Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

Είμαστε στην διαδικασία ανέγερσης νέου διαμερίσματος (νέα πολυκατοικία)  και πιο συγκεκριμένα στο στάδιο εγκατάστασης ηλεκτρολογικών, δικτύων κλπ.

Προσπαθώ να βρω πως μπορούμε να προβλέψουμε διόδους για οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Δυστυχώς ο ηλεκτρολόγος του κατασκευαστή δεν γνωρίζει και λέει πως όσες φορές έχει ρωτήσει δεν έχει πάρει σαφή απάντηση από παρόχους και ο κάθε ένας λέει κάτι διαφορετικό. Εγώ επειδή πραγματικά θέλω να κάνουμε ότι είναι τώρα που είμαστε ακόμα στην κατασκευή, προσπαθώ να βρω μια άκρη, καθώς αν τελειώσει η πολυκατοικία και έρθουμε μετά με τον πάροχο θα πρέπει εξ αρχής να ανοίγουν τρύπες κλπ. Παράλληλα, στο διαμέρισμα που είμαι τώρα, όταν έγινε εγκατάσταση οπτικής αναγκάστηκα να μεταφέρω το router σε διαφορετικό σημείο στο σπίτι, αλλάζοντας πολλά πράγματα (συναγερμό κλπ). Οπότε προσπαθώ να αποφύγω παρόμοια κατάσταση, ιδιαίτερα εφόσον μιλάμε για καινούργιο σπίτι. Ψάχνοντας λίγο όντως δεν βρήκα να υπάρχουν κάπου "επίσημα" specs εγκατάστασης σε πολυκατοικίες. 

Έχετε μήπως κάποια ιδέα του τι μπορώ να κάνω ή τι χρειάζεται να κάνω ή από που μπορώ να πάρω σωστές πληροφορίες? Ακόμα και κάποια εταιρία που να αναλαμβάνει κάτι τέτοιο?

Δημοσ.

Ισως στο τεχνικό τμήμα του οτε ή και σε άλλους παροχους μπορούν να σε βοηθήσουν αλλα απο οσα εχω διαβάσει εδω και γενικά για εγκατάσταση ftth  πρέπει να κάνεις αίτηση για ftth και να ερθει τεχνικός να κανει μελέτη και πράττει ανάλογος.. 

Τωρα σε νεο κτήριο κάποια λύση θα υπάρχει, δοκίμασε να μιλήσεις στο τεχνικο τμήμα για ftth του κάθε παρόχου μηπως βρεις λύση. 

Δημοσ.

Δυστυχώς πήρα χθες τηλέφωνο την Cosmote. Μετά από κλήση μιας ώρας+ και κάνοντάς με πάσες μεταξύ τμημάτων (από το helpdesk, στο τεχνικό εταιρικών πελατών, στο τεχνικό οικιακών, στο εμπορικό) δεν βγήκε καμία άκρη γιατί απλά δεν έχουν καμία όρεξη να ακούσουν και να βρούν λύση. Το αμέσως επόμενό μου βήμα είναι να πάρω τηλέφωνο εταιρία που να κάνει μελέτες και εγκαταστάσεις δικτύων μπας και μου δώσουν καμία λύση αυτοί (κι ας πληρώσω για να έρθει τεχνικός).

Εν έτη 2022 είναι απλά γελοίο να μην υπάρχει οδηγία, μελέτη, κάτι που να δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για εγκατάσταση οπτικής ίνας σε νέες (και παλιές) πολυκατοικίες και ο κάθε πάροχος με τον κάθε υπεργολάβο να κάνει ότι του φωτίσει...

Εν τω μεταξύ αν κάποιος έχει κάποια εικόνα, feel free να πείτε.

Δημοσ.

@Belerephont Σε πρώτη φάση, εγώ θα έκανα όλη την επικοινωνία γραπτά, και όχι τηλεφωνικά, για να έχω σαφή και οριστική απάντηση.

