Gingerbread Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2022 Εγώ είμαι σε φάση αν θέλω νεο μακ ή όχι. Όπως είπα και προηγουμένως η μόνη πληγή είναι το καταραμμένο butterfly something που έχει τρομάρα τους. Κατα τ'αλλα άψογο. Του κάνω τρελή χρήση. Όχι ότι τρέχω κάτι "βαρύ" αλλά δουλεύω πολλές ώρες στον υπολογιστή, πληκτρολογώ σαν να μην υπάρχει αύριο. Και από σκληρό είμαι οκ γτ ενω έχω των 256GB, τα περισσότερα είναι ελεύθερα γιατί εκτός από φωτογραφίες που συσσωρεύονται και μερικές εφαρμογές (office, skype, webex, zoom, mendeley, spotify μόνο αυτές πρέπει να χω). Πάντως ακόμα δεν έχει κάποιο μοντέλο που να με τρελαίνει για να κάνω upgrade. Μέχρι στιγμής είχα 2 προ και 2 air και για την χρήση που κάνω δεν έχω δει κάποια διαφορά (ίσως λίγο το air τα παιζε με ενα παιχνιδι που έπαιζα).
M A T R I X Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2022 1 ώρα πριν, Gingerbread είπε Εγώ είμαι σε φάση αν θέλω νεο μακ ή όχι. Όπως είπα και προηγουμένως η μόνη πληγή είναι το καταραμμένο butterfly something που έχει τρομάρα τους. Κατα τ'αλλα άψογο. Του κάνω τρελή χρήση. Όχι ότι τρέχω κάτι "βαρύ" αλλά δουλεύω πολλές ώρες στον υπολογιστή, πληκτρολογώ σαν να μην υπάρχει αύριο. Και από σκληρό είμαι οκ γτ ενω έχω των 256GB, τα περισσότερα είναι ελεύθερα γιατί εκτός από φωτογραφίες που συσσωρεύονται και μερικές εφαρμογές (office, skype, webex, zoom, mendeley, spotify μόνο αυτές πρέπει να χω). Πάντως ακόμα δεν έχει κάποιο μοντέλο που να με τρελαίνει για να κάνω upgrade. Μέχρι στιγμής είχα 2 προ και 2 air και για την χρήση που κάνω δεν έχω δει κάποια διαφορά (ίσως λίγο το air τα παιζε με ενα παιχνιδι που έπαιζα). Τι χρήση κάνεις; Πάρε ένα keyboard
filip123go Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2022 1 ώρα πριν, Gingerbread είπε Εγώ είμαι σε φάση αν θέλω νεο μακ ή όχι. Όπως είπα και προηγουμένως η μόνη πληγή είναι το καταραμμένο butterfly something που έχει τρομάρα τους. Κατα τ'αλλα άψογο. Του κάνω τρελή χρήση. Όχι ότι τρέχω κάτι "βαρύ" αλλά δουλεύω πολλές ώρες στον υπολογιστή, πληκτρολογώ σαν να μην υπάρχει αύριο. Και από σκληρό είμαι οκ γτ ενω έχω των 256GB, τα περισσότερα είναι ελεύθερα γιατί εκτός από φωτογραφίες που συσσωρεύονται και μερικές εφαρμογές (office, skype, webex, zoom, mendeley, spotify μόνο αυτές πρέπει να χω). Πάντως ακόμα δεν έχει κάποιο μοντέλο που να με τρελαίνει για να κάνω upgrade. Μέχρι στιγμής είχα 2 προ και 2 air και για την χρήση που κάνω δεν έχω δει κάποια διαφορά (ίσως λίγο το air τα παιζε με ενα παιχνιδι που έπαιζα). Και εγώ με MacBook air του 2017 μια χαρά είναι. Του έκανα και αναβάθμιση τον σκληρό σε έναν Samsung 512 και είναι κομπλέ. Το έχω κυρίως για να γράφω εφαρμογές σε swift. Δεν το λες και απλή χρήση. Αλλά δυστυχώς πλέον σταμάτησε να παίρνει software updates (πράγμα που το θεωρώ απαράδεκτο για 5 χρόνων λάπτοπ).
M A T R I X Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2022 11 ώρες πριν, filip123go είπε Και εγώ με MacBook air του 2017 μια χαρά είναι. Του έκανα και αναβάθμιση τον σκληρό σε έναν Samsung 512 και είναι κομπλέ. Το έχω κυρίως για να γράφω εφαρμογές σε swift. Δεν το λες και απλή χρήση. Αλλά δυστυχώς πλέον σταμάτησε να παίρνει software updates (πράγμα που το θεωρώ απαράδεκτο για 5 χρόνων λάπτοπ). Intel. Λογικό να τα κόβει
polaki Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Στις 11/10/2022 στις 2:57 ΠΜ, mbp17 είπε Στο ερώτημα του OP η απάντηση είναι απλή: εξαρτάται. Το βασικό ζήτημα είναι σε ποια γενιά ανήκει το MacBook. Οι χρήστες των unibody pro μοντέλων (πχ. 2010/11/12) συνήθως μιλάνε για δεκαετία+ επειδή ακριβώς τα -κατά κοινή ομολογία ασυγκριτα ποιοτικά- μοντέλα της εποχής αυτής μπορούσαν να αναβαθμιστούν, είχαν καλά πληκτρολόγια, και αν δεν έπεφτες σε συγκεκριμένο μοντέλο με γενικό πρόβλημα (πχ 15αρι 2011 με το γνωστό ζήτημα της 2ης GPU) μπορούσες να το κρατάς ως σήμερα και να δουλεύει άψογα αναβαθμίζοντας το σε 8/16 GB RAM και φυσικά SSD Τα μοντέλα pro retina 2012-15 γενικά έχουν κρατήσει αρκετά καλά και αυτά ως σήμερα (πάλι εκτός αν έπεφτες σε σειρά με προβλημα πχ πρώτο retina 2012 15” ξανα με θέμα στη 2η gpu) απλά κάποια στιγμή όσα έχουν 8αρα ram δεν θα αρκεί. Πάντως έφτασαν άνετα και αυτά στα 7-8-10 χρόνια. Θετικό στοιχείο ότι παρότι η ραμ δεν αναβαθμιζεται υπάρχει δυνατότητα αλλαγής SSD επομένως αν καεί ο δίσκος δεν σου μένει στο χέρι το μηχάνημα. Τα air non retina 2012-2017 χάνουν αξία γρήγορα λόγω χαμηλής ανάλυσης οθόνης και κυρίως έλλειψης δυνατότητας αναβάθμισης ram. Πχ ένα air 7 ετών του 2015 με 4gb ram στο monterey σήμερα είναι αργό. Τα retina air 2018-2020 με intel θα κρατήσουν λιγότερο απο τα παραπάνω καθώς με τους αδύναμους επεξεργαστές τους δύσκολα θα πάνε μακριά. Πανάκριβα σε σχέση με τις επιδόσεις τους ως καινούργια, πλέον μεταχειρισμένα σπρώχνονται πολύ χαμηλότερα σε τιμή ως μεταχειρισμένα αφού τα Μ1 air του 2020 είναι πολύ καλύτερα/ισχυρότερα και λόγω επεξεργαστή θα πάρουν πολλές αναβαθμίσεις λειτουργικού. Φυσικά πλεον τα βρίσκεις (τα Μ1) εύκολα κάτω απο 1000 ευρώ παντού (eBay/refurbished κλπ), επομένως αν πήρες πρόσφατα την ιντελ εκδοχή έχασες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση πχ το 2028 κάποιος να χρησιμοποιεί intel air του 2018 (σε αντίθεση όπως είπαμε πριν με τα προ δεκαετιας unibody pro μοντέλα που κράτησαν στο χρόνο) Χειρότερη διάρκεια - αντοχή στο χρόνο απο όλα τα παραπάνω κατά τη γνώμη έχουν όλα ανεξαιρέτως τα MBP retina με butterfly keyboard (2016-2018) είτε 13 ιντσών είτε 15. Βγάζουν πολλά προβλήματα στα πληκτρολόγια, υπερθερμαίνεται το σύμπαν ακόμα και σε απλές λειτουργίες, αγοράστηκαν πανάκριβα όταν ήταν καινούργια ενώ στο eBay σήμερα πωλούνται γύρω στο 500αρι τα 15αρια και μιλάμε για μοντέλα 4-5 ετών που αγοράστηκαν πάνω απο 2000 ευρώ. Mια βόλτα σε αγορές μεταχειρισμένων του εξωτερικού μπορεί να σου δείξει και την αντοχή στο χρόνο. Δεν μιλάμε φυσικά για αγγελίες Ελλάδας που ο άλλος σήμερα μπορεί να ζητάει 1000 ή 1500 ευρώ για κάτι που το βρίσκεις με 500 άλλου (δεν θα πω συγκεκριμένα μοντέλα, εύκολα κάποιος μπορεί να τσεκάρει) και υπάρχει πάντα (σε αυτή τη γενιά) η πιθανότητα να σου μείνει στο χέρι κυριολεκτικά μόλις το πάρεις (να μην πατιόνται τα μισά πλήκτρα στο πληκτρολόγιο ή να τα παίξει ο κολλημενος στη μητρική SSD. Το πρόγραμμα αντικατάστασης πληκτρολογίου butterfly που έχει αναφερθεί ισχύει μόνο για 4 χρόνια από την πρώτη αγορά άρα πχ κάτι 15άρια MBP του 2016 είναι ήδη εκτός προγράμματος... Τέλος, λογικά όσα έχουν επεξεργαστές Μ1/Μ2 μάλλον θα κρατήσουν αρκετά αφού έχουν πολύ καλές επιδόσεις χωρις να υπερθερμαίνονται, η apple έλυσε σε αυτή τη γενιά πολλα απο τα προβλήματα που είχαν οι σειρες 2016-2019 (βλέπε πληκτρολόγια) και μέχρι τώρα λαμβάνουν θετικές κριτικές. Μεγάλο στοίχημα βεβαίως πόσο θα κρατήσει ο -επισης μη επισκευαζόμενος- SSD. Θα δούμε. Γνώμη μου πάντα όλα τα παραπάνω Φίλε το react “thank you” που σου έβαλα δεν είναι αρκετό, συγχαρητήρια για την ανάλυση σου. Άψογος! 1
alexisgt Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Έφτασε στα χέρια μου ένα macbook pro 2012 με i7 & 8gb ram το οποίο δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ.. Απίστευτη ποιότητα κατασκευής! Του έβαλα έναν ssd και πέρασα Ventura μέσω opencore και το μηχάνημα είναι απίστευτο για τα χρόνια του! Για απλές εργασίες γραφείου και web browsing (δεν έχω δοκιμάσει κάτι βαρύ ακόμα.) όλα τρέχουν ομαλά χωρίς κανένα κόλλημα!
Tasos19s Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 30 λεπτά πριν, alexisgt είπε Έφτασε στα χέρια μου ένα macbook pro 2012 με i7 & 8gb ram το οποίο δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ.. Απίστευτη ποιότητα κατασκευής! Του έβαλα έναν ssd και πέρασα Ventura μέσω opencore και το μηχάνημα είναι απίστευτο για τα χρόνια του! Για απλές εργασίες γραφείου και web browsing (δεν έχω δοκιμάσει κάτι βαρύ ακόμα.) όλα τρέχουν ομαλά χωρίς κανένα κόλλημα! Είναι γερά μηχανήματα Υπαρχουν πολλοί που τα δουλεύουν καθημερινά δεν τα έχουν πετάξει όπως κάτι μηχανήματα της τότε εποχής με windows Αναβαθμίζονται και αυτό είναι που μετράει Εγω πήρα του 2014 με retina οθόνη το οποίο αναβαθμίζεται μόνο ο δίσκος αλλά είμαι ευχαριστημένος Δεν θα πήγαινα με τίποτα σε πιο καινούργιο στο οποίο εάν κάτι χαλάσει, θα πρέπει να το πετάξεις Βλεπω κάτι μηχανήματα 2020-2021-2022 με 128gb σκληρό ο οποίος είναι ενσωματωμένος στην μητρική Έλεος αυτά τα μηχανήματα είναι καταδικασμένα από τα αποδυτήρια να πεταχτούν νωρίς
M A T R I X Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 22 λεπτά πριν, Tasos19s είπε Δεν θα πήγαινα με τίποτα σε πιο καινούργιο στο οποίο εάν κάτι χαλάσει, θα πρέπει να το πετάξεις Βλεπω κάτι μηχανήματα 2020-2021-2022 με 128gb σκληρό ο οποίος είναι ενσωματωμένος στην μητρική Έλεος αυτά τα μηχανήματα είναι καταδικασμένα από τα αποδυτήρια να πεταχτούν νωρίς Ποιος το είπε αυτό; Μια χαρά επισκευάζονται. Επίσης τα καινούργια μηχανήματα δεν είναι για έναν απλό χρήστη. Όποιος χρησιμοποιεί mac 3k+ τα βγάζει σε 1-2 μήνες. Και σίγουρα δεν πετάς τίποτα. Στα 2-3 χρόνια πουλιέται και πας στο επόμενο 🙂
Tasos19s Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2022 9 λεπτά πριν, M A T R I X είπε Ποιος το είπε αυτό; Μια χαρά επισκευάζονται. Επίσης τα καινούργια μηχανήματα δεν είναι για έναν απλό χρήστη. Όποιος χρησιμοποιεί mac 3k+ τα βγάζει σε 1-2 μήνες. Και σίγουρα δεν πετάς τίποτα. Στα 2-3 χρόνια πουλιέται και πας στο επόμενο 🙂 Επισκευάζονται αλλά θέλει μηχανήματα για να ξεκολλήσει από πάνω ο δίσκος, η μνήμη και όλα αυτά Δεν το κάνει το 90% των καταστημάτων που φτιάχνουν υπολογιστές Παλαιοτερα πήγαινες στο μαγαζάκι της γειτονιάς σε άλλαζε ένα δίσκο το έπαιρνες και έφευγες Η Apple θέλει ότι και να πάθει το μηχάνημα να αλλάζεις μητρική Αυτό φαίνεται και από αλλά πράγματα πχ πληκτρολόγιο. Σου λέει αλλάζουμε όλο το κάτω σασί μαζί με μητρική και μπαταρία Τρελα πράγματα γενικά και τρέλα ποσά βέβαια για μια επισκευή 1
synthDX Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Να τονίσουμε εδώ ότι με την έλευση του 2023 σχεδόν όλα 15-αρια και 13-αρια κελεπούρια με butterfly keyboard της περιόδου 2016-2018, τίθενται πλέον εκτός του γνωστού 4ετους προγράμματος αντικατάστασης της apple (4 χρόνια από την ημερομηνία αρχικής αγοράς). Που σημαίνει ότι αν το αγοράσεις μεταχειρισμένο (ειδικά σε κάτι τιμές εκτός τόπου και χρόνου που βλέπουμε) και την άλλη μέρα σου σκάσει το αναμενόμενο θέμα με το πληκτρολόγιο έπαιξες και έχασες Επεξ/σία 18 Ιανουαρίου 2023 από synthDX
yoda73 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2023 Καταρχάς καλή χρονιά. Θεωρώ ότι το πόσο θα σου κρατήσει έχει να κάνει και με το τι θέλεις να κάνεις. Προσωπικά ακόμα έχω macbook pro 5.1 (late 2008, C2D 254 με τις δύο κάρτες γραφικών). Επειδή είμαι και λίγο ψείρας, είναι σε κατάσταση κουτιού. Έχω αναβαθμίσει την μνήμη στα 8gb, έχω αντικαταστήσει το dvd με ssd. Είναι ο μοναδικός υπολογιστής που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σπίτι. Εργασίες γραφείου, κάποιες φορές teams με την δουλειά, μουσική, σερφάρισμα, youtube. Προς το παρόν με Mac os Mojave και windows 10. Αξιοπρεπέστατος για αυτά που κάνω. Όχι πως αν υπήρχε η δυνατότητα δεν θα ήθελα, να πάρω έναν καινούργιο. Όπως ανέφερα, είναι θέμα χρήσης. Αν η εργασία μου εξαρτιόταν αποκλειστικά από τον υπολογιστή προγραμματισμός, σχεδίαση, επεξεργασία ήχου, εικόνας ή δεν ξέρω τι άλλο, είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορούσε να με καλύψει ένα τόσο παλιό μοντέλο.
Gingerbread Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2023 Χρησιμοποιώ άπειρα το μακ. Κυρίως word, power point και εικόνες. Skype/webex/zoom και ανάγνωρση (άρθρα). Στατιστικές επεξεργασίες. Δεν είναι ότι χρειάζομαι τόσο δυνατό επεξεργαστή, αλλά συνεχή χρήση του μακ. Ίσως η τόσο έντονη χρήση καταστρέφει πληκτρολόγιο και μπαταρία. Από θέμα επιδόσεων δεν έχω κανένα παράπονο.
ramarg Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Θα έλεγα για πάντα αλλά δεν ισχύει. Η ζωή ενός Macbook και γενικά ενός προιόντος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Χθες έπαψε να λειτουργεί το παλιό μου (MacBook Pro Retina Late 2013) για άγνωστο λόγο (συσκευή 9-10 ετών). Αλλά δεν έχει σημασία να εστιάσεις σε αυτό τον αριθμό καθώς πολλά μπορούν να συμβούν ή να μη συμβούν έτσι ώστε αυτός ο αριθμός να μειωθεί ή να αυξηθεί. Δεδομένου πάντως του γεγονότος ότι τα σύγχρονα Macbook έχουν soldered RAM & SSD Chips (σε συνάρτηση με τον σημαντικότατο παράγοντα του ετήσιου φόρτου εργασίας) ο χρόνο ζωής του προϊόντος επηρεάζεται ευκολότερα προς τα κάτω. Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες πάντως υπάρχει ένα όριο στον όγκο δεδομένων που θα περάσουν μέσα από τον υπολογιστή (όριο το οποίο μετρά διαρκώς αντίστροφα από την 1η μέρα) και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ''σκοτώσει'' τον υπολογιστή σε Χ χρόνο (ανάλογα με τον όγκο εργασίας). Η Apple με βάση ορισμένα μοντέλα φόρτου εργασίας (ενός μέσου χρήστη) δίνει ανάλογα με την χωρητικότητα (της RAM & του SSD του εκάστοτε μοντέλου) ένα ενδεικτικό χρόνο διάρκειας ζωής (χονδρικά στα 15 χρόνια αλλά το λέω με επιφύλαξη γιατί εξαρτάται από την χρήση και όχι τόσο από τη συσκευή). Οι περιπτώσεις και τα ενδεχόμενα άπειρα και οι απαντήσεις ακόμα πιο γενικές. Το βέβαιο είναι ότι οι συσκευές δεν είναι SelfRepair friendly, με αποτέλεσμα η πιο απλή βλάβη να καθιστά τον υπολογιστή άχρηστο (και αναφέρομαι στην Soldered RAM & SSD που ανέφερα). ΥΓ: Ενδεικτικά αναφέρω πως εγώ σε MacBook 3 ετίας και μετακίνηση σημαντικού όγκου δεδομένων έχω ήδη ''καταναλώσει΄΄ το 1/6 του προβλεπόμενου όγκου δεδομένων που δίνει η Apple για τον SSD. ΥΓ2: Όλα αυτά δεν τα λέω για να σε τρομάξω αλλά για να απαντήσω σε αυτό που ρώτησες. Το αν αξίζει να αγοράσεις Mac θα στο πω μία μία λέξη. ΝΑΙ. Μην το σκέφτεσαι είναι η καλύτερη αγορά που θα κάνεις στη ζωή σου. Απλώς φρόντισε να δώσεις κάτι παραπάνω για RAM τουλάχιστον 16GB και μεγαλύτερο SSD έτσι ώστε να αυξήσεις τον χρόνο ζωής του προιόντος. Επεξ/σία 21 Ιανουαρίου 2023 από ramarg 1
zourman1981 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2023 Νομίζω 6 η 8 χρόνια είναι η υποστήριξη για το λειτουργικό δηλαδή να παίρνεις αναβαθμίσεις από εκεί και πέρα είναι θέμα βλάβης τύχης κλπ Για την ιστορία σε ένα MacBook air του 11 που ψάχνω να αλλάξω μπαταρία δεν βρίσκω ούτε στον δησιο....
jodact Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2023 25 λεπτά πριν, zourman1981 είπε Για την ιστορία σε ένα MacBook air του 11 που ψάχνω να αλλάξω μπαταρία δεν βρίσκω ούτε στον δησιο.... Δες Greencell
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα