Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Έχω ένα παλιό σύστημα με έναν i7-8700 και μητρική την Gigabyte Z370 HD3. Το πρόβλημα είναι ότι ανεβαίνουν πολύ οι θερμοκρασίες στα VRM. Ενδεικτικά, σε gaming φτάνουν τους 75 C, ενώ μετά από 30 λεπτά stability test Cinebench R23 φτάνουν τους 92.

Η ερώτηση είναι αν υπάρχουν στο εμπόριο (Ελλάδα) ψήκτρες για VRM μητρικής και αν ναι από που να τις αγοράσω; Πως τοποθετούνται; Θα πρέπει να βγάλω την ήδη υπάρχουσα ψήκτρα; Αξίζει να τις αλλάξω ή δεν έχω πρόβλημα με αυτές τις θερμοκρασίες;;

Δημοσ.

Προσπάθησε να φτιάξεις το airflow μέσα στο κουτί.

Αν έχεις την ψυκτρα της intel στη cpu, άλλαξε ψυκτρα και πάρε μια καλή.

Άλλαξε τους ανεμιστήρες του κουτιού.

Άλλαξε κουτί.

Μην πειράξεις την μητρική.

• Like 5
Δημοσ.

Μην ασχοληθείς να αλλάξεις τις ψύξεις...

Δεν πιστεύω οτι μπορείς να βάλεις κάτι πολύ καλύτερο ούτε κάτι που θα μπορέσεις να το στηρίξεις πολύ καλά.

Εγώ θα σου πρότεινα να δεις τις ρυθμίσεις της μητρικής, μήπως "σπρώχνει" το cpu και ζορίζει πολύ τα vrm χωρίς να το ξέρεις.

Αν φοβάσαι οτι θα χάσεις σε επιδόσεις, επόμενη λύση που θα παίξει όμως δε θα είναι και η πιο όμορφη, ανεμιστήρα με direcr air flow πανω στα vrm.

Φυσικά και ένα καλό κουτί με σωστό airflow  θα βοηθήσει, όπως πολύ σωστά αναφέρει o duffy

• Like 3
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, duffyduck είπε

Προσπάθησε να φτιάξεις το airflow μέσα στο κουτί.

Αν έχεις την ψυκτρα της intel στη cpu, άλλαξε ψυκτρα και πάρε μια καλή.

Άλλαξε τους ανεμιστήρες του κουτιού.

Άλλαξε κουτί.

Μην πειράξεις την μητρική.

Κουτί έχω το Cοrsair 4000D Αirflow. Ψήκτρα την Coolermaster Hyper 411H. 

Ανεμιστήρες έχω 2 μπροστά και ένα πίσω. Νομίζω καλά είναι...

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

λογικά ναι, από κουτί είναι ΟΚ

μόνο η ψυκτρα σου δεν ειναι up to par

Δοκίμασε να βάλεις και 1 ή δυο ανεμιστήρες πάνω

Επεξ/σία από duffyduck
  • Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, _Theo_ είπε

Λέτε να αλλάξω την ψύκτρα του CPU ε ; Η πλάκα είναι ότι οι θερμοκρασίες του CPU είναι οκ...

Νομίζω θα κάνεις δουλειά, την είχα σε fx8350@4400mhz δεν έβλεπα πάνω από 48-66C χειμώνα καλοκαίρι full load.

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, nick0lis είπε

Νομίζω θα κάνεις δουλειά, την είχα σε fx8350@4400mhz δεν έβλεπα πάνω από 48-66C χειμώνα καλοκαίρι full load.

Ξέρεις αν είναι συμβατή με τα νέα socket 1700 ή AM4;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nickol-us είπε

Εγώ θα σου πρότεινα να δεις τις ρυθμίσεις της μητρικής, μήπως "σπρώχνει" το cpu και ζορίζει πολύ τα vrm χωρίς να το ξέρεις.

Αυτή είναι κατ' εμέ και η καλύτερη λύση, χωρίς να υποτιμάω τα υπόλοιπα που σου έχει γράψει ο Nickol-us, καθώς και άλλα δύο φοβερά αξιόλογα μέλη που σου έχουν απαντήσει. Είμαι πεπεισμένος ότι είτε εσύ έχεις αλλάξει κάτι στα turbo, είτε τα defaults της μητρικής δουλεύουν τον επεξεργαστή εκτός των προδιαγραφών που έχει θέσει η Intel.

Από ένα review του tweaktown βρήκα τα προσπέκτους των mosfets των VRM: low side, high side. Από τη μικρή μου εμπειρία με προσπέκτους από mosfets, είναι σίγουρα τα χειρότερα/φτηνότερα που έχω δει ως ώρας. Το κλασσικό πρόβλημα με τις πολύ φτηνές μητρικές Ζ με τιμή μιας καλής με chipset B. Για να τις βγάλουν ίδια τιμή, πάνε και κόβουν από τα VRM.

Δε θέλω να ρίξω πολλά νούμερα, αμπέρ, watt, wattάρες και wattάκια. Η μητρική σου δεν είναι για καθόλου overclocking. Αν μπορεί να δουλεύει τον επεξεργαστή ακριβώς για όσου μεγέθους (GHz), αλλά και διάρκειας (sec) turbo τον σχεδίασε η Intel σε συνθήκες καύσωνα, πάλι καλά να λες. Αλλιώς κόψε και από αυτά τα default. Μην παραμυθιάζεσαι από το τι γράφει το κάθε πιστιρίκι στο internet, ότι ήταν με σταθερό(;) overclock, τράβαγε 150+ watt το CPU και με ίδια μητρική με σένα έγραφε διπλά fps. Αυτά κατά κανόνα συμβαίνουν χειμώνα, με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα και απ' έξω τον παγετό της Σιβηρίας. Αν δεν σκοπεύεις να μεταναστεύσεις άμεσα σε ψυχρή χώρα αγνόησέ τα και αρκέσου σε αυτά που έχεις. Σταθερότητα θες χειμώνα-καλοκαίρι και να μη χρειάζεται να καις ολημερίς το air condition με τις τιμές του ρεύματος.

Ούτε άλλες ψύκτρες VRM θα έβαζα (αν βρεις θα είναι πανάκριβες), ούτε ανεμιστηράκια 6 και 8cm να χαλάνε το τόπο από θόρυβο φυσσώντας πάνω στα VRM. Ανεμιστήρες κουτιού θα το εξέταζα και μπορεί να έβαζα. Τρεις δεν είναι όσο πολλοί νομίζεις, ειδικά αν έχεις αργόστροφους και σε αναβάθμιση τους πέρνεις μαζί, είναι επένδυση ειδικά Noctua και άλλοι κορυφαίοι ανεμιστήρες με πολλά χρόνια εγγύηση. Άλλη μητρική θα εξέταζα επίσης. Αν πρόκειται να μείνεις παντρεμένος με αυτό τον επεξεργαστή κάμποσα χρόνια ακόμα, καλύτερη μητρική και πούλημα την παλιά, είναι καλή λύση.

Αλλά το να μην πετάξεις ούτε ευρώ, να λύσεις το πρόβλημα σου με ρυθμίσεις του BIOS και να γεμίζεις κουμπαρά για καινούργια πλατφόρμα, θα ήταν κατ' εμέ, το ανώτερο από όλα.

• Like 2
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Αυτή είναι κατ' εμέ και η καλύτερη λύση, χωρίς να υποτιμάω τα υπόλοιπα που σου έχει γράψει ο Nickol-us, καθώς και άλλα δύο φοβερά αξιόλογα μέλη που σου έχουν απαντήσει. Είμαι πεπεισμένος ότι είτε εσύ έχεις αλλάξει κάτι στα turbo, είτε τα defaults της μητρικής δουλεύουν τον επεξεργαστή εκτός των προδιαγραφών που έχει θέσει η Intel.

Από ένα review του tweaktown βρήκα τα προσπέκτους των mosfets των VRM: low side, high side. Από τη μικρή μου εμπειρία με προσπέκτους από mosfets, είναι σίγουρα τα χειρότερα/φτηνότερα που έχω δει ως ώρας. Το κλασσικό πρόβλημα με τις πολύ φτηνές μητρικές Ζ με τιμή μιας καλής με chipset B. Για να τις βγάλουν ίδια τιμή, πάνε και κόβουν από τα VRM.

Δε θέλω να ρίξω πολλά νούμερα, αμπέρ, watt, wattάρες και wattάκια. Η μητρική σου δεν είναι για καθόλου overclocking. Αν μπορεί να δουλεύει τον επεξεργαστή ακριβώς για όσου μεγέθους (GHz), αλλά και διάρκειας (sec) turbo τον σχεδίασε η Intel σε συνθήκες καύσωνα, πάλι καλά να λες. Αλλιώς κόψε και από αυτά τα default. Μην παραμυθιάζεσαι από το τι γράφει το κάθε πιστιρίκι στο internet, ότι ήταν με σταθερό(;) overclock, τράβαγε 150+ watt το CPU και με ίδια μητρική με σένα έγραφε διπλά fps. Αυτά κατά κανόνα συμβαίνουν χειμώνα, με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα και απ' έξω τον παγετό της Σιβηρίας. Αν δεν σκοπεύεις να μεταναστεύσεις άμεσα σε ψυχρή χώρα αγνόησέ τα και αρκέσου σε αυτά που έχεις. Σταθερότητα θες χειμώνα-καλοκαίρι και να μη χρειάζεται να καις ολημερίς το air condition με τις τιμές του ρεύματος.

Ούτε άλλες ψύκτρες VRM θα έβαζα (αν βρεις θα είναι πανάκριβες), ούτε ανεμιστηράκια 6 και 8cm να χαλάνε το τόπο από θόρυβο φυσσώντας πάνω στα VRM. Ανεμιστήρες κουτιού θα το εξέταζα και μπορεί να έβαζα. Τρεις δεν είναι όσο πολλοί νομίζεις, ειδικά αν έχεις αργόστροφους και σε αναβάθμιση τους πέρνεις μαζί, είναι επένδυση ειδικά Noctua και άλλοι κορυφαίοι ανεμιστήρες με πολλά χρόνια εγγύηση. Άλλη μητρική θα εξέταζα επίσης. Αν πρόκειται να μείνεις παντρεμένος με αυτό τον επεξεργαστή κάμποσα χρόνια ακόμα, καλύτερη μητρική και πούλημα την παλιά, είναι καλή λύση.

Αλλά το να μην πετάξεις ούτε ευρώ, να λύσεις το πρόβλημα σου με ρυθμίσεις του BIOS και να γεμίζεις κουμπαρά για καινούργια πλατφόρμα, θα ήταν κατ' εμέ, το ανώτερο από όλα.

Ήσουν πολύ κατατοπιστικός. Σε ευχαριστώ!

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στις 8/9/2022 στις 10:00 ΜΜ, _Theo_ είπε

Λέτε να αλλάξω την ψύκτρα του CPU ε ; Η πλάκα είναι ότι οι θερμοκρασίες του CPU είναι οκ...

Όχι μην αλλάξεις τιπότα μια χαρά είσαι δεν είναι ανησυχητικά νούμερα για VRM αυτά που έχεις  μια χαρά είσαι μην φοβάσαι αν ξεπεράσεις τους 120c σε πραγματική χρήση τότε ξαναέλα και άνοιξε τόπικ. 

Στις 8/9/2022 στις 9:58 ΜΜ, nick0lis είπε

Η καλύτερη ψύκτρα για vrms είναι η noctua NH-C14S

καλή ειναι αλλά σε αυτά τα χρήματα θα έβαζα liquid freezer με fan για vrm (που ξανά δεν χρειάζεται να ειναι σε θερμοκρασίες CPU το vrm αλλά τεσπα δεν κάνει και κακό αν το ψύξεις, και αυτό έχει ειδικό φανάκι για το vrm ) 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...