Προς το περιεχόμενο

Σπίτι μου , δανειο για νέα ζευγάρια, συζήτηση

dvlsakos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 ώρες πριν, Melinbonian είπε

Ισχυει, αλλα η τραπεζα 'κανει επενδυσεις' λογιζοντας τα κερδη απο τους τοκους σε βαθος 30 χρονων. Αν ξαφνικα ξεπληρωσεις ετσι απλα, 'χανει' τοκους 25 χρονων. Νομιζω ομως οτι αυτο μπορει να μπει στις λεπτομερειες του δανειου, δηλαδη η δυνατοτητα προωρης αποπληρωμης, αν δε κανω λαθος.

Αυτό γίνεται αν το δάνειο έχει ρήτρα ποινής πρόωρης εξόφλησης. Το συγκεκριμένο δάνειο δεν έχει !

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 577
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, DjTony είπε

Ρε παιδιά, έκανα και εγώ αίτηση αλλά τώρα που τα ξανά κοιτάω και τα σκέφτομαι με τη γυναίκα, στο τέλος βγαίνει ένα ποσό κανένα 20 χιλιάδες ευρώ που πρέπει να έχεις να δώσεις μπροστά... Υποτίθεται βγήκε για να βοηθήσει νέους.. Αν όλοι οι νέοι με οικογένειες κλπ είχαμε 20+ χιλιάρικα στην άκρη νομίζω δε θα είχαμε γενικά θέμα να πάρουμε σπίτι. Σωστά; θέλει 3-4-5 χιλιάρικα η τράπεζα για τα έξοδα μου είπε η Πειραιώς... 13 χιλιάρικα για το 10% ενός σπιτιού 130 χιλιάδων.. 18 χοντρικά. Και 4-5 του μεσίτη η αμοιβή γιατί ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ τα σπίτια είναι σε μεσίτη πλέον πάμε στα 22+ χιλιάρικα να έχεις μπροστά να δώσεις... 

Στα 140000 ευρω αξια συμβολαιου θες συνολικα 23000 ιδια κεφαλαια +-500ευρώ, στα 23000 περιλαμβανονται αμοιβη μεσιτη 2%+φπα ,το 10% της συμμετοχής σου,αμοιβες συμβολαιογραφου,δικηγόρου,εξοδα δανειου,πληρωμες στο κτηματολογιο για την προσημειωση και την μεταβιβαση.

Το πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους μη έχοντες....Τα ιδία κεφάλαια αλλά και το γεγονός ότι η τράπεζες θα εγκρίνουν τα ποσά με βάση την οικονομική κατάσταση των αιτούντων το καθιστά απογορευτικό για μεγάλο μέρος του target group για το οποίο και καλά ανακοινώθηκε.

Σε ερώτηση μου στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αν στα 150 τετραγωνικά συμπεριλαμβάνονται και οι βοηθητικοί χώροι μου απάντησαν στέλνοντας μου το faq https://hdb.gr/wp-content/uploads/2023/03/Q-and-A-Σπίτι-μου-1.pdf και παραπέμποντας με στην ερώτηση (20) .Εγω από αυτό καταλαβαίνω ότι μετράνε κανονικά και τους βοηθητικους στα 150 οπότε αυτόματα το 95% των σπιτιών άνω το 120τετραγωνικών στην περιοχή μου είναι εκτός ,περιμένω βέβαια και την απάντηση της τράπεζας που έκανα αίτηση.

20.png

Επεξ/σία από solton57010
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, DjTony είπε

θέλει 3-4-5 χιλιάρικα η τράπεζα για τα έξοδα μου είπε η Πειραιώς

Δεν ισχύει αυτό. Μόνο τον τεχνικό ελεγχο, κάπου στο 500€ οφείλει να σου χρεώσει η τράπεζα. Δεν είναι δυνατόν να θέλει 5% του δανείου η τράπεζα που θα σου δώσει το δάνειο.

4 ώρες πριν, fakiris31 είπε

η εθνική πχ για να κάνει την αίτηση θέλει να πάρεις και κάποιο άλλο πακέτο πχ τον κουμπαρά

Σε εμένα (επαρχία) δεν είπαν κάτι τέτοιο σε καμία τράπεζα, μόνο άνοιγμα καταθετικού λογαριασμού. Μήπως οι τράπεζες κοιτάνε να σας φάνε; Παίξτε το λίγο διαβασμενοι και εσείς να τους κοπεί ο αέρας.

Η IMS που ασχολούνται μόνο με δάνεια πάντως μου έλεγε ότι δεν κάνει να γίνει αίτηση σε πάνω από μια τράπεζα. Στους όρους του προγράμματος λέει ότι γίνεται σε όσες θες, απλά μόνο μία θα προχωρήσει μετά την προέγκριση.

Γενικά λέει ο καθένας ότι θέλει και ο κάθε υπάλληλος σίγουρα κάνει ότι θέλει. Εμένα η alpha με απέρριψε σε μια μέρα σαν τράπεζα, ενώ πληρώ τα κριτήρια του προγράμματος. Οι άλλες τράπεζες έχουν προχωρήσει (και περιμένω απάντηση).

Το μεγαλύτερο προβλημα είναι ότι τα ακίνητα είναι όλα σάπια και ζητάνε πολλά. Έχουν φτάσει στα 1300ε/τμ χωρίς να είναι ανακαινισμενα.

Μονοκατοικίες φυσικά ούτε με κυάλια δεν βλέπεις.

Επεξ/σία από mandos

Παιδιά καλησπέρα έχω κάνει αίτηση στην Πειραιώς την δεύτερη μέρα του προγράμματος και ακόμα δεν έχω απάντηση. Τι γίνεται είναι λογικό? Με πήραν μόνο τηλέφωνο και μου ζήτησαν το ατάκ του σπιτιού. 

8 ώρες πριν, mandos είπε

Δεν ισχύει αυτό. Μόνο τον τεχνικό ελεγχο, κάπου στο 500€ οφείλει να σου χρεώσει η τράπεζα. Δεν είναι δυνατόν να θέλει 5% του δανείου η τράπεζα που θα σου δώσει το δάνειο.

Σε εμένα (επαρχία) δεν είπαν κάτι τέτοιο σε καμία τράπεζα, μόνο άνοιγμα καταθετικού λογαριασμού. Μήπως οι τράπεζες κοιτάνε να σας φάνε; Παίξτε το λίγο διαβασμενοι και εσείς να τους κοπεί ο αέρας.

Η IMS που ασχολούνται μόνο με δάνεια πάντως μου έλεγε ότι δεν κάνει να γίνει αίτηση σε πάνω από μια τράπεζα. Στους όρους του προγράμματος λέει ότι γίνεται σε όσες θες, απλά μόνο μία θα προχωρήσει μετά την προέγκριση.

Γενικά λέει ο καθένας ότι θέλει και ο κάθε υπάλληλος σίγουρα κάνει ότι θέλει. Εμένα η alpha με απέρριψε σε μια μέρα σαν τράπεζα, ενώ πληρώ τα κριτήρια του προγράμματος. Οι άλλες τράπεζες έχουν προχωρήσει (και περιμένω απάντηση).

Το μεγαλύτερο προβλημα είναι ότι τα ακίνητα είναι όλα σάπια και ζητάνε πολλά. Έχουν φτάσει στα 1300ε/τμ χωρίς να είναι ανακαινισμενα.

Μονοκατοικίες φυσικά ούτε με κυάλια δεν βλέπεις.

Μακάρι να ήταν μόνο 500€ ο έλεγχος... Πληρώνεις 10 διαφορετικές μεριές. Βγαίνει κανένα πεντοχίλιαρο χοντρικά 

1 ώρα πριν, DjTony είπε

Μακάρι να ήταν μόνο 500€ ο έλεγχος... Πληρώνεις 10 διαφορετικές μεριές. Βγαίνει κανένα πεντοχίλιαρο χοντρικά 

Έχεις κάτι να μου στείλεις να το τσεκάρω και να ρωτήσω; Σε καμία τράπεζα δε μου είπαν κάτι τέτοιο. Δε σε αμφισβητώ, απλά προσπάθώ να καταλάβω αν κάποιος προσπαθεί να σου κάνει "κόλπα" ή αν εδώ σε εμένα έχουν αμελήσει να με ενημερώσουν.

Δες: https://www.dypa.gov.gr/spitimou?tab=sinerghazomenes-trapezes&tab2=&tab3=

Για παράδειγμα στην Attica:

Αναφορά σε κείμενο

Σε καμία περίπτωση το συνολικό ποσό των εξόδων νομικού και τεχνικού ελέγχου
ανά τελικό αποδέκτη δεν θα υπερβεί το ποσό των € 650.

Πειραιώς:

Αναφορά σε κείμενο

500€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η αμοιβή αφορά μέγιστο ποσό για ένα ακίνητο και δεν περιλαμβάνει τυχόν οδοιπορικά που ενδέχεται να επιβαρύνουν λόγω ακινήτου σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υφίσταται κατάστημα της τράπεζας

Eurobank:

Αναφορά σε κείμενο

• Από 500€ Κόστος Τεχνικού & Νομικού Ελέγχου, το οποίο μεταβάλλεται υπό προϋποθέσεις (π.χ. προσαυξήσεις για περιοχές εκτός έδρας μηχανικού, νησιά, κλπ.).
• Έως 650€ σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου σε παραπάνω από 1 ακίνητα. Για κάθε επιπλέον ακίνητο, για το οποίο θα πραγματοποιηθεί Τεχνικός-Νομικός έλεγχος το κόστος ανέρχεται σε 350€ ανά ακίνητο. Στο πλαίσιο του Προγράμματος η συνολική χρέωση, δε θα υπερβαίνει τα 650€.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πιθανόν τα 3-4-5 χιλιάρικα που αναφέρθηκαν δεν αφορούν τα έξοδα της τράπεζας αλλά γενικά ένα ποσό που αφορά έξοδα συμβολαιογράφου,κτηματολογίου + τα οποία έξοδα έχει η κάθε τράπεζα αναρτημενα για το πρόγραμμα 

Όπως ανέφερα και παραπάνω στα 140000 αξία συμβολαίου για την περιοχή της Θεσσαλονίκης θες έξτρα 9000ευρω +-500 (μέσα στο ποσό και αμοιβή 2%+ΦΠΑ για τον μεσιτη) εκτός από το 10% της συμμετοχής ,το παραπάνω ποσό μου το έδωσε αναλυτικά ο συμβολαιογράφος.

Επεξ/σία από solton57010

Καλημερα, να ρωτησω και εγω γιατι ενω το εβλεπα με χαρα, αρχισα να αναθεωρω καθως οι τιμες ειναι στα υψη. 

Δεν εχω σπιτι στο ονομα μου, νοικιαζω και εργαζομαι στην Θεσσαλονικη και δεν εχω βρει σπιτι το οποιο να αξιζει να χρεωθω τοσα πολλα που να καλυπτει τις αναγκες μου. 

Βρηκα ομως στα Γιαννενα με 50.000 (η πολη της γυναικας μου) ενα σπιτι το οποιο και πληροι ολα τα κριτηρια και μπορεις να μεινεις χωρις ανακαινηση. 

Το ερωτημα ειναι, μπορω να το παρω; Κ να το νοικιαζω; Πρεπει να μενω εγω μεσα; Υπαρχει τετοια δεσμευση; 

Ειμαι ιδιωτικος υπαλληλος, πως μπορεις να με δεσμευσεις για 30 χρονια σε ενα σπιτι; Αντε κ μενω στο σπιτι που αγορασα με το δανειο, αν αυριο με απολυσουν κ βρω δουλεια στην Κρητη, τι θα κανω; Θα νοικιαζω στην Κρητη και θα πληρωνω κ δοση σε ενα σπιτι που δεν μενει κανεις; Αντε και αυριο κανω 5 παιδια, θα πρεπει να μενω στο σπιτι που αγορασα με το δανειο σε 2 δωματια; 

• Like 1

38 λεπτά πριν, sakis697 είπε

Καλημερα, να ρωτησω και εγω γιατι ενω το εβλεπα με χαρα, αρχισα να αναθεωρω καθως οι τιμες ειναι στα υψη. 

Δεν εχω σπιτι στο ονομα μου, νοικιαζω και εργαζομαι στην Θεσσαλονικη και δεν εχω βρει σπιτι το οποιο να αξιζει να χρεωθω τοσα πολλα που να καλυπτει τις αναγκες μου. 

Βρηκα ομως στα Γιαννενα με 50.000 (η πολη της γυναικας μου) ενα σπιτι το οποιο και πληροι ολα τα κριτηρια και μπορεις να μεινεις χωρις ανακαινηση. 

Το ερωτημα ειναι, μπορω να το παρω; Κ να το νοικιαζω; Πρεπει να μενω εγω μεσα; Υπαρχει τετοια δεσμευση; 

Ειμαι ιδιωτικος υπαλληλος, πως μπορεις να με δεσμευσεις για 30 χρονια σε ενα σπιτι; Αντε κ μενω στο σπιτι που αγορασα με το δανειο, αν αυριο με απολυσουν κ βρω δουλεια στην Κρητη, τι θα κανω; Θα νοικιαζω στην Κρητη και θα πληρωνω κ δοση σε ενα σπιτι που δεν μενει κανεις; Αντε και αυριο κανω 5 παιδια, θα πρεπει να μενω στο σπιτι που αγορασα με το δανειο σε 2 δωματια; 

Καλημέρα , σίγουρα δεν επιτρέπεται να το νοικιάζεις. Και δυστυχώς το σπίτι πρέπει να είναι στον νομό τον οποίο εργάζεσαι. Το πρόγραμμα έχει πολλά χαζά τα οποία μπορεί και να τα έβαλαν επίτηδες ώστε να έχουν όσο τον δυνατόν λιγότερα "προνομιακα" δάνεια .Εδώ σου δίνουν 60 μέρες για να πραγματοποιήσεις μια αγορά ολόκληρης ζωής.....

• Like 1

3 λεπτά πριν, ALIEN-3- είπε

Καλημέρα , σίγουρα δεν επιτρέπεται να το νοικιάζεις. Και δυστυχώς το σπίτι πρέπει να είναι στον νομό τον οποίο εργάζεσαι. Το πρόγραμμα έχει πολλά χαζά τα οποία μπορεί και να τα έβαλαν επίτηδες ώστε να έχουν όσο τον δυνατόν λιγότερα "προνομιακα" δάνεια .Εδώ σου δίνουν 60 μέρες για να πραγματοποιήσεις μια αγορά ολόκληρης ζωής.....

Συμφωνω ναι. Σημερα εργαζομαι Θεσσαλονικη. σε ενα μηνα με απολυουν κ βρισκω δουλεια στην Κρητη. 
Δεν ειναι καπως αντισυνταγματικο αυτο; Οτι τι, να μην παω να δουλεψω Κρητη αλλα να ειμαι ανεργος Θεσσαλονικη; 

Σιγουρα δεν ειναι προβλημα της τραπεζας το αν ειμαι ανεργος, αλλα ουτε θα πρεπει να την νοιαζει ποιος μενει μεσα. 
Απο εμενα η τραπεζα αυτο που θα πρεπει να θελει ειναι να την πληρωνω! 

• Like 1

Αυτή ήταν και η δική μου ένσταση και στην τελική ο λόγος που δεν έκανα καν αίτηση. 

Φανταζομαι ότι δεν μπορεί κανεις να σου απαγορέψει να το νοικιάσεις, ωστόσο αν αυτό γίνει καθόλα νόμιμα, θα σταματήσει να επιδοτείται το επιτόκιο. Θεωρώ αυτό το σενάριο πιο ρεαλιστικό. 

Δεν είδα κάπου να πρόκειται για όρους της τράπεζας.

Επίσης με τη δική σου λογική, που δεν είσαι ούτε στρατιωτικός ούτε δάσκαλος ούτε γιατρός, να μην αγοράζει κανείς σπίτι γιατί ποτέ δεν ξέρει.

6 λεπτά πριν, phanispal είπε

Δεν είδα κάπου να πρόκειται για όρους της τράπεζας.

Επίσης με τη δική σου λογική, που δεν είσαι ούτε στρατιωτικός ούτε δάσκαλος ούτε γιατρός, να μην αγοράζει κανείς σπίτι γιατί ποτέ δεν ξέρει.

Δεν ειναι η κακοπροαιρετη λογικη να μην αγορασει κανεις. 
Ειναι η λογικη να μηδενισω το ρισκο του να φτασω σε σημειο να μην μπορω να το πληρωσω.
Αντιστοιχα κ στρατωτικος να ημουν, καθε 3 χρονια θα ειχα μεταθεση. Αρα; 2 σπιτια να πληρωνω; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το πρόγραμμα σαν φιλοσοφία έχει την στήριξη για αγορά πρώτης κατοικίας, όχι επενδυτικές βλέψεις και ενοικιάσεις .

Η δικλείδα του τόπου μπήκε για να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση πονηρίδηδες που έχουν και τα λεφτά στο χέρι και σκέφτονται να κάνουν επένδυση με ευνοϊκούς όρους εις βάρος των φορολογουμένων.

Για τους υπόλοιπους, όταν πας στην τράπεζα δίνεις μια βεβαίωση μισθοδοσίας της επιχείρησης που δουλεύεις, ή την αντίστοιχη έδρα της επιχείρησης ως Ελεύθερος Επαγγελματίας, που αναφέρει τον τόπο εργασίας σου.

Αν αυτό αλλάξει, θέλω να ελπίζω ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να υπάρχει πρόβλεψη . Για άτομα με κινητικότητα κλπ δεν ξέρω τι και πώς ορίζεται.

Μετά βεβαιότητας πάντως, το πρόγραμμα ζητάει αποδεικτικό τόπου εργασίας.

Κάτι αντίστοιχο οριζόταν για τα σπίτια της Εργατικής Εστίας στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου για ένα χ διάστημα δεν επιτρεπόταν ΝΟΜΙΜΑ να το νοικιάσεις.

Επεξ/σία από gamanos

1 ώρα πριν, ALIEN-3- είπε

Καλημέρα , σίγουρα δεν επιτρέπεται να το νοικιάζεις. Και δυστυχώς το σπίτι πρέπει να είναι στον νομό τον οποίο εργάζεσαι. 

Είναι διασταυρωμένα αυτά σίγουρα;; Σας το είπαν οι τράπεζες;; Γιατί μόνο σε μια τράπεζα το είχε σαν όρο στις άλλες δεν λένε κάτι τέτοιο.. είναι θέμα του προγράμματος η της κάθε τράπεζας αυτοί οι όροι;;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...