washcloud Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 5 ώρες πριν, Natalouki58 είπε Καλησπέρα σε όλους, Έχω ένα ζήτημα κ θα ήθελα τη γνώμη κι από τρίτους. Τα τελευταία 2 χρόνια νοικιάζω στις δυτικές συνοικίες στη Θεσσαλονίκη μια πόλυ μικρή γκαρσονιέρα (30-35τ.μ). Βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής και τα εχω όλα δίπλα μου. Θέρμανση δεν έχει, θερμαίνομαι με μια μικρή σόμπα τύπου kumtel κ είμαι ικανοποιημένη. Το σπίτι είναι πολύ μικρό και ζεστό από μόνο του οπότε δεν εχω θεμα. Το βρήκα μέσω μεσίτη κ έπειτα από συμφωνία με την ιδιοκτήτρια δίνω 230€ στο χέρι κ μου κόβει απόδειξη 100€. Το θέμα ποιο είναι:Η σπιτονοικοκυρά μου (με την οποία τα πάω πολύ καλά κ μενει στη διπλανή πολυκατοικία κ έχει ένα μαγαζί δίπλα) έβαλε φυσικό αέριο κ θέλει να μου αύξηση το ενοίκιο κατά 40-50€. Δηλαδή από 230€ να πάει 270-280€ με την ίδια λογική χωρίς να δηλώσει την αύξηση. Το φυσικό αέριο δεν θα το χρησιμοποιώ καθώς πραγματικά δεν το χρειάζομαι κ θα είναι ένας έξτρα λογαριασμός στο κεφάλι μου. Αρχικά ήθελε να πληρώνω το πάγιο του λογαριασμού ασχέτως για το αν θα το χρησιμοποιώ ή όχι αλλά τελικά θα κάνει τη σύνδεση κ θα το παγώσει ώστε να μη το πληρώνω. Το θέμα μου είναι τι μπορώ να κάνω χωρίς να διατάραξω τις σχέσεις μου μαζί της καθώς μένει δίπλα κ θα τη βλέπω πολύ συχνά. Δεν τίθεται θέμα να φύγω γιατί οικονομικα δεν το αντέχω αυτή τη στιγμή. Στη κουβέντα που κάναμε μου έλεγε πως δεν γίνεται να μην κάνει αύξηση καθως έκανε επένδυση για το φυσικό αέριο κ πως όλα έχουν ανέβει, δεν γίνεται να παραμείνει σε αυτή τη τιμή. Της είπα να δηλωθεί έστω η αύξηση κ δεν συμφωνεί. Εν τέλει συμφώνησα στην αύξηση στα 270€ δηλαδή γιατί μου έλεγε έμμεσα να μείνει ο γιος της καθώς δεν τη συμφέρει αυτή τη τιμή που μου το δίνει. Το συμβόλαιο κλείνει δύο χρόνια τον Δεκέμβριο απλά μετά έμαθα πως μετά από τρία χρόνια μπορεί νόμιμα να κάνει αύξηση. Τί μπορώ να κάνω τώρα που το συμφώνησα έστω προφορικά? Σκέφτομαι να πάω σε έναν δικηγόρο να με συμβουλέψει για το πώς να το χειριστώ. ...το θέμα είναι αν ΘΕΛΕΙΣ να φύγεις από το σπίτι, μετά την 3ετία, ή όχι. Αν θέλεις να μείνεις, το να προβάλλεις "αντίσταση" στα θέλω της ιδιοκτήτριας, σημαίνει ότι δεν θα σε θέλει εκείνη μετά την 3ετία, άρα θα πρέπει να πας με τα νερά της (=τα +40€). ΟΜΩΣ, δεν πρέπει κι όλας απλά να το δεχτείς, χωρίς να "πάρεις κάτι κι εσύ" (κι ας τα είπατε προφορικά - πού δεν ξέρω και τί ακριβώς συμφωνήσατε, ΑΛΛΑ μάλλον δεν έκανε κουβέντα για ανανέωση συμφωνητικού), και αυτό είναι να της μιλήσεις για ανανέωση που θα σε καλύψει για τουλάχιστον άλλα 2 χρόνια (αν όχι 3 ξερωγώ). Να υποθέσω ότι τα θέλει όλα δικά της και θα αρνηθεί ή θα σου προτείνει 1 χρόνο ανανέωση στην καλύτερη, που σημαίνει ότι θα είναι η δική σου σειρά ν' αρνηθείς. Και κάπου εκεί πιθανώς θα σου πετάξει σπόντα για τον γιο : εσύ να ξέρεις πως σε καμμάι περίπτωση δεν μπορεί να σε βγάλει για "ιδιοκατοίκηση" (γιατί μετά από την "πρόταση", πιθανώς αυτό θα ισχυριστεί : ότι θα ζητήσει, "δικαστικά", να φύγεις "λόγω ιδιοκατοίκησης"), καθώς εδώ και πολλάααααααα χρόνια, έχει πάψει να υφίσταται ως "δικαίωμα" του ιδιοκτήτη, όταν μιλάμε για κατοικία. ΑΝ φτάσουν τα πράγματα ως εκεί, τότε φυσικά θα πρέπει να παίξεις ανάλογα, ανταπαντώντας στην "απειλή", με δική σου "απειλή" : ότι (εκτός του να της πεις "δοκίμασέ το, ο δικηγόρος μου μου είπε ότι για ιδιοκατοίκηση ΔΕΝ μπορείς να με βγάλεις) αν συνεχίσει σε αυτό το στυλ, θα είσαι "υποχρεωμένη" να της καταβάλλεις μόνο ότι λέει το μισθωτήριο του Taxis, ήτοι 100€. ΙΣΩΣ τότε "συνέρθει", καθώς είναι κάτι που "φοβούνται" όσοι κάνουν δουλειές με μαύρα. Από την άλλη, αν είναι και λίγο βλαμμένη, μπορεί ν' αρχίσει να σου δείχνει "άλλο πρόσωπο", να φωνάζει, να "απειλεί" κτλ (...και σε τέτοια περίπτωση να της τονίσεις ότι δυσχαιρένει την θέση της και ότι μπορείς να το τραβήξεις νομικά...). Μακάρι βέβαια να μην φτάσει κατά 'κει το πράμμα, γιατί προφανώς θα σε διαταράξει και η καθημερινότητά σου θα είναι στα καρφια.... Ελπίζω εν τω μεταξύ να μην της δίνεις τα 100 στο χέρι/να κόβει απόδειξη, αλλά να τα καταθέτεις σε λογαριασμό της (...χλωμό βέβαια αν είναι κοντά, έχει και μαγαζί κτλ....). Όπως και να 'χει, η καλύτερη επιλογή σου είναι, νομίζω, να μείνεις μέχρι την λήξη της 3ετίας, ψάχνοντας παράλληλα σπίτι. ΧΩΡΙΣ να πληρώνεις ούτε τα εξτρά 40, αλλά ούτε και τα 130 "μαύρα". Για την ακρίβεια, το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να της πεις να μιλήσετε και να της θέσεις,,,,τους δικούς σου όρους : α) θα φύγεις είτε κοντά στην 3τία (αν θεωρείς ότι μέχρι τότε θα είσαι σε θέση, οικονομικά, να φύγεις - πράγμα που είπες τώρα δεν μπορείς να κάνεις), είτε και νωρίτερα αν τυχόν βρεις σπίτι που να σε βολεύει β) θα σου πληρώσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το έξοδο της μετακόμισης, όποτε κι αν φύγεις. Κάπου εκεί, ανάλογα την στιγμή της κουβέντας, παίζει να χρειαστεί να της υπενθυμίσεις ότι με τα μαύρα γλύτωσε 2 χρόνια γύρω στο χιλιάρικο εφορία (ΠΙΘΑΝΩΣ φορολογείται με 33%, αφού έχει κι άλλα σπίτια/μαγαζί κτλ). Επίσης να ξέρεις ότι εσένα δεν θα σε κυνηγήσει κανένας, αν χρειαστεί (το λέω επειδή ίσως το σκέφτεσαι), να "βγουν στη φόρα τα μαύρα" με κάποιον τρόπο. Και από την άλλη, είναι δύσκολο να έχει και αυτή πρόβλημα, αφού δίνονται έστω 100 επισήμως. Έχω ρωτήσει λογιστή ακριβώς για αυτό, και η μόνη περίπτωση να την πιάσουν είναι να της έβαζες και τα μαύρα σε τραπεζικό λογαριασμό (και ΔΕΝ κυνηγάει εσένα η εφορία "για συνενοχή" : τους νοιάζουν μόνο τα διαφυγόντα κέρδη). Μεγάλη σημασία έχει "πώς θα της το φέρεις" όλο αυτό (ότι δηλαδή θα φύγεις μετά την 3ετία που έχεις δικαίωμα να μείνεις χωρίς αύξηση και ότι επειδή "σε διώχνει έμμεσα με την αύξηση που ζήτησε, ζητάς και εσύ να αποζημιωθείς ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για το έξοδο της μετακόμισης). Να είστε κάπου χαλαρά και χωρίς κόσμο (ίσως στο σπίτι "σου"), και όχι στο τηλέφωνο ή στο μαγαζί της ξερωγώ. Ιδανικό θα ήταν ένα καφέ με "άδειο" εξωτερικό χώρο, αρκεί να δεχτεί, όταν της πεις "κυρία τάδε, θέλω να συναντηθούμε να μιλήσουμε για το σπίτι". Για την ώρα, θεωρώ πως δεν χρειάζεσαι δικηγόρο. Εκτός κι αν έχεις κάποιον δικό σου να του μιλήσεις και να μην σε,,,χρεώσει για την κουβέντα. Ούτως ή άλλως είσαι καλυμμένη για την 3ετία, είτε συνεχίζεις να της δίνεις απλώς 100+130, είτε και,,,σκέτα 100. Κατά πάσα πιθανότητα άλλωστε αυτό που πρώτ' απ' όλα θα σου πει ένας δικηγόρος είναι "βρες αλλού και φύγε, και μέχρι τότε πλήρωνε αυτά που είχατε συμφωνήσει = 100+130" (με έμφαση στο "να φύγεις"). Επίσης να ξέρεις ότι όσο πληρώνεις (ιδανικά κατάθεση σε λογαριασμό και όχι στο χέρι), ακόμη και μετά την 3ετία δεν θα μπορέσει να σε ξεφορτωθεί εύκολα, ή μάλλον γρήγορα : θα πρέπει να σε πάει δικαστικά επειδή μετά την 3ετία δεν δέχεσαι αύξηση, κι αν πληρώνεις όπως είπα, δεν μπορεί να κάνει την "fast-track" διαδικασία που λέγεται "διαταγή απόδοσης μισθίου" (για όσους δεν πληρώνουν καθόλου) που κρατάει 1-1.5 μήνα, αλλά θα πάρει ίσως και ένα έτος, ή και παραπάνω. Το λέω για να καταλάβεις τα πραγματικά περιθώρια που θα έχεις, γιατί το "3ετία" δεν σημαίνει ότι μπορεί να σε βγάλει έξω,,,την άλλη κι όλας μέρα....Και αν θυμάσαι ότι, γενικά, αν ΜΠΕΙΣ σε ένα σπίτι, και ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ, "δύσκολα" σε βγάζει ο ιδιοκτήτης, ακόμη κι αν έχει λήξει η διάρκεια μίθωσης του ιδωτικού συμφωνητικού. Αν λοιπόν βρεις μέσα σε κα'να χρόνο κάτι οικονομικό που σου κάνει κι όλας, καλύτερα να φύγεις τότε, καθώς το ΝΕΟ σπίτι θα σημαίνει και νέα ΤΡΙΕΤΙΑ...(υπ' όψιν ότι αν υπογράψετε τώρα νέο συμφωνητικό όπως πρότεινα να της ζητήσεις, ΔΕΝ θα έχει και αυτό ισχύ 3ετίας, αλλά μόνο ό,τι θα λέει το συμφωνητικό : αν πχ λέει 2 χρόνια, τόση ισχύ θα έχει. Η 3ετία δηλαδή ισχύει μόνο για το αρχικό συμφωνητικό). Τέλος, δυνητικά αν φύγεις πριν την 3ετία (όπως τώρα), μπορεί να σε "κυνηγήσει" (δικαστικά) ΚΑΙ ο ιδιοκτήτης εσένα, απαιτώντας τα νοίκια που έχασε επειδή έφυγες νωρίτερα από την 3ετία,,,,,μόνο που δεν το κάνει κανένας αυτό, και γιατί έχει έξοδα, και γιατί μετά θα πρέπει να βρει κάτι στο όνομά σου για να το πάρει, κτλκτλ... Σούμα : της δίνεις να καταλάβει πως δεν μπορεί μόνο να ζητάει (πριν την 3ετία - πρέπει να δώσει και κάτι : είτε νέο συμφωνητικό (αν σου κάνει τόσο πολύ το σπίτι για 2-3 χρόνια με +40€), είτε να σε αφήσει για τον επόμενο χρόνο να ψάχνεις για σπίτι ΧΩΡΙΣ αύξηση (+έξοδο μετακόμισης, για να μην πω ΚΑΙ επιστροφή της εγγύησης, διότι αν πχ της δώσεις κάποιον μήνα νοίκι και μετά από 2-3 μέρες βρεις σπίτι και συμφωνήσεις να πας σε αυτό σε καμμιά βδομάδα, θα έχεις πληρώσει όλο το τελευταίο νοίκι και κατά πάσα πιθανότητα εγγύηση πίσω ΔΕΝ θα πάρεις, ενώ θα σε περιμένουν τουλάχιστον 2 μαζεμένα νοίκια να πληρώσεις για το νέο σπίτι. Εννοείται ότι τα λεφτά που λέμε, μετακόμιση+εγγύηση, θα τα ζητήσεις ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ - άντε δηλαδή σε κα'να μήνα από τη στιγμή που θα τα συζητήσετε- τόσο μαύρα όσο τα μαύρα 130 που της δίνεις εδώ και δύο χρόνια. Αν σε,,,,βρει υπερβολική, τότε πες της όμορφα κι ωραία ότι θα συνεχίσεις απλά να δίνεις τα νόμιμα 100 του Taxis, για όσο χρειαστεί μέχρι να βρεις νέο σπίτι. ΑΝ είναι "λογική", θα προτιμήσει να δεχτεί τον δικό σου "εκβιασμό", και να τσεπώνει 100+130 ΚΑΙ να σου δώσει όσα νομίζεις ότι θα χρειαστείς για την μετακόμιση, δηλαδή κα'να 300άρι υποθέτω, συν την εγγύηση που της έδωσες όταν μπήκες...). Γενικά θέλει πάντως να το πας "ευγενικά μεν, αλλά με απαιτήσεις και σθεναρή συμπεριφορά"....Καλή τύχη, ό,τι και να κάνεις, και να θυμάσαι ότι ΕΧΕΙΣ όπλα στα χέρια σου, και για την ακρίβεια περισσότερα (το ουσιαστικό κόστος μπορεί να είναι απλά "η διατάραξη των σχέσεών σας" με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την ψυχική σου ηρεμία...). 3
Super Moderators paredwse Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Super Moderators Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 5 hours ago, korakios said: Το 3ο έτος η μέγιστη % αύξηση είναι : Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Τιμάριθμος) επί 0,75 το τι γράφει το συμβόλαιο δεν έχει σημασία αν είναι παράνομο Το ορθό: εάν έχει συμφωνηθεί διάρκεια μικρότερη της τριετίας και εφ’ όσον δεν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά, έως τη συμπλήρωση της τριετίας, η μέγιστη αύξηση είναι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή + 0,75 3 1
archer100 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, Natalouki58 είπε @Allan-WakeΚαλά έκανε ο ιδιοκτήτης που έβαλε αέριο, είναι μια έξτρα παροχή που μπορεί να αυξήσει την τιμή του ενοικίου. Απλά το θεωρώ περιττό για το συγκεκριμένο σπίτι, έχει ένα ταβάνι, δλδ κ τζακουζι να βάλει δεν μπορεί να το βάλει πάνω από 350€, δεν αξίζει αντικειμενικά δλδ. Αφου παραδεχεσαι η ιδια πως το σπιτι μπορει να πιασει ακομα και 350 και επισης, οπως αναφερεις σου ειναι τρομερα δυσκολο να βρεις αλλο σπιτι, που σημαινει πως το ποσο που νοικιαζεις ειναι χαμηλοτερο απο το μεσο ορο της αγορας, σημαινει πως τα 270 που σου ζηταει ειναι μια λογικη τιμη για την αγορα τη δεδομενη στιγμη, ειδικα αν λαβουμε υποψη και τον πληθωρισμο στα παντα. Επιπροσθετως, τα 40 ευρω ειναι ενα ποσο που ναι μεν ειναι σημαντικο για πολλους σημερα, αλλα απο την αλλη ειναι ενα σχετικα μικρο ποσο αν ειναι να εξασφαλισει την ηρεμια σε καποιον. Στη θεση σου θα τα εδινα, με τον ορο να υπογραψουμε νεο συμφωνητικο με την τιμη των 270 (που θα ισχυει για 3 χρονια) σταθερη για τα επομενα 3 χρονια, η εστω με μια τυπικη αναπροσαρμογη του πχ 3% ανα ετος. Στο τελος θα βγεις κερδισμενη γιατι με τις αυξησεις που επερχονται λογω πληθωρισμου, την τριτη χρονια θα δινεις 290 για ενα σπιτι που θα αξιζει τοτε 400, θα εχεις το κεφαλι σου ησυχο και επισης θα επεκτεινεις κατα 2 χρονια μια μισθωση που οπως φαινεται επιθυμεις να διατηρηθει Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2022 από archer100
sphinxgr Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Το ότι δεν δηλώνει όλο το ενοίκιο, προσωπικά δεν με απασχολει. Γιατι? Γιατί ο ιδιοκτήτης θέλει συγκεκριμένα χρήματα στην τσέπη. Έτσι χωρίς απόδειξη πχ θα είναι 200€, με απόδειξη 235€. Και στις 2 περιπτώσεις, 200 θα βάζει στην τσέπη. Οπότε ουσιαστικά ποιος βγαίνει κερδισμένος? Ο ενοικιαστής που πληρώνει μικρότερο ενοίκιο σε αυτή την περίπτωση. Πάμε στο θέμα του φυσικού αερίου. πχ σε ένα σπίτι του κάνει ο ιδιοκτήτης την οποιαδήποτε βελτίωση. Πχ κουφώματα ή ηλιακό ή φυσικό αέριο. Προφανώς το ενοίκιο ανεβαίνει. Προφανώς δεν δίνει ο ιδιοκτήτης τα χρήματα γιατί του περισσεύουν. Το κάνει ως επένδυση, να πάρει πίσω τα χρήματα του δηλαδή. Τέλος το ηθικό είναι, όταν γίνεται βελτίωση, να έχει πρώτα ενημερώσει τον ενοικιαστή για ότι γίνει και να το ξέρει προκαταβολικά αν συμφωνεί ή όχι. Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2022 από sphinxgr 1 2
Joshua21 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 8 ώρες πριν, StamTheMan είπε Εχω την εντυπωση πως η τριετια καλυπτει τον ενοικιαστη,αλλα στη διετια μπορει να γινει αυξηση. Νομιζω οτι αυτο διαβασα σε καποια συζητηση εδω μεσα,πριν καμια βδομαδα,αν κανω λαθος μη με φατε. Και εγω γνωριζα οτι απο τριετια και πανω γινονται αυξησεις ή λυση συμβολαιου. Δεν θα σε φάμε, απλά θα επισημάνουμε τα λάθη. Η τριετία δεσμεύει αμφότερους (δλδ τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον ενοικιαστή), και στην διάρκεια της τριετίας η μόνη περίπτωση που προβλέπεται αύξηση είναι όταν ο συμβατικός χρόνος της μίσθωσης είναι μικρότερος της τριετίας, η οποία είναι ίση με το 0,75% του τιμάριθμου. Μέχρι πρόσφατα που ο τιμάριθμος ήταν γύρω από το μηδέν η προβλεπόμενη αύξηση ήταν μηδαμινή, τώρα όμως που ο τιμάριθμος χτυπάει 12άρια το 9% (75% του 12) είναι υπολογίσιμο. Μετά την τριετία - εφόσον επιθυμούν και οι δύο τη συνέχιση της μίσθωσης - γίνεται διαπραγμάτευση από την αρχή. 9 ώρες πριν, StamTheMan είπε Προς την TS,αν αντεχει το στομαχι σου καυγαδες,κανε της καταθεση καθε μηνα 100 ευρω ( αν εχεις λογαριασμο της ) . Φτανει πια με αυτη την ιστορια,με τα μαυρα,που ειναι και παρανομοι και εχουν και απαιτησεις. Αυτό που δεν λαμβάνει υπόψιν το σκεπτικό σου είναι ότι την παρανομία δεν την έκανε η ιδιοκτήτρια μόνη της, την έκανε από κοινού με την ts, και είναι προφανές ότι και οι δύο έχουν κέρδος από αυτό, η μία φορολογείται για 100 αντί για 230 και η άλλη πληρώνει 230 αντί για 300 ή 350 που όπως λέει η ίδια είναι το μέγιστο που πιάνει το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Κατά τα άλλα σωστή είναι η προτροπή σου να πληρώνει όσα ακριβώς λέει το συμβόλαιο, αλλά αυτό μόνο και μόνο επειδή μπορεί, όχι επειδή είναι σωστό και δίκαιο, π@υστιά είναι. 3 1
Spiroth Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, Allan-Wake είπε Βάλαμε κι εμείς αέριο σε σπίτι που νοικιάζουμε, 2500 ευρώ κόστος ο λέβητας και 3 σώματα. Εννοείται ότι το ενοίκιο αυξάνεται. Αν συμφώνησε ο Ενοικιαστής, κανένα πρόβλημα. Αν όχι, δεν υπάρχει καμία αύξηση ενοικίου από την στιγμή που υπάρχει ενεργό συμβόλαιο. Αν όχι, και δεν υπάρχει ενεργό συμβόλαιο, ψάχνει ο ενοικιαστής άλλο σπίτι, γιατί ο ιδιοκτήτης δεν αξίζει τα χρήματά του. Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2022 από Spiroth
Allan-Wake Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 3 λεπτά πριν, Spiroth είπε Αν συμφώνησε ο Ενοικιαστής, κανένα πρόβλημα. Αν όχι, δεν υπάρχει καμί αύξηση ενοικίου από την στιγμή που υπάρχει ενεργό συμβόλαιο. Αν όχι, και δεν υπάρχει ενεργό συμβόλαιο, ψάχνει ο ενοικιαστής άλλο σπίτι, γιατί ο ιδιοκτήτης δεν αξίζει τα χρήματά του. Είναι άδειο το σπίτι. Το ενοίκιο θα αυξηθεί για τον επόμενο ένοικο
Spiroth Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 2 λεπτά πριν, Allan-Wake είπε Είναι άδειο το σπίτι. Το ενοίκιο θα αυξηθεί για τον επόμενο ένοικο Ε τότε, δεν υπάρχει κανένα νομικό ή ηθικό θέμα. Εννοείται πως και πολύ καλά θα κάνετε, καθώς αυτή είναι μία σωστή επένδυση. Αλλά αν είχατε νοικάρη μέσα με ενεργό συμβόλαιο, θα ήταν τουλάχιστον άκομψο να του περνάγατε την απόσβεση της επένδυσης στο τρέχων συμβόλαιο. ΥΣ: 2.500 πολλά μου φαίνονται. Τόσο ακριβό είναι? Damn.
miner_2000 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δεν μπορεί να σε υποχρεώσει για τίποτα να ξέρεις καθώς στα χαρτιά εσύ είσαι μέσα για 3 χρόνια με 100 ευρώ. Αμα θές τις δίνεις και τα 100 και τις λες μην με ενοχλείς και πολύ. ΑΠλά στην τριετία θα φύγεις. Το ότι έβαλε αέριο και θέλει να σου κάνει αύξηση οκ το καταλαβαίνω από τη μία αλλά θα μπορούσες να τις δώσεις λιγότερα και όχι όσα θέλει καθώς δεν δηλώνει τίποτα... πχ ζητάει 40 ευρώ πάνω εσυ πές μπορώ μέχρι 20 συγνώμη....δεν μπορεί να σε αναγκάσει για τίποτα... απλά όμως όταν θα κλείσεις την τριετία θα φύγεις γιατί θα στο ανεβάσει πολύ για να μην μπορείς να κάτσεις.
insoholic Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 20 ώρες πριν, airtrelomike13 είπε Μπορεί ο ιδιοκτήτης ανά πάσα στιγμή να κάνει αύξηση ενοικίου όποτε θέλει? Μου φαίνεται περίεργο. Παλαιότερα, σε ένα σπίτι που έμενα εδώ στην Αθήνα, είχαμε κάνει ένα συμβόλαιο για 3 χρόνια και εκείνος έγραψε μέσα, ότι κάθε χρόνο το ποσό θα αυξάνεται 10 ευρώ στο ενοίκιο. Ποσό αμελητέο, απλά το λέω ενδεικτικά Ρε τους κλεφτες... το σπιτι παλαιωνει και το ενοικιο αυξάνει!
lector Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Βασικα προσπαθησε να υπολογισεις αν εισαι διατεθειμενη να ψαξεις στην τριετια για αλλο σπιτι. Αν ναι, απο δω και περα της βαζεις καθε μηνα 100 στην τραπεζα και ας παει να κουρευεται, να ξηγιοταν καλυτερα. Ριχνεις και μια απειλη για ΣΔΟΕ στο καταστημα της, μιας που αν φερεται ετσι σε σενα λογικα θα εχει και αλλα σημεια της φωλιας της λερωμενα. Αν οχι, παρτη με το μαλακο και δεξου μια μετρια αυξηση μιας που ουτως ή αλλως εισαι χαμηλα, προκειμενου να ησυχασεις.
geo9419 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Επειδή δεν θες να χαλάσεις τις σχεσεις μαζί της και οι περισσότεροι σου προτεινουν λύσεις ή να υποχωρήσεις ή να ερθεις στα άκρα μαζί της και απο οτι φαινετε επειδή είναι επιχειρηματιας πρεπει να ειναι κωλοπετσωμένη για να μην φοβαται να παιρνει μαύρα το ενοικιο η λύση που σου προτείνω είναι να τι ρίξεις στο φιλοτιμο και να τις πεις οτι μεχρι 250 ευρω μπορεις να δίνεις ειδαλλως θα εχεις προβλημα με τα κοινόχρηστα, ρευμα, κτλ. Μια αυξηση 20 ευρω ειναι 10% και το φυσικό αεριο που σου προτεινει ειναι αχρηστο. Εαν γίνει χρήση του φυσικού αεριου ας το αυξησει άλλα 20 ευρώ.
spirostolios Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Από τα σχόλια αντιλαμβάνεται καποιος την σήψη της κοινωνίας.. Όταν κάνεις μία συμφωνία έχει ισχύ για την διάρκεια που προβλέψατε ή αυτή που προβλέπει ο νόμος εφόσον είναι μικρότερη.- Τόσο απλά. Όλα τα άλλα γελοιότητες για ανθρώπους που δεν σέβονται βασικούς κανόνες κοινωνικής συμβιωσης και δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργεί το χάος του όλοι θέλουμε να τα αρπάξουμε..
Alexde Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Μπορείς να της πεις ότι θα σου καταθέτω 100€ στο λογ/σμο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Απλά μετά θα φροντίσεις να ψάξεις για σπίτι. Δε μπορεί να σε βγάλει πριν την 3ετια, ούτε για ιδιοκατοικηση για τον γιο της και καλα. Αν θέλεις επικοινώνησε μαζί μου για λεπτομέρειες 18 ώρες πριν, washcloud είπε ...το θέμα είναι αν ΘΕΛΕΙΣ να φύγεις από το σπίτι, μετά την 3ετία, ή όχι. Αν θέλεις να μείνεις, το να προβάλλεις "αντίσταση" στα θέλω της ιδιοκτήτριας, σημαίνει ότι δεν θα σε θέλει εκείνη μετά την 3ετία, άρα θα πρέπει να πας με τα νερά της (=τα +40€). ΟΜΩΣ, δεν πρέπει κι όλας απλά να το δεχτείς, χωρίς να "πάρεις κάτι κι εσύ" (κι ας τα είπατε προφορικά - πού δεν ξέρω και τί ακριβώς συμφωνήσατε, ΑΛΛΑ μάλλον δεν έκανε κουβέντα για ανανέωση συμφωνητικού), και αυτό είναι να της μιλήσεις για ανανέωση που θα σε καλύψει για τουλάχιστον άλλα 2 χρόνια (αν όχι 3 ξερωγώ). Να υποθέσω ότι τα θέλει όλα δικά της και θα αρνηθεί ή θα σου προτείνει 1 χρόνο ανανέωση στην καλύτερη, που σημαίνει ότι θα είναι η δική σου σειρά ν' αρνηθείς. Και κάπου εκεί πιθανώς θα σου πετάξει σπόντα για τον γιο : εσύ να ξέρεις πως σε καμμάι περίπτωση δεν μπορεί να σε βγάλει για "ιδιοκατοίκηση" (γιατί μετά από την "πρόταση", πιθανώς αυτό θα ισχυριστεί : ότι θα ζητήσει, "δικαστικά", να φύγεις "λόγω ιδιοκατοίκησης"), καθώς εδώ και πολλάααααααα χρόνια, έχει πάψει να υφίσταται ως "δικαίωμα" του ιδιοκτήτη, όταν μιλάμε για κατοικία. ΑΝ φτάσουν τα πράγματα ως εκεί, τότε φυσικά θα πρέπει να παίξεις ανάλογα, ανταπαντώντας στην "απειλή", με δική σου "απειλή" : ότι (εκτός του να της πεις "δοκίμασέ το, ο δικηγόρος μου μου είπε ότι για ιδιοκατοίκηση ΔΕΝ μπορείς να με βγάλεις) αν συνεχίσει σε αυτό το στυλ, θα είσαι "υποχρεωμένη" να της καταβάλλεις μόνο ότι λέει το μισθωτήριο του Taxis, ήτοι 100€. ΙΣΩΣ τότε "συνέρθει", καθώς είναι κάτι που "φοβούνται" όσοι κάνουν δουλειές με μαύρα. Από την άλλη, αν είναι και λίγο βλαμμένη, μπορεί ν' αρχίσει να σου δείχνει "άλλο πρόσωπο", να φωνάζει, να "απειλεί" κτλ (...και σε τέτοια περίπτωση να της τονίσεις ότι δυσχαιρένει την θέση της και ότι μπορείς να το τραβήξεις νομικά...). Μακάρι βέβαια να μην φτάσει κατά 'κει το πράμμα, γιατί προφανώς θα σε διαταράξει και η καθημερινότητά σου θα είναι στα καρφια.... Ελπίζω εν τω μεταξύ να μην της δίνεις τα 100 στο χέρι/να κόβει απόδειξη, αλλά να τα καταθέτεις σε λογαριασμό της (...χλωμό βέβαια αν είναι κοντά, έχει και μαγαζί κτλ....). Όπως και να 'χει, η καλύτερη επιλογή σου είναι, νομίζω, να μείνεις μέχρι την λήξη της 3ετίας, ψάχνοντας παράλληλα σπίτι. ΧΩΡΙΣ να πληρώνεις ούτε τα εξτρά 40, αλλά ούτε και τα 130 "μαύρα". Για την ακρίβεια, το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να της πεις να μιλήσετε και να της θέσεις,,,,τους δικούς σου όρους : α) θα φύγεις είτε κοντά στην 3τία (αν θεωρείς ότι μέχρι τότε θα είσαι σε θέση, οικονομικά, να φύγεις - πράγμα που είπες τώρα δεν μπορείς να κάνεις), είτε και νωρίτερα αν τυχόν βρεις σπίτι που να σε βολεύει β) θα σου πληρώσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το έξοδο της μετακόμισης, όποτε κι αν φύγεις. Κάπου εκεί, ανάλογα την στιγμή της κουβέντας, παίζει να χρειαστεί να της υπενθυμίσεις ότι με τα μαύρα γλύτωσε 2 χρόνια γύρω στο χιλιάρικο εφορία (ΠΙΘΑΝΩΣ φορολογείται με 33%, αφού έχει κι άλλα σπίτια/μαγαζί κτλ). Επίσης να ξέρεις ότι εσένα δεν θα σε κυνηγήσει κανένας, αν χρειαστεί (το λέω επειδή ίσως το σκέφτεσαι), να "βγουν στη φόρα τα μαύρα" με κάποιον τρόπο. Και από την άλλη, είναι δύσκολο να έχει και αυτή πρόβλημα, αφού δίνονται έστω 100 επισήμως. Έχω ρωτήσει λογιστή ακριβώς για αυτό, και η μόνη περίπτωση να την πιάσουν είναι να της έβαζες και τα μαύρα σε τραπεζικό λογαριασμό (και ΔΕΝ κυνηγάει εσένα η εφορία "για συνενοχή" : τους νοιάζουν μόνο τα διαφυγόντα κέρδη). Μεγάλη σημασία έχει "πώς θα της το φέρεις" όλο αυτό (ότι δηλαδή θα φύγεις μετά την 3ετία που έχεις δικαίωμα να μείνεις χωρίς αύξηση και ότι επειδή "σε διώχνει έμμεσα με την αύξηση που ζήτησε, ζητάς και εσύ να αποζημιωθείς ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για το έξοδο της μετακόμισης). Να είστε κάπου χαλαρά και χωρίς κόσμο (ίσως στο σπίτι "σου"), και όχι στο τηλέφωνο ή στο μαγαζί της ξερωγώ. Ιδανικό θα ήταν ένα καφέ με "άδειο" εξωτερικό χώρο, αρκεί να δεχτεί, όταν της πεις "κυρία τάδε, θέλω να συναντηθούμε να μιλήσουμε για το σπίτι". Για την ώρα, θεωρώ πως δεν χρειάζεσαι δικηγόρο. Εκτός κι αν έχεις κάποιον δικό σου να του μιλήσεις και να μην σε,,,χρεώσει για την κουβέντα. Ούτως ή άλλως είσαι καλυμμένη για την 3ετία, είτε συνεχίζεις να της δίνεις απλώς 100+130, είτε και,,,σκέτα 100. Κατά πάσα πιθανότητα άλλωστε αυτό που πρώτ' απ' όλα θα σου πει ένας δικηγόρος είναι "βρες αλλού και φύγε, και μέχρι τότε πλήρωνε αυτά που είχατε συμφωνήσει = 100+130" (με έμφαση στο "να φύγεις"). Επίσης να ξέρεις ότι όσο πληρώνεις (ιδανικά κατάθεση σε λογαριασμό και όχι στο χέρι), ακόμη και μετά την 3ετία δεν θα μπορέσει να σε ξεφορτωθεί εύκολα, ή μάλλον γρήγορα : θα πρέπει να σε πάει δικαστικά επειδή μετά την 3ετία δεν δέχεσαι αύξηση, κι αν πληρώνεις όπως είπα, δεν μπορεί να κάνει την "fast-track" διαδικασία που λέγεται "διαταγή απόδοσης μισθίου" (για όσους δεν πληρώνουν καθόλου) που κρατάει 1-1.5 μήνα, αλλά θα πάρει ίσως και ένα έτος, ή και παραπάνω. Το λέω για να καταλάβεις τα πραγματικά περιθώρια που θα έχεις, γιατί το "3ετία" δεν σημαίνει ότι μπορεί να σε βγάλει έξω,,,την άλλη κι όλας μέρα....Και αν θυμάσαι ότι, γενικά, αν ΜΠΕΙΣ σε ένα σπίτι, και ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ, "δύσκολα" σε βγάζει ο ιδιοκτήτης, ακόμη κι αν έχει λήξει η διάρκεια μίθωσης του ιδωτικού συμφωνητικού. Αν λοιπόν βρεις μέσα σε κα'να χρόνο κάτι οικονομικό που σου κάνει κι όλας, καλύτερα να φύγεις τότε, καθώς το ΝΕΟ σπίτι θα σημαίνει και νέα ΤΡΙΕΤΙΑ...(υπ' όψιν ότι αν υπογράψετε τώρα νέο συμφωνητικό όπως πρότεινα να της ζητήσεις, ΔΕΝ θα έχει και αυτό ισχύ 3ετίας, αλλά μόνο ό,τι θα λέει το συμφωνητικό : αν πχ λέει 2 χρόνια, τόση ισχύ θα έχει. Η 3ετία δηλαδή ισχύει μόνο για το αρχικό συμφωνητικό). Τέλος, δυνητικά αν φύγεις πριν την 3ετία (όπως τώρα), μπορεί να σε "κυνηγήσει" (δικαστικά) ΚΑΙ ο ιδιοκτήτης εσένα, απαιτώντας τα νοίκια που έχασε επειδή έφυγες νωρίτερα από την 3ετία,,,,,μόνο που δεν το κάνει κανένας αυτό, και γιατί έχει έξοδα, και γιατί μετά θα πρέπει να βρει κάτι στο όνομά σου για να το πάρει, κτλκτλ... Σούμα : της δίνεις να καταλάβει πως δεν μπορεί μόνο να ζητάει (πριν την 3ετία - πρέπει να δώσει και κάτι : είτε νέο συμφωνητικό (αν σου κάνει τόσο πολύ το σπίτι για 2-3 χρόνια με +40€), είτε να σε αφήσει για τον επόμενο χρόνο να ψάχνεις για σπίτι ΧΩΡΙΣ αύξηση (+έξοδο μετακόμισης, για να μην πω ΚΑΙ επιστροφή της εγγύησης, διότι αν πχ της δώσεις κάποιον μήνα νοίκι και μετά από 2-3 μέρες βρεις σπίτι και συμφωνήσεις να πας σε αυτό σε καμμιά βδομάδα, θα έχεις πληρώσει όλο το τελευταίο νοίκι και κατά πάσα πιθανότητα εγγύηση πίσω ΔΕΝ θα πάρεις, ενώ θα σε περιμένουν τουλάχιστον 2 μαζεμένα νοίκια να πληρώσεις για το νέο σπίτι. Εννοείται ότι τα λεφτά που λέμε, μετακόμιση+εγγύηση, θα τα ζητήσεις ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ - άντε δηλαδή σε κα'να μήνα από τη στιγμή που θα τα συζητήσετε- τόσο μαύρα όσο τα μαύρα 130 που της δίνεις εδώ και δύο χρόνια. Αν σε,,,,βρει υπερβολική, τότε πες της όμορφα κι ωραία ότι θα συνεχίσεις απλά να δίνεις τα νόμιμα 100 του Taxis, για όσο χρειαστεί μέχρι να βρεις νέο σπίτι. ΑΝ είναι "λογική", θα προτιμήσει να δεχτεί τον δικό σου "εκβιασμό", και να τσεπώνει 100+130 ΚΑΙ να σου δώσει όσα νομίζεις ότι θα χρειαστείς για την μετακόμιση, δηλαδή κα'να 300άρι υποθέτω, συν την εγγύηση που της έδωσες όταν μπήκες...). Γενικά θέλει πάντως να το πας "ευγενικά μεν, αλλά με απαιτήσεις και σθεναρή συμπεριφορά"....Καλή τύχη, ό,τι και να κάνεις, και να θυμάσαι ότι ΕΧΕΙΣ όπλα στα χέρια σου, και για την ακρίβεια περισσότερα (το ουσιαστικό κόστος μπορεί να είναι απλά "η διατάραξη των σχέσεών σας" με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την ψυχική σου ηρεμία...). Αλήθεια τώρα? Νουβελα
1comment Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Οι λύσεις που τις προτείνετε θα φέρουν στα άκρα τις σχέσεις τους και η κοπέλα τόνισε ότι δεν θέλει να συμβεί αυτό. Καλύτερα σκέψου λογικά: τι συνέπειες ενδέχεται να έχεις αν τις δίνεις 100 ενώ έχετε συμφωνήσει (και οι δύο) στα 230; Καταστροφικές. Από το να σε σπάσει στο ξύλο αυτή ή ο γιος της (παράνομο-κατακριτέο φυσικά αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ως εκδοχή) και να θες πατερίτσες για να κινηθείς μέχρι απειλές και πολλά άλλα. Ωραία αυτά που σου προτείνουν αλλά δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει ο άλλος αν του πεις ότι θα του τρως 130Ε το μήνα. Έχουν γίνει φονικά για μια θέση πάρκινκ, αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό. Θα σου έλεγα να προσέχεις λοιπόν. Ακόμα και μια νορμάλ αρχική αντίδραση, δεν θα σε καθησυχάσει ότι αυτή μπορεί να μην καταστρώσει σχέδιο εκδίκησης όσο εσύ θα μένεις σπίτι της (ναι είναι δικό της, είσαι περαστική) και της τρως λεφτά. Το ότι νόμιμα δεν μπορεί να σου κάνει κάτι, δεν σημαίνει ότι ξένοιασες. Στη θέση σου, δεν θα κοιμόμουν καθόλου ήσυχος σε μια τέτοια περίπτωση. Αν όντως σου φαίνονται πολλά τα 270, δεν θες να ξέρεις τι τιμές θα συναντήσεις φεύγοντας από εκεί. Και λες ότι είσαι στενάχωρα οικονομικά. Σε βλέπω να γυρίζεις στο πατρικό σούμπιτη. Καλά για δικηγόρο που λες, είναι αστείο. Πώς ακριβώς θα τον πληρώσεις; Οι επαναστάσεις γενικώς προϋποθέτουν να έχεις και γερό πορτοφόλι, αλλιώς κάθεσαι στα αυγά σου και δεν εναντιώνεσαι. Επεξ/σία 20 Σεπτεμβρίου 2022 από 1comment
Προτεινόμενες αναρτήσεις