FishFIsh Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2022 Καλημέρα! Σκέφτομαι κι εγώ σαν άνθρωπος να αγοράσω το πρώτο μου αυτοκίνητο ή μηχανή. Δεν έχω όμως ιδέα τι παίζει σε κόστοι μεταβίβασης αν πρόκειται για μεταχειρισμένο όχημα, κόστη ασφάλισης, κτέο, γενική συντήρηση του οχήματος και πάει λέγοντας... Θα ήθελα λοιπόν την συμβολή σας για να καθοριστεί το κόστος απόκτησης καθώς και γενικότερης ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου ή μηχανής. Ανάλογα με το αρχικό καθώς και ετήσιο κόστος θα αποφασίσω κι εγώ αν αξίζει το αυτοκίνητο ή η μηχανή και να τρώω βροχή στο κεφάλι 2 μήνες το χρόνο. Ας μην βάλουμε μέσα το κόστος καυσίμων μιας και οι τιμές είναι λίγο αλλού αυτήν την στιγμή, αλλά αν υπάρχει πρόχειρη κάποια αναλογία αυτοκινήτου/μηχανής σε κόστος καυσίμου, γιατί όχι... Ας πούμε ότι θέλω να αγοράσω μεταχειρισμένο ένα αυτοκίνητο με 4000-6000€, κάτι οικονομικό σε κατανάλωση ξέρω γω, ίσως ντίζελ αν τα καταφέρω. Πχ κάνα Toyota Yaris. Για σενάριο μηχανής ας βάλουμε μια περίπου 500cc γύρω στις 3000€ αγορά. Αν έχετε παραδείγματα πρόχειρα, πάλι ευπρόσδεκτοι είστε. Πέρα από το κόστος αγοράς που λίγο πολύ ξέρω τι θα δώσω, πόσο θεωρείτε ότι είναι το κόστος μεταβίβασης; Επίσης πόσο πιστεύετε ότι είναι τα υπόλοιπα κόστη ιδιοκτησίας, όπως πχ ασφάλεια, κτεο, λάδια, σέρβις κλπ... Δεν θα κάνω μεγάλες μετακινήσεις. Καμιά 50-70αριά χιλιόμετρα την εβδομάδα. (το αναφέρω για σκοπούς συντήρησης) και θα έλεγα ότι είμαι λιγάκι "νευρικός" οδηγός, αλλά τίποτα το τρομερό, σε νορμάλ επίπεδα Έλληνα. Τίποτα που να ενοχλεί τους υπόλοιπους θα έλεγα. Απλά δεν πιάνω ποτέ δεξιά λωρίδα παρά μόνο για να στρίψω ή αν είναι άδεια και θέλω να γλιτώσω κίνηση 🤫 Το δίπλωμα το έχω εδώ και 6 χρόνια (αν υπάρχουν ειδήμονες στο θέμα ασφάλισης ανάμεσα μας 😋 ). Ουσιαστικά λοιπόν. Πόσο περίπου θα κοστίσουν τα τέλη μεταβίβασης και πόσο νομίζετε ότι θα κοστίζει το αυτοκίνητο ή η μηχανή ετησίως (χωρίς καύσιμα, αλλά άμα θέλετε βάλτε τα κι αυτά μέσα). Να δούμε τελικά πόσους μισθούς θα ρουφάει το άτιμο 😅 Αχ....
NikosKallithea Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2022 Μοτοσυκλετα δεν αποφασίζει καποιος να πάρει μονο και μονο απο το κοστος, πρεπει να σου αρεσει. Ουδεμια σχεση εχει το αυοκινητο με την μοτοσυκλετα, αν τωρα μιλαμε μονο με κριτήριο το κοστος πάρε ενα παπάκι με σχεδον μηδενικό κόστος και εισαι οκ Αλλα μάλλον βλέπω να πηγαίνεις για αυτοκίνητο.
