Προς το περιεχόμενο

Τεράστια εξαγορά στο χώρο του design, με την Adobe να κάνει δική της τη Figma με 20 δις. δολάρια

Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, george1807 είπε

Κρίμα. Ουσιαστικά γίνεται μονοπώλιο πλέον με τις γνωστές συνδρομές adobe…

Τί το κακό έχουν οι συνδρομές? Ειλικρινά ρωτάω, 

Το Photoshop κάποτε έκανε 600-700€ αγορά, και έμενες με μια παλιά έκδοση για 4-5 χρόνια μέχρι να ξανασκάσεις 200€ για την καινούρια μέσω update. Ίσως ο λογιστής μου έχει ακόμα τα τιμολόγια του 2004-2008 από την Άνοδος (Adobe Authorized distributor). Δε μιλάω για να έχεις 2-3 προγράμματα μαζί. 

Υπάρχει *ΕΝΑΣ* επαγγελματίας, που βγάζει χρήματα από τα προϊόντα της Adobe, ο οποίος δεν γεννήθηκε χτες (δηλαδή over 30, sorry αλλά οι μικρότεροι δε μου κάνετε ως παράδειγμα), και ο οποίος με το χέρι στην καρδιά να γυρίσει να πει προτιμάω το παλιό μοντέλο? 

Δηλαδή OMG και 3 LOL, το συνδρομητικό μοντέλο της Adobe ειδικά αν συνδιαστεί και με collaboration και cloud storage κλπ είναι ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ έχει συμβεί στον κόσμο του design....

Εdit: Αν κάποιος μου μιλήσει για σπασμένα, sorry αλλά μιλάει στον λάθος άνθρωπο. Free rider είμαι σε πολλά πράγματα, αλλά σε οτιδήποτε μου κάνει generate χρήμα ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω για πειρατικά. Τα σπασμένα ούτως ή άλλως ακόμα υπάρχουν. Οπότε τα βγάζουμε απ'την εξίσωση. Ας μείνουν για τίποτα φοιτητές, και τίποτα πρωτοεμφανιζόμενα γραφιστάκια των 10€ το banner. Ε αυτοί και με ένα Canva μια χαρά θα το βγάζανε το χαρτζιλίκι τους. 

Επεξ/σία από polaki
  • Like 5
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

5 λεπτά πριν, polaki είπε

Το Photoshop κάποτε έκανε 600-700€ αγορά, και έμενες με μια παλιά έκδοση για 4-5 χρόνια μέχρι να ξανασκάσεις 200€ για την καινούρια μέσω update. Ίσως ο λογιστής μου έχει ακόμα τα τιμολόγια του 2004-2008 από την Άνοδος (Adobe Authorized distributor). Δε μιλάω για να έχεις 2-3 προγράμματα μαζί. 

Υπάρχει *ΕΝΑΣ* επαγγελματίας, που βγάζει χρήματα από τα προϊόντα της Adobe, ο οποίος δεν γεννήθηκε χτες (δηλαδή over 30, sorry αλλά οι μικρότεροι δε μου κάνετε ως παράδειγμα), και ο οποίος με το χέρι στην καρδιά να γυρίσει να πει προτιμάω το παλιό μοντέλο? 

Δηλαδή OMG και 3 LOL, το συνδρομητικό μοντέλο της Adobe ειδικά αν συνδιαστεί και με collaboration και cloud storage κλπ είναι ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ έχει συμβεί στον κόσμο του design....

Εdit: Αν κάποιος μου μιλήσει για σπασμένα, sorry αλλά μιλάει στον λάθος άνθρωπο. Free rider είμαι σε πολλά πράγματα, αλλά σε οτιδήποτε μου κάνει generate χρήμα ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω για πειρατικά. Τα σπασμένα ούτως ή άλλως ακόμα υπάρχουν. Οπότε τα βγάζουμε απ'την εξίσωση. Ας μείνουν για τίποτα φοιτητές, και τίποτα πρωτοεμφανιζόμενα γραφιστάκια των 10€ το banner. Ε αυτοί και με ένα Canva μια χαρά θα το βγάζανε το χαρτζιλίκι τους. 

Δεν έχουν κακό. Υπήρχε το adobe xd με συνδρομή. Αλλά εγώ που το χρησιμοποιώ για προσωπική χρήση δεν υπάρχει λόγος να πληρώσω με το ζόρι, όταν ήδη το ίδιο προϊόν είναι χωρίς συνδρομή.

Στο jetbrains ας πούμε έχω συνδρομή.

4 ώρες πριν, NotAliki177 είπε

Εδώ και καιρό κάνανε το AdobeXD paid και το μόνο που δίνουν είναι 7 days trial. Δεν υπάρχει κάποια δωρεάν έκδοση έστω με λιγότερα features. Ακόμα και το trial θέλει να βάλεις πιστωτική (δλδ ήμαρτoν).

Η μόνο εναλλακτική για την ώρα είναι το Figma. Μαντέψτε λοιπόν...

ΥΓ: Πολύ επιθετική πολιτική έχουν για τα προϊόντα τους και πλέον εμένα με έχασαν από πιθανό πελάτη.

Δεν είναι η μόνη εναλλακτική το Figma. Υπάρχει και το Lunacy

• Like 1

1 ώρα πριν, polaki είπε

Έτσι ακριβώς!!!
- Έχεις την σουίτα στο γραφείο και την κουβαλάς και στο laptop εκτός γραφείου!!!
- Δεν σε ενδιαφέρει να βρεις εγκαταστασεις αν χρειαστει να κανεις format.
- Μεταφέρεις αρχεία απο τον έναν υπολογιστή στον άλλο.
- Τρομέρο το Figma και χαίρομαι να μπει και αυτο στο Cloud.

11 ώρες πριν, polaki είπε

Τί εναλλακτική υπάρχει όμως ειδικά για κάποιον που θέλει να κάνει επαγγελματική δουλειά? 

Όποιος βγάζει λεφτά από αυτό, η μηνιαία συνδρομή για το σύνολο των προγραμμάτων της σουίτας είναι ψίχουλα. 

Κάποια επαγγέλματα πληρώνουν πολλαπλάσια το μήνα από αυτό μόνο για τα αναλώσιμά τους. 

Πάντως υπάρχουν και εναλλακτικές. Κάνε μια βόλτα από ovokeys. 

Δεν θα με χάλαγε μιας και έχω ήδη τη συνδρομή, αλλά θεωρώ πως όχι μιας και είναι ουσιαστικά ανταγωνιστικό του XD. 

Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα μια τέτοια κίνηση, αλλά όπως και να έχει πιστεύω θα το αφήσουν ΚΑΙ έξω απ'τη σουίτα ως standalone για όλους τους παλιούς πελάτες. 

Κοίτα για τη Macromedia δεν έχω να πω κάτι μιας και πρακτικά το μεν Flash άρχισε να πεθαίνει από το πρώτο iPhone, για το δε Dreamweaver δεν έχω αποψη γιατί σταμάτησα να το χρησιμοποιώ γύρω στο 2011 με 2012. Δεν το θυμάμαι όμως να έχει ξεπέσει, ίσα ίσα που έπαιρνε αναβαθμίσεις και γινόταν καλύτερο. 

Το Flash τώρα προφανώς η Adobe είχε άλλα σχέδια, αλλά της χάλασε το γλυκό η Apple, και ειδικά ο Steve Jobs το 2010. Προσωπικά και που κράτησε μέχρι το 2015, θαύμα πιστεύω ότι είναι. Παρ'όλα αυτά, και επειδή ήμουν στο industry από αρχές 2000, το flash ήταν φοβερή τεχνολογία και έφτιαχνες πραγματικά πολύ όμορφα πράγματα. Πρακτικά οι πρώτες ιντερνετικές διαφημιστικές φάγανε ψωμί από το Flash, δεν υπήρχε τίποτα άλλο πιο εντυπωσιακό τότε, είτε έφτιαχνες "απλό" Flash banner, είτε και ολόκληρο website σε Flash (με Dreamweaver & ColdFusion για τους πάλιουρες), το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ εντυπωσιακό. 

Αν εννοείς λοιπόν ότι η εξαγορά της Macromedia έκανε τα προϊόντα της να ξεπέσουν, δεν ξέρω αν συμφωνώ, μάλλον όχι. 

Αν εννοείς ότι τα "native" προϊόντα της Adobe ξεπέφτουν με κάθε update, πάλι δεν θα συμφωνήσω. Πιο bloatware σίγουρα γίνονται (έχω ακόμα ένα Photoshop CS3 για τα πάρα πολύ basic resize, crop κλπ), αλλά σαφέστατα γεμίζουν και λειτουργίες, για όσους μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Έχεις κάποιο παράδειγμα ξεπεσμού που μου ξεφεύγει? Ομολογουμένως μόνο αυτά τα προϊόντα γνωρίζω, δεν έχω επαφή με το video και animation κομμάτι.

Για τους παλιότερους να θυμίσω και το (Aldus) Macromedia Freehand, το κύριο ανταγωνιστή του Illustrator που. μετά την εξαγορά του από την Adobe, πραγματικά το έθαψε.

• Like 1
  • Thanks 1

10 ώρες πριν, polaki είπε

Δεν έχουν κάτι κακό οι συνδρομές εγγενώς, το θέμα είναι αν συμφέρουν ή όχι. Αν πρέπει να είσαι μόνιμα στην τελευταία έκδοση του προγράμματος κάθε στιγμή (με ο,τι μπορεί να σημαίνει στο υπόλοιπο workflow) τότε ΟΚ, η συνδρομή είναι η λύση που σου ταιριάζει. Αν είσαι όμως στην κατηγορία που χρησιμοποιείς ένα συγκεκριμένο υποσύνολο ένος επαγγελματικού προγράματος, 90% του οποίου υπάρχει στο Photoshop από την έκδοση CS6 π.χ. τότε το να δίνεις 300 ευρώ/χρόνο για ένα πρόγραμμα δεν είναι και πολύ συμφέρον.

Το πρόβλημα επίσης είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Αν π.χ. μπορούσες να αγοράσεις το πρόγραμμα (μια συγκεκριμένη έκδοση) αλλά, αν θες, να μπορείς με συνδρομή να είσαι πάντα στην τελευταία, τότε δεν θα υπήρχε θέμα. Είναι όμως γεγονός ότι κατά μέσο όρο, μέσω συνδρομής ο μέσος χρήστης πληρώνει συνολικά περισσότερα σε σχέση με το παλιό μοντέλο, ασχέτως αν χρησιμοποιεί τις νέες λειτουργίες του προγράμματος ή όχι. Γι αυτό έχει καταλήξει να είναι η μόνη επιλογή πλέον.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δηλαδή μια εταιρία που δεν δίνει free version στο XD και δίνει μόνο 7d trial με τη χρήση κάρτας (δλδ τι; αν δεν είχανε κάρτα θα έφτιαχνε accs όλη την ώρα ο κόσμος;), έδωσε 20δις για να συνεχίσει να δίνει δωρεάν το figma; με χιλιάδες κόσμο να έχει φύγει από το XD και να έχει πάει στο figma με το που έγινε paid-only... Λογικάαααα :xamogelasto_proswpo:

47 minutes ago, n3a said:

Δεν έχουν κάτι κακό οι συνδρομές εγγενώς, το θέμα είναι αν συμφέρουν ή όχι. Αν πρέπει να είσαι μόνιμα στην τελευταία έκδοση του προγράμματος κάθε στιγμή (με ο,τι μπορεί να σημαίνει στο υπόλοιπο workflow) τότε ΟΚ, η συνδρομή είναι η λύση που σου ταιριάζει. Αν είσαι όμως στην κατηγορία που χρησιμοποιείς ένα συγκεκριμένο υποσύνολο ένος επαγγελματικού προγράματος, 90% του οποίου υπάρχει στο Photoshop από την έκδοση CS6 π.χ. τότε το να δίνεις 300 ευρώ/χρόνο για ένα πρόγραμμα δεν είναι και πολύ συμφέρον.

Το πρόβλημα επίσης είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Αν π.χ. μπορούσες να αγοράσεις το πρόγραμμα (μια συγκεκριμένη έκδοση) αλλά, αν θες, να μπορείς με συνδρομή να είσαι πάντα στην τελευταία, τότε δεν θα υπήρχε θέμα. Είναι όμως γεγονός ότι κατά μέσο όρο, μέσω συνδρομής ο μέσος χρήστης πληρώνει συνολικά περισσότερα σε σχέση με το παλιό μοντέλο, ασχέτως αν χρησιμοποιεί τις νέες λειτουργίες του προγράμματος ή όχι. Γι αυτό έχει καταλήξει να είναι η μόνη επιλογή πλέον.

Γιατί να θες να είσαι πάντα στην τελευταία έκδοση; στο 99% των περιπτώσεων μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και με προιον 5ετίας. Πχ το office2019 είναι μια χαρά λειτουργικό και τώρα. Εννοώ ότι σίγουρα θέλουμε να έχουμε ενημερωμένη έκδοση αλλά αν αυτό κοστίζει μια χαρά κάνεις τη δουλειά και σου και με πιο παλιά έκδοση. Το θέμα δεν είναι τόσο το subscription model, το πρόβλημα είναι αν μια εφαρμογή αξίζει αυτά που ζητάει (και κυρίως σε enterprise models). Πχ εγώ τα 25$/month για ένα μέτριο προιον όπως το XD τα θεωρώ πολλά. Υπάρχουν πολλές εταιρίες/freelancers που μπορεί όντως να δυσκολεύονται να δώσουν 25$/month γιατί απλά έχουν και άλλες 10 συνδρομές. Δεν είναι μόνο ένα προιον.

Επεξ/σία από NotAliki177

Άλλο ένα θέμα είναι το φοβερό bloatware που (μάλλον) θα φέρει αυτή η εξέλιξη... Λογικά θα θελήσουν να το ενώσουν κάπως με την υπόλοιπη σουίτα, να το κάνουν να επικοινωνεί. Το adobe cloud όμως είναι πολύ βαρύ και έχει πολλά στοχεία που δεν χρειάζεται κάποιος Ui designer στην καθημερινότητά του.
Τωρα τα figma libraries δουλέυουν απόλυτα ομαλά... Πως θα συμπεριφέρονται τα εκατοντάδες nested components όταν περάσουν στο cloud? Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος!

Επίσης, η figma στην πορεία της έφτιαξε ένα προιον που πέτυχε ακριβώς αυτό που έλειπε στην αγορά. Και καινοτομούσε με κάθε update (το οποίο επίσης δούλευε απροβλημάτιστα). Η adobe εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει παρουσιάσει κάτι φρέσκο. Ισα ισα, που με το Xd είχε πολύ συγκεκριμένο στόχο - να αντιγράψει το Sketch αρχικά, και στη συνέχεια το figma. Και τόσα χρόνια μετά, με τέτοια resources πίσω της, δεν έχει καταφέρει τπτ.

Πως να πιστέψω ότι είναι καλή εξέλιξη λοιπόν;

12 ώρες πριν, polaki είπε

"Γραφιστάκια" των 10 ευρώ χρειάζονται τον ανταγωνισμό, όχι εσύ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...