pogchamp Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Καλησπέρα, Επειδή ψάχνομαι λίγο περί αυτού και από οσό διαβάζω έχουν αλλάξει κάποια πράγματα θέλω να ρωτήσω τα εξής: 1. Αξίζει να γραφτεί κανείς στο ΤΕΕ και να βγάλει άδεια άσκησης επαγγέλματος ως μηχανικός? 2. Πλέον μπαίνεις ΤΣΜΕΔΕ ή όχι? Μπορείς να ασφαλίζεσαι ως μηχανικός και να ανοίκεις στο ΕΦΚΑ? Έχει διαφορά αν σε έχουν ασφαλισμένο σαν υπάλληλο γραφείο ή σαν μηχανικό;
tzitzikas2 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 56 λεπτά πριν, pogchamp είπε Καλησπέρα, Επειδή ψάχνομαι λίγο περί αυτού και από οσό διαβάζω έχουν αλλάξει κάποια πράγματα θέλω να ρωτήσω τα εξής: 1. Αξίζει να γραφτεί κανείς στο ΤΕΕ και να βγάλει άδεια άσκησης επαγγέλματος ως μηχανικός? 2. Πλέον μπαίνεις ΤΣΜΕΔΕ ή όχι? Μπορείς να ασφαλίζεσαι ως μηχανικός και να ανοίκεις στο ΕΦΚΑ? Έχει διαφορά αν σε έχουν ασφαλισμένο σαν υπάλληλο γραφείο ή σαν μηχανικό; καλησπέρα. Τι ειδικότητα είσαι? Κοίτα πλέον ασφαλίζεσαι στον ΕΦΚΑ (ΕΤΑΑ) και μπορείς να διακόψεις την ασφάλιση σου αν δεν έχεις εργασία. Δεν είναι όπως παλιά που ήσουν υποχρεωμένος ακόμα και άνεργος να πληρώνεις. Νομίζω πλέον δεν πάνε πακέτο ΤΕΕ - ασφαλιστικό ταμείο. Βέβαια αν θες να έχεις σφραγίδα και να την χρησιμοποιείς θα πρέπει να έχεις ασφάλιση.
pogchamp Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 25 λεπτά πριν, tzitzikas2 είπε καλησπέρα. Τι ειδικότητα είσαι? Κοίτα πλέον ασφαλίζεσαι στον ΕΦΚΑ (ΕΤΑΑ) και μπορείς να διακόψεις την ασφάλιση σου αν δεν έχεις εργασία. Δεν είναι όπως παλιά που ήσουν υποχρεωμένος ακόμα και άνεργος να πληρώνεις. Νομίζω πλέον δεν πάνε πακέτο ΤΕΕ - ασφαλιστικό ταμείο. Βέβαια αν θες να έχεις σφραγίδα και να την χρησιμοποιείς θα πρέπει να έχεις ασφάλιση. Ηλεκτρολογος Μηχανικος.
Dantε Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, pogchamp είπε Καλησπέρα, Επειδή ψάχνομαι λίγο περί αυτού και από οσό διαβάζω έχουν αλλάξει κάποια πράγματα θέλω να ρωτήσω τα εξής: 1. Αξίζει να γραφτεί κανείς στο ΤΕΕ και να βγάλει άδεια άσκησης επαγγέλματος ως μηχανικός? 2. Πλέον μπαίνεις ΤΣΜΕΔΕ ή όχι? Μπορείς να ασφαλίζεσαι ως μηχανικός και να ανοίκεις στο ΕΦΚΑ? Έχει διαφορά αν σε έχουν ασφαλισμένο σαν υπάλληλο γραφείο ή σαν μηχανικό; 1. Αναλογα με τι θες να ασχοληθεις. Σε γενικες γραμμες η διαδικασια να γραφτεις (εξετασεις) και το κοστος (20Ε το χρονο) ειναι αστεια οποτε καλυτερα να το κανεις και αν σου χρησιμεψει να εισαι οκ, παρα να τρεχεις τελευταια στιγμη. 2.Μεσω ΕΦΚΑ ασφαλιζεσαι σα μηχανικος.Εχει κατηγοριες και θεωρητικα θα παρεις καποιο εξτραδακι οταν ( και αν) παρεις συνταξη.Το ΤΣΜΕΔΕ εχει μπει στον ΕΦΚΑ,δεν υφισταται οπως παλια. 1
kakofonixx Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 θα στο κάνω λίγο πιο λιανά και κρίνεις μόνος σου αν σε συμφέρει: - ΕΦΚΑ = €285/μήνα η κατώτερη κατηγορία - ΤΕΕ = €56,32/έτος (συνδρομή + χαρτόσημο) Αν θες να δουλέψεις ελεύθερο επάγγελμα (να έχεις δικαίωμα σφραγίδας / υπογραφής) τα παραπάνω είναι απαραίτητα Αν δουλέψεις σε γραφείο ως υπάλληλος μπορείς (αναλόγως και τη συμφωνία που θα κάνεις) και να τα αποφύγεις καλή τύχη! 2
tzitzikas2 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 αν ασχοληθείς με ενεργειακά (μελέτες, επίβλεψη, κατασκευή, συντήρηση) και θα πρέπει να υπογράφεις πρέπει να το κάνεις. Αν δεν υπογράφεις εσύ ή ασχοληθείς ως προγραμματιστείς μην το κάνεις, ζήτα από τον εργοδότη ΙΚΑ-ΕΦΚΑ να έχεις το κεφάλι σου 'ήσυχο....
Basilhs23___ Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Έχω χρόνια να ασχοληθώ στα του θέματος γιατί δεν εργαστηκα στο αντικείμενο. Η ανωμαλια να εγγραφεσαι ΤΣΜΕΔΕ αυτόματα με την εγγραφή σου στο ΤΕΕ και να μην μπορείς να απεγγρσφεις από αυτό με τις εισφορές να τρέχουν βρέξει χιονίσει, ευτυχώς για πολλούς τελείωσε πριν λίγα χρόνια. Τώρα για τα υπόλοιπα, ας σε ενημερωσουν οι υπόλοιποι.
pogchamp Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 3 ώρες πριν, kakofonixx είπε θα στο κάνω λίγο πιο λιανά και κρίνεις μόνος σου αν σε συμφέρει: - ΕΦΚΑ = €285/μήνα η κατώτερη κατηγορία - ΤΕΕ = €56,32/έτος (συνδρομή + χαρτόσημο) Αν θες να δουλέψεις ελεύθερο επάγγελμα (να έχεις δικαίωμα σφραγίδας / υπογραφής) τα παραπάνω είναι απαραίτητα Αν δουλέψεις σε γραφείο ως υπάλληλος μπορείς (αναλόγως και τη συμφωνία που θα κάνεις) και να τα αποφύγεις καλή τύχη! Με μπέρδεψες. Είτε είσαι είτε όχι υπάλληλος γραφείου, δεν θα πληρώνεις εισφορές ΕΦΚΑ? Αυτό δεν είναι το ταμίο πλέον είτε είσαι μηχανικός είτε υπάλληλος γραφείου; 3 ώρες πριν, Dantε είπε 1. Αναλογα με τι θες να ασχοληθεις. Σε γενικες γραμμες η διαδικασια να γραφτεις (εξετασεις) και το κοστος (20Ε το χρονο) ειναι αστεια οποτε καλυτερα να το κανεις και αν σου χρησιμεψει να εισαι οκ, παρα να τρεχεις τελευταια στιγμη. 2.Μεσω ΕΦΚΑ ασφαλιζεσαι σα μηχανικος.Εχει κατηγοριες και θεωρητικα θα παρεις καποιο εξτραδακι οταν ( και αν) παρεις συνταξη.Το ΤΣΜΕΔΕ εχει μπει στον ΕΦΚΑ,δεν υφισταται οπως παλια. Μου λες κοινώς ότι αν ασφαλιστώ σαν μηχανικός (που για να το κάνω αυτό πρέπει να είμαι μέλος του ΤΕΕ?) θα πάρω καλύτερη σύνταξη αν πάρω?
Dantε Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 14 λεπτά πριν, pogchamp είπε Μου λες κοινώς ότι αν ασφαλιστώ σαν μηχανικός (που για να το κάνω αυτό πρέπει να είμαι μέλος του ΤΕΕ?) θα πάρω καλύτερη σύνταξη αν πάρω? Σωστα.Βεβαια θα πληρωνεις και παραπανω εισφορες στον ΕΦΚΑ αρα και ο καθαρος μισθος σου θα ειναι μικροτερος. Κατα ελαχιστο ποσο,απλα σε ενημερωνω.
DrLo Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 4 ώρες πριν, Dantε είπε 1. Αναλογα με τι θες να ασχοληθεις. Σε γενικες γραμμες η διαδικασια να γραφτεις (εξετασεις) και το κοστος (20Ε το χρονο) ειναι αστεια οποτε καλυτερα να το κανεις και αν σου χρησιμεψει να εισαι οκ, παρα να τρεχεις τελευταια στιγμη. Δεν είναι 20 ευρώ το χρόνο. Ανεβαίνει όσο πάει Το καλό είναι ότι δεν "τοκίζεται" αν δεν πληρώνεις. Εγώ πρέπει να φτάνω στο 1000ρικο φέτος 4 ώρες πριν, kakofonixx είπε Αν θες να δουλέψεις ελεύθερο επάγγελμα (να έχεις δικαίωμα σφραγίδας / υπογραφής) τα παραπάνω είναι απαραίτητα Αν δουλέψεις σε γραφείο ως υπάλληλος μπορείς (αναλόγως και τη συμφωνία που θα κάνεις) και να τα αποφύγεις έχει να κάνει πολύ και σε ποιό κλάδο θες να δουλέψεις πχ στο κατασκευαστικό 90% είναι/είμαστε μπλοκάκιδες αν δεν είσαι ειδική περίπτωση (= φυτευτός) θα σου ζητηθεί Δελτίο.
pogchamp Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, DrLo είπε Δεν είναι 20 ευρώ το χρόνο. Ανεβαίνει όσο πάει Το καλό είναι ότι δεν "τοκίζεται" αν δεν πληρώνεις. Εγώ πρέπει να φτάνω στο 1000ρικο φέτος έχει να κάνει πολύ και σε ποιό κλάδο θες να δουλέψεις πχ στο κατασκευαστικό 90% είναι/είμαστε μπλοκάκιδες αν δεν είσαι ειδική περίπτωση (= φυτευτός) θα σου ζητηθεί Δελτίο. Τι εννοείς 1000... Πληρώνεις συνδρομή ΤΕΕ 1000 ευρώ το χρόνο?!
tzitzikas2 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 24 λεπτά πριν, pogchamp είπε Τι εννοείς 1000... Πληρώνεις συνδρομή ΤΕΕ 1000 ευρώ το χρόνο?! Εγώ έχω φτάσει τα 600+ συνδρομές ΤΕΕ. Όχι δεν ιναι η συνδρομή τόσο, κάπου 65€ το χρόνο είναι τώρα αν έχεις κάποια χρόνια στο ΤΕΕ μέλος, αλλά πολλοί όπως και εγώ μιας και δεν περισσεύουν δεν τα δίνουμε, δεν μας πιέζει γιατί δεν τοκιζονται. Κάποια στιγμή βέβαια όλοι θα αναγκαστούμε να τα σκάσουμε, όταν θα θέλουμε να αποσυρθουμε ή όταν νομιζω θα πρέπει να βγάλουμε για επαγγελματικούς λόγους σχετικη ενημερότητα.
MauroPaltoudias Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 35 λεπτά πριν, pogchamp είπε Τι εννοείς 1000... Πληρώνεις συνδρομή ΤΕΕ 1000 ευρώ το χρόνο?! Χρωστάει εννοεί, 1000€ από παλαιότερες οφειλές (οι οποίες δεν τοκίζονται, όπως ανέφερε).. 6 λεπτά πριν, tzitzikas2 είπε ή όταν νομιζω θα πρέπει να βγάλουμε για επαγγελματικούς λόγους σχετικη ενημερότητα. Ακριβώς. Εγώ πχ κατεβαίνω σε διαγωνισμούς μελετών δημοσίων έργων και μεταξύ των απαιτούμενων δικαιολογητικών (στη φάση της κατακύρωσης) είναι και αυτό το χαρτί υγείας του ΤΕΕ, περί μη οφειλής. Παρεμπιπτόντως, να ζητάτε πάντα το γραμμάτιο είσπραξης (κάνει κάνα μήνα να βγει, μετά την εκκαθάριση της οποίας πληρωμής) και να το περνάτε κανονικά σαν έξοδο. 3 ώρες πριν, pogchamp είπε Μου λες κοινώς ότι αν ασφαλιστώ σαν μηχανικός (που για να το κάνω αυτό πρέπει να είμαι μέλος του ΤΕΕ?) θα πάρω καλύτερη σύνταξη αν πάρω? Σωστά τα έγραψε ο @Dantε. Καταρχάς πληρώνεις εκτός από κυρία σύνταξη, εφάπαξ και επικουρικο. Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2022 από MauroPaltoudias 1
kover Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 7 ώρες πριν, kakofonixx είπε θα στο κάνω λίγο πιο λιανά και κρίνεις μόνος σου αν σε συμφέρει: - ΕΦΚΑ = €285/μήνα η κατώτερη κατηγορία - ΤΕΕ = €56,32/έτος (συνδρομή + χαρτόσημο) Αν θες να δουλέψεις ελεύθερο επάγγελμα (να έχεις δικαίωμα σφραγίδας / υπογραφής) τα παραπάνω είναι απαραίτητα Αν δουλέψεις σε γραφείο ως υπάλληλος μπορείς (αναλόγως και τη συμφωνία που θα κάνεις) και να τα αποφύγεις καλή τύχη! 201€ πληρώνω στον εφκα ως νέος ελεύθερος επαγγελματίας
MauroPaltoudias Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Μόλις τώρα, kover είπε 201€ πληρώνω στον εφκα ως νέος ελεύθερος επαγγελματίας Ως νέος ελεύθερος επαγγελματίας Μηχανικός εννοείτε;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα