Προς το περιεχόμενο

Δεδομένα πενταετίας δείχνουν ότι τα SSDs είναι περισσότερο αξιόπιστα από τους σκληρούς δίσκους


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η γνωστή εταιρεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και αποθήκευσης στο cloud, Backblaze, δημοσίευσε πρόσφατα μία νέα έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα που συγκρίνουν τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία των μονάδων αποθήκευσης στερεάς κατάστασης (SSD ή Solid State Drive) και των παραδοσιακών σκληρών δίσκων (HDD ή Hard Disk Drive) που διαθέτει στο κέντρο δεδομένων της.

Με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τότε που η Backblaze ξεκίνησε να χρησιμοποιεί SSDs ως μονάδες εκκίνησης (boot drives) στα τέλη του 2018, ο Andy Klein της Backblaze δημοσίευσε πρόσφατα μία αναφορά που αποκαλύπτει ότι οι μονάδες SSD της εταιρείας καταρρέουν ή αστοχούν με ρυθμό πολύ χαμηλότερο από αυτόν των παραδοσιακών σκληρών δίσκων με το πέρασμα του χρόνου. 

Η εταιρεία Backblaze δημοσιεύει εδώ και χρόνια στατιστικά στοιχεία αστοχίας των μονάδων σκληρών δίσκων που διαθέτει στο κέντρο δεδομένων της. Στις παλαιότερες αναφορές επικεντρωνόταν στους στην συμπεριφορά δεκάδων χιλιάδων μονάδων αποθήκευσης δεδομένων και μονάδων εκκίνησης από τους περισσότερους μεγάλους κατασκευαστές. Οι εκθέσεις της είναι αρκετά περιεκτικές ώστε να μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την αξιοπιστία των σκληρών δίσκων αλλά και των εταιρειών που τα κατασκευάζουν. 

Στη νέα αυτή έρευνα, αν και το μέγεθος δείγματος -όσον αφορά τα SSDs- είναι σημαντικά μικρότερο, τόσο σε αριθμό όσο και σε ποικιλία, εντούτοις τα δεδομένα είναι αρκετά πειστικά. Οι μονάδες αποθήκευσης στερεάς κατάστασης ήταν κατά κύριο λόγο μονάδες των 2,5” κατασκευασμένοι από τις Crucial, Seagate και Dell, ενώ λίγα ήταν κατασκευασμένα από την Western Digital/SanDisk. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τους κατασκευαστές των solid state drives, ωστόσο είναι αρκετά χρήσιμα και πειστικά για την αξιοπιστία των SSDs σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους. 

4-SSDvsHDD-controlled-Q2-2022.png

Για να είναι ακόμα πιο αντιπροσωπευτική και αξιόπιστη η σύγκριση, η Backblaze περιλαμβάνει στην έκθεση της μόνο σκληρούς δίσκους ή μονάδες στερεάς κατάστασης που χρησιμοποιούνται ως μονάδες εκκίνησης (boot drives). Η εταιρεία λέει ότι οι συγκεκριμένες μονάδες πέρα από την εκκίνηση, αναλαμβάνουν την αποθήκευση αρχείων καταγραφής συμβάντων (log files), προσωρινών αρχείων, στατιστικών στοιχείων SMART και άλλων δεδομένων, και δεν εγγράφουν terabytes δεδομένων σε καθημερινή βάση. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν κάνουν δουλειά, αντιθέτως κάνουν αρκετά πράγματα μόλις εκκινήσει ένας διακομιστής.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών λειτουργίας τους, οι SSDs φαίνεται πως αστοχούν με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τους σκληρούς δίσκους αν και η καμπύλη όπως μπορείτε να δείτε μοιάζει να είναι ίδια – λίγες αστοχίες το πρώτο έτος, αρκετές περισσότερες το δεύτερο έτος, μικρή πτώση στο τρίτο έτος και ένα ακόμη άλμα αστοχιών το τέταρτο έτος. Από το πέμπτο ωστόσο έτος και μετά, ο ρυθμός αστοχίας των σκληρών δίσκων ανεβαίνει σημαντικά, και από ποσοστό αστοχίας 1,83% το τέταρτο έτος φτάνουν το 3,55% το πέμπτο έτος. Αντιθέτως, το ποσοστό αστοχίας των μονάδων αποθήκευσης στερεάς κατάστασης παρέμεινε σχεδόν σταθερό το τέταρτο και το πέμπτο έτος, περίπου 1% δηλαδή. Τα πράγματα μοιάζουν εκ πρώτης όψης φυσιολογικά αν λάβουμε υπόψη ότι οι σκληροί δίσκοι διαθέτουν κινητά μέρη στο εσωτερικό τους κ.λπ. Παρόλα αυτά, θα χρειαστεί να περιμένουμε και άλλα χρόνια για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με την αξιοπιστία των SSDs. Ο Andy Klein της Backblaze εκτιμά ότι τα SSDs θα αρχίσουν να αστοχούν με πολύ υψηλότερο ρυθμό μόλις αρχίσουν τα chips μνήμης NAND flash να φθείρονται.

