Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να έχω ένα μηχάνημα που θα είναι caching server ώστε μεγάλα downloads να μην μου αργούν όταν έχω πολλά μηχανήματα. Πχ. visual studio build tools, npm installs, composer installs, apt-get κοκ.

Γι αυτό επειδή απλά θέλω μόνο δίσκους αν θα μπορούσα να το έστηνα σε ένα NAS. Όμως δεν έχω κάποια καλή πρόταση. Can u hook me up με προτάσεις;

Δημοσ.

Μπορείς να επαναλάβεις την ερώτηση με κατανοητό τρόπο? Πχ. Γράφεις «να μην μου καθυστερούν τα downloads(?) όταν έχω πολλά μηχανήματα» και φέρνεις ως παράδειγμα μετά προγράμματα και όχι μηχανήματα….

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, atheatos είπε

Μπορείς να επαναλάβεις την ερώτηση με κατανοητό τρόπο? Πχ. Γράφεις «να μην μου καθυστερούν τα downloads(?) όταν έχω πολλά μηχανήματα» και φέρνεις ως παράδειγμα μετά προγράμματα και όχι μηχανήματα….

Θα ήθελα να στήσω σε ένα NAS έναν proxy server ώστε να έχω κασαρισμένα τα συχνά και μεγάλα downloads όπως όταν τρέχεις composer install.

Γι αυτό ψάχνω προτάσεις για ένα μηχάνημα NAS.

Επεξ/σία από PC_MAGAS
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πιστεύω καλύτερα , για την δουλειά που ζητας και πολλά αλλά, θα τα κάνει ένας υπολογιστής με ssd.Το nas για να αποδώσει γρήγορα το cache , θέλει γρήγορους δίσκους και γρήγορο επεξεργαστή πέρα από το λειτουργικό. Αν είναι να κασαρεις σε μηχανικά δίσκο τότε μαλλον σε ενδιαφέρει απλά το download space και όχι ταχύτητα που θα κάνει τα προγράμματα να τρέχουν γρηγοροτερα . Δηλαδή μικρή διαφορά από το να έχεις ένα έξτρα μηχανικό σκληρό δίσκο στον υπολογιστή σου να κάνει την ίδια δουλειά, που κάνει το SQUID. Μπορείς να τρέξεις στον υπολογιστή σου το προγραμμα μέσω virtual machine με Ubuntu για παράδειγμα.

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, atheatos είπε

Πιστεύω καλύτερα , για την δουλειά που ζητας και πολλά αλλά, θα τα κάνει ένας υπολογιστής με ssd.Το nas για να αποδώσει γρήγορα το cache , θέλει γρήγορους δίσκους και γρήγορο επεξεργαστή πέρα από το λειτουργικό. Αν είναι να κασαρεις σε μηχανικά δίσκο τότε μαλλον σε ενδιαφέρει απλά το download space και όχι ταχύτητα που θα κάνει τα προγράμματα να τρέχουν γρηγοροτερα . Δηλαδή μικρή διαφορά από το να έχεις ένα έξτρα μηχανικό σκληρό δίσκο στον υπολογιστή σου να κάνει την ίδια δουλειά, που κάνει το SQUID. Μπορείς να τρέξεις στον υπολογιστή σου το προγραμμα μέσω virtual machine με Ubuntu για παράδειγμα.

Βασικά ψάχνομαι κάτι να τρέχει έναν επεξεργαστή arm η mips cpu και να έχει SSD ή M.2 δίσκους για να μην καταναλώνει πολύ. Ένας intel - AMD θα καταναλώνει ~100w και θέλω κάτι να καταναλώνει λιγότερο. NAS καταναλώνουν λιγοτερο απο PC. Έσω στο net 5 hosts που ο 1-2 θα θέλουν την cache και αυτό για να κάνω save τα data όταν πέφτει η VDSL.

Προσωπικά βλέπω το:

1.   https://wiki.banana-pi.org/Banana_Pi_BPI-W2
  2. https://wiki.banana-pi.org/Banana_Pi_BPI-R64

αν αξιοποιήσω τα PCI-e σαν storage δίσκους. Δηλαδή κάτι του στυλ BananaPi με μπαραρία και M.2 slot και gigabit port είναι λουκούμι για εμένα.

Επεξ/σία από PC_MAGAS
Δημοσ.

Για πόσα giga cache μιλάμε και με τι ταχύτητα internet? 

Το μόνο πρόβλημα θεωρώ στο router που επέλεξες ίσως είναι η μνήμη Ram. PC είναι και το laptop και μπορεί να κάψει λιγότερα από nas. Επίσης η intel και η amd έχουν low power επεξεργαστές φτάνει να το ψάξεις. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, atheatos είπε

Για πόσα giga cache μιλάμε και με τι ταχύτητα internet? 

Το μόνο πρόβλημα θεωρώ στο router που επέλεξες ίσως είναι η μνήμη Ram. PC είναι και το laptop και μπορεί να κάψει λιγότερα από nas. Επίσης η intel και η amd έχουν low power επεξεργαστές φτάνει να το ψάξεις. 

Έχω 50ρι αλλά πέφτει αχαλίνωτα 2-3 φορές την ημέρα και αλλάζω με4g  στικάκι. Στο 8ωρό μου ποτέ δεν ξέρω πότε θα κατεβάσω μια ολόκληρη βάση απο GB ξανά και ξανά. Σκευτόμουν να είχα 2 terra δίσκους σε RAID1, ένα έκαστός και όσο πάει.

Tο πόσο giga cache θέλω δεν έχω κάποιο όριο και δεν ξέρω να μετρήσω την ανάγκη μου αυτή για να πω θέλω X giga.

Ακόμα μπορεί μέσα στην ημέρα να κτίσω κανα docker as well που αναγαστικά θα κατεβάσω πακέτα και πρέπει να κατεβούν για να το κάνω deliver το task. Για laptop έχω 2 spare netbook αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να βάλω έξτρα SATA disk και να στήσω το NAS εκεί. Θεωρητικά θα μπορώ να έχω 1 SSD αλλά πως θα μπορώ να καρφώσω σε netbook δεύτερον σκληρό.

Απ την άλλη αυτό που βλέπω είναι πως στο PC μου αν έχω τον Squid βολεύει αρκεί όλα τα VM και τα networking να περνάνε απο εκεί αλλά πολλές φορές θα ήθελα να κάσαρα και youtube content για να βλέπουν άνετα οι δικοί μου αν πέφτει το internet όπως και CDN-delivered content (πχ απο το JS CDN κοκ)

Επεξ/σία από PC_MAGAS
Δημοσ.
11 ώρες πριν, PC_MAGAS είπε

Έχω 50ρι αλλά πέφτει αχαλίνωτα 2-3 φορές την ημέρα και αλλάζω με4g  στικάκι. Στο 8ωρό μου ποτέ δεν ξέρω πότε θα κατεβάσω μια ολόκληρη βάση απο GB ξανά και ξανά. Σκευτόμουν να είχα 2 terra δίσκους σε RAID1, ένα έκαστός και όσο πάει.

Tο πόσο giga cache θέλω δεν έχω κάποιο όριο και δεν ξέρω να μετρήσω την ανάγκη μου αυτή για να πω θέλω X giga.

Ακόμα μπορεί μέσα στην ημέρα να κτίσω κανα docker as well που αναγαστικά θα κατεβάσω πακέτα και πρέπει να κατεβούν για να το κάνω deliver το task. Για laptop έχω 2 spare netbook αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να βάλω έξτρα SATA disk και να στήσω το NAS εκεί. Θεωρητικά θα μπορώ να έχω 1 SSD αλλά πως θα μπορώ να καρφώσω σε netbook δεύτερον σκληρό.

Απ την άλλη αυτό που βλέπω είναι πως στο PC μου αν έχω τον Squid βολεύει αρκεί όλα τα VM και τα networking να περνάνε απο εκεί αλλά πολλές φορές θα ήθελα να κάσαρα και youtube content για να βλέπουν άνετα οι δικοί μου αν πέφτει το internet όπως και CDN-delivered content (πχ απο το JS CDN κοκ)

θέλεις αρκετά πράγματα και αναζητάς λύση για όλα , σε κεντρικό επίπεδο . Καλύτερα να χτίσεις έναν pc server. Υπάρχουν cpu που καταναλώνουν λιγό. Όπως η σειρά Τ της Intel. Πχ. https://www.skroutz.gr/s/25080068/Intel-Celeron-Dual-Core-G5900Τ-3-2GHz-Επεξεργαστής-2-Πυρήνων-για-Socket-1200-Tray.html
 max 35w στο full του . Ανάλογα ποσά θέλεις να διαθέσεις βρίσκεις παρόμοιους με περισσότερους πυρήνες. Το καλό είναι ότι ώρα θες ,τα αναβαθμίζεις και μπορείς να προσθέσεις δίσκους , ram κτλ.

Το δικό μου pc cloud server για να σε κάνω να καταλάβεις, αποτελείται από 8700T με 2 x 4TB sata ssd Raid 0 και 32gb ram , το οποίο σπάνια έχει ξεπεράσει τα 50W κατανάλωση στην πρίζα. Αλλά είναι σε θέση να τρέξει docker , vm και πολλά αλλά ταυτόχρονα απροβλημάτιστα. Βασικά δεν έχω φτάσει ακόμα να δουλεύει μόνιμα στο full επεξεργαστής. Και αν φτάσει υπάρχει η επιλογή της αναβάθμισης με 9900T….  

Δημοσ.

Το squid είναι πολύ απαιτητικό σε CPU και όσο ανεβάζεις το μέγεθος της cache, τόσο αυτη η απαίτηση μεγαλώνει. 

Οπότε ιδανικά θα θες έναν πολύ γρήγορο επεξεργαστή. Θεωρώ οτι λύσεις raspberry κτλ μάλλον είναι πολυ λίγες και δεν θα δεις βελτίωση...

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, nkarama είπε

Το squid είναι πολύ απαιτητικό σε CPU και όσο ανεβάζεις το μέγεθος της cache, τόσο αυτη η απαίτηση μεγαλώνει. 

Οπότε ιδανικά θα θες έναν πολύ γρήγορο επεξεργαστή. Θεωρώ οτι λύσεις raspberry κτλ μάλλον είναι πολυ λίγες και δεν θα δεις βελτίωση...

Λογικά τα refreshes θέλουν CPU. Μάλλον καλύτερα να στο στήσω στο PC μου και όποια composer install κοκ να περνάνε απο εκεί.

Επεξ/σία από PC_MAGAS

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...