Προς το περιεχόμενο

Ερώτηση για FRTC, Radeon Chill & in-game FPS cap

alxnt

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε παλιό παιχνίδι του '08 μου έβγαζε 500-800 fps@1440p maxed και οθόνη 144hz και η αλήθεια είναι ότι μου ανέβαζε θερμοκρασία (~72 c) και θόρυβο ενώ δεν περίμενα ότι θα συμπεριφερθεί έτσι (συνήθως στα παιχνίδια που παίζω κυνηγάω τα fps, δεν μου περισσεύουν) . Αφού ήταν αχρείαστα ενεργοποίησα το FRTC(frame rate target control) στα 143 fps (το freesync range της οθόνης είναι 48-144) και όντως έπεσε και η θερμοκρασία και ο θόρυβος . Μετά δοκίμασα και το radeon chill(και παραλληλα το frtc ενεργοποιημένο) με min 75 και max 143. Παρατήρησα οτι με το frtc τα fps ήταν καρφωμένα στα 143 ενώ όταν ενεργοποίησα και το chill έπεφταν στα 75 σε cutscenes και in-game γύρω στα 105, σπάνια 143. Η ερώτησή μου μετά από όλο αυτό είναι αν έχει νόημα να χρησιμοποιώ και τα 2 αυτά settings ταυτόχρονα ή κάποιο θα υπερέχει του άλλου;

Επίσης, αν έχω frtc στα 143 μιας και είναι global setting και δεν θέλω να το αλλάζω συνέχεια, και κάποιο παιχνίδι έχει δικό του fps limit και το σεταρω στα 75 πχ, θα δουλέψουν κι αυτά πάλι μαζί;

Υ.Γ: Να τονίσω ότι το FRTC από μόνο του δεν έκανε cap στα 143.

Επεξ/σία από alxnt
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Περίπου τη ίδια δουλεία κάνουν αλλά το FRTC κρατάει τα frames πιο σταθερά (αλλά ίσως έχει lag).

Ενώ το Chill ανιχνέυει την κίνηση, οπότε όταν δεν κουνάς το ποντίκι τα frames πέφτουν στο κάτω όριο που έχεις θέσει, ενώ όταν υπάρχει κίνηση στο ανώτατο. 

Πολλοί βάζουν chill με τα ίδια fps σε min/max. 

Προσωπική μου άποψη είναι ότι το chill δουλεύει λίγο καλύτερα...αλλά κάνε τεστ να δεις τι σου κάνει λιγότερο input lag.

Επεξ/σία από Phaethonas
  • Like 1

Ό,τι είπε ο από πάνω. Το καλύτερο βέβαια είναι τα limiters που έχουν τα ίδια τα παιχνίδια, τα περισσότερα καινούρια από τα οποία έχουν πλεον και αν δεν έχουν, βάζεις chill με min=max 2-3 fps ή και λιγότερα πιο κάτω από τα hz της οθόνης σου. Η διαφορά με το frtc είναι ότι το chill είναι μεν λιγότερο ακριβές, μπορεί να βάλεις όριο τα 74fps πχ και να σου πιάσει 77 σε κάποια φάση και να έχεις tearing αν η οθόνη σου είναι freesync 75hz, αλλά έχει χαμηλότερο input lag από το frtc και νομίζω σου δίνει και καλύτερα frametimes. Εξαρτάται βέβαια καμιά φορά και από το ίδιο το παιχνίδι, αλλά σαν θεωρία και γενικότερη αντίληψη είναι αυτό. Αν θυμάμαι καλά κάπου είχε πάρει το μάτι μου ότι η ίδια η amd προτείνει το chill αντί του frtc.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα ίδια κατάλαβα και εγώ χτες που ψάχτηκα λίγο απλά στην πράξη, με chill μόνο του, δεν έπεφτε από τα τρελά fps και γι αυτό ήταν έτοιμο να απογειωθεί.

72 βαθμοί και 50% fan curve και undervolted. Θα ξαναδοκιμάσω σήμερα. Σε περίπτωση που ακούει μόνο στο σενάριο FRTC & Chill υπάρχει κάποιο θέμα να το αφήσω έτσι;

Επιπλέον μόλις είδα αυτό: "Radeon™ Chill is compatible with Radeon RX 400 series graphics and newer". Εγώ έχω την r9 290. Κανονικά δεν πρέπει να δουλέψει. Πως όμως με FRTC & Chill έπεφτε στα 75 fps που είναι το χαμηλό όριο του chill;;

https://www.amd.com/en/technologies/radeon-software-chill
(το γράφει κάτω στο footnotes)

Κάτι ακόμα: Μπερδεύτηκα με chill και anti-lag αν ενεργοποιούνται αυτόματα (με την προϋπόθεση ότι είναι ενεργοποιημένα στην καρτέλα του παιχνιδιού) όταν κάνω launch το παιχνίδι ή πρέπει να τα ενεργοποιώ με hotkey.
Λέει: "Radeon Anti-Lag can also be enabled on per game/application basis via application profiles within Radeon™ Settings or during gameplay using Radeon™ Overlay."

https://www.amd.com/en/support/kb/faq/dh-033

• Καταρχήν αναφέρεται μόνο στο anti-lag ή και στο chill;
  • Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι όταν το έχεις ενεργοποιημένο στα global settings τότε θέλει και ενεργοποίηση με hotkey in-game αλλιώς αν είναι ενεργοποιημένο στην καρτέλα του κάθε παιχνιδιού το παίρνει αυτόματα.(; )

Επεξ/σία από alxnt

UPDATE: Έκανα δοκιμούλα χτες μόνο με chill και πάλι είχα τρελά fps. Ενεργοποίησα μετά το FRTC(140fps) στα global settings και έπεσαν στο χαμηλό όριο του chill(75fps) μέχρι ~120fps ενώ έχω σεταρει 140 το υψηλό. Νομίζω οτι δεν το άγγιξε ποτέ.
Δεν έχω κάποιο θέμα με αυτό και ίσα ίσα η κάρτα είναι πιο δροσερή και ησυχη, αλλά τουλάχιστον σε αυτό το παιχνίδι δείχνει οτι FRTC & Chill μπορούν να λειτουργήσουν μαζί παρόλο που η 290 δεν είναι compatible με το chill.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...