atheatos Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 15 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Για την καθημερινή χρήση στο μηχάνημα εντάξει. Αλλά σε ότι αφορά το backup, δεν συμφέρει ο SSD. Στα ίδια χρήματα θα πάρεις HDD με μεγαλύτερη χωρητικότητα, αξιόπιστο, και πολύ πιο ανθεκτικό. Δυο φορές αγόρασα HDD για backup, πήρα ένα μοντέλο που αντέχει σε πτώσεις και χτυπήματα (και ανεπισήμως σε υγρασία, και ακόμη και σε φωτιά). Επιπλέον, η πιθανότητα ανάκτησης ανάκτησης δεδομένων από χαλασμένο HDD, ή για δεδομένα που σβήστηκαν κατά λάθος, είναι μεγάλη. Ακριβώς επειδή για το backup πρέπει να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια προστασία των δεδομένων και η ανάκτησή τους όσο το δυνατό, και σ' αυτό οι SSD υστερούν. Τα 120€ δεν είναι πολλά όταν πρόκειται για μακρόχρονη αποθήκευση. - Δεν διαφωνώ αλλά επειδή εμένα το backup γίνεται σε συστοιχία raid και ωριαίο, οι δίσκοι δεν κάνουν ποτέ spin down, όποτε έχω φάει αρκετούς δίσκους μέχρι να καταλάβω ποιος έχει αξία και γιατί. Αν κανείς backup μια στο τόσο και έχεις το δίσκο μόνο του , τότε εντάξει και με 60 ευρώ είσαι βασιλιάς , δεν χρειάζεται να δώσεις ούτε 120. Επίσης ακόμη με τον δίσκο τον 120 ευρώ δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι είναι αθάνατος και ότι δεν θα τα παιξει επειδή τον πλήρωσες ακριβά. Ένα σφάλμα στην τροφοδοσία του και bye bye 120 έυρω ή όσο τέλος πάντων έδωσες για να έχεις το κεφάλι σου υποτίθεται ήσυχο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ai7isoLinear Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 41 λεπτά πριν, CyanBlue είπε Προσπαθώ να καταλάβω: Αν ρίξω πχ 600GB αρχείων σε έναν Evo 1TB, τον βάλω σε κουτάκι, στη ντουλάπα και πάω μετά από 1-2 χρόνια να διαβάσω τα αρχεία μου, μπορεί να μη βρω τίποτα?! Για CD/DVD 10ετίας με σωστή φύλαξη το έχω ζήσει, λόγω αλλοίωσης του υλικού κατασκευής, αλλά SSD να χάσει δεδομένα αν δεν τροφοδοτείται με ρεύμα?! Αυξάνονται κατα πολύ οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο - δεν είναι εγγυημένο ότι θα συμβεί αλλά και πάλι θα το ρίσκαρες? Πόση χωρητικότητα χρειάζεται κάποιος για cold storage που να μην ικανοποιείται από κάποιον hdd που έχουν φτάσει 20tb με 4ις φορές μικρότερο κόστος? Δεν έχεις λόγο να χρησιμοποιήσεις ssd για cold storage όταν υπάρχουν hdd και optical media με αντοχή που ξεπερνάνε το average human lifetime (βλέπε m-disc). Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2022 από Ai7isoLinear 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Exoskeletor Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 55 λεπτά πριν, ktm13 είπε Εννοειται! Αν ειναι και samsung εχεις το κεφαλι σου ησυχο! Για οσους λενε οτι οι ssd οταν ειναι να χαλάσουν δεν δίνουν σημασία, Ειχα δοκιμάσει ssd απο την 1η μερα που ειχαν σκάσει μυτη και samsung κιολας και σε πελατες μου 2 χαλασανε αλλα απλα ήταν παρα πολύ αργοί, τα δεδομένα τα πηραμε οπότε καμια φορά προειδοποιουν και αυτοι Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
V.I.Smirnov Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, atheatos είπε Επίσης ακόμη με τον δίσκο τον 120 ευρώ δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι είναι αθάνατος και ότι δεν θα τα παιξει επειδή τον πλήρωσες ακριβά. Ένα σφάλμα στην τροφοδοσία του και bye bye 120 έυρω ή όσο τέλος πάντων έδωσες για να έχεις το κεφάλι σου υποτίθεται ήσυχο. Tα 120€ είναι για να έχει αυξημένη πιθανότητα επιβίωσης σε χτύπημα, πτώση και υγρασία. 120€ για τέτοια "προστασία" δεν είναι πολλά όταν πρόκειται να τον έχεις μια δεκαετία+ , διάστημα στο οποίο πολλά μπορεί να συμβούν (μια πτώση από απροσεξία π.