Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Offtopic: Ευτυχώς - δυστηχώς (μάλλον ευτυχώς) once you go mac, you never go back. 

Όλο το σύστημα της Apple είναι απλά μαγικό και φαίνεται κάθε χρονο στα νούμερα της και στο γεγονός οτι τα mac απο εκεί που είχαν ποσοστό 5-8% πλεόν έχουν πάνω απο 20%. Εχω ενα iMac του 2013 που παίζει φοβερά για τα βασικά καθημερινά πράματα, ένα MacBook Air του 2018 που πάει σφαίρα και τα iphone που όλοι ξέρουμε τι γίνεται.

Ontopic:

Όντως είχες την ατυχία να πέσεις στο butterfly keyboard που ήταν μεγάλη βαλούτα και πάλι καλά το αντικατέστησαν. Βέβαια και εγω  που έχω το butterfly δεν αντιμετώπισα κάτι, οπότε απλά ήσουν άτυχος όπως πολλοί άλλοι. Δες αν μπορείς να κάνεις αντικατάσταση ή αλλιώς κάνε την αλλαγή πληκτρολογίου και θα είσαι καλλυμένος για πολλά χρόνια ακόμα!

• Like 1
  • Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
56 λεπτά πριν, leonidas_fs είπε

Offtopic: Ευτυχώς - δυστηχώς (μάλλον ευτυχώς) once you go mac, you never go back. 

Όλο το σύστημα της Apple είναι απλά μαγικό και φαίνεται κάθε χρονο στα νούμερα της και στο γεγονός οτι τα mac απο εκεί που είχαν ποσοστό 5-8% πλεόν έχουν πάνω απο 20%. Εχω ενα iMac του 2013 που παίζει φοβερά για τα βασικά καθημερινά πράματα, ένα MacBook Air του 2018 που πάει σφαίρα και τα iphone που όλοι ξέρουμε τι γίνεται.

Ontopic:

Όντως είχες την ατυχία να πέσεις στο butterfly keyboard που ήταν μεγάλη βαλούτα και πάλι καλά το αντικατέστησαν. Βέβαια και εγω  που έχω το butterfly δεν αντιμετώπισα κάτι, οπότε απλά ήσουν άτυχος όπως πολλοί άλλοι. Δες αν μπορείς να κάνεις αντικατάσταση ή αλλιώς κάνε την αλλαγή πληκτρολογίου και θα είσαι καλλυμένος για πολλά χρόνια ακόμα!

Από τα 18 μου είχα μόνο μακ. Έχω αλλάξει συνολικά 3. Ένα προ που ήταν σκυλί, ένα air και τώρα πάλι pro. Για τη χρήση που το θέλω μια χαρά είναι η σειρά air. Επειδή έχω και ένα στρατό στη μέση κάπου το χρόνου και φαντάζομαι το μακ θα κάθεται δεν υπάρχει νόημα να αλλάξω πριν τελειώσω με αυτό.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω ακριβώς το ίδιο μοντέλο και κόλλαγαν τα πλήκτρα. Όλα τα μοντέλα Macbook με το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο καλύπτονται από υπηρεσία επισκευής & αντικατάστασης πληκτρολογίου για 4 χρόνια από την ημερομηνία αγοράς. Πρέπει να το πας σε Apple Authorized Service Provider. Δεν πληρώνεις τίποτα.

Το πήγα στη Document και όπως με πληροφόρησαν η αντικατάσταση του πληκτρολογίου περιλαμβάνει αντικατάσταση όλου το Top Panel μαζί με τα ηχεία, και έρχεται με καινούργια μπαταρία!. Το κακό είναι ότι το εξάρτημα το παραγγέλνουν μόνο όταν θα παραδώσεις το μηχάνημα και άργησε 3 εβδομάδες να γίνει το service γιατί έρχεται από το εξωτερικό (ήταν και Αύγουστος, μπορεί να έπαιξε ρόλο). Άξιζε όμως και με το παραπάνω γιατί τώρα είναι σαν να έχω καινούργιο μηχάνημα. Μην το αφήσεις!