Sorath Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Μιας κι έχω scooter, μηχανή και αυτοκίνητο παραπάνω απο 20 χρόνια, τα έξοδα μεταξύ ενός αυτοκινήτου και μιας μηχανής απλά δεν συγκρίνονται. Σαφώς είναι πολύ μικρότερα αυτά των δίκυκλων Αν σκοπός σου είναι οι γρήγορες και οικονομικές μετακινήσεις εντός πόλεως, τότε χτύπα ένα scooter το οποίο θα σε προστατεύει και απο βροχές. Αν έχει βλέψεις για εκτός πόλης, τότε ναι, μια μοτοσυκλέτα θα είναι καλύτερα. Ευτυχώς είμαστε σε μια χώρα, που οι βροχές δεν είναι και τόσο συχνές, συνεπώς, έχε μαζί σου πάντα αδιάβροχα, και απλά το φοράς όταν τυχαίνει. Η μηχανή ΔΕΝ είναι για όλους. Θέλει απίστευτη προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Καθώς και να μπορείς να "διαβάζεις" το δρόμο σε σημείο να αποκτάς μαντικές ικανότητες. Πρέπει να "βλέπεις" τι στραβό μπορεί να συμβεί μπροστά σου, ώστε να είσαι έτοιμος να μην βρεθείς σε δύσκολη θέση. Εδώ, τα λάθη δεν συγχωρούνται τόσο εύκολα όσο στα αυτοκίνητα. Επεξ/σία 18 Σεπτεμβρίου 2022 από Sorath 1
Dantε Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 23 ώρες πριν, Sorath είπε Μιας κι έχω scooter, μηχανή και αυτοκίνητο παραπάνω απο 20 χρόνια, τα έξοδα μεταξύ ενός αυτοκινήτου και μιας μηχανής απλά δεν συγκρίνονται. Σαφώς είναι πολύ μικρότερα αυτά των δίκυκλων Δεν θα ημουν τοσο απολυτος.Μιλωντας παντα για μηχανη και οχι σκουτερ η μηχανη μικρου κυβισμου. Παντως αν θες το μικροτερο δυνατο κοστος μετακινησης,ναι πας σε σκουτερ εως 300 κυβικα η παπι και μετακινεισαι τσαμπα και γρηγορα.
Sorath Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Το παιδί ενδιαφέρεται για οικονομία, και ευκολία μετακίνησης εντός πόλεως και περιξ, αν δεν κανω λάθος.Οπότε σίγουρα δεν συγκρίνουμε το κόστος ενός αυτοκινήτου με μιας Hayabusa πχ. Σαφώς συμφωνούμε απόλυτα στην τελευταία σου πρόταση. Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2022 από Sorath
basilis_k6 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 δεν γινετε συγκριση γενικα και αοριστα αναμεσα σε μηχανη και αμαξι. αν υποθεσουμε οτι κανενα απο τα δυο δεν θα βγαλει σοβαρες βλαβες τοτε οσο περισσοτερα χλμ κανεις τοσο σε συμφερει το αμαξι και το αναποδο. η μοτο εχουν χαμηλα παγια εξοδα αλλα η συντηρηση ειναι πιο ακριβη. ακομα και τα σκουτερ ζητανε περισσοτερα λεφτα απο ενα αμαξι πολης σε σερβις/λαδια κτλ. για τα χλμ που λες, κανενα αμαξι δεν ειναι πιο οικονομικο απο μηχανη, ουτε καν μεγαλου κυβισμου. αυτη τη στιγμη ο συνδιασμος αμαξι+αεριο ειναι τοπ. μονο τα μικρα σκουτερ ερχονται κοντα τους σε εξοδα ανα ετος. πχ το αμαξι μου καιει 7λιτρα αεριο ενω το σκουτερ μου 3,5λ βενζινη. ουσιαστικα καινε τα ιδια. το αμαξι θελει λαστιχα/λαδια/φιλτρα/τακακια στα διπλασια χλμ απο το σκουτερ. η μηχανη ειναι αλλο πραγμα. αν θες να πηγαινεις απο το ενα σημειο στο αλλο δεν παιρνεις μηχανη. 1 1
Joshua21 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Στις 18/9/2022 στις 7:12 ΠΜ, FishFIsh είπε Σκέφτομαι κι εγώ σαν άνθρωπος να αγοράσω το πρώτο μου αυτοκίνητο ή μηχανή. Δεν έχω όμως ιδέα τι παίζει σε κόστοι μεταβίβασης αν πρόκειται για μεταχειρισμένο όχημα, κόστη ασφάλισης, κτέο, γενική συντήρηση του οχήματος και πάει λέγοντας... Τα περισσότερα από αυτά που ρωτάς - εκτός από την γενική συντήρηση που είναι κάτι εντελώς αόριστο - θα μπορούσες να τα είχες βρει άμεσα με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ.
epp Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Κοστη συντηρησης ειναι αναλογα την μαρκα Κοστη ασφαλισης αναλογα την καλυψη και την εταιρεια. Για 70 χλμ την εβδομαδα θα ελεγα οτι η καταναλωση δεν εχει και την απολυτως κρισιμη σημασια.
chaosmaster Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Χοντρικά απ ότι τα είχα υπολογίσει παλιά είναι περίπου 100-120 ευρώ το μήνα το αυτοκίνητο και 30-45 ευρώ το μήνα η μηχανή. Αυτά είναι τα κόστη που πρέπει να πληρώνεις και τα οχήματα να κάθονται. Το αυτοκίνητο που είχα τότε ήταν ένα ford focus 1.6 βενζίνη και η μηχανή που είχα αντίστοιχα ήταν ένα kawasaki versys 650. Οι τιμές συμπεριλαμβάνουν : Τέλη κυκλοφορίας Ασφάλεια Ετήσιο service συντήρησης (ειδικά στο αυτοκίνητο έκανα ένα το χρόνο λόγω χρόνου κ όχι χιλιομέτρων) Έξτρα υπολογίζεις : Καύσιμα Λάστιχα Αναλώσιμα Αυτά πάνε βάση χιλιομέτρων και χρήσης που κάνεις. Πάντα έχω κ ένα 200αρι scooter που το κόστος είναι αστείο να το αναφέρω (20€ τέλη, 90€ ασφάλεια χρόνου , 40-60€ service κ 5 € τη βδομάδα βενζίνη) Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2022 από chaosmaster 1
bilya Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2022 Αν όντως το θες για 70 χιλιόμετρα την βδομάδα καλύτερα να παίρνεις ταξί/ποδήλατο. Πραγματικά δεν αξίζει για τόσα λίγα χιλιόμετρα. 1 1
ΠάρηςΓ Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2022 Το μεγαλύτερο κόστος είναι το service τέλη και ασφάλεια. Αν πας σε μεταχειρισμένο όλο και κάτι θα χαλάει. Βέβαια μερικά δεν είναι απαραίτητο να τα φτιάξεις η ζεις με αυτά. Λάστιχα είναι πολλά λεφτά ανάλογα και τη διάσταση. Δεν υπάρχει κάτι στάνταρ. Μπορεί να θες 500 ευρώ το χρόνο για τέλη ασφάλεια service μπορεί και 2000 με λάστιχα καμία βλάβη η τπτ φρένα ιμάντες κτλ. Όλα αυτά ανάλογα το αμάξι κτλ
Dantε Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2022 15 ώρες πριν, chaosmaster είπε Χοντρικά απ ότι τα είχα υπολογίσει παλιά είναι περίπου 100-120 ευρώ το μήνα το αυτοκίνητο και 30-45 ευρώ το μήνα η μηχανή. Αυτά είναι τα κόστη που πρέπει να πληρώνεις και τα οχήματα να κάθονται. Το αυτοκίνητο που είχα τότε ήταν ένα ford focus 1.6 βενζίνη και η μηχανή που είχα αντίστοιχα ήταν ένα kawasaki versys 650. Δεν υπαρχουν αυτα τα ποσα. Ενδεικτικα πληρωνω για το αυτοκινητο :240Ε τελη ,220 ασφαλεια με κλοπη (βεβαια ειναι ασφαλισμενο επαρχια) και για τη μηχανη 120Ε τελη και 145Ε ασφαλεια. Αλλα αν βαλεις μεσα οτι στη μηχανη αλλαζεις λαστιχα ανα 2 χρονια με κοστος 250-300Ε και στο αυτοκινητο καθε 4 με 350-400Ε καθως και οτι η μηχανη ζηταει σερβις πολυ πιο συντομα χωρις τρελες διαφορες στις τιμες (3 λιτρα παιρνει η μηχανη και αλλαζω καθε 7-8000χλμ ,4 λιτρα το αυτοκινητο μια φορα το χρονο) δεν ειναι τοσο μεγαλη η διαφορα. Βαλε οτι η μηχανη θελει και πιο συχνα μπουζι, θελει συγχρονισμο πεταλουδες και βαλβιδες που τα αυτοκινητα δε χρειαζονται. Προσωπικα βεβαια τα πιο πολλα τα κανω μονος.Αυτα για μηχανη 890 κυβικα και αυτοκινητο τουρμπο 1,4. Συγκριση δηλαδη οχι αυτοκινητου οικονομικου με μηχανη τεραστιου κυβισμου.
sphinxgr Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 18/9/2022 στις 7:12 ΠΜ, FishFIsh είπε Δεν θα κάνω μεγάλες μετακινήσεις. Καμιά 50-70αριά χιλιόμετρα την εβδομάδα. (το αναφέρω για σκοπούς συντήρησης) και θα έλεγα ότι είμαι λιγάκι "νευρικός" οδηγός, αλλά τίποτα το τρομερό, σε νορμάλ επίπεδα Έλληνα. Σε διάστημα 4ετίας Ασφάλεια βασική 250*4 = 1000€ Service 1000€ Λάστιχα 300€ ΚΤΕΟ 100€ Τέλη 135*4 = 540€ Καύσιμα με μέση κατανάλωση 7,5λ/100χμ 70χμ*52εβδ*4=14560 = 1092 λίτρα = 2184€ Σύνολο = 5124€ /4 = 1281€ / έτος ή διαφορετικά 106€ κάθε μήνα το ελάχιστο. Μην αρχίσετε τώρα τα "ναααααι αλλά μπορείς να βρεις ασφάλεια με λιγότερα, ή το αμάξι θα καίει λιγότερα απο 7,5λ/100χμ κλπ κλπ). Ότι και να κάνει για 70χμ τη βδομάδα, το πάγιο κόστος θα είναι απο 100€ το μήνα. Αν το αυτοκίνητο έχει και αυτό 5000€, τότε σε διάστημα 4έτίας, σημαίνει άλλα 100€ το μήνα για την απόκτηση του / απόσβεση του. Επεξ/σία 20 Σεπτεμβρίου 2022 από sphinxgr 3
chaosmaster Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2022 3 ώρες πριν, Dantε είπε Δεν υπαρχουν αυτα τα ποσα. Ενδεικτικα πληρωνω για το αυτοκινητο :240Ε τελη ,220 ασφαλεια με κλοπη (βεβαια ειναι ασφαλισμενο επαρχια) και για τη μηχανη 120Ε τελη και 145Ε ασφαλεια. Αλλα αν βαλεις μεσα οτι στη μηχανη αλλαζεις λαστιχα ανα 2 χρονια με κοστος 250-300Ε και στο αυτοκινητο καθε 4 με 350-400Ε καθως και οτι η μηχανη ζηταει σερβις πολυ πιο συντομα χωρις τρελες διαφορες στις τιμες (3 λιτρα παιρνει η μηχανη και αλλαζω καθε 7-8000χλμ ,4 λιτρα το αυτοκινητο μια φορα το χρονο) δεν ειναι τοσο μεγαλη η διαφορα. Βαλε οτι η μηχανη θελει και πιο συχνα μπουζι, θελει συγχρονισμο πεταλουδες και βαλβιδες που τα αυτοκινητα δε χρειαζονται. Προσωπικα βεβαια τα πιο πολλα τα κανω μονος.Αυτα για μηχανη 890 κυβικα και αυτοκινητο τουρμπο 1,4. Συγκριση δηλαδη οχι αυτοκινητου οικονομικου με μηχανη τεραστιου κυβισμου. Είδες τι έχω γράψει;;;
unforgiven Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2022 Πολύ γενική ερώτηση, ακόμα και για αυτοκίνητο τέτοιου κόστους. Η ασφάλεια, τον χρόνο, μπορεί να είναι 200, μπορεί και 600. Το service, μπορεί να είναι 100, μπορεί και 400+ αν θέλεις ιμάντες. Αν χρειαστεύς δίσκο-πλατό, μπορεί 400, μπορεί και 1000. Τα τέλη, μπορεί 0, μπορεί 300. Τα λάστιχα 200, μπορεί και 400. Ένα ψιλοτρακάρισμα, και το φανάρι μπορεί να κάνει 100, μπορεί και 1500.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα