Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, 

Ψάχνομαι για να μετατρέψω σε ενεργειακό το τζάκι του σπιτιού αλλά εχω μπερδευτει, καταρχήν γιατί δεν εχω καταλάβει αν αξίζει, και επίσης γιατί βλέπω αρκετά διαφορετικούς τρόπους και τιμές, ανάλογα με τα KW και τον τύπο κασετίνας. Ενας πχ. μου έδωσε μια τιμή 5.000 ευρώ και για συνδεση με ζεστό νερό, αλλού βλεπω μονο 1.600 ευρώ για μια απλή κασετίνα που εκπέμπει ζεστό αέρα. Επίσης δεν ξέρω αν θα είναι μπελάς το συνεχές ταίσμα με ξυλα και ο καθαρισμός, και σκεφτομαι και το ενδεχόμενο να ακριβύνει το ξύλο λογω αυξημένης ζήτησης οποτε να μην έχει νοημα. Ο χώρος για τον οποίο προορίζεται είναι οροφος μεζονέτας μεγέθους 140 τμ με καλή μόνωση και οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης είναι πετρέλαιο και κλιματιστικά ινβερτερ που υπάρχουν ήδη. Τα φώτα σας παρακαλώ.

Επεξ/σία από fragma
Δημοσ.

Αρχικά για να ζεστάνεις όλο αυτόν το χώρο χρειάζεσαι είτε υδραυλικό τζάκι που θα συνδεθεί στο  δίκτυο των καλοριφέρ είτε αεροθερμο που θα πρέπει να πάνε αεραγωγοί σε κάθε δωμάτιο. Με το υδραυλικό χρησιμοποιείς το ήδη υπάρχον δίκτυο που έχει η καυστήρας πετρελαίου. Για τους αεραγωγούς θα χρειαστεί να περάσουν στην οροφή οι αγωγοί, γυψοσανίδες κλπ. 

Η απλή κασετίνα μετα 1600€ θα σου παρέχει ζεστασιά στο δωμάτιο που θα είναι και όσο φεύγεις από αυτό θα είναι πιο κρύα. Άρα δεν μπορείς να ζεστάνεις όλο το σπίτι με αυτό.

Οποίο και να διαλέξεις θα έχεις να κουβαλάς ξύλα, να καθαρίζεις ανά μία/δύο μέρες το χώρο καύσης από στάχτη. Επίσης θα πρέπει στην αρχή να βάζεις πιο πολλά ξύλα για να φτάσεις την επιθυμητή θερμοκρασία και έπειτα πιο αραιά για να την συντηρείς. Τα ξύλα είδη έχουν πάρει 30% αύξηση σε σχέση με πέρυσι. 

Στην παρούσα κατάσταση δεν είναι και η πιο σοφή επιλογή αφού ήδη έχει γίνει αύξηση στα ξύλα. Πιστεύω καλύτερα να κρατήσεις το χρηματικό ποσό που έχεις να διαθέσεις και να χρησιμοποιείς ανάλογα τις ανάγκες σου το πετρέλαιο-κλιματικά που έχεις.

  • Like 4
Δημοσ.

το ενεργειακο τζακι θελει χαμαλικι, θελει καλο ξυλο (γιατι αν αρχισεις να του πετας πευκα και μακακιες αστο), θελει χωρο αποθηκευσης για τα ξυλα.

Μετα πας στις επιλογες. Η φτηνη αεροθερμη κασετινα θα ζεστανει τον χωρο γυρω απο το τζακι. 1-2 δωματια σε αμεση επικοινωνια με αυτο. Μετα πας σε διανομη αερα με καναλια (που σημαινει οτι στο χωρο που υπαρχει το τζακι θα πρεπει να υπαρχει και ενας ανεμιστηρας να σπρωχνει τον αερα στα καναλια και στο υπολοιπο σπιτι αρα θορυβος) και ενα σκασμο μερεμετια για να περασουν τα καναλια (αραγωγοι). Τελος υπαρχει και η επιλογη συνδεση με το υπαρχον συστημα θερμανσης (καλοριφερ). Αυτο θελει πολυ καλα ασφαλιστικα (γιατι πλεον αποκτας πχ στο σαλονι σου ενα καζανι γεματο νερο και εχεις μικρο ελεγχο στη καυση που το τροφοδοτει) και υδραυλικο που ξερει τι του γινεται γιατι το 70% των "τζακιων καλοριφερ" υπολειτουργουν γιατι δε ξερουν να τα εγκαταστησουν σωστα.

