Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Βασικά οκ, μετά την 3ετια και χωρίς ενεργό συμβόλαιο, σε πετάει ο ιδιοκτήτης όποτε θέλει, αν δεν επιθυμεί ανανέωση συμβολαίου. 

Βασικά το "σε πετάει ο ιδιοκτήτης όποτε θέλει" είναι ανακριβές, το μόνο που μπορεί να κάνει όποτε θέλει είναι να ξεκινήσει τις διαδικασίες για έξωση, η ίδια η έξωση χρειάζεται δικαστική απόφαση (δλδ να προηγηθεί δικαστήριο) η οποία μπορεί να πάρει από μήνες έως χρόνια.

Το διευκρινίζω γιατί έτσι όπως το είχες γράψει εύκολα θα μπορούσε να καταλάβει κάποιος πως όταν λήξει το συμβόλαιο ο ιδιοκτήτης μπορεί να πετάξει έξω τον ενοικιαστή την επόμενη το πρωί.

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Βασικά το "σε πετάει ο ιδιοκτήτης όποτε θέλει" είναι ανακριβές, το μόνο που μπορεί να κάνει όποτε θέλει είναι να ξεκινήσει τις διαδικασίες για έξωση, η ίδια η έξωση χρειάζεται δικαστική απόφαση (δλδ να προηγηθεί δικαστήριο) η οποία μπορεί να πάρει από μήνες έως χρόνια.

Το διευκρινίζω γιατί έτσι όπως το είχες γράψει εύκολα θα μπορούσε να καταλάβει κάποιος πως όταν λήξει το συμβόλαιο ο ιδιοκτήτης μπορεί να πετάξει έξω τον ενοικιαστή την επόμενη το πρωί.

Μήνες - χρόνια δεν νομίζω. Το πολύ πολύ ζητάς αύξηση ενοικίου που να είναι ασύμφορο για τον μισθωτή 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, SabotazNic είπε

Μήνες - χρόνια δεν νομίζω. Το πολύ πολύ ζητάς αύξηση ενοικίου που να είναι ασύμφορο για τον μισθωτή 

Το νομίζεις δεν το νομίζεις δεν κάνει διαφορά, από τη στιγμή που θα γίνει η αγωγή μέχρι τη στιγμή που θα πάρεις εκτελεστή απόφαση στα χέρια σου (να ασχοληθεί ο εισαγγελέας, να οριστεί δικάσιμος, να γίνει το δικαστήριο, πιθανές αναβολές, να βγει απόφαση κτλ) τόσο χρειάζεται.

Επίσης αν δεν δώσει την αύξηση ενοικίου που ζητάς πάλι τα ίδια θα έχεις, αγωγή δικαστήριο κτλ.

Μόνο στην περίπτωση που δεν πληρώνει τα συμφωνημένα - δλδ αυτά που γράφει το μισθωτήριο - μπορείς να τον πετάξεις έξω με συνοπτικές διαδικασίες.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Μόνο στην περίπτωση που δεν πληρώνει τα συμφωνημένα - δλδ αυτά που γράφει το μισθωτήριο - μπορείς να τον πετάξεις έξω με συνοπτικές διαδικασίες.

Μα, δεν υπάρχουν συμφωνημένα, αν έχει λήξει το συμβόλαιο

Ο δικηγόρος μας ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπεται πλέον και η σιωπηρή ανανέωση. Πρέπει να γίνει νέο συμβόλαιο δλδ

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Μα, δεν υπάρχουν συμφωνημένα, αν έχει λήξει το συμβόλαιο

Άρα δεν υπάρχει και μίσθωση, συνεπώς όποτε κάνεις κέφι τον πετάς με τις κλωτσιές έξω, ή φωνάζεις την αστυνομία να τον πετάξει αυτή έξω, σωστά?

Μην υπεραπλουστεύεις, η νόμιμη έξωση όπως έγραψα και παραπάνω μπορεί να πάρει από μήνες έως χρόνια.

31 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Ο δικηγόρος μας ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπεται πλέον και η σιωπηρή ανανέωση. Πρέπει να γίνει νέο συμβόλαιο δλδ

Σε ενημέρωσε μήπως και ποιος νόμος/διάταξη την απαγορεύει? Το "έτσι είπε ένας δικηγόρος" δεν μου λέει απολύτως τίποτα.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Σε ενημέρωσε μήπως και ποιος νόμος/διάταξη την απαγορεύει? Το "έτσι είπε ένας δικηγόρος" δεν μου λέει απολύτως τίποτα.

Αν γνωρίζεις κάτι εσύ, παρακαλώ, ελεύθερα. 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, SabotazNic είπε

Αν γνωρίζεις κάτι εσύ, παρακαλώ, ελεύθερα. 

Δικός σου ισχυρισμός είναι ότι πλέον δεν επιτρέπεται, οπότε εσύ θα πρέπει να τον στηρίξεις κάπως.

Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι το άρθρο 611 του ΑΚ:

"Η μίσθωση που συνομολογήθηκε για ορισμένο χρόνο λογίζεται ότι ανανεώθηκε για αόριστο χρόνο, αν μετά την παρέλευση του χρόνου που συμφωνήθηκε ο μισθωτής εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το μίσθιο και ο εκμισθωτής το γνωρίζει και δεν εναντιώνεται."

Αν δεν βγεί κάποιος νόμος/οτιδήποτε που να ακυρώνει το παραπάνω, τότε συνεχίζει να ισχύει κανονικά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Για κάποιο που ρώτησε για το συμφωνητικό να το ανεβασω, σορρυ αλλά δεν έχω τους κωδικούς taxis στο κινητό για να μπορέσω να το ανεβασω & το site δεν δέχεται εικόνες κατευθειαν. Το συμβόλαιο πάντως γράφει:

ΕΙΔΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ : ΑΣΤΙΚΗ (Κατοικίας)

ΗΜ/ΝΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΣΧΥΣ : 1/9/2021 - 31/8/22 

και το ποσό που πληρώνω (280€)

Με βοηθήσατε πάρα πολύ. Σε φίλο που έληγε το συμβόλαιο του το Φλεβάρη που μας πέρασε τον πήρε τηλ η ιδιοκτήτρια και του είπε "δεν θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιο, οπότε θέλω να μου αφήσεις το σπίτι σ'ένα μήνα μαξ"  και είχε συμβόλαιο κι αυτός για ένα χρόνο. 

Επεξ/σία από ParafronGR
Δημοσ.

Σημείωση σε αυτό που λέει ο @Joshua21:

Το "δεν εναντιώνεται" δεν σημαίνει "γκρινιάζω στην γυναίκα μου το βράδυ". Σημαίνει να κινηθείς νομικά εναντίων κάποιου. 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Skrobo είπε

Σημείωση σε αυτό που λέει ο @Joshua21:

Το "δεν εναντιώνεται" δεν σημαίνει "γκρινιάζω στην γυναίκα μου το βράδυ". Σημαίνει να κινηθείς νομικά εναντίων κάποιου. 

Για την ακρίβεια το "δεν εναντιώνεται" στην συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει "δεν καταγγέλει τη σύμβαση".

Η καταγγελία της σύμβασης υπόψιν πρέπει να είναι έγγραφη, και επίσης να επιδοθεί νομίμως.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, ParafronGR είπε

Καλησπέρα στην παρέα. 

Νέος σε αυτό το άθλημα και θα ήθελα να μάθω κάποια πράγματα για να ξέρω τί ακριβώς να πω. Στο σπίτι που νοικιάζω από πέρσι το καλοκαίρι (Αύγουστος 21) είχα συμβόλαιο ενός έτους με 280€. Σήμερα, με πήραν τηλ να μου πουν ότι το ενοίκιο - με το νέο συμβόλαιο πλέον - θα αυξηθεί στα 320€. 

Το θέμα είναι, μπορώ κάποιος να διασφαλίσω συμβόλαιο 3 ετών ώστε να έχω το κεφάλι μου ήσυχο? Μου είχαν πει κάποιοι γνωστοί στην αρχή που νοίκιασα ότι το συμβόλαιο είναι παράνομο, ότι πλέον είναι το λιγότερο 3 χρόνια κτλ, αλλά και δεν ήξερα, αλλά και μια χαρά φαίνεται ενός έτους στο taxis net - δεν καταλαβαίνω δηλαδή πώς μπορεί να είναι "παράνομο". 

Καμία ιδέα? Σας ευχαριστώ!

Για να ισχύει το συμβόλαιο για έναν χρόνο, πρέπει να έχει υπογραφεί ΚΑΙ σε συμβολαιογράφο. Σε αντίθετη περίπτωση, ισχύει η τριετία και είναι παράνομο να έχει δηλωθεί ένας χρόνος στο taxis.

Συνεπώς, τους λες να κάνουν την τροποποίηση στο μισθωτηριο για να είναι για 3 χρόνια. Μετά το συζητάτε για την αύξηση που θέλει.

Αν δεν το κάνει, εσύ συνεχίζεις και καταβάλεις τα 280 για τα επόμενα 2 χρόνια και αν θέλεις για να είσαι πλήρως καλυμμένος, τους στέλνεις ένα εξώδικο, για να κάνουν την διόρθωση στο μισθωτηριο του taxis.

Spoiler

Διάρκεια: Η μίσθωση κύριας κατοικίας (το αρχικό συμβόλαιο δηλαδή) έχει τριετή ελάχιστη διάρκεια, υποχρεωτική και για τα δύο μέρη, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί βραχύτερος χρόνος. Συντόμευση της τριετίας επιτρέπεται μόνο με νεότερη συμβολαιογραφική πράξη, καταρτιζόμενη τουλάχιστον έξι μήνες μετά την έναρξη της μίσθωσης.

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/enikia-osa-prepi-na-xerete-gia-lixis-se-simvolea-ke-afxisis/

Επίσης σε καλύπτει και αυτό:

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ «η τροποποιητική δήλωση υπάρχουσας μίσθωσης υποβάλλεται υποχρεωτικά μόνο σε περίπτωση μεταβολής στο ποσό του μισθώματος. Πλέον δεν χρειάζεται να δηλώνεται η τυχόν παράταση της μίσθωσης, καθότι η μίσθωση θα θεωρείται ότι είναι σε ισχύ μέχρι τη δήλωση της λύσης αυτής.

Επεξ/σία από SilentVoice
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, SilentVoice είπε

είναι παράνομο να έχει δηλωθεί ένας χρόνος στο taxis.

Αυτό το συμπέρασμα (γιατί περί συμπεράσματος πρόκειται) είναι λανθασμένο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Αυτό το συμπέρασμα (γιατί περί συμπεράσματος πρόκειται) είναι λανθασμένο.

Η μίσθωση κύριας κατοικίας (το αρχικό συμβόλαιο δηλαδή) έχει τριετή ελάχιστη διάρκεια,...

Συμπέρασμα:

Οτιδήποτε άλλο ,δεν είναι νόμιμο= παράνομο.

Όπως είπα, νόμιμο είναι μόνο αν έχει υπογραφεί μικρότερος χρόνος συμβολαίου ΚΑΙ σε συμβολαιογράφο.

Επεξ/σία από SilentVoice
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, SilentVoice είπε

Η μίσθωση κύριας κατοικίας (το αρχικό συμβόλαιο δηλαδή) έχει τριετή ελάχιστη διάρκεια,

Συμπέρασμα:

Οτιδήποτε άλλο δεν είναι νόμιμο= παράνομο.

Όπως είπα, νόμιμο είναι μόνο αν έχει υπογραφεί μικρότερος χρόνος συμβολαίου ΚΑΙ σε συμβολαιογράφο.

Όπως είπα και παραπάνω το συμπέρασμα σου είναι λανθασμένο, η ελάχιστη τριετής διάρκεια μίσθωσης σημαίνει ότι αν υπάρχει ο συγκεκριμένος όρος (διάρκεια μίσθωσης μικρότερη από 3 έτη) στο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης δεν εφαρμόζεται μια και υπερισχύει ο νόμος, και όχι ότι το συμβόλαιο αυτό είναι "παράνομο".

Το εάν κάτι είναι παράνομο προκύπτει από ρητή απαγόρευση, κάτι τέτοιο στον επίμαχο νόμο ΔΕΝ υπάρχει, δεν το απαγορεύει κάπου, ίσα ίσα που προβλέπει και το τι ακριβώς ισχύει για την αναπροσαρμογή μισθώματος σε περίπτωση που έχει συμφωνηθεί διάρκεια μικρότερη της τριετίας:

"1. Η μίσθωση ακινήτου για κατοικία ισχύει τουλάχιστον για τρία (3) έτη, κι αν ακόμη έχει συμφωνηθεί για βραχύτερο χρονικό διάστημα ή για αόριστο χρόνο. Η διάταξη αυτή ισχύει και μετά την 1.7.1997. Σύντμηση της τριετίας επιτρέπεται με νεότερη συμφωνία απέχουσα από την έναρξη της μισθωτικής σύμβασης τουλάχιστον έξι (6) μήνες μετά την κατάρτισή της και αποδεικνυόμενη με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθορισθεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 1 παρ. 3 του παρόντος νόμου, ως και την 1.1.1997. Μετά την ημερομηνία αυτή, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμάριθμου του κόστους ζωής, όπως αυτό έχει καθορισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες"

https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/n-2235-1994/arthro-1-nomos-2235-1994

Αυτό που κάνεις είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα παρερμηνείας, και οι συμβουλές σου που βασίζονται σε αυτή την παρερμηνεία είναι το λιγότερο επικίνδυνες.

Δημοσ.

Τα πραγματα ειναι απλα.

Μπορει το συμβολαιο να ειναι για ενα χρονο αλλα ο νομος σε καλυπτει για 3 χρονια αν θες να μεινεις. Επειδη λοιπον εχει υπογραφει συμβολαιο για ενα χρονο, εχει δικαιωμα να σου ζητησει αυξηση συμφωνα με τον ισχυοντα δεικτη του Καταναλωτη. Αρα μπορει να στο παει για φετος στα 305 ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

Για να στο παει ομως στα 305 ευρω, πρεπει οντως να είναι δηλωμενο 280 ευρω στο ταξις, αλλιως το 8,7% αυξηση ισχυει ΜΟΝΟ για το ποσό που νομιμως δηλωνεται στην εφορια.

Αρα, πλεον το χειριζεσαι οπως θες. Του λες οτι μπορει να το παει μονο ως 305 ευρω, οποτε αυτο δεχεσαι, ή του λες μα υπογραψετε ενα νεο συμβολαιο στα 300 ευρω για 3 χρονια χωρις αυξησεις. Ειναι θεμα διαπραγματευσης. Το σιγουρο είναι ότι αν πληρωσεις 305 ευρω για φετος, δεν μπορει να σε διωξει γιατι πληρώνεις την νομιμη αυξηση ΚΑΙ δεν μπορει να σε διωξει παλι γιατι δεν εχει κλεισει 3ετια

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...