Αν ωστόσο ίσχυε αυτό, θα βλέπαμε τις μονάδες μικρότερης χωρητικότητας να αστοχούν νωρίτερα από τις μεγαλύτερης χωρητικότητας μονάδες αποθήκευσης στερεάς κατάστασης, καθώς οι τελευταίες με περισσότερη μνήμη NAND flash έχουν και περισσότερες «αντοχές» στις εγγραφές. Οι οικιακοί χρήστες επίσης που δημιουργούν, επεξεργάζονται και μετακινούν διαρκώς μεγάλα αρχεία πολλών gigabytes θα μπορούσαν επίσης να δουν τις μονάδες SSD τους να φθείρονται ταχύτερα από ότι στο σενάριο χρήσης της Backblaze. Μπορείτε να κατεβάσετε τα δεδομένα της έρευνας από εδώ.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δεδομένα πενταετίας δείχνουν ότι τα SSDs είναι περισσότερο αξιόπιστα από τους σκληρούς δίσκους. Ναι αλλά και ο σκληρός δίσκος, είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει...!!!

  • Like 1
  • Thanks 2
  • Sad 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό είναι και ότι είδα μετά τόσα (7-8) χρόνια εμπειρίας με SSD.
Με HDD είχα συχνά-πυκνά προβλήματα με bricked και χαμένα δεδομένα, με SSD μέχρι τώρα δεν έχω ουδένα πρόβλημα. 
Κυριολεκτικά κανένας χαλασμένος δίσκος από την ντουζίνα+ που έχουν πέσει στα χέρια μου.

 

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω δίσκους WD IDE, 20 ετών που δουλεύουν ακόμα άψογα. Αλλά πριν τόσα χρόνια υπήρχε και καλύτερο quality control στην παραγωγή, αφού κόστιζαν πολύ ακριβά (κόστος / GB). Σήμερα μάλλον τα πράγματα έχουν αλλάξει, λιγότερος έλεγχος στην παραγωγή και τεχνολογίες μείωσης του κόστους ανά χωρητικότητα (SMR). Οι τιμές των SSD έχουν μειωθεί πολύ, αλλά μακάρι να δούμε ακόμη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των SSD με μεγαλύτερες χωρητικότητες για αρχειοθέτηση. (Με αυτοκόλλητες ετικέτες μήπως σαν... δισκέτες? 😀) Δική μου γνώμη, πάντα αγοράζουμε επώνυμα και όχι με κίνητρο να γλυτώσουμε λίγα ευρώ. Δοκίμασα κινέζικο "κουκουρούκου" SSD 120GB (μου τον χάρισαν) και... πέθανε τη 2η μέρα. Φυσικά δεν αποθήκευσα χρήσιμα αρχεία, ήταν μόνο για δοκιμή. Τι θα έκανε κανείς αν είχε αποθηκεύσει σημαντικά αρχεία?

  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και εμένα η εμπειρία με SSD είναι πολύ καλή. Αλλά να πω εδώ ότι υπάρχει μία βασική διαφορά που έχω δει ... ο σκληρός όταν είναι να παραδώσει πνεύμα δίνει σημάδια. Δηλαδή αρχίζει και μεταφέρει τομείς, αργεί να δουλέψει, κάνει παράξενους ήχους και γενικά σου δίνει χρόνο να πάρεις αντίγραφο. Αντίθετα ο SSD απλά σταματά να δουλεύει εκεί που όλα είναι καλά και τέλος ... τα χάνεις όλα.

Επεξ/σία από nick_souvlaki
  • Like 20
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για σοβαρό/αξιόπιστο storage backup, οι σκληροί δίσκοι, είναι προτιμότεροι των SSD.

Αν ένας HDD χαλάσει, υπάρχουν καλές πιθανότητες ανάκτησης δεδομένων (με το ανάλογο κόστος φυσικά).

Αν χαλάσει ένας SSD, οι πιθανότες ανάκτησης είναι πιο περιορισμένες, δεδομένου πως οι SSD έχουν πιο πολύπλοκο τρόπο αποθήκευσης, καθώς και διαφορετικό σύστημα ανά κατασκευαστή.

Επίσης, στους HDD μπορείς να προλάβεις ένα failure, αν ο δίσκος δώσει κάποια σημάδια επικείμενης φθοράς.

Ο SSD δεν σου δίνει τέτοια σημάδια, εγκαίρως.

Τέλος, οι SSD έχουν πεπερασμένο όγκο εγγραφών πριν το failure, ενώ οι HDD δεν έχουν τέτοια θέματα, αν τους προσέχεις.

Σίγουρα οι SSD είναι το μέλλον, αλλά για storage archive και backup, έχουν δρόμο ακόμα.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μία λεπτομέρεια. Τον SSD δεν μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για cold storage σε αντίθεση με τους HDDs. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και μεγάλη πιθανότητα να μην βρίσκεις τα δεδομένα σου μετά από 6-12 μήνες.

Τώρα.. Άμα οι τιμές των SSD πέσουν σε επίπεδα HDDs άντε γεια :P

  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, jmirko15 είπε

"Μία λεπτομέρεια. Τον SSD δεν μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για cold storage σε αντίθεση με τους HDDs."

 

 

Για μακροχρονια αποθηκευση και σιγουριά οι ταινιες παραμενουν αναντικαταστατες .

Εχω την εντυπωση πως το καθημερινο back-up "image" ολων των τραπεζων ,λαμβανεται και σε

ταινια εις διπλουν , με φυλαξη σε διαφορετικα κτιρια η  και χωρες .

Ακουστα ειχα οτι  η συνολικη καθημερινη "εικονα" πχ της Εθνικης τραπεζας αποστελλοταν και στο

Λονδινο.

 

Επεξ/σία από nepomuk
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

30 λεπτά πριν, jmirko15 είπε

Μία λεπτομέρεια. Τον SSD δεν μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για cold storage σε αντίθεση με τους HDDs. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και μεγάλη πιθανότητα να μην βρίσκεις τα δεδομένα σου μετά από 6-12 μήνες.

Δεν το αμφισβητώ καθώς δεν το έχω δουλέψει έτσι, αλλά υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό? Μου φαίνεται ακραίο, και προσωπικά δεν μπορώ να το πιστέψω (άλλο δεν αμφισβητώ, άλλο πιστεύω). 

Ποιά 5 ετών ρε μάγκες, ούτε θυμάμαι πόσους δίσκους έχω χάσει στο παρελθόν (πάνω από 5-6), ενώ απ'τη στιγμή που τους αντικατέστησα με SSD δεν έχει χαλάσει ΟΥΤΕ ένας. 

Λες και μπορούμε να ξεχάσουμε τους Deathgate HDD, πριν καμιά 10αριά χρόνια έπαιζες κορώνα γράμματα σε τί κομμάτι θα πέσεις στους Seagate HDD. 

Οκ ναι, αν κάποιος χαλάσει είναι πιο εύκολο (αν και πανάκριβο) να κάνεις recover τα data σου. Αλλά  όπως στους HDD θες backup, έτσι και στους SSD οφείλεις να έχεις backup, άρα αυτό δεν το θεωρώ και πολύ valid reason για να μείνουμε σε μια τεχνολογία του παρελθόντος. 

Ίσως μόνο σε datacenter να αξίζει να βρίσκονται, πρώτον γιατί εκεί είναι enterprize level HDD που δεν χαλάνε τόσο εύκολα, και δεύτερον λόγο κόστους. 

Πραγματικά ο ΜΟΝΟΣ λόγος για να τους έχει κάποιος οικιακός χρήστης είναι το φθηνό κόστος του backup ανά gb. Που και εκεί, 99% του κόσμου αν έχει ένα cloud backup (που το πληρώνει βέβαια ετησίως) είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα (always available και σίγουρα 10 φορές πιο ασφαλές). 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 λεπτά πριν, polaki είπε

Δεν το αμφισβητώ καθώς δεν το έχω δουλέψει έτσι, αλλά υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό? Μου φαίνεται ακραίο, και προσωπικά δεν μπορώ να το πιστέψω (άλλο δεν αμφισβητώ, άλλο πιστεύω). 

Ποιά 5 ετών ρε μάγκες, ούτε θυμάμαι πόσους δίσκους έχω χάσει στο παρελθόν (πάνω από 5-6), ενώ απ'τη στιγμή που τους αντικατέστησα με SSD δεν έχει χαλάσει ΟΥΤΕ ένας. 

Λες και μπορούμε να ξεχάσουμε τους Deathgate HDD, πριν καμιά 10αριά χρόνια έπαιζες κορώνα γράμματα σε τί κομμάτι θα πέσεις στους Seagate HDD. 

Οκ ναι, αν κάποιος χαλάσει είναι πιο εύκολο (αν και πανάκριβο) να κάνεις recover τα data σου. Αλλά  όπως στους HDD θες backup, έτσι και στους SSD οφείλεις να έχεις backup, άρα αυτό δεν το θεωρώ και πολύ valid reason για να μείνουμε σε μια τεχνολογία του παρελθόντος. 

Ίσως μόνο σε datacenter να αξίζει να βρίσκονται, πρώτον γιατί εκεί είναι enterprize level HDD που δεν χαλάνε τόσο εύκολα, και δεύτερον λόγο κόστους. 

Πραγματικά ο ΜΟΝΟΣ λόγος για να τους έχει κάποιος οικιακός χρήστης είναι το φθηνό κόστος του backup ανά gb. Που και εκεί, 99% του κόσμου αν έχει ένα cloud backup (που το πληρώνει βέβαια ετησίως) είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα (always available και σίγουρα 10 φορές πιο ασφαλές). 

Σου βάζω quotes και μπορείς να ψάξεις για flash memory + charged with electricity.

Αναφορά σε κείμενο

When powered on. Some Enterprise SSDs are not guaranteed to hold their data when powered off for more than a couple of months; the cells are charge traps, but they do leak a tiny bit, until you can't distinguish a 0 from a 1 anymore at some point.

wVCAEEW.png

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, BadIronTree είπε

Ένα σύννεφο να πέσω 

5 χρόνια SSD windows 10 δεν έχει κλείσει ποτέ και με 32 GB cache είναι 89% health 

Δλδ εχει χαλασει και δεν το ξερεις; 

  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...