Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, MorcyGr είπε

Είναι δυνατόν να πάρει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα?? Να έχεις δώσει προκαταβολή και μετά από 10 μήνες θα πάρει τα υπόλοιπα??

Αυτα δεν πανε μαζί??

Προσκόμιση μεταγεγραμμένου συμβολαίου /οριστική έγκριση δανείου/υπογραφή δανειακής σύμβασης (εντός έξι (6) μηνών από την έγκριση της Ε.Α.Τ)

Εκταμίευση δανείου (εντός έξι (6) μηνών από την έγκριση της Ε.Α.Τ με δυνατότητα παράτασης 2 επιπλέον μηνών, εφόσον η αίτηση εγγραφής προσημείωσης έχει υποβληθεί εντός έξι (6) μηνών από την έγκριση της Ε.Α.Τ ) και ενημέρωση της Ε.Α.Τ για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της.

10 μηνες πρεπει να ειναι αν υπολογισουμε ολα τα ανωτερα χρονικα περιθώρια . Ωστόσο, και 7 και 8 μηνες να ειναι, ειναι παρα πολυ μεγαλο χρονικό περιθώριο και για αυτον που θα αγοράσει και πρεπει να δωσει μια προκαταβολή και ολα τα υπόλοιπα έξοδα που ειναι αρκετα λεφτά και για αυτον που θα πουλήσει και θελει τα λεφτά του  .

• Απαντ. 577
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, MorcyGr είπε

Είναι δυνατόν να πάρει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα?? Να έχεις δώσει προκαταβολή και μετά από 10 μήνες θα πάρει τα υπόλοιπα??

Αυτα δεν πανε μαζί??

Προσκόμιση μεταγεγραμμένου συμβολαίου /οριστική έγκριση δανείου/υπογραφή δανειακής σύμβασης (εντός έξι (6) μηνών από την έγκριση της Ε.Α.Τ)

Εκταμίευση δανείου (εντός έξι (6) μηνών από την έγκριση της Ε.Α.Τ με δυνατότητα παράτασης 2 επιπλέον μηνών, εφόσον η αίτηση εγγραφής προσημείωσης έχει υποβληθεί εντός έξι (6) μηνών από την έγκριση της Ε.Α.Τ ) και ενημέρωση της Ε.Α.Τ για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της.

Το βήμα 5 είναι το πρόβλημα, έγκριση από ΕΑΤ και δέσμευση κονδυλίων (που σκόπιμα δεν έχει χρονικό ορίζοντα).

Τα άλλα είναι τα λίγο πολύ γνωστά. 

Καταρχάς μέχρι τις εκλογές (δεύτερες) θα κρατούσα πολύ πολύ μικρό καλάθι ότι θα κουνηθεί φύλλο. Πάντα παγώνει η αγορά ακινήτων στις εκλογές, αν βάλεις και το πρόγραμμα στη μέση...

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, kazantzidis είπε

Σε 2 τράπεζες περιμένω πάνω από 15 μέρες για απάντηση.... 

Και εγώ το ίδιο αλλά πήγα σε μια τράπεζα. Από όσο κατάλαβα κάποιες τράπεζες άργησαν να στείλουν τους φακέλους. Εμένα πρέπει να τον έστειλαν σχεδόν μια εβδομάδα μετά. Κάποια στιγμή με πήραν και τηλέφωνο και μου ζήτησαν και πιστοποιητικό γέννησης ,συμπληρωματικά καί τους το έστειλα με email. 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, greengr21 είπε

18κ μόνο το εισόδημα του ή το οικογενειακό σύνολο; γιατί αν είναι το οικογενειακό μιλάμε για αστείο πόσο για 4 άτομα και καλά έκανε η τράπεζα που δεν το ενέκρινε ακόμα και δημόσιος να είναι.

Πόσα πρέπει να βγάζει δλδ μια 4μελή οικογένεια για να πάρει δάνειο 300 ευρώ το μήνα? 30k? Αν έβγαζε 30k θα το αγόραζε χωρίς δάνειο, σιγά μην παρακαλούσε τις τράπεζες.

7 ώρες πριν, electronn89 είπε

Γεια σε όλους 

Έχω λαβει προεγκριση από την τραπεζα. Ψαχνω ήδη σπίτι. Εστω ότι βρίσκω ένα που μου αρέσει και δίνω προκαταβολη για να το προχωρήσω. Υπάρχει περίπτωση μέχρι να γίνει η τελική έγκριση του δανείου και της επιδοτησης να έχουν εξαντληθεί οι πόροι του προγράμματος και τα λεφτά που έχω δώσει ως προκαταβολή να τα χάσω ;

Γενικοτερα ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνω έφοσον βρω σπίτι, δεν μου είναι ξεκάθαρο. Οι μεσίτες και οι ιδιοκτήτες ζητάνε προκαταβολή απο την άλλη όμως δεν είμαι ακομα σίγουρος ότι μπω στο πρόγραμμα όπως κανένας άλλωστε. Ή έχω καταλάβει λάθος ;

Έτσι από περιέργεια, για τι εισόδημα μιλάμε? Όχι ακριβώς, στο περίπου, πχ πάνω από 20k? Πάνω από 30k? Μεταξύ 20k και 30k? Επειδή αρχίζω να πιστεύω ότι πέφτει το δούλεμα της αρκούδας με αυτό το πρόγραμμα. Και του το είπα, μην ελπίζεις τίποτα, προεκλογικό τρικ η φάση, για να δούμε αν δικαιωθώ.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
45 λεπτά πριν, music_lover είπε

Πόσα πρέπει να βγάζει δλδ μια 4μελή οικογένεια για να πάρει δάνειο 300 ευρώ το μήνα? 30k? Αν έβγαζε 30k θα το αγόραζε χωρίς δάνειο, σιγά μην παρακαλούσε τις τράπεζες.

Δηλαδή τώρα θέλεις να κάτσω να εξηγήσω γιατί καμία τράπεζα δεν θα δώσει ποτέ στεγαστικό σε κάποιον που έχει εισόδημα 1500ευρω το μήνα και οικογένεια 4 ατόμων;Δεν λέω ότι το κράτος δεν χρειάζεται να βοηθήσει τους ανθρώπους για στέγαση ειδικά τις οικογένειες.

Επεξ/σία από greengr21
  • Like 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, greengr21 είπε

Δηλαδή τώρα θέλεις να κάτσω να εξηγήσω γιατί καμία τράπεζα δεν θα δώσει ποτέ στεγαστικό σε κάποιον που έχει εισόδημα 1500ευρω το μήνα και οικογένεια 4 ατόμων;Δεν λέω ότι το κράτος δεν χρειάζεται να βοηθήσει τους ανθρώπους για στέγαση ειδικά τις οικογένειες.

Αν δεν γνωρίζεις επακριβώς έχοντας προηγούμενη εμπειρία απο τράπεζα, όχι, να μην εξηγήσεις τίποτα. Εδώ ψάχνουμε ανθρώπους που γνωρίζουν κάποια πράγματα από πρώτο χέρι και όχι όσους κάνουν υπολογισμούς με το νου τους, γιατί προφανώς είναι αυθαίρετοι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, music_lover είπε

Αν δεν γνωρίζεις επακριβώς έχοντας προηγούμενη εμπειρία απο τράπεζα, όχι, να μην εξηγήσεις τίποτα. Εδώ ψάχνουμε ανθρώπους που γνωρίζουν κάποια πράγματα από πρώτο χέρι και όχι όσους κάνουν υπολογισμούς με το νου τους, γιατί προφανώς είναι αυθαίρετοι.

Εσύ νομίζεις ότι μια οικογένεια 4 ατόμων με εισόδημα 30κ το χρόνο θα έχει την δυνατότητα να αγοράσει σπίτι χωρίς δάνειο και εγώ βγάζω αυθαίρετα συμπεράσματα, καλή συνέχεια 

Επεξ/σία από greengr21
  • Like 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, greengr21 είπε

Εσύ νομίζεις ότι μια οικογένεια 4 ατόμων με εισόδημα 30κ το χρόνο θα έχει την δυνατότητα να αγοράσει σπίτι χωρίς δάνειο και εγώ βγάζω αυθαίρετα συμπεράσματα, καλή συνέχεια 

Καλή συνέχεια και σε σένα, θα χαρώ να επιστρέψεις στην συζήτηση όταν θα γνωρίζεις εκ των έσω τα κριτήρια των τραπεζών και δεν θα τα βγάζεις από το μυαλό σου.

Δημοσ.

Πάντως το όριο είναι στα 10000Ε και ο βασικός 750Ε οπότε 1500Ε για ένα ζευγάρι με παιδιά θα έλεγα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Ειδικά αν το εισόδημα έρχεται απο ένα μισθό οπότε στο μέλλον μπορεί να μπαίνει στο σπίτι και ένας μισθός ακόμη

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παντος εγώ σκέφτομαι και να πάρω προ έγκριση να μην πάρω το δάνειο.  Τα σπίτια στην πόλη μου εκτός ότι είναι μετρημένα αυτά που έμειναν είναι πάνω από 30κ από ότι τα έδιναν πριν. Για σπιτι με 2 και 3 δωμάτια που να μην θέλει αλλά 30 40 χιλιάρικα για ανακαίνιση να είναι έτοιμο θεσ πάνω από 150000 και είναι δεκαετία 90 με 90. Για 2000+ χρονολογία πασ πάνω από 170000. Δηλ αντί να τα δώσεις στην τράπεζα σε τόκο τα δίνεις στον ιδιοκτήτη και με πόσα ρίσκα (να δώσεις προκαταβολή και μετά να έχουν τελειώσει η πόροι κλπ)

Επεξ/σία από fakiris31
  • Like 1
Δημοσ.

Η προκαταβολή και το καπαρωμα του σπιτιού ειναι μεγάλο αγκάθι. Και εγώ αυτά ψάχνω τώρα.

Μπορείτε να το κάνετε σε συμβολαιογράφο (επ αμοιβή), που σημαίνει ότι αν ο πωλητής το πουλήσει άλλου πρέπει να σας γυρίσει πίσω τα διπλάσια από την προκαταβολή. Οτιδήποτε άλλο δε σε καλύπτει.

Αντίστοιχα όμως, αν χάσετε το δάνειο δεν παίρνετε πίσω τα χρήματα σας.

Αμοιβή υπό μορφή προκαταβολής σε μεσίτη δε δίνετε, ο μεσίτης αμοίβεται όταν γίνει η πώληση, 2% επί της τιμής από κάθε πλευρά. Να περιμένουν και να βοηθήσουν μέχρι την πώληση για να πληρωθούν.

Προκαταβολή σε μεσιτικό για το σπίτι είναι οκ, αλλά δε σας εξασφαλίζει ότι δε θα το δώσει άλλου ο ιδιοκτητης. Πρακτικά σας εξασφαλίζει ότι ο μεσίτης δε θα το δείξει άλλου, αλλά αν είναι μπλεγμένοι πολλοί μεσίτες αλλάζει το θέμα.

Εγώ τρεναρω την κατάσταση όσο μπορώ μέχρι να πάρω απάντηση από μια τράπεζα και μετά κατευθείαν συμβολαιογράφο. Είναι η μεγαλύτερη δέσμευση και για τις δύο πλευρές και το μοναδικό χαρτί που έχει ισχύ σε δικαστήριο.

Επίσης για ποσά άνω των 5.000 είναι λάθος να γίνει με ιδιωτικό συμφωνητικό, πρέπει να γίνει σε συμβολαιογράφο.

Ελπίζω να σας βοήθησα λίγο.

3 λεπτά πριν, fakiris31 είπε

Παντος εγώ σκέφτομαι και να πάρω προ έγκριση να μην πάρω το δάνειο.  Τα σπίτια στην πόλη μου εκτός ότι είναι μετρημένα αυτά που έμειναν είναι πάνω από 30κ από ότι τα έδιναν πριν. Για σπιτι με 2 και 3 δωμάτια που να μην θέλει αλλά 30 40 χιλιάρικα για ανακαίνιση να είναι έτοιμο θεσ πάνω από 150000 και είναι δεκαετία 90 με 90. Για 2000+ χρονολογία πασ πάνω από 170000. Δηλ αντί να τα δώσεις στην τράπεζα σε τόκο τα δίνεις στον ιδιοκτήτη και με πόσα ρίσκα (να δώσεις προκαταβολή και μετά να έχουν τελειώσει η πόροι κλπ)

Ναι ενδέχεται να βρεθείς σε μια κατάσταση που δεν αξίζει και να σε συμφέρει ένα κανονικό στεγαστικό χωρίς περιορισμούς

4 ώρες πριν, ALIEN-3- είπε

Εδώ είναι τα επίσημα χρονικά όρια του προγράμματος.

Συνοπτική Διαδικασία Συμμετοχής στο Πρόγραμμα

1.  Προσκόμιση απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον δικαιούχο στο Κατάστημα και Υποβολή αίτησης δανείου

2.  Αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας και κριτηρίων επιλεξιμότητας δικαιούχου (εντός εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της αίτησης δανειοδότησης)

3.  Γνωστοποίηση αποτελέσματος αξιολόγησης στον δικαιούχο

4.   Προσκόμιση εγγράφων νομικού & τεχνικού ελέγχου από τον δικαιούχο, ενημέρωση στοιχείων και τιμής αγοράς ακινήτου (εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία προέγκρισης του δανείου)

5.  Αποστολή στοιχείων στην Ε.Α.Τ. από την Τράπεζα, διενέργεια ελέγχων, δέσμευση κονδυλίων και αποστολή ενημέρωσης για το αποτέλεσμα των ελέγχων & την ημερομηνία ένταξης στο Πρόγραμμα (έγκριση Ε.Α.Τ.)

6.  Διενέργεια νομικού & τεχνικού ελέγχου από την Τράπεζα (εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία ένταξης στο Πρόγραμμα ή εκατόν είκοσι (120) ημερών σε περίπτωση προσκόμισης στοιχείων/δικαιολογητικών άλλου ακινήτου)

7.   Προσκόμιση μεταγεγραμμένου συμβολαίου /οριστική έγκριση δανείου/υπογραφή δανειακής σύμβασης (εντός έξι (6) μηνών από την έγκριση της Ε.Α.Τ)

8.  Υποβολή στοιχείων δανειακής σύμβασης στην Ε.Α.Τ από την Τράπεζα και λήψη έγκρισης

9.  Προσημείωση ακινήτου

10. Υποβολή αιτήματος εκταμίευσης στην Ε.Α.Τ από την Τράπεζα και λήψη έγκρισης

11.  Εκταμίευση δανείου (εντός έξι (6) μηνών από την έγκριση της Ε.Α.Τ με δυνατότητα παράτασης 2 επιπλέον μηνών, εφόσον η αίτηση εγγραφής προσημείωσης έχει υποβληθεί εντός έξι (6) μηνών από την έγκριση της Ε.Α.Τ ) και ενημέρωση της Ε.Α.Τ για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της.

Ευχαριστώ, υπάρχει πηγή για αυτό;

Δημοσ.
3 ώρες πριν, music_lover είπε

Έτσι από περιέργεια, για τι εισόδημα μιλάμε? Όχι ακριβώς, στο περίπου, πχ πάνω από 20k? Πάνω από 30k? Μεταξύ 20k και 30k? Επειδή αρχίζω να πιστεύω ότι πέφτει το δούλεμα της αρκούδας με αυτό το πρόγραμμα. Και του το είπα, μην ελπίζεις τίποτα, προεκλογικό τρικ η φάση, για να δούμε αν δικαιωθώ.

Μία τετραμελή οικογένεια έχει έξοδα 2-2,5κ το μήνα. 

• Like 3
  • Thanks 1
  • Confused 4
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, mcstefan7 είπε

Μία τετραμελή οικογένεια έχει έξοδα 2-2,5κ το μήνα. 

Σωστά.

Ωστόσο το πρόγραμμα ορίζει κάποια όρια, δεν γίνεται η τράπεζα που επέλεξε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα να λέει αλλά. Αν δικαιοθσε δάνειο (βάση προγράμματος) από 10κ μέχρι 30κ εισόδημα, τότε με 18κ είσαι μέσα.

Επίσης μια τετραμελής οικογένεια έχει περισσότερα έξοδα αν νοικιάζει (το ενοίκιο είναι το μεγαλύτερο εξοδο, και μετά οι παιδικοί σταθμοί) παρά με το συγκεκριμένο δάνειο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, mandos είπε

Ευχαριστώ, υπάρχει πηγή για αυτό;

Τις πληροφορίες τις πήρα από το site της τράπεζας μου. 

https://www.piraeusbank.gr/el/Idiwtes/Daneia/Stegastiko-Daneio/programma-stegastikon-daneion-spiti-mou?gclid=Cj0KCQjwi46iBhDyARIsAE3nVrZsU6pSrk7DfzMlXd_nJcurp5tGuA5X0d2Acnq8g7R7JFqpwJcT6BkaApDsEALw_wcB

2 ώρες πριν, mandos είπε

Σωστά.

Ωστόσο το πρόγραμμα ορίζει κάποια όρια, δεν γίνεται η τράπεζα που επέλεξε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα να λέει αλλά. Αν δικαιοθσε δάνειο (βάση προγράμματος) από 10κ μέχρι 30κ εισόδημα, τότε με 18κ είσαι μέσα.

Επίσης μια τετραμελής οικογένεια έχει περισσότερα έξοδα αν νοικιάζει (το ενοίκιο είναι το μεγαλύτερο εξοδο, και μετά οι παιδικοί σταθμοί) παρά με το συγκεκριμένο δάνειο.

Από τις 03/04/2023 σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α. παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα, μέσω του Δικτύου των Καταστημάτων της Τράπεζας. Τα δανειακά αιτήματα υποβάλλονται στο πλαίσιο του προγράμματος μέχρι εξάντλησης των κρατικών κονδυλίων και αξιολογούνται σύμφωνα με την εκάστοτε πιστωτική πολιτική της τράπεζας.

Πάλι από το site της τράπεζας. Οπότε στην πραγματικότητα μπορεί να μας είπαν (κρατος) ότι με 10k έχεις δικαίωμα να κάνεις αίτηση και έρχεται μετά η τράπεζα και σου λέει εγώ θα κρίνω σε ποιον θα δώσω ..... 

47 λεπτά πριν, ALIEN-3- είπε

Επίσης ένα ακόμη σημείο που δεν έχει συζητηθεί ακόμη όσο θα έπρεπε πιστεύω είναι αυτό.

Ποσό δανείου

Από 20.000€ έως 150.000€

Χρηματοδοτείται έως το 90% της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή αναγράφεται στο συμβόλαιο, και εφόσον η εκτίμηση του ακινήτου είναι τουλάχιστον ίση με την αξία του συμβολαίου.

Δηλαδή βρίσκω εγώ ένα σπίτι κατάλληλο, συμφωνώ σε μια τιμή πχ 100k πάω στην τράπεζα αφού έχω πάρει προέγκριση ,την πληρώνω 500 ευρώ για να κάνει τον έλεγχο της και έρχεται μετά και μου λέει ότι εγώ φίλε το σπίτι το εκτιμώ στα 80k οπότε σου δίνω το 90% δηλαδή 72k και εσύ πρέπει να πληρώσεις την διαφορά ,σιν τα άλλα 3-4 χιλιάρικα που χρειάζονται για τα διαδικαστικά .Και φαντασου να τα έχεις μάθει όλα αυτά και μετά από προκαταβολή που πιθανόν έχεις δώσει,αφού λες πήρα την προέγκριση, προχωράω. Τραγικά πράγματα, προβλέπεται πανωλεθρία με το πρόγραμμα αυτο

Επεξ/σία από ALIEN-3-
  • Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, mandos είπε

Σωστά.

Μια χαρά γίνεται. Η τράπεζα ρισκάρει και δίνει λεφτά, οπότε διαλέγει αυτή που θα δώσει τα λεφτά της (σύμφωνα με την πολιτική της). 

Δεν είναι χαζές οι τράπεζες. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...