Προς το περιεχόμενο

Σπίτι μου , δανειο για νέα ζευγάρια, συζήτηση

dvlsakos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 18/4/2023 στις 6:22 ΜΜ, DjTony είπε

Ρε παιδιά, έκανα και εγώ αίτηση αλλά τώρα που τα ξανά κοιτάω και τα σκέφτομαι με τη γυναίκα, στο τέλος βγαίνει ένα ποσό κανένα 20 χιλιάδες ευρώ που πρέπει να έχεις να δώσεις μπροστά... Υποτίθεται βγήκε για να βοηθήσει νέους.. Αν όλοι οι νέοι με οικογένειες κλπ είχαμε 20+ χιλιάρικα στην άκρη νομίζω δε θα είχαμε γενικά θέμα να πάρουμε σπίτι. Σωστά; θέλει 3-4-5 χιλιάρικα η τράπεζα για τα έξοδα μου είπε η Πειραιώς... 13 χιλιάρικα για το 10% ενός σπιτιού 130 χιλιάδων.. 18 χοντρικά. Και 4-5 του μεσίτη η αμοιβή γιατί ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ τα σπίτια είναι σε μεσίτη πλέον πάμε στα 22+ χιλιάρικα να έχεις μπροστά να δώσεις... 

Όπως έγραφε και κάποιος άλλος εδωμέσα όσοι μπορούν να το πάρουν δεν (θα) έχουν να το πληρώσουν και όσοι (θα) έχουν να το πληρώσουν δεν μπορούν να το πάρουν (με εξαίρεση όσους μπορούν να δηλώνουν ότι εισόδημα θέλουν).

Κατά τα λοιπά οι τράπεζες βλέπουν τον καταιγισμό αιτήσεων που στο τέλος δεν θα προχωρήσει ούτε το 20% είτε λόγω απόρριψης από το πρόγραμμα, είτε λόγω έλειψης κατοικιών, είτε λόγω αναθεώρησης της αγοράς, είτε λόγω πολλαπλών αιτήσεων και προσπαθούν να κάνουν ξεσκαρτάρισμα στο πόδι (υψηλά έξοδα δανείου, μεγάλες καθυστερήσεις κλπ).

Από την άλλη αρκετές κατοικιές που πληρούν τα κριτήρια για το πρόγραμμα έχουν τσιμπήσει τις τιμές προς τα πάνω τις τελευταίες 20 ημέρες.

Τέλος η προϋπόθεση για ολοκλήρωση της αγοράς εντός 2 μηνών από την προέγκριση οδηγεί στο να χαθούν πολλές ευκαιρίες με κατοικίες που έχουν γραφειοκρατικές ή άλλες εκκρεμότητες (πχ ενοικιαστή) ενώ σαπάκια που είναι καθαρά θα μοσχοπουληθούν σε όσους τρέχουν να προλάβουν.

Εν ολίγοις μόνο όποιος έτυχε να έχει κλείσει ήδη σπίτι και τυχαίνει (;) να πληρεί τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα μπορεί να ωφεληθεί, όλοι οι άλλοι μάλλον θα βαράνε το κεφάλι τους στον τοίχο αργά ή γρήγορα...

Επεξ/σία από agnostos13
  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 577
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

2 λεπτά πριν, gemis XTX είπε

Είναι διασταυρωμένα αυτά σίγουρα;; Σας το είπαν οι τράπεζες;; Γιατί μόνο σε μια τράπεζα το είχε σαν όρο στις άλλες δεν λένε κάτι τέτοιο.. είναι θέμα του προγράμματος η της κάθε τράπεζας αυτοί οι όροι;;

Στο 1555 έτσι μου είπαν και για τις δύο περιπτώσεις. Εγώ έκανα και αίτημα για να με απαντήσουν για την δική μου περίπτωση αλλά δεν με έχουν απαντήσει. Η δική μου περίπτωση είναι ότι το σπίτι που θέλω να αγοράσω νοικιάζεται μέχρι και 31/01/24 . Βάση νόμου είμαι υποχρεωμένος να τηρήσω το συμβόλαιο του ενοικιαστή με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Τι γίνεται με αυτήν την περίπτωση κανείς δεν ξέρει. Αλλά αν δεν θέλουν την νόμιμη οδό υπάρχει και η άλλη για τόσους λίγους μήνες. 

1 ώρα πριν, ALIEN-3- είπε

Στο 1555 έτσι μου είπαν και για τις δύο περιπτώσεις. Εγώ έκανα και αίτημα για να με απαντήσουν για την δική μου περίπτωση αλλά δεν με έχουν απαντήσει. Η δική μου περίπτωση είναι ότι το σπίτι που θέλω να αγοράσω νοικιάζεται μέχρι και 31/01/24 . Βάση νόμου είμαι υποχρεωμένος να τηρήσω το συμβόλαιο του ενοικιαστή με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Τι γίνεται με αυτήν την περίπτωση κανείς δεν ξέρει. Αλλά αν δεν θέλουν την νόμιμη οδό υπάρχει και η άλλη για τόσους λίγους μήνες. 

Αν πρόκειται για ιδιοκατοικηση έχει περιθώρια ο νόμος. Επίσης εδώ θα υπάρχει ένας νόμος και ο όρος ενός προγράμματος. Δεν είμαι υπέρ του να βγάλεις κάποιον στο δρόμο, κάθε άλλο (μου έχει τύχει κιόλας) αλλά αφου οι όροι είναι αυτοί που είναι γιατί να μην πάρεις ένα χαμηλοτοκο δάνειο που έχει 25 χρόνια να δωθεί αντίστοιχο του;

28 λεπτά πριν, mandos είπε

Αν πρόκειται για ιδιοκατοικηση έχει περιθώρια ο νόμος. Επίσης εδώ θα υπάρχει ένας νόμος και ο όρος ενός προγράμματος. Δεν είμαι υπέρ του να βγάλεις κάποιον στο δρόμο, κάθε άλλο (μου έχει τύχει κιόλας) αλλά αφου οι όροι είναι αυτοί που είναι γιατί να μην πάρεις ένα χαμηλοτοκο δάνειο που έχει 25 χρόνια να δωθεί αντίστοιχο του;

Μόνο για ιδιοχρησια μπορείς να βγάλεις κάποιον που νοικιάζει. Για ιδιοκατοικηση πλέον είναι ποιο δύσκολα τα πράγματα.εγω όπως και να έχει δεν έχω σκοπό τέτοιο. Σέβομαι τους ανθρώπους που το νοικιάζουν και θα τηρήσω το συμβόλαιο. Απλά εάν δεν θέλει το κράτος να γίνει νόμιμα τότε θα αναγκαστώ για όσους μήνες υπολείπονται από την ώρα που θα γίνει η αγορά αν πάνε όλα καλά να μην το δηλώσω .θα είναι τρελό να χαθεί το σπίτι για λίγους μήνες ενοικίασης.....

• Like 2

2 ώρες πριν, agnostos13 είπε

Όπως έγραφε και κάποιος άλλος εδωμέσα όσοι μπορούν να το πάρουν δεν (θα) έχουν να το πληρώσουν και όσοι (θα) έχουν να το πληρώσουν δεν μπορούν να το πάρουν (με εξαίρεση όσους μπορούν να δηλώνουν ότι εισόδημα θέλουν).

Κατά τα λοιπά οι τράπεζες βλέπουν τον καταιγισμό αιτήσεων που στο τέλος δεν θα προχωρήσει ούτε το 20% είτε λόγω απόρριψης από το πρόγραμμα, είτε λόγω έλειψης κατοικιών, είτε λόγω αναθεώρησης της αγοράς, είτε λόγω πολλαπλών αιτήσεων και προσπαθούν να κάνουν ξεσκαρτάρισμα στο πόδι (υψηλά έξοδα δανείου, μεγάλες καθυστερήσεις κλπ).

Από την άλλη αρκετές κατοικιές που πληρούν τα κριτήρια για το πρόγραμμα έχουν τσιμπήσει τις τιμές προς τα πάνω τις τελευταίες 20 ημέρες.

Τέλος η προϋπόθεση για ολοκλήρωση της αγοράς εντός 2 μηνών από την προέγκριση οδηγεί στο να χαθούν πολλές ευκαιρίες με κατοικίες που έχουν γραφειοκρατικές ή άλλες εκκρεμότητες (πχ ενοικιαστή) ενώ σαπάκια που είναι καθαρά θα μοσχοπουληθούν σε όσους τρέχουν να προλάβουν.

Εν ολίγοις μόνο όποιος έτυχε να έχει κλείσει ήδη σπίτι και τυχαίνει να πληρεί τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα μπορεί να ωφεληθεί, όλοι οι άλλοι μάλλον θα βαράνε το κεφάλι τους στον τοίχο αργά ή γρήγορα...

Ούτε το 20% δεν θα προχωρήσει αφού μόνο 10.000 είναι τα δάνεια που θα εγκριθούν και οι αιτήσεις άπειρες.

Επίσης αυτοί που εν τέλει θα το πάρουν και θα έχουν τα χρήματα για την προκαταβολή και τα έξοδα θα είναι φαινομενικά χαμηλόμισθοι με πλούσιους γονείς (γκουχ γκουχ γαλάζια παιδιά)  ή όσοι έχουν μαύρο χρήμα.

Αντί για επιδότηση δάνειου με όλο αυτό τον χαμό που γίνεται , θα μπορούσαν να χτίσουν δημόσιες κατοικίες σε όλες αυτές τις ανεκμετάλλευτες κρατικές εκτάσεις και να πληρώνουν χαμηλό ενοίκιο νέοι που θα καλύπτει τα έξοδα συντήρησης μέχρι να ορθοποδήσουν οικονομικά όπου και θα παίρνουν την θέση τους οι επόμενοι.

• Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ προτείνω όποιος τελικά μπει στο πρόγραμμα και το αποδείξει να δωθεί achievement απο το insomnia τιμής ένεκεν.

Επεξ/σία από gorilas13

23 ώρες πριν, ALIEN-3- είπε

Αυτό γίνεται αν το δάνειο έχει ρήτρα ποινής πρόωρης εξόφλησης. Το συγκεκριμένο δάνειο δεν έχει !

Eχω την εντυπωση οτι τα πρώτα χρόνια του δανείου, με τις δόσεις αποπληρώνονται οι τόκοι. Έτσι παντα βγαίνει κερδισμένη η τράπεζα.

Μόλις τώρα, georgemvg είπε

Eχω την εντυπωση οτι τα πρώτα χρόνια του δανείου, με τις δόσεις αποπληρώνονται οι τόκοι. Έτσι παντα βγαίνει κερδισμένη η τράπεζα.

Τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου δεν έχουν ποινή προεξόφλησης.

Κάθε δόση πληρώνει τους τόκους του κεφαλαίου που έμεινε και το υπόλοιπο κεφάλαιο.

Έτσι στην αρχή πληρώνεις περισσότερους τόκους (αφού έχεις μεγαλύτερο κεφάλαιο υπόλοιπο) και στο τέλος λιγότερους αφού έχει απομείνει λιγότερο κεφάλαιο. Δεν ισχύει το στην αρχή πληρώνεις τους τόκους κτλ. Πάντα αν προεξοφλήσεις γλιτώνεις τους εναπομείναντες τόκους. Προφανώς αν έχεις 100χιλ κεφάλαιο γλιτώνεις αρκετούς, αν έχεις 4χιλ κεφάλαιο γλιτώνεις λιγότερους.

• Like 2

3 λεπτά πριν, panostza είπε

Τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου δεν έχουν ποινή προεξόφλησης.

Κάθε δόση πληρώνει τους τόκους του κεφαλαίου που έμεινε και το υπόλοιπο κεφάλαιο.

Έτσι στην αρχή πληρώνεις περισσότερους τόκους (αφού έχεις μεγαλύτερο κεφάλαιο υπόλοιπο) και στο τέλος λιγότερους αφού έχει απομείνει λιγότερο κεφάλαιο. Δεν ισχύει το στην αρχή πληρώνεις τους τόκους κτλ. Πάντα αν προεξοφλήσεις γλιτώνεις τους εναπομείναντες τόκους. Προφανώς αν έχεις 100χιλ κεφάλαιο γλιτώνεις αρκετούς, αν έχεις 4χιλ κεφάλαιο γλιτώνεις λιγότερους.

Και με το σταθερό επιτόκιο τι συμβαίνει;

3 ώρες πριν, apostolosapok είπε

Αντί για επιδότηση δάνειου με όλο αυτό τον χαμό που γίνεται , θα μπορούσαν να χτίσουν δημόσιες κατοικίες σε όλες αυτές τις ανεκμετάλλευτες κρατικές εκτάσεις και να πληρώνουν χαμηλό ενοίκιο νέοι που θα καλύπτει τα έξοδα συντήρησης μέχρι να ορθοποδήσουν οικονομικά όπου και θα παίρνουν την θέση τους οι επόμενοι.

Ανέβασε το λίγο, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός

Spoiler

20 λεπτά πριν, kikaros420 είπε

Αγοράζεις σπίτι από την οικογένεια σου,κρατάς τα λεφτά και απλά πληρώνεις την δόση.σορρυ που θα γίνω με 150 χιλιαρικα

Εσένα περιμεναν :)

Δεν επιτρέπεται από τους όρους του δανείου

Στους όρους του δανείου πάντως πουθενά δεν λέει ότι πρέπει να αγοράσεις σπιτι εκεί που εργάζεσαι. Αντίθετα λέει, ότι αν έχεις σπιτι στο όνομα σου πάνω από 50τμ τότε δεν είσαι δικαιούχος. Αν έχεις σπιτι στον τόπο εργασίας σου τότε δεν είσαι δικαιούχος.

Επίσης αναφέρει ότι το σπιτι που θα πάρεις δεν μπορείς να το μεταβιβάσεις σε άλλον ούτε να το βάλεις υποθήκη σε κάτι άλλο. Πουθενά δεν λέει ότι δεν μπορείς να το νοικιάζεις.

Αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα πάνω σε αυτό θα ήθελα να μου το επισημάνει  

https://www.taxheaven.gr/circulars/42707/189-01-03-2023

6 λεπτά πριν, sakis697 είπε

Στους όρους του δανείου πάντως πουθενά δεν λέει ότι πρέπει να αγοράσεις σπιτι εκεί που εργάζεσαι. Αντίθετα λέει, ότι αν έχεις σπιτι στο όνομα σου πάνω από 50τμ τότε δεν είσαι δικαιούχος. Αν έχεις σπιτι στον τόπο εργασίας σου τότε δεν είσαι δικαιούχος.

Επίσης αναφέρει ότι το σπιτι που θα πάρεις δεν μπορείς να το μεταβιβάσεις σε άλλον ούτε να το βάλεις υποθήκη σε κάτι άλλο. Πουθενά δεν λέει ότι δεν μπορείς να το νοικιάζεις.

Αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα πάνω σε αυτό θα ήθελα να μου το επισημάνει  

https://www.taxheaven.gr/circulars/42707/189-01-03-2023

Screenshot_20230419_223631_Adobe Acrobat.jpg

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...