Εκτός από ΟΤΕ, θα κοίταγα μήπως βρω άκρη από το ΤΕΕ της περιοχής μου, ή ακόμα και από την ΕΕΤΤ. Αυτά χωρίς να το έχω ψάξει

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ισως βοηθήσει να βάλεις κάποιες έξτρα σωλήνες καλωδίων κενές εσωτερικά στους τοίχους ως το σημείο που θέλεις να πάει η οπτική ίνα. Αργότερα όταν γίνει  η εγκατάσταση να τους πεις να περάσουν τα καλώδια απο εκεί.

Επεξ/σία από JT71
  • Like 1
Δημοσ.

Μπορεί να γίνει η υποδομή για την μελλοντική οπτική ίνα αυτή την στιγμή, αλλά υποχρεωτικά σε όλη την οικοδομή και όχι μόνο για το δικό σου διαμέρισμα.

Θα χρειασθεί να περαστούν σωλήνες αναμονής (όπως και στο χάλκινο δίκτυο) εντός του τοίχου, που θα ξεκινούν από τον κεντρικό κατανεμητή της οικοδομής (συνήθως βρίσκεται στο υπόγειο) προς κάθε όροφο (ψηλά σε κάποιο σημείο του τοίχου) και από εκεί ξεχωριστή σωλήνα προς κάθε διαμέρισμα.

Όταν θα γίνει αργότερα η σύνδεση του πρώτου διαμερίσματος με το FTTH δίκτυο, το συνεργείο του παρόχου θα περάσει τις οπτικές ίνες από αυτούς τους σωλήνες και θα τοποθετήσει τον κεντρικό οπτικό κατανεμητή και από έναν υποκατανεμητή σε κάθε όροφο (εκεί που τερματίζει ο σωλήνας). Από εκεί θα συνεχίζει προς το διαμέρισμα εφόσον ο ιδιοκτήτης κάνει αίτημα σύνδεσης.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν χρειάζεται να μπλέξεις τον ΟΤΕ, δεν θα ασχοληθούν.

Επειδή ήμουν στην ίδια φάση παλαιότερα, μίλα με τον ηλεκτρολόγο και πες του να κάνει τα εξής:

1) Να οριοθετήσετε που θα μπει το κεντρικό κουτί. Μπαίνει κάπου στο ισόγειο-υπόγειο σε σημείο μη εμφανές. Εκεί θα καταλήγει η ίνα απο την καμπίνα.

2) Απο το σημείο εκείνο να περάσει μέσα απο το τοιχίο σωλήνες κούφιους που θα καταλήγουν σε κάθε όροφο ξεχωριστά. Απο εκεί θα περάσει την ίνα το συνεργείο για να καταλήξει στα floor boxes των ορόφων. Πρέπει επίσης να οριοθετήσετε που ακριβώς θα καταλήγουν τα σωληνάκια για να μπουν ακριβώς σε εκείνο το σημείο τα floor box.

3) Από εκεί που θα τοποθετηθούν τα floor box, θα πρέπει να περαστεί επίσης ενας σωλήνας εσωτερικά για κάθε διαμέρισμα, να καταλήγει σε σημείο δίπλα στην τηλεφωνική πρίζα και δίπλα σε πρίζα ρεύματος. Εκεί θα συνδέσει ο καθένας το ONT.

Με τα παραπάνω γλιτώνεις τα εξωτερικά κανάλια στους ορόφους και μέσα στα διαμερίσματα. ΔΕΝ γλιτώνεις το καναλάκι απο το σημείο που θα σκάψουν για να φέρουν την ίνα μέσα στην πολυκατοικία μέχρι να φτάσουν στο κεντρικό κουτί της οικοδομής.

Επίσης, αν έχεις κάποιον γνωστό-φίλο που έχει FTTH, πάρε τον ηλεκτρολόγο αγκαζέ και πηγαίνετε να δείτε ακριβώς πως είναι η εγκατάσταση στην πολυκατοικία και το διαμέρισμα του. Αν στροφάρει θα καταλάβει αμέσως τι πρέπει να κάνει.

ΥΓ. Οι σωλήνες ευθεία και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να κάνουν γωνίες-σπασίματα κλπ.

Επεξ/σία από Angeldust
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...