Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, υπάρχει ένα καθεστώς εξαιρέσης ΦΠΑ για επιχειρήσεις που αγοράζουν με τιμολόγιο σε προϊόντα όπως κινητά και λάπτοπ.

Επικοινώνησα πρόσφατα με το Public και μου είπαν πως έπειτα από την πληρωμή και αγορά (όλης της αξίας) του λάπτοπ, στέλνοντας ηλεκτρονικά το τιμολόγιο σε μέιλ θα επέστρεφαν το ΦΠΑ που είχε πληρωθεί.

Τελικά η αγορά έγινε από άλλο κατάστημα (ηλεκτρονικά). Έπειτα από επικοινωνία με το κατάστημα με ενημέρωσαν ότι δεν γίνεται επιστροφή ΦΠΑ μετά την αγορά του προϊόντος και πως την διαδικασία έπρεπε να γίνει πριν την αγορά. Η επιλογή εξαίρεσης ΦΠΑ δεν υπήρχε στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα ωστόσο.

Γνωρίζει κανείς τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Δημοσ.

12 λεπτά πριν, Lotophagus είπε

Καλησπέρα, υπάρχει ένα καθεστώς εξαιρέσης ΦΠΑ για επιχειρήσεις που αγοράζουν με τιμολόγιο σε προϊόντα όπως κινητά και λάπτοπ.

Επικοινώνησα πρόσφατα με το Public και μου είπαν πως έπειτα από την πληρωμή και αγορά (όλης της αξίας) του λάπτοπ, στέλνοντας ηλεκτρονικά το τιμολόγιο σε μέιλ θα επέστρεφαν το ΦΠΑ που είχε πληρωθεί.

Τελικά η αγορά έγινε από άλλο κατάστημα (ηλεκτρονικά). Έπειτα από επικοινωνία με το κατάστημα με ενημέρωσαν ότι δεν γίνεται επιστροφή ΦΠΑ μετά την αγορά του προϊόντος και πως την διαδικασία έπρεπε να γίνει πριν την αγορά. Η επιλογή εξαίρεσης ΦΠΑ δεν υπήρχε στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα ωστόσο.

Γνωρίζει κανείς τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

δεν γίνεται επιστροφή ΦΠΑ μετά την αγορά του προϊόντος  η διαδικασία έπρεπε να γίνει πριν την αγορά

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, rose from hell είπε

δεν γίνεται επιστροφή ΦΠΑ μετά την αγορά του προϊόντος  η διαδικασία έπρεπε να γίνει πριν την αγορά

Ευχαριστώ πολύ! Αν δεν κάνω λάθος έχω δυνατότητα επιστροφής εντός 14 ημερών άρα θα δω μήπως μπορέσω να το επιτρέψω (το πακέτο είναι κλειστό).

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, Lotophagus είπε

Ευχαριστώ πολύ! Αν δεν κάνω λάθος έχω δυνατότητα επιστροφής εντός 14 ημερών άρα θα δω μήπως μπορέσω να το επιτρέψω (το πακέτο είναι κλειστό).

νομίζω αν το αγοράσεις με τιμολόγιο δε γίνεται τουλάχιστον από τη σκοπια της υπαναχώρησης εξ αποστάσεως αγοράς

https://www.gov.gr/el/sdg/consumer-rights/consumer-rights-and-guarantees/general/right-of-cancellation

image.png.77826d2343f76d2a0e79a86e2427fe1d.png

δεν είμαι σίγουρος όμως σε συνεννόνηση με το μαγαζί με σκοπό να ξανακάνεις τη διαδικασία από την αρχή με απαλλαγή φπα όμως**

edit: ιδανικά ρώτα το λογιστή σου γιατί λογικα γίνεται με δελτίο αποστολής για επιστροφή απο εσένα και σου κόβουν πιστωτικό τιμολόγιο απο εκεί. Δεν είμαι σίγουρος τι γίνεται αν πάρεις προιον που υπάγεται σε ΠΟΛ με ολόκληρο το ΦΠΑ και αν εκπίπτει

Επεξ/σία από zygorito
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, zygorito είπε

νομίζω αν το αγοράσεις με τιμολόγιο δε γίνεται τουλάχιστον από τη σκοπια της υπαναχώρησης εξ αποστάσεως αγοράς

https://www.gov.gr/el/sdg/consumer-rights/consumer-rights-and-guarantees/general/right-of-cancellation

image.png.77826d2343f76d2a0e79a86e2427fe1d.png

δεν είμαι σίγουρος όμως σε συνεννόνηση με το μαγαζί με σκοπό να ξανακάνεις τη διαδικασία από την αρχή με απαλλαγή φπα όμως**

edit: ιδανικά ρώτα το λογιστή σου γιατί λογικα γίνεται με δελτίο αποστολής για επιστροφή απο εσένα και σου κόβουν πιστωτικό τιμολόγιο απο εκεί. Δεν είμαι σίγουρος τι γίνεται αν πάρεις προιον που υπάγεται σε ΠΟΛ με ολόκληρο το ΦΠΑ και αν εκπίπτει

Εννοείς δηλαδή χωρίς να επιστρέψω "πρακτικά" το προϊόν;;

Δημοσ.

Οπως ειπε και ο φιλος παραπανω, θα πρεπει να κοψεις δελτιο αποστολης "προς επιστροφη" προς το καταστημα, και αφου παραλαβουν το προϊον να σου κοψουν πιστωτικο τιμολογιο. Αυτο ομως θα πρεπει να το συνεννοηθεις εκ των προτερων με το καταστημα, γιατι δε γνωριζω τι πολιτικη επιστροφων εχουν.

Αν αυτο επιτευχθει, η παρουσα συναλλαγη εχει ληξει ουσιαστικα, οποτε θα προχωρησεις σε νεα συναλλαγη απο το μηδεν, με τις διαδικασιες απαλλαγης ΦΠΑ απο την αρχη. Αν το συγκεκριμενο καταστημα δεν "υποστηριζει" αυτη τη διαδικασια (νομιμα ή παρανομα), μαλλον το πιο ευκολο και λιγοτερο χρονοβορο ειναι να κοιταξεις αλλου.

• Like 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Lotophagus είπε

Εννοείς δηλαδή χωρίς να επιστρέψω "πρακτικά" το προϊόν;;

Τις λεπτομέρειες δεν τις κατέχω 100% γιατί δεν εξασκώ το επάγγελμα του λογιστή παρόλο το μάστερ χρημ/κα & λογιστική :P αυτό που λέει ο Lector + ρώτα και το λογιστή γι αυτό τον πληρώνεις :D

• Like 1
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ! Θα επικοινωνήσω με τον λογιστή και το κατάστημα και θα ενημερώσω εδώ σε περίπτωση που κάποιος άλλος τύχει ίδια περίπτωση.

Δημοσ.

Αν αφορά δικιά σου επιχείρηση, θα έχεις έκπτωση στον ΦΠΑ που θα πρέπει να καταβάλλεις στο κράτος στο τέλος του οικ 3μηνου. Δλδ, θα τα πάρεις πίσω έτσι και αλλιώς. 

• Like 1
Δημοσ.
Στις 2/9/2022 στις 9:33 ΜΜ, SabotazNic είπε

Αν αφορά δικιά σου επιχείρηση, θα έχεις έκπτωση στον ΦΠΑ που θα πρέπει να καταβάλλεις στο κράτος στο τέλος του οικ 3μηνου. Δλδ, θα τα πάρεις πίσω έτσι και αλλιώς. 

Η ΠΟΛ 1150/2017 στην παράγραφο 4 του κεφαλαίου ΣΤ. Υποχρεώσεις του Αγοραστή αναφέρεται ότι:

«4. Σε περίπτωση που ενώ συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 39α ληφθούν τιμολόγια με Φ.Π.Α., από υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, επισημαίνεται ότι για το Φ.Π.Α. των τιμολόγιων αυτών δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης

Δημοσ.

Οταν ειχε πρωτοεφαρμοστει αυτο το μετρο ειχα παρει κινητο απο μεγαλη αλυσίδα και δεν μου ειχαν βαλει φπα στο τιμολόγιο. Ο λογιστης μου ειπε οτι δεν συμψηφίζεται πλεον οπότε ζητησα απο το καταστημα  να κοψει πιστωτικό για το φπα και μου τα έδωσαν κατευθείαν μετρητά χωρίς πρόβλημα. 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, marioshrist είπε

Οταν ειχε πρωτοεφαρμοστει αυτο το μετρο ειχα παρει κινητο απο μεγαλη αλυσίδα και δεν μου ειχαν βαλει φπα στο τιμολόγιο. Ο λογιστης μου ειπε οτι δεν συμψηφίζεται πλεον οπότε ζητησα απο το καταστημα  να κοψει πιστωτικό για το φπα και μου τα έδωσαν κατευθείαν μετρητά χωρίς πρόβλημα. 

Η διαδικασία αυτή ούτως ή άλλως προβλεπόταν από την § Γ.6 τής ΠΟΛ 1150/2017.

Όμως εδώ ο νηματαναρτήσας αναφέρει πως η επιχείρηση δεν εκδίδει τέτοιο στοιχείο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...