην 1Gbps FTTH. Δεν το λέω ειρωνικά, σε 2 βδομάδες που θα έχουμε νέα season θα σου στείλω screenshot να δεις ταχύτητες KB/sec. Προφανώς σε κάποιες φάσεις ξεκολλάει και τερματίζει τη γραμμή, αλλά το 90% του χρόνου που μου παίρνει κάθε φορά για να κατεβάσω κάτι είναι με ταχύτητες ISDN. Τραγικοί οι EU servers της Blizz. 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα