Son^Goku Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2022 Έχω ένα nas στο οποίο αποθηκεύω οικογενειακές φώτο, ψηφιακά ντοκουμέντα, και τις σειρές και ταινίες που κατεβάζω. Αυτά τα αποθηκεύω σε ένα 4TB wd Red που είναι 30% γεμάτος. Το νας τρέχει 24/7 εδώ και 3 χρόνια. Για λόγους ασφάλειας θέλω να έχω και ένα backup, άρα ψάχνω για δίσκο ίδιου ή μεγαλύτερου μεγέθους. Τι δίσκο μου προτείνετε; Επίσης ο καινούργιος δίσκος να μπει στο νας ή να αφήσω τον παλιό και τον καινούργιο να τον βάλω cold storage. Τις φωτογραφίες των παιδιών (300gb) σκέφτομαι να τις κρατήσω και σε ένα έξτρα usb φλασάκι σαν cold storage, είναι καλή ιδέα;
jmirko15 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2022 Usb flashάκι + cold storage δεν πάνε μαζί. Καλύτερα αγόρασε και έναν ακόμα HDD και βάλε εκείνον κάπου για cold storage (άνοιγε τον κάθε 6 μήνες για να τον τσεκάρεις). Και τον καινούργιο δίσκο που θες για backup να μην τον βάλεις στο NAS..
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2022 Ο backup δίσκος δεν μπορεί να είναι στο NAS γιατί αν γίνει corrupt το NAS καταστρέφεται και το backup. Άρα θα πάρεις έναν εξωτερικό και θα τον συνδέεις ξεχωριστά. Τα usb sticks δεν είναι αξιόπιστα ως αποθηκευτικοί χώροι.
Son^Goku Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2022 8 ώρες πριν, jmirko15 είπε Usb flashάκι + cold storage δεν πάνε μαζί. Καλύτερα αγόρασε και έναν ακόμα HDD και βάλε εκείνον κάπου για cold storage (άνοιγε τον κάθε 6 μήνες για να τον τσεκάρεις). Και τον καινούργιο δίσκο που θες για backup να μην τον βάλεις στο NAS.. Ναι αυτό που θέλω να πω είναι τον καινούργιο δίσκο να τον έχω ενεργό στο νας και να παροπλισω τον υφιστάμενο σαν cold storage; Ή να αφήσω τον υφιστάμενο σαν ενεργό και να έχω τον καινούργιο σαν cold storage. Επίσης κανένα καλό μοντέλο;
jmirko15 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2022 51 λεπτά πριν, Son^Goku είπε Ναι αυτό που θέλω να πω είναι τον καινούργιο δίσκο να τον έχω ενεργό στο νας και να παροπλισω τον υφιστάμενο σαν cold storage; Ή να αφήσω τον υφιστάμενο σαν ενεργό και να έχω τον καινούργιο σαν cold storage. Επίσης κανένα καλό μοντέλο; Τσέκαρε πρώτα να δεις άμα ο παλιός δίσκος είναι ΟΚ κτλ. Θεωρητικά θα είσαι ΟΚ με κάτι τέτοιο. Αν είναι κομπλέ ο παλιός κάνε εκείνον. Τώρα τα μοντέλα δεν πολυπαίζουν ρόλο μιας και είναι random άμα θα σου χαλάσει νωρίς ή όχι έτσι και αλλιώς IMHO.
atheatos Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Ότι και να κάνεις, με όποιο τρόπο και να το κάνεις, για να έχεις backup τα αρχεία σου, αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε τουλάχιστον 2 ξεχωριστα αποθηκεύτηκα μέσα. Με τον όρο ξεχωριστά εννοούμε να βρίσκονται τουλάχιστον σε διαφορετική τροφοδοσία ρεύματος και ένα εξ αυτών να μπορει να μεταφέρεται σε διαφορετικό χώρο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οπότε το usb στικακι που παίρνει το ίδιο ρεύμα από τον υπολογιστή που μεταφέρεις τα αρχεία δεν είναι η κατάλληλη λύση. Πιθανότητες να χαθούν τα αρχεια και από τις δύο συσκευές ταυτόχρονα, κατά την μεταφορά, αυξάνονται. Το nas έχει ξεχωριστή τροφοδοσία και θεωρείται ιδανικό για backup και μπορεί να μεταφερθεί σχετικά εύκολα. Αν τα αρχεία βρίσκονται μόνο στο nas, τότε και αυτό πρέπει να γίνει backup σε άλλο nas ή σε δίσκο με δικιά του τροφοδοσία ρεύματος για τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Επεξ/σία 17 Σεπτεμβρίου 2022 από atheatos 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα