Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας, έχουμε παρατηρήσει πολλούς χρήστες των Social media, να γράφουν κάπως έτσι ορισμένες ελληνικές λέξεις:

Το Γιατί σαν Γτ

Το Τίποτα σαν τπτ

Το Τώρα σαν τρ

Το Δηλαδή σαν δλδ

Το Τελικά σαν τλκ

Το Κάτι σαν κτ

Το Νομίζω σαν Νμζ

Το Καλά σαν κλ

Το Μήνυμα σαν μνμ

Το Σήμερα σαν σμρ

Το Δεν σαν δν

Το Τέλος πάντων σαν Τεσπα

Το Περίπου σαν πρπ

Το Τον η Την σαν τν

Το Λοιπόν σαν Λπν

Το Κανένα σαν κνν

Το Επειδή σαν επδ

Και τέλος το τι κάνεις σαν τ κνς

Πως γράφουν έτσι τις ελληνικές λέξεις;, μήπως είναι ανορθόγραφοι; Μήπως δεν ξέρουν ελληνικά; Γιατί αφαιρούν τα φωνήεντα από αυτές τις ελληνικές λέξεις; Γιατί το κάνουν αυτό με τις ελληνικές λέξεις, δεν ντρέπονται λίγο, αλλά ξέρω ξέρω, σαν τα μούτρα τους θέλουν να κάνουν την ελληνική γλώσσα, Αφού αυτές τις λέξεις τις μάθανε κανονικά σε σχολεία-πανεπιστήμια κ.ο.κ γιατί σε αναρτήσεις η σε σχόλια τις γράφουν κουτσουρεμένες, ας μας πει κάποιος σ αυτό εδώ το φορουμ

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Spyrous00 είπε

Καλησπέρα σας, έχουμε παρατηρήσει πολλούς χρήστες των Social media, να γράφουν κάπως έτσι ορισμένες ελληνικές λέξεις:

Το Γιατί σαν Γτ

Το Τίποτα σαν τπτ

Το Τώρα σαν τρ

Το Δηλαδή σαν δλδ

Το Τελικά σαν τλκ

Το Κάτι σαν κτ

Το Νομίζω σαν Νμζ

Το Καλά σαν κλ

Το Μήνυμα σαν μνμ

Το Σήμερα σαν σμρ

Το Δεν σαν δν

Το Τέλος πάντων σαν Τεσπα

Το Περίπου σαν πρπ

Το Τον η Την σαν τν

Το Λοιπόν σαν Λπν

Το Κανένα σαν κνν

Το Επειδή σαν επδ

Και τέλος το τι κάνεις σαν τ κνς

Πως γράφουν έτσι τις ελληνικές λέξεις;, μήπως είναι ανορθόγραφοι; Μήπως δεν ξέρουν ελληνικά; Γιατί αφαιρούν τα φωνήεντα από αυτές τις ελληνικές λέξεις; Γιατί το κάνουν αυτό με τις ελληνικές λέξεις, δεν ντρέπονται λίγο, αλλά ξέρω ξέρω, σαν τα μούτρα τους θέλουν να κάνουν την ελληνική γλώσσα, Αφού αυτές τις λέξεις τις μάθανε κανονικά σε σχολεία-πανεπιστήμια κ.ο.κ γιατί σε αναρτήσεις η σε σχόλια τις γράφουν κουτσουρεμένες, ας μας πει κάποιος σ αυτό εδώ το φορουμ

Λόγο συντομίας :)

Ο καθένας έχει ελευθερία λόγου και τρόπου γραφής.

Μφχ

Δημοσ.

Διοτι τα social media δεν εχουν επαρκεις τροπους να πεταξουν εξω ατομα που ειναι (ή συμπεριφερονται σα να ειναι) 12 χρονων και εχουν μεινει 3 φορες στην τεταρτη δημοτικου. Ειναι πολλα, παρα πολλα, αυτα τα ατομα. 

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γιατι γραφουμε εκτος σοσιαλ τα 

ΥΓ για υστερογραφο

π.χ. για παραδειγματος χαριν

μτφ για μεταφορα

ον/μο για ονοματεπωνυμο 

χλμ για χιλιομετρα

kwh για Kilowatt hour 

κτλ κτλ κτλ

11 ώρες πριν, Spyrous00 είπε

κ.ο.κ

Γιατι εγραψες κ.ο.κ και οχι και ουτω καθεξης?

σ

Γιατι εβαλες σκετο "σ" και οχι "σε"?

φορουμ

Γιατι χρησιμοποιεις αγγλικες ορολογιες? Μπορουσες να γραψεις "τοπος/ιστοσελιδα δημοσιας συζητησης/εως"

Επεξ/σία από SabotazNic
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, panosno1com είπε

Επδη κπτ στελναμε sms κ θελαμε ν χωρέσουμε οσα πιο πολλα γντ σε 1 , κτλβς? 😭 Έχει μείνει από τότε πιστεύω

Να ενας το καποτε το γραφει σαν κπτ, ε δεν ειναι κακο να γραφει ετσι την λεξη, ειναι και παραειναι μαλιστα και το γινεται κακως που το γραφει ως γντ

Επεξ/σία από Spyrous00
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Spyrous00 είπε

Να ενας το καποτε το γραφει σαν κπτ, ε δεν ειναι κακο να γραφει ετσι την λεξη, ειναι και παραειναι μαλιστα και το γινεται κακως που το γραφει ως γντ

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2354/Orthografiko-Lexiko_D-E-ST-Dimotikou_html-apli/indexd_02.html

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, SabotazNic είπε

Γιατι εβαλες σκετο "σ" και οχι "σε"?

Σωστά το έβαλε σκέτο, απλά ήθελε και απόστροφο. ;)

"σ' αυτό"

Το κακό είναι όταν αρχίσουν να τις προφέρουν και έτσι. :( Άκουσα κοπέλα λυκείου στο λεωφορείο (μιλούσε δυνατά, γι' αυτό) να λέει συνέχεια στο τηλέφωνο "LOL" και "OMG". Τόσα omg δεν έχω ξανασυνανστήσει σε συζήτηση, ούτε καν σε γραπτή συνομιλία.

Επεξ/σία από micos000
Δημοσ.

Γενικά η γλώσσα πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος τη γλώσσα. Παρόμοιες συντομεύσεις υπήρχα από τα αρχαία ελληνικά (πολύ πιθανόν και από ακόμα παλαιότερες γλώσσες) . Από τη στιγμή που καταλαβαίνει αυτός που διαβάζει , αυτό που έχει γραφεί, για το 99% του πληθυσμού τελειώνει εκεί το θέμα. Το υπόλοιπο 1% μπαίνει σε τεχνολογικά φόρουμ  και παραπονιέται για το που βαδίζει η "κοινωνία/νεολαία/ανθρωπότητα/πλανήτης κλπ κλπ κλπ κλπ" . 

Για να καταλάβεις ποσό ανούσια είναι η διατήρηση της γλώσσα στην πράξη, εαν σήμερα αλλάζαμε το αλφάβητο μας από ελληνικό σε λατινικό, για το 90% του πληθυσμού δεν θα είχε απολύτως κανένα impact πέρα από το ότι έπρεπε να συνηθίσουν τα γράμματα. Στους δε νεότερους, παίζει να τους βόλευε και περισσότερο. 

Προσοχή, δεν μιλάω για διατήρηση της γλώσσας, της κληρονομιάς κλπ κλπ, μιλάω για καθαρό και ουσιαστικό impact. Πχ εαν το είναι ξαφνικά το γράφαμε einai δεν θα είχε για κανέναν, καμία διαφορά (εκτός από το μάτωμα στα μάτια, μέχρι να το συνηθίσουμε).

Δημοσ.
Στις 7/9/2022 στις 12:07 ΜΜ, kormos είπε

Λόγο συντομίας :)

Ο καθένας έχει ελευθερία λόγου και τρόπου γραφής.

Μφχ

Ελευθερία λόγου έχει αλλά ο τρόπος γραφής να είναι με ολοκληρωμένες λέξεις κι όχι κουτσουρεμένες

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Spyrous00 είπε

Ελευθερία λόγου έχει αλλά ο τρόπος γραφής να είναι με ολοκληρωμένες λέξεις κι όχι κουτσουρεμένες

Όπως βολεύεται κάνεις...

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...