Α και το ξυλο εχει ηδη ακριβηνει αρκετα. Μια απλη παλετα κατι λιγοτερο απο 2 κυβικα που περσυ εκανε κατω απο 200 ευρω στο λερου φετος κανει Κοντα 400. 

 

 

lm_xyla.jpg

  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, fragma είπε

Καλησπέρα, 

Ψάχνομαι για να μετατρέψω σε ενεργειακό το τζάκι του σπιτιού αλλά εχω μπερδευτει, καταρχήν γιατί δεν εχω καταλάβει αν αξίζει, και επίσης γιατί βλέπω αρκετά διαφορετικούς τρόπους και τιμές, ανάλογα με τα KW και τον τύπο κασετίνας. Ενας πχ. μου έδωσε μια τιμή 5.000 ευρώ και για συνδεση με ζεστό νερό, αλλού βλεπω μονο 1.600 ευρώ για μια απλή κασετίνα που εκπέμπει ζεστό αέρα. Επίσης δεν ξέρω αν θα είναι μπελάς το συνεχές ταίσμα με ξυλα και ο καθαρισμός, και σκεφτομαι και το ενδεχόμενο να ακριβύνει το ξύλο λογω αυξημένης ζήτησης οποτε να μην έχει νοημα. Ο χώρος για τον οποίο προορίζεται είναι οροφος μεζονέτας μεγέθους 140 τμ με καλή μόνωση και οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης είναι πετρέλαιο και κλιματιστικά ινβερτερ που υπάρχουν ήδη. Τα φώτα σας παρακαλώ.

αξίζει να το κάνεις ενεργειακό αλλά όχι να το συνδέσεις με καλοριφέρ (πολλά λεφτά) , ίσως αργότερα να κάνεις πέλλετ τον καυστήρα πετρελαίου αλλά όπως και τα ξύλα η προμήθεια πρέπει να γίνεται εκτός σεζόν μιας και τώρα είναι όλα πανάκριβα

ψάξου για netetering φ/β αν είναι να δώσεις φράγκα (και αν γίνεται) , απο τη στιγμή που έχεις καλή μόνωση

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ. Ετσι οπως το περιγράφετε και αυτές τις τιμές ξύλου δεν φαίνεται και πολύ καλή ιδέα. Θα ψαχτώ και για Φ/Β, αν και ενας συγγενης που ειχε βάλει παλιότερα μου εχει πεί τα χειρότερα, αλλά αυτό ηταν με το παλιό συστημα που το πούλαγες ως παραγωγός, οχι με τις σημερινές αυτονομίες. 

Επεξ/σία από fragma
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω αυτό το έκανα πριν 12 χρόνια περίπου, αγόρασα ενα φτηνό υδραυλικό τζάκι και το σύνδεσα με το συστημα του καλοριφερ.Απο τότε όλο τον χειμώνα ζεσταίνω το σπίτι άριστα, συνήθως το ανάβω το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Αγοράζω μπρικέτα γιατι διαρκεί περισσότερο η καύση και παράγει περισσότερη ενέργεια απο τα ξύλα, περίπου βάζω μια μπρικέτα ανα 45 λεπτά.Ολο το χειμώνα καίω περίπου 2 τόνους μπρικέτα.Τωρα που ακρίβυναν αρκετα έδωσα 660 ευρώ για δυο τόνους και θα περάσω όλο το χειμώνα.
Το τζάκι κόστισε 600 ευρω και τα υπολοιπα 1000 περίπου, δεν είναι μεγάλο κόστος και απόσβεση έκανα απο τους πρώτους μήνες αν το συγκρίνεις με το πετρέλαιο.

Ναι για να λειτουργήσει σωστα χρειάζεται πολύ καλή τοποθέτηση απο γνώστη όπως και οτιδηποτε άλλο οπως π.χ. αντλία θερμότητας ακόμα και ενα κλιματιστικό(υπάρχουν απατεώνες που δεν εχουν αντλία κενού και κανουν την συνδεση οπως νανε)
Για ασφάλεια δεν υπάρχει πρόβλημα βάζεις δύο αφαλιστικά και ενα UPS και εισαι κομπλε.

Για θέρμανση κάθε μέρα για αρκετές ώρες νομίζω δεν συγκρίνεται με κάποιο άλλο είδος θέρμανσης.

Για φωτοβολταικά αν εχεις να διαθεσεις 8κ+ ισως ειναι επισης μια καλή λύση αλλα εξαρταται και σε ποια πόλη είσαι και την ηλιοφάνεια που εχει το χειμώνα.
 

jCBjddB.jpeg

1.jpg

Επεξ/σία από lalalaxi
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...