χ.). Αν πάθει ηλεκτρομηχανική βλάβη, η ανάκτηση είναι κοστοβόρα όπως και σε έναν φτηνό HDD - αλλά μπορεί να γίνει. Αντίθετα, σε έναν SSD έχεις χάσει τα αρχεία σου σχεδόν σίγουρα. Χώρια ότι η μακροχρόνια αποθήκευση σε SSD δεν είναι αξιόπιστη ακόμη... Για καθημερινή χρήση σε μηχάνημα, η κατάσταση είναι διαφορετική βέβαια.... - Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2022 από V.I.Smirnov Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Παιδιά για να καταλαβαινόμαστε . Επειδή backup και cold storage κάπου μπερδεύονται στην συζήτηση , πιστεύω ότι και τα αρχεία που έχετε στο cold storage εννοείται ότι βρίσκονται και σε δεύτερο storage device σε διαφορετικό σημείο. Δεν νομίζω να είναι κανείς τόσο ηλίθιος να εμπιστεύεται μόνο σε ένα σημείο τα αρχεία που δεν θέλει να χάσει, ακόμα και όταν αυτό το σημείο είναι bulletproof , waterproof , nuclear explosion proof κτλ. Επισης προτιμω να ξέρω ότι τα αρχεία backup είναι εκεί κάθε ώρα και λεπτό μην σταματώντας την λειτουργία του backup storage device , παρά να ανοίξω το μηχάνημα μόνο όταν τα χρειαστώ και στην τελική να μην είναι εκεί….Hot storage for the win! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Basilhs23___ Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 3 ώρες πριν, BadIronTree είπε Ένα σύννεφο να πέσω 5 χρόνια SSD windows 10 δεν έχει κλείσει ποτέ και με 32 GB cache είναι 89% health Νομιζω, όπως μου έχουν επισημάνει και κάποιοι από εδώ στο παρελθόν, για όλα αυτά τα νούμερα του hd sentinel. Το ότι φαίνεται υγιής ο δικός δεν λέει κάτι, δηλαδή μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστεί βλάβη. Η μείωση του ποσοστού υγείας σημαίνει αύξηση της πιθανότητας για βλάβη. Μπορεί να έχει δηλαδή πολύ χαμηλό ποσοστό υγείας και να λειτουργεί ακόμα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
fsbmaniac Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, polaki είπε Δεν το αμφισβητώ καθώς δεν το έχω δουλέψει έτσι, αλλά υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό? Μου φαίνεται ακραίο, και προσωπικά δεν μπορώ να το πιστέψω (άλλο δεν αμφισβητώ, άλλο πιστεύω). Ποιά 5 ετών ρε μάγκες, ούτε θυμάμαι πόσους δίσκους έχω χάσει στο παρελθόν (πάνω από 5-6), ενώ απ'τη στιγμή που τους αντικατέστησα με SSD δεν έχει χαλάσει ΟΥΤΕ ένας. Λες και μπορούμε να ξεχάσουμε τους Deathgate HDD, πριν καμιά 10αριά χρόνια έπαιζες κορώνα γράμματα σε τί κομμάτι θα πέσεις στους Seagate HDD. Οκ ναι, αν κάποιος χαλάσει είναι πιο εύκολο (αν και πανάκριβο) να κάνεις recover τα data σου. Αλλά όπως στους HDD θες backup, έτσι και στους SSD οφείλεις να έχεις backup, άρα αυτό δεν το θεωρώ και πολύ valid reason για να μείνουμε σε μια τεχνολογία του παρελθόντος. Ίσως μόνο σε datacenter να αξίζει να βρίσκονται, πρώτον γιατί εκεί είναι enterprize level HDD που δεν χαλάνε τόσο εύκολα, και δεύτερον λόγο κόστους. Πραγματικά ο ΜΟΝΟΣ λόγος για να τους έχει κάποιος οικιακός χρήστης είναι το φθηνό κόστος του backup ανά gb. Που και εκεί, 99% του κόσμου αν έχει ένα cloud backup (που το πληρώνει βέβαια ετησίως) είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα (always available και σίγουρα 10 φορές πιο ασφαλές). Από απορία άνοιξα έναν ssd MLC samsung του 2011 που έχω κάποια αρχεία... είναι κομπλέ ! Τελευταία φορά που έπαιξε ήταν το 2012 αρα 10 χρόνια εκτός τασης... 1 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ethereum Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) εχω έναν εξωτερικό σκληρό απ το 2008 ? Kanguru , μου τον είχανε χαρίσει , δεν έχει παθει τίποτα , ακόμη τον δουλεύω Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2022 από ethereum Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
broukos100 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, CyanBlue είπε Ομολογώ δεν είχα ξανακούσει κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω αν υπάρχει τεχνική εξήγηση. Πάντως δε μου έχει τύχει. Σε μερικούς Kingston V200 120GB, αποθηκευμένα αρχεία πολλών ετών είναι ανέπαφα. Μήπως να ξαναγυρίζω στα Bernoulli και Zip Drives? 😀 Αυτά είναι δύο καλά άρθρα που εξηγούν το τεχνικό κομμάτι του ζητήματος , δλδ την συμπεριφορά των NAND cells των ssd's σε συσχέτιση με την θερμοκρασία στην οποία λειτουργούν , τοσο σε ανενεργη σταση οσο και σε ενεργη σταση.. ειδικος δεν ειμαι εγω , και μου φανηκαν λίγο πολύπλοκα τα δεδομενα αλλα δεν ειναι και ακατορθωτο να διαβασεις αυτα τα αρθρα και να κατανοήσεις ενα δυο πραγματακια... https://www.anandtech.com/show/9248/the-truth-about-ssd-data-retention https://www.eeweb.com/industrial-temperature-and-nand-flash-in-ssd-products/ 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Doubt Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, fsbmaniac είπε Από απορία άνοιξα έναν ssd MLC samsung του 2011 που έχω κάποια αρχεία... είναι κομπλέ ! Τελευταία φορά που έπαιξε ήταν το 2012 αρα 10 χρόνια εκτός τασης... Ακριβώς. Οι SSD είναι αρκετά χρόνια στην αγορά, θα 'χε γίνει χαμός αν έχαναν τα δεδομένα σε 12 μήνες. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
CyanBlue Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 51 λεπτά πριν, broukos100 είπε Αυτά είναι δύο καλά άρθρα που εξηγούν το τεχνικό κομμάτι του ζητήματος , δλδ την συμπεριφορά των NAND cells των ssd's σε συσχέτιση με την θερμοκρασία στην οποία λειτουργούν , τοσο σε ανενεργη σταση οσο και σε ενεργη σταση.. ειδικος δεν ειμαι εγω , και μου φανηκαν λίγο πολύπλοκα τα δεδομενα αλλα δεν ειναι και ακατορθωτο να διαβασεις αυτα τα αρθρα και να κατανοήσεις ενα δυο πραγματακια... https://www.anandtech.com/show/9248/the-truth-about-ssd-data-retention https://www.eeweb.com/industrial-temperature-and-nand-flash-in-ssd-products/ Ευχαριστώ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ktm13 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, Exoskeletor είπε Για οσους λενε οτι οι ssd οταν ειναι να χαλάσουν δεν δίνουν σημασία, Ειχα δοκιμάσει ssd απο την 1η μερα που ειχαν σκάσει μυτη και samsung κιολας και σε πελατες μου 2 χαλασανε αλλα απλα ήταν παρα πολύ αργοί, τα δεδομένα τα πηραμε οπότε καμια φορά προειδοποιουν και αυτοι Samsung δεν μου έχει χαλάσει ούτε ένας και έχω βάλει σίγουρα καμία 300ρια. 2-3 Kingston, κάποια στιγμή οι πρώτοι ocz που ήθελαν firmware update και 2 patriot. Γενικά όμως μόνο Samsung και στην χειρότερη adata που πάλι δεν έχει χαλάσει κανενας 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
BlurayMoviesGreece Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 7 ώρες πριν, BadIronTree είπε Ένα σύννεφο να πέσω 5 χρόνια SSD windows 10 δεν έχει κλείσει ποτέ και με 32 GB cache είναι 89% health Εγω εχω 10 χρονια SSD(120) και HDD(1ΤΒ) που δουλευουν 24/7 και δεν εχουν χαλασει, αλλα ειχα και 2 SSD(500,256) σε 2 διαφορετικα PC που ο ενας χαλασε σε 3 μηνες και ο αλλος σε 6 μηνες με ελαχιστη χρηση. Γενικα ειναι λαχειο το τι θα σου κατσει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Silverage Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Δεν μου έχει χαλάσει μέχρι τώρα ssd. Απο σκληρούς έχω χάσει 2-3 ξαφνικά και με καλό SMART test. Ένας Crucial m4 128GB που είχα πάρει το 2012 έπαιζε σφαίρα στο pc του αδερφού μου μέχρι πριν λίγο καιρό που τον αντικατέστησα με 1TB Samsung. Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2022 από Silverage Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ntsikos Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2022 Share Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2022 Crucial και γαμω τους ssd από το 2013 έχω έναν στο MacBook και δουλεύει ακόμη όπως την πρώτη μέρα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα