Προς το περιεχόμενο

H 2η έκδοση του προτύπου USB 4 υπόσχεται ταχύτητες έως 80Gbps


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η 2η έκδοση του USB 4 υπόσχεται εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες μεταφοράς με το USB Promoter Group να υποστηρίζει ότι θα προσφέρει έως 80Gbps, δηλαδή διπλάσιες από την απλή έκδοση του USB 4 ή ακόμα και του Thunderbolt 4.

Οι προδιαγραφές του USB Implementers Forum (USB-IF), που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του ίδιου του προτύπου, δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί ωστόσο οι λεπτομέρειες που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω ενός Δελτίου Τύπου το USB Promoter Group, το οποίο αποτελείται από εταιρείες όπως η Intel, η Apple, η Microsoft, η HP και η Texas Instruments μας δίνουν μία ιδέα για τις δυνατότητες του νέου πρότυπου. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, τα καλώδια USB 4 version 2.0 θα χρησιμοποιούν την υποδοχή USB-C, κάτι που είναι αναμενόμενο. Αυτό που δεν περιμέναμε είναι πόσο γρήγορο θα είναι το νέο πρότυπο: «Τα βασικά χαρακτηριστικά της ενημερωμένης λύσης USB4 περιλαμβάνουν: Λειτουργία έως 80 Gbps, με βάση μία νέα αρχιτεκτονική σε φυσικό επίπεδο, αξιοποιώντας τόσο ενεργά καλώδια USB Type-C 80 Gbps οι προδιαγραφές των οποίων καθορίστηκαν πρόσφατα όσο και τα υπάρχοντα παθητικά καλώδια USB Type-C 40 Gbps». 

Ο Joe Balich, εκπρόσωπος του USB-IF, επιβεβαίωσε ότι αν κάποιος σήμερα επισκεφτεί αυτή την ώρα ένα κατάστημα και αγοράσει ένα καλώδιο USB 4 με ονομαστική ταχύτητα 40 Gbps, θα μπορούσε να προσφέρει διπλάσια ταχύτητα στο μέλλον, και αυτό πραγματικά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του προτύπου USB ήταν πάντα η συμβατότητα προς τα πίσω (και το USB 4 version 2 δεν αποτελεί εξαίρεση) ωστόσο το να έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς το ίδιο καλώδιο για να αξιοποιήσεις της δυνατότητες της νεότερης προδιαγραφής είναι το κάτι άλλο.

Ο κ. Joe Balich δεν εξήγησε πως είναι δυνατό κάτι τέτοιο από τεχνικής άποψης, ωστόσο είπε ότι «το συγκεκριμένο όφελος ήταν προαπαιτούμενο όταν αναπτύχθηκε η νέα προδιαγραφή, αλλά οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται σηματοδότηση 80 Gbps θα αποκαλυφθούν μόλις δημοσιευτεί η τελική προδιαγραφή». Λογικά, περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της προδιαγραφής πριν από τα συνέδρια προγραμματιστών USB DevDays που έχουν προγραμματιστεί στις 1 και 2 Νοεμβρίου στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών και στις 15 και 16 Νοεμβρίου στη Seoul στη Ν. Κορέα.

Σύμφωνα με το USB Promoter Group, το οποίο όπως αναφέραμε αποτελείται από εταιρείες όπως η Intel, η Apple, η Microsoft, η HP και η Texas Instruments, οι προδιαγραφές USB-C και power delivery θα ενημερωθούν για να «επιτρέψουν αυτό το υψηλότερο επίπεδο απόδοσης (στη μεταφορά) δεδομένων». Η προδιαγραφή USB 4 version 2.0 προφανώς θα περιλαμβάνει επίσης ενημερώσεις για ακόμα καλύτερες ταχύτητες όταν χρησιμοποιείται για παράδειγμα καλώδιο USB 3.2 -με το USB Promoter Group να υπόσχεται ταχύτητες υψηλότερες από 20 Gbps -καθώς και βελτιωμένη υποστήριξη DisplayPort και PCIe, καθώς θα χρησιμοποιείται η πιο πρόσφατη έκδοση των συγκεκριμένων προτύπων (η 1η έκδοση του USB 4 για παράδειγμα επιτρέπει μόνο τη χρήση DisplayPort 1.4a για "tunneling" ή όταν μεταφέρει σήμα DisplayPort και USB ταυτόχρονα).

Γιατί όμως αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η ονομασία USB 4 version 2.0 για το πρότυπο όταν έχουν τέτοιο άλμα απόδοσης σε σύγκριση με την 1η έκδοση του; Με τέτοιο άλμα απόδοσης δεν θα έπρεπε καλύτερα να το είχαν ονομάσει USB 5; Το USB 3.2 έχει ήδη προκαλέσει αρκετή σύγχυση στους χρήστες: έχουμε τα USB 3.2 Gen 1 (ουσιαστικά το αρχικό USB 3.0), USB 3.2 Gen 2, USB 3.2 Gen 1×2 και USB 3.2 Gen 2×2 (που προσφέρει ταχύτητες έως και 20 Gbps). Με το USB 4 πήγαν να απλοποιηθούν τα πράγματα κατά κάποιο τρόπο καθώς έμοιαζε σε επίπεδο προδιαγραφής με το Thunderbolt 3 ωστόσο από ότι φαίνεται επιστρέφουμε σε ονοματολογία που ενδεχομένως θα προκαλέσει σύγχυση πάλι. Από ότι φαίνεται δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

23 λεπτά πριν, svartevarg είπε

Επίσης, με τα μέσα αποθήκευσης θα γίνει τίποτα; Γιατί με τους hdd μόνο bottleneck βλέπω.

Ένας nvme PCI 5 μπορεί να το κάνει saturate εύκολα.Οποτε όταν βγουν (δεν ξέρω αν έχουν βγει ήδη) εξωτερικά cases με nvme PCI 5 σε USB 4, τότε θα γίνεται saturate.

  • Like 4
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πως γινεται συνεχεια να λενε πλεον οι ταχυτητες θα ειναι τοσες 10αδες gbps και να αγοραζεις ακριβό εξωτερικο ssd (κοντα 200€) και να εχεις παλι 500mb/s δεν καταλαβαινω.

Απο ενα σημειο και μετα νομιζω μας κοροιδευουν 

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

27 λεπτά πριν, nick_corobos είπε

Πως γινεται συνεχεια να λενε πλεον οι ταχυτητες θα ειναι τοσες 10αδες gbps και να αγοραζεις ακριβό εξωτερικο ssd (κοντα 200€) και να εχεις παλι 500mb/s δεν καταλαβαινω.

Απο ενα σημειο και μετα νομιζω μας κοροιδευουν 

Εκτος ότι πρέπει ολη η αλυσίδα να στηρίζει υψηλές ταχύτητες πανε στα επι μέρους.

Παιρνεις nvme ssd με ταχύτητα 7000mb  αλλα αν διαβασεις χαρακτηριστικά τοτε βλέπεις οτι πεφτει η ταχύτητα διοτι βαζουν φθηνες tlc αντι slc αρα παλι πεφτει η αλυσιδα.

Και βεβαια αυτα ειναι τα θεωρητικά νούμερα αλλα με την πρόοδο και αν εχεις οντως γρηωορο σσδ και λοιπα πιάνεις ταχύτητες αν τωρα παρεις usb 3 οχι 4 γρηγορο στικακι και εχεις μηχανικο δισκο θα οας στα 110-150 αν εχεις ssd ανεβαίνεις. Αρα δεν ειναο τελειως ψεμα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εχω αγοράσει 10άδες διαφορετικά στικάκια απο usb3 κι επάνω. Το μόνο που ακόμα και σήμερα τρέχει "σαν εσωτερικός ssd" το αγόρασα to 2013 - ένα 32gb απλό  usb3 mushkin ventura plus. Εκτοτε ότι κι αν δοκίμασα - μέχρι και πριν λίγες μέρες - τέτοιες ταχύτητες (με χαμηλό κόστος) δεν ξαναείδα σε στικάκι... Οταν το τοποθετώ, τα windows το αναγνωρίζουν πριν ακόμα προλάβω να απομακρύνω το χέρι μου...Καταπληκτική απόκριση...

Επεξ/σία από Eloy
  • Like 1
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το τι συμβαινει με το usb ειναι κατα τη γνωμη μου χαρακτηριστικο παραδειγμα του τι συμβαινει οταν μαζευονται
πολλοι geeks,guru,εγω δουλευω απο το σπιτι μονος καλυτερα,οι μανατζερς ειναι αχρηστοι, και δουλευουν "μαζι".

  • Confused 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χρειάζεται το bandwidth όταν πρέπει να συνδέσεις καμιά 10αριά πάνελ μαζί και τελειώσουν τα DP στις κάρτες. Κάπου, κάποιος, θα το χρειαστεί. Σε αποθηκευτικά μέσα, κάθε εταιρεία αυτοσχεδιάζει με τα καλώδια. Έχω χάσει τη μπάλα, ειδικά με κάποιους toshiba με διπλό καλώδιο frankenstein που τελειώνει σε micromini usb 3.1, ότι να'ναι. Αν χαθεί το καλώδιο πετάς και τον δίσκο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παντως κατι kingston usb 3.0 16,32 gb φτηνα απο μαγαζι τα εκανα μπρελοκ κατευθειαν.

τα γεμισα, φαινονταν γραμμενα μια δυο φορες κ τεζα

χρειαζεται σκληρος δισκος για αξιοπιστια

τα φτηνα usb μολις τα γραψεις τα πετας κιολας

  • Like 1
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...