Προς το περιεχόμενο

Οι δύο οπές στην οθόνη του iPhone 14 θα «γίνονται μία» όταν η οθόνη είναι ενεργή

polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, Babis_allos είπε

Χωρίς να λέω ότι η Apple εξακολουθεί να είναι καινοτόμα κλπ, δεν θα μπω σε αυτή την διαδικασία η οποία για μένα αφορά περισσότερο καινούρια προϊόντα παρά year-to-year changes στα υπάρχοντα. 

Αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι ότι δεν καταλαβαίνω πως κάποιος κρίνει την καινοτομία με βάση το entry level μοντέλο μιας εταιρείας. To entry level μοντέλο είναι αυτό που λέει και ο χαρακτηρισμός. Entry level. Και αν κάποιος έχει έστω και λίγη λογική καταλαβαίνει γιατί μια εταιρεία για λόγους οικονομικής στρατηγικής θα αφήσει features εκτός του entry level προκειμένου να έχει πάτημα να συνεχίσει να πλασσάρει τα flagships.

Σαν να πάρω εγώ μια entry level τηλεόραση μάρκας Χ και να πω ότι η Χ δεν είναι καινοτόμα και δεν έχει καλές τηλεοράσεις... Δεν στέκει κριτική καινοτομίας με entry level προϊόν. Μπορείς να κρίνεις πολλά πράγματα για το αν αξίζει, vfm, κλπ (τα οποία απ' την στιγμή που η συγκεκριμένη εταιρεία έχει το δικό της λογισμικό έχουν και μεγάλο υποκειμενικό στοιχείο), αλλά καινοτομία και entry level δεν πάνε παρέα.

όταν σαν εταιρεία (Κολοσσός), βγάζεις μια καινούρια σειρά από νέα μοντέλα και μάλιστα μόλις μία φορά ανά έτος, οφείλεις νομίζω να προσθέσεις κάτι καινούριο - μια αναβάθμιση, ειδικά όταν οι τιμές κυμαίνονται σε τέτοια ύψη και ασχέτως αν απευθύνεται σε καταναλωτές με συγκεκριμένο budget, όχι;

Επεξ/σία από tsf
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 131
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, tsf είπε

όταν σαν εταιρεία (Κολοσσός), βγάζεις μια καινούρια σειρά από νέα μοντέλα και μάλιστα μόλις μία φορά ανά έτος, οφείλεις νομίζω να προσθέσεις κάτι καινούριο, ειδικά όταν οι τιμές κυμαίνονται σε τέτοια ύψη και ασχέτως αν απευθύνεται σε καταναλωτές με συγκεκριμένο budget, όχι;

Εάν θες να πλασσάρεις τον εαυτό σου ως καινοτόμος, ναι. Αλλα το αν είσαι καινοτόμος ή όχι θα κριθεί απ' τα flagship σου, όχι απ' τα entry level. Και ό,τι παρέθεσες όπως είπες κι εσύ αφορούσε την βασική έκδοση. 

Η Apple και κάθε Apple δεν ξεκινάει απ' το entry level προϊόν και λέει "Οκ, τι μπορώ να βάλω για να καινοτομήσω". Ξεκινάει από το flagship και κοιτάει τι μπορεί να βελτιώσει. Οι όποιες καινοτομίες πέφτουν εκεί. Και όταν έχει καλή εικόνα του τι είναι το flagship, τα υπόλοιπα προϊόντα είναι καθαρά θέμα τιμολογιακής στρατηγικής και κανένας δεν σκέφτεται με βάση καινοτομία. Λένε "Οκ, τι μπορώ να βγάλω τώρα από το flagship ώστε να σιγουρέψω ότι ο περισσότερος κόσμος θα εξακολουθεί να διατίθεται να πληρώνει το premium για το flagship αλλά παράλληλα να πιάσω και ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς που αν είχα (όπως παλαιότερα) μόνο flagships δεν θα ακούμπαγα." Η καινοτομία δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο στο entry level. 

Επίσης, αυτά που αναφέρεις δεν είναι ούτως η άλλως θέμα καινοτομίας. Αν η Apple έβαζε 48MB κάμερα στο entry level, 120Hz, OLED, παραπάνω RAM, νεότερο chip, τίποτε αυτά δεν θα ηταν καινοτομία. Απλά θα ηταν hardware improvements. Και ειδικά όταν μιλάς πχ για RAM και συγκρίνεις ένα νούμερο φαντάζομαι με τα αντίστοιχα που βλέπεις σε android, πρέπει να λάβεις υπόψην ότι απλά δεν είναι συγκρίσιμα. Είναι τόσο πολύ θέμα λογισμικού που δεν γίνεται να τα συγκρίνεις. Τα iPhone  πάντα είχαν πολύ λιγότερη RAM και πάντα ήταν τα πιο γρήγορα (ή απ' τα πιο γρήγορα) κινητά. 

Και για να δώσω μερικά παραδείγματα του πως η Apple είναι καινοτόμα για εμένα (εκτός καθαρά νέων προϊόντων), είναι πχ το ότι έχει το δικό της λογισμικό. Το ότι έχει τα δικά της chipset. Δηλαδή το να παραπονιόμαστε αν το entry level model έχει Α15 επεξεργαστή εμένα μου φαίνεται αστείο όταν οι ανταγωνιστές ακόμα αρχίζουν και κοντοζυγώνουν στα benchmarks τον Α12 του 2018... Καινοτομία είναι ότι η Apple είναι 3-4 χρόνια μπροστά σε επεξεργαστές (ή τελος πάντων σε overall performance αφού είναι συνδυασμός λογισμικού/hardware). Εγώ και στο pro μοντέλο αν έβγαινε η Apple και έλεγε φέτος ότι βάζουν τον περσινό επεξεργαστή δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν πχ μου έλεγαν ότι συγκέντρωσαν τις προσπαθειές τους στο να βελτιώσουν το Χ ή το Υ κομμάτι απ τη στιγμή που ο επεξεργαστής είναι ακόμη υπεραρκετος. 

Επεξεργαστες στα laptop. Καινοτομία ήταν όταν η Apple είπε bye bye στην Ιντελ και ξαφνικά έκανε technological breakthrough στο performance per kWh κομμάτι. Και ξαφνικά είδες την εταιρεία που ήδη είχε top laptops σε διάρκεια να έρχεται σε ένα χρονο να πηγαίνει τις μπαταρίες στα λαπτοπ από 11-12 ώρες σε 19-20 ωρες. 

Επεξ/σία από Babis_allos

25 λεπτά πριν, tsf είπε

όταν σαν εταιρεία (Κολοσσός), βγάζεις μια καινούρια σειρά από νέα μοντέλα και μάλιστα μόλις μία φορά ανά έτος, οφείλεις νομίζω να προσθέσεις κάτι καινούριο - μια αναβάθμιση, ειδικά όταν οι τιμές κυμαίνονται σε τέτοια ύψη και ασχέτως αν απευθύνεται σε καταναλωτές με συγκεκριμένο budget, όχι;

Αναβάθμιση κάνει κάθε χρόνο, τώρα το αν "ωφείλει" να προσθέτει κάτι καινούριο, κάτι δηλαδή που πριν δεν υπήρχε, δεν ξέρω αν ωφείλει ή όχι. 

Πλέον επειδή ακριβώς οι "καινοτομία" δεν έρχεται κάθε χρόνο και το ξέρουμε, ωφείλουμε (προς την τσέπη μας) να παίρνουμε αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη.

Το iPhone X ήταν πράγματι μεγάλο βήμα μπροστά σε φάση που το 8 που βγάλανε την ίδια ημερομηνία ήταν άσκοπη αγορά ουσιαστικά, μια χαρά έμενες και με το 7, δεν υπήρχε "λόγος" να πας στο 8. 

Αυτή τη στιγμή εξακολουθώ να πιστεύω ότι η καλύτερη αγορά για κάποιον που θέλει να πάρει τώρα iPhone είναι το 12, και όχι το 13 που ακόμα παραμένει πολύ ακριβό χωρίς να προσφέρει πολλά σε σχέση με το 12, σίγουρα όχι πράγματα που το 99% των χρηστών θα καταλάβει. Και βέβαια προφανώς δεν βλέπω κανένα λόγο (προσωπικά) στο να περιμένω το 14 και να το πληρώσω ουσιαστικά χρυσάφι. 

Τώρα το αν κάποιος έχει τους λόγους του κάθε χρόνο να τα σκάει για το νέο μοντέλο, ας το κάνει. Ευτυχώς η μεταπωλητική αξία είναι πολύ υψηλή, και ουσιαστικα κάνοντας τη μετάβαση ΚΑΘΕ χρόνο στο επόμενο μοντέλο δεν προλαβαίνεις να χάσεις πολλά, αν το έχεις σε υπερ-άριστη κατάσταση. 

Δε νομίζω κανένα άλλο flagship να το έχει καταφέρει αυτό. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, Babis_allos είπε

Εάν θες να πλασσάρεις τον εαυτό σου ως καινοτόμος, ναι. Αλλα το αν είσαι καινοτόμος ή όχι θα κριθεί απ' τα flagship σου, όχι απ' τα entry level. Και ό,τι παρέθεσες όπως είπες κι εσύ αφορούσε την βασική έκδοση. 

Η Apple και κάθε Apple δεν ξεκινάει απ' το entry level προϊόν και λέει "Οκ, τι μπορώ να βάλω για να καινοτομήσω". Ξεκινάει από το flagship και κοιτάει τι μπορεί να βελτιώσει. Οι όποιες καινοτομίες πέφτουν εκεί. Και όταν έχει καλή εικόνα του τι είναι το flagship, τα υπόλοιπα προϊόντα είναι καθαρά θέμα τιμολογιακής στρατηγικής και κανένας δεν σκέφτεται με βάση καινοτομία. Λένε "Οκ, τι μπορώ να βγάλω τώρα από το flagship ώστε να σιγουρέψω ότι ο περισσότερος κόσμος θα εξακολουθεί να διατίθεται να πληρώνει το premium για το flagship αλλά παράλληλα να πιάσω και ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς που αν είχα (όπως παλαιότερα) μόνο flagships δεν θα ακούμπαγα." Η καινοτομία δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο στο entry level. 

Επίσης, αυτά που αναφέρεις δεν είναι ούτως η άλλως θέμα καινοτομίας. Αν η Apple έβαζε 48MB κάμερα στο entry level, 120Hz, OLED, παραπάνω RAM, νεότερο chip, τίποτε αυτά δεν θα ηταν καινοτομία. Απλά θα ηταν hardware improvements. Και ειδικά όταν μιλάς πχ για RAM και συγκρίνεις ένα νούμερο φαντάζομαι με τα αντίστοιχα που βλέπεις σε android, πρέπει να λάβεις υπόψην ότι απλά δεν είναι συγκρίσιμα. Είναι τόσο πολύ θέμα λογισμικού που δεν γίνεται να τα συγκρίνεις. Τα iPhone  πάντα είχαν πολύ λιγότερη RAM και πάντα ήταν τα πιο γρήγορα (ή απ' τα πιο γρήγορα) κινητά. 

Ακαδημαϊκά μιλώντας πάντα, σίγουρα η Apple διατηρεί μια πολιτική που της επιτρέπει να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει και να έχει τα ανάλογα οφέλη όπως και πελατολόγιο και μπράβο της, δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει την στρατηγική πωλήσεών της ούτε με θεωρώ ικανό να το κάνει. Κρίνω όμως το τελικό προϊόν ως καταναλωτής και επειδή δεν έχουμε (προφανώς) όλοι την ίδια γνώση και αντίληψη, επιλέγω για πολλούς λόγους να μην χρησιμοποιώ τα προϊόντα της, θες πες το συμβατότητα, υψηλές τιμές, προγραμματισμένη απαξίωση (για όσους γνωρίζουν τον όρο), και ενώ θα μπορούσα να είμαι εν δυνάμει άλλος ένας πελάτης, η ίδια η πολιτική της, ενώ άλλους τους προσεγγίζει, για τον ίδιο ακριβώς λόγο εμένα με αποτρέπει από οποιαδήποτε αγορά προϊόντων της.

Το κυριότερο δε όλων.. Δεν θα αγοράσω μια συσκευή των 800 ευρώ για αυτά που προσφέρει, ως εργαζόμενος της μεσαίας αστικής τάξης, όταν θα διαθέσω αυτό το ποσό για ένα κινητό, θα θέλω να είμαι το λιγότερο ενθουσιασμένος και εδώ όμως θα πρέπει να σταματήσω γιατί θα αρχίσω να πλατειάζω και θα πάμε αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να διαπιστωθεί τι θα κρύβει η κάθε συσκευή κάτω από το καπό εντός ολίγων ημερών. Όσο για την αξιοποίηση της RAM σε ένα iPhone, ναι, μάλλον έχεις δίκιο αλλά με αυτό το σκεπτικό, εφόσον διαπιστώνουμε πως δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικό, ο καθένας θα περίμενε να βγει ένα καινούριο μοντέλο για να σπεύσει να αγοράσει το προηγούμενο λόγω πτώσης τιμών εφόσον οι διαφορές είναι αμελητέες σε τέτοιον βαθμό. Το ότι κάποιος δεν το κάνει, με οδηγεί στο (μη ασφαλές) συμπέρασμα, ότι το κάνει καθαρά επειδή έχει την οικονομική άνεση.