Επεξ/σία από SpectralQ
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 17/9/2022 στις 7:31 ΜΜ, Gingerbread είπε

Έχω ένα macbook pro (2018, touchbar) το οποίο έχει ένα άθλιο πληκτρολόγιο (έχουν ξεκολλήσει πλήκτρα κτλ). Το service δεν μου φαίνεται καλή ιδέα γιατί μου ζητάνε κανα 400ρι και από την εμπειρία μου αν βάλεις χέρι σε μακ λίγα τα ψωμιά του. Οπότε λέω μήπως έπαιρνα σε βάθος εξαμήνου μήπως έπαιρνα κάτι καινούριο. Αλλά το ερώτημα είναι μετά από πόσο καιρό θεωρείται ξεπερασμένο για να πεις ότι καιρός του είναι; Οι χρήσεις που κάνω είναι offiice (φτιάχνω κείμενα, εργασίες, power point, υπολογισμοί σε excel), ψιλοήπια επεξεργασία εικόνας (δηλαδή να παίζω με contrast κτλ όχι κάτι σπουδαίο), βιντεοκλήσεις και μετα τα κλασικά netflix, fb. insta. 

Υπαρχει προγραμμα αντικαταστασεις του πληκτρολογιου, ψαξε το!

Δημοσ.

Του 2018 είναι καινούργιο το εργαλείο σου. Εγώ έχω του 2012 και μόνο αυτές τις μέρες έγινε κάτι και κατάλαβα οτι οδεύω για αλλαγή. Δεν σηκώνει live streaming δυστυχώς. Πρέπει να πάω σε νέο. Σε υπόλοιπες εργασίες (και video editing) είναι τέλειο.

Δημοσ.

Mbpro 15 2014 16gb ram 257gb hd 

8 χρόνια με μπαταρία στα off της and keeps on.

Μια ωρίτσα με όχι απαιτητική χρήση την βγάζει διαφορετικά κλείνει πριν πάει στα 50 αλήθεια είναι ότι έλιωσα λόγω δουλειάς έχει άπειρους κύκλους

Πάντως όσο αφορά την έκδοση λειτουργικού είμαι στην Mojave, δεν πάει παραπάνω. Οπότε θαρρώ επίσημα μια 8 ετια κρατάει, από εκεί και πέρα  αρχίζει η φθίνουσα 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, samanti είπε

Mbpro 15 2014 16gb ram 257gb hd 

8 χρόνια με μπαταρία στα off της and keeps on.

Μια ωρίτσα με όχι απαιτητική χρήση την βγάζει διαφορετικά κλείνει πριν πάει στα 50 αλήθεια είναι ότι έλιωσα λόγω δουλειάς έχει άπειρους κύκλους

Πάντως όσο αφορά την έκδοση λειτουργικού είμαι στην Mojave, δεν πάει παραπάνω. Οπότε θαρρώ επίσημα μια 8 ετια κρατάει, από εκεί και πέρα  αρχίζει η φθίνουσα 

Συνήθως ο χρόνος ζωής τους λειτουργικά έχει να κάνει με τον βασικό παράγοντα που είναι η διαφορετική χρήση του κάθε χρήστη.

Εγώ έχω σε χρήση ακόμα MBP late 2008 🙂

• Like 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, kormos είπε

Συνήθως ο χρόνος ζωής τους λειτουργικά έχει να κάνει με τον βασικό παράγοντα που είναι η διαφορετική χρήση του κάθε χρήστη.

Εγώ έχω σε χρήση ακόμα MBP late 2008 🙂

Πέρα από την μπαταρία είναι άψογο καμία εξωτερική φθορά, αν εξαιρέσεις το antiglare φιλμ σε ένα σημείο στην οθόνη.

Σαν. shape το προτιμώ και από το Μ1pro 16" που μου έδωσε η δουλειά το οποίο το θεωρώ χοντροκομμένο σε σχέση με τις παλιές σειρές.

Προλαβα και αγόρασα ένα m1 air όμως που θυμίζει το παλιό shape 

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, samanti είπε

Πέρα από την μπαταρία είναι άψογο καμία εξωτερική φθορά, αν εξαιρέσεις το antiglare φιλμ σε ένα σημείο στην οθόνη.

Σαν. shape το προτιμώ και από το Μ1pro 16" που μου έδωσε η δουλειά το οποίο το θεωρώ χοντροκομμένο σε σχέση με τις παλιές σειρές.

Προλαβα και αγόρασα ένα m1 air όμως που θυμίζει το παλιό shape 

Ωραίος 🙂

Εγώ σταθερός και πιστός ακόμα έως του 2012 🤓

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στο ερώτημα του OP η απάντηση είναι απλή: εξαρτάται. Το βασικό ζήτημα είναι σε ποια γενιά ανήκει το MacBook.

Οι χρήστες των unibody pro μοντέλων (πχ. 2010/11/12) συνήθως μιλάνε για δεκαετία+ επειδή ακριβώς τα -κατά κοινή ομολογία ασυγκριτα ποιοτικά- μοντέλα της εποχής αυτής μπορούσαν να αναβαθμιστούν, είχαν καλά πληκτρολόγια, και αν δεν έπεφτες σε συγκεκριμένο μοντέλο με γενικό πρόβλημα (πχ 15αρι 2011 με το γνωστό ζήτημα της 2ης GPU) μπορούσες να το κρατάς ως σήμερα και να δουλεύει άψογα αναβαθμίζοντας το σε 8/16 GB RAM και φυσικά SSD 

Τα μοντέλα pro retina 2012-15 γενικά έχουν κρατήσει αρκετά καλά και αυτά ως σήμερα (πάλι εκτός αν έπεφτες σε σειρά με προβλημα πχ πρώτο retina 2012 15” ξανα με θέμα στη 2η gpu) απλά κάποια στιγμή όσα έχουν 8αρα ram δεν θα αρκεί. Πάντως έφτασαν άνετα και αυτά στα 7-8-10 χρόνια. Θετικό στοιχείο ότι παρότι η  ραμ δεν αναβαθμιζεται υπάρχει δυνατότητα αλλαγής SSD επομένως αν καεί ο δίσκος δεν σου μένει στο χέρι το μηχάνημα. 

Τα air non retina 2012-2017 χάνουν αξία γρήγορα λόγω χαμηλής ανάλυσης οθόνης και κυρίως έλλειψης δυνατότητας αναβάθμισης ram. Πχ ένα air 7 ετών του 2015 με 4gb ram στο monterey σήμερα είναι αργό. 

Τα retina air 2018-2020 με intel θα κρατήσουν λιγότερο απο τα παραπάνω καθώς με τους αδύναμους επεξεργαστές τους δύσκολα θα πάνε μακριά.  Πανάκριβα σε σχέση με τις επιδόσεις  τους ως καινούργια, πλέον μεταχειρισμένα σπρώχνονται πολύ χαμηλότερα σε τιμή ως μεταχειρισμένα αφού τα Μ1 air του 2020 είναι πολύ καλύτερα/ισχυρότερα και λόγω επεξεργαστή θα πάρουν πολλές αναβαθμίσεις λειτουργικού. Φυσικά πλεον τα βρίσκεις (τα Μ1) εύκολα κάτω απο 1000 ευρώ παντού (eBay/refurbished κλπ), επομένως αν πήρες πρόσφατα την ιντελ εκδοχή έχασες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση πχ το 2028 κάποιος να χρησιμοποιεί intel air του 2018 (σε αντίθεση όπως είπαμε πριν με τα προ δεκαετιας unibody pro μοντέλα που κράτησαν στο χρόνο)  

Χειρότερη διάρκεια - αντοχή στο χρόνο απο όλα τα παραπάνω κατά τη γνώμη έχουν όλα ανεξαιρέτως τα MBP retina με butterfly keyboard (2016-2018)  είτε 13 ιντσών είτε 15. Βγάζουν πολλά προβλήματα στα πληκτρολόγια, υπερθερμαίνεται το σύμπαν ακόμα και σε απλές λειτουργίες, αγοράστηκαν πανάκριβα όταν ήταν καινούργια ενώ στο eBay σήμερα πωλούνται γύρω στο 500αρι τα 15αρια και μιλάμε για μοντέλα 4-5 ετών που αγοράστηκαν πάνω απο 2000 ευρώ. Mια βόλτα σε αγορές μεταχειρισμένων του εξωτερικού μπορεί να σου δείξει και την αντοχή στο χρόνο. Δεν μιλάμε φυσικά για αγγελίες Ελλάδας που ο άλλος σήμερα μπορεί να ζητάει 1000 ή 1500 ευρώ για κάτι που το βρίσκεις με 500 άλλου (δεν θα πω συγκεκριμένα μοντέλα, εύκολα κάποιος μπορεί να τσεκάρει) και υπάρχει πάντα (σε αυτή τη γενιά) η πιθανότητα να σου μείνει στο χέρι κυριολεκτικά μόλις το πάρεις (να μην πατιόνται τα μισά πλήκτρα στο πληκτρολόγιο ή να τα παίξει ο κολλημενος στη μητρική SSD. Το πρόγραμμα αντικατάστασης πληκτρολογίου butterfly που έχει αναφερθεί ισχύει μόνο για 4 χρόνια από την πρώτη αγορά άρα πχ κάτι 15άρια MBP του 2016 είναι ήδη εκτός προγράμματος...

Τέλος, λογικά όσα έχουν επεξεργαστές Μ1/Μ2 μάλλον θα κρατήσουν αρκετά αφού έχουν πολύ καλές επιδόσεις χωρις να υπερθερμαίνονται, η apple έλυσε σε αυτή τη γενιά πολλα απο τα προβλήματα που είχαν οι σειρες 2016-2019 (βλέπε πληκτρολόγια) και μέχρι τώρα λαμβάνουν θετικές κριτικές. Μεγάλο στοίχημα βεβαίως πόσο θα κρατήσει ο -επισης μη επισκευαζόμενος- SSD. Θα δούμε. 

Γνώμη μου πάντα όλα τα παραπάνω 

Επεξ/σία από mbp17
  • Like 3
  • Thanks 3
Δημοσ.

MBP 2009 το οποίο ακόμη αντέχει με αλλαγή μπαταρίας και αντικατάσταση του optical disk drive με SSD δίσκο. Το έδωσα σε οικογένεια όταν άλλαξα το 2015 σε MBP 13" retina, το οποίο επίσης ακόμη μια χαρά βαστάει. Πέρσι άλλαξα σε Μ1 Pro το οποίο θέλω να ελπίζω ότι θα με βγάλει για πολλά χρόνια γιατί πλέον κρατάω λαπτοπ που δε νομίζω ότι δεν θα μπορεί να κάνει κάτι που θα χρειαστώ εγώ να κάνω μέχρι το 2030.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 02/10/2022 at 15:21, SpectralQ said:

Έχω ακριβώς το ίδιο μοντέλο και κόλλαγαν τα πλήκτρα. Όλα τα μοντέλα Macbook με το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο καλύπτονται από υπηρεσία επισκευής & αντικατάστασης πληκτρολογίου για 4 χρόνια από την ημερομηνία αγοράς. Πρέπει να το πας σε Apple Authorized Service Provider. Δεν πληρώνεις τίποτα.

Το πήγα στη Document και όπως με πληροφόρησαν η αντικατάσταση του πληκτρολογίου περιλαμβάνει αντικατάσταση όλου το Top Panel μαζί με τα ηχεία, και έρχεται με καινούργια μπαταρία!. Το κακό είναι ότι το εξάρτημα το παραγγέλνουν μόνο όταν θα παραδώσεις το μηχάνημα και άργησε 3 εβδομάδες να γίνει το service γιατί έρχεται από το εξωτερικό (ήταν και Αύγουστος, μπορεί να έπαιξε ρόλο). Άξιζε όμως και με το παραπάνω γιατί τώρα είναι σαν να έχω καινούργιο μηχάνημα. Μην το αφήσεις!

Τα ίδια ακριβώς και εγώ πριν πάρω το Μ1. Μου πήρε 4-5 εργάσιμες και αντικαταστάθηκε όλο το top panel. Πάρε τηλ και πήγαινε το άμεσα πριν λήξει το πρόγραμμα αντικατάστασης και κλαις μετά!

Επεξ/σία από Dr.Fuzzy
  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...