Εν κατακλείδι, κατ' εμέ πάντα, η Apple πουλούσε και θα συνεχίσει να πουλάει "φινέτσα" ή πρεστίζ όπως θες ονόμασέ το και επειδή δεν είμαι καμία ευήθης κοπέλα (χαζ...μενα κοινώς) να διαθέσω αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να βγάζω φωτογραφίες και να μπαίνω instagram, ούτε και κάνω βιζ..  συνοδείες το ορθόν (έδωσα νομίζω επιεικείς χαρακτηρισμούς και στις δύο περιπτώσεις), επιλέγω και επιστρέφω στο αρχικό μου σχόλιο.

Επεξ/σία από tsf

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, tsf είπε

Σε κάθε περίπτωση, μένει να διαπιστωθεί τι θα κρύβει η κάθε συσκευή κάτω από το καπό εντός ολίγων ημερών. Όσο για την αξιοποίηση της RAM σε ένα iPhone, ναι, μάλλον έχεις δίκιο αλλά με αυτό το σκεπτικό, εφόσον διαπιστώνουμε πως δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικό, ο καθένας θα περίμενε να βγει ένα καινούριο μοντέλο για να σπεύσει να αγοράσει το προηγούμενο λόγω πτώσης τιμών εφόσον οι διαφορές είναι αμελητέες σε τέτοιον βαθμό. Το ότι κάποιος δεν το κάνει, με οδηγεί στο (μη ασφαλές) συμπέρασμα, ότι το κάνει καθαρά επειδή έχει την οικονομική άνεση.

Η Apple έχει επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα τιμολογιακή πολιτική του να μην κάνει εκπτώσεις (σχεδόν) ποτέ και να αντικαθιστά τα περσινά μοντέλα εντελώς. Δεν ανταγωνίζεται τον εαυτό της. Είναι και ένας απ' τους λόγους που τα iPhone κρατάνε την αξία τους. Δεν βγαίνει λίγο πριν βγεί το επόμενο μοντέλο να πουλάει τα περσινά σε έκπτωση και σταματάει να προσφέρει τα περσινά τελείως μόλις βγούν τα καινούρια. Αυτό ήταν οικονομικά ιδιοφυές για την Apple (χρόνια τώρα) η οποία με αυτήν την κίνηση "έσκισε" τα βιβλία οικονομικών όσον αφορά retail business strategies και κέρδισε πάρα πολύ από το γεγονός ότι ο κόσμος στην τεράστια πλειοψηφία του αγόραζε όταν η Apple το ήθελε και από εκεί που η Apple το ήθελε (απ τα δικά της καταστήματα σε τεράστιο βαθμό και όχι από retailers). Επίσης ο κόσμος ξέρει (εκτός απο φαινόμενα τύπου σκρουτζομάγαζων/μεταχειρισμένων και μικρών εκπτώσεων από retailers σε παλιά μοντέλα όταν βγαίνουν τα νέα μοντέλα) ότι δεν έχει νόημα να περιμένει. Αν θέλει το καινούριο iphone τον συμφέρει να το πάρει όσο πιο γρήγορα μπορεί (ακόμη και day 1) (ξανά, εκτός unauthorized retailers και κολπάκια τύπου επιχείρηση που αγοράζει χωρίς φπα κλπ). 

Για να πάρεις flagship Apple φετινό, η διαφορά τιμής από το περσινό (μεταχειριμένο, μικρές εκπτώσεις) είναι τόσο μικρή που ο πιο πολύς κόσμος δεν θέλει για μια μικρή διαφορά να παίρνει περσινά ξινά σταφύλια. Η αντιστοιχη διαφορά σε flagships Αndroid κινητών είναι τέτοια που κατά την γνώμη μου δεν αξίζει σχεδόν ποτέ να πάρεις καινούριο το flagship της τρέχουσας χρονιάς αντί για το flagship της αμέσως προηγούμενης. Δηλαδή πυροβολούν τον εαυτό τους στο πόδι. Απ' την άλλη δεν έχουν άλλη επιλογή απ' το να ρίχνουν τις τιμές αρκετά επειδή δεν έχουν το "μονοπώλιο της Apple" και ανταγωνίζονται πολύ πιο άμεσα με όλες τις άλλες Android εταιρίες απ' ότι η Apple με τους υπόλοιπους. 

Επεξ/σία από Babis_allos
  • Like 1

7 ώρες πριν, polaki είπε

Wait, αφού και έτσι θα κόβεται περιεχόμενο.. αφού θα έχεις λιγότερο ωφέλιμο χώρο. Εκτός αν εννοείς να μεγαλώσει ΟΛΟ το τηλέφωνο για 3-4χιλιοστά. Κάτι το οποίο περισσότερους θα ξινήσει παρά θα φτιάξει. 

Προσωπικά προτιμώ λίγο μικρότερη οθόνη παρά notch. Με το notch αν βλέπεις μια φωτογραφία σε full screen ας πούμε δεν βλέπεις τι δείχνει εκεί που είναι το notch, αυτό με ενοχλεί.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, zio10 είπε

Προσωπικά προτιμώ λίγο μικρότερη οθόνη παρά notch. Με το notch αν βλέπεις μια φωτογραφία σε full screen ας πούμε δεν βλέπεις τι δείχνει εκεί που είναι το notch, αυτό με ενοχλεί.

Είναι πραγματικό αυτό που λες ή απλά το φαντάζεσαι?

Το λέω γιατί στο iPhone ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ όταν γυρνάς σε landscape μια φωτογραφία που έβγαλες ΔΕΝ σου δείχνει το notch, πολύ απλά γιατί δεν πιάνει από default το full screen. Το ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ συμβαίνει και στο landscape youtube, αλλά ΚΑΙ (surprize!!!) netflix κλπ. 

Το οποίο είναι σχεδόν το ίδιο με το να είχες εξ'αρχής μικρότερη οθόνη, με τη διαφορά ότι ΔΕΝ έχεις μικρότερη οθόνη και ότι έχεις επιλογή να δεις αρκετά περισσότερα στο 99% του χρόνου που κρατάς το κινητό στο χέρι σου χωρίς να κάνεις μόνος σου zoom. 

Και λέω μόνος σου zoom, γιατί θα το ξαναπώ μιας και πολλοί απλά λέτε πράγματα χωρίς να έχετε καν εικόνα της πραγματικότητας, ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ να σου κόψει πληροφορία το notch, είναι αν ΕΣΥ κάνεις zoom ΣΤΟ ΗΔΗ FULL SCREEN mode, απ'το οποίο εκ των πραγμάτων θα έβλεπες λιγότερα/μικρότερα πράγματα αν είχες μικρότερη οθόνη.

Αν κάπου σας δυσκολεύει η κατανόηση σε αυτά που λέω, πείτε μου να τα βγάλω φωτό ε? Για να μην λέμε πράγματα που δεν ισχύουν. 

Γενικά και χωρίς πλάκα, ξεκολλάτε με το notch. Σοβαρά τώρα. 

Επεξ/σία από polaki

• Super Moderators
15 ώρες πριν, PeggyV είπε

περιμένω billdanos να βάλει το 1ο Geekbench 5 με τον Α16
μετά συνεχίστε για τις οπές και τα innovation…

Το θετικό είναι να είναι προετοιμασμένος κάποιος ώστε να μην του έρθει (πάλι) απότομο! 😛 

Στις 2/9/2022 στις 3:16 ΜΜ, vag.patrick είπε

ταγκαρω εσενα γιατι εισαι ο τελευταιος. Ε δεν καταλαβατε ρε παιδια... Παρτε ενα apple watch να χετε , αυξανεται η ασφαλεια εν μερη... Κινηση mat της apple ειναι αυτη... (κατοχος Watch 6 Και 13 Pro max εδω , για να μην παρεξηγηθω).

ενταξει μαλλον πλακα κανεις ... αργησα αλλα το επιασα

37 λεπτά πριν, redcom7 είπε

ενταξει μαλλον πλακα κανεις ... αργησα αλλα το επιασα

Ε πρφανως και κανω πλακα... Ασχετα που την τιμαω την apple εχει και αυτη της μλκιες της. Σε android Ομως δεν θα παω συντομα , οσο τιμιο και αν ειναι πλεον.

iPhone 14 128GB 1.069 ευρώ

iPhone 14 256GB 1.199 ευρώ

iPhone 14 512GB 1.489 ευρώ

IPhone 14 Plus 128GB 1.239 ευρώ

iPhone 14 Plus 256GB 1.379 ευρώ

iPhone 14 Plus 512GB 1.649 ευρώ

iPhone 14 Pro 128GB 1.399 ευρώ

iPhone 14 Pro 256GB 1549 ευρώ

iPhone 14 Pro 512GB 1829 ευρώ

iPhone 14 Pro 1TB 2.119 ευρώ

iPhone 14 Pro Max 128GB 1549 ευρώ

iPhone 14 Pro Max 256GB 1719 ευρώ

iPhone 14 Pro Max 512GB 1999 ευρώ

iPhone 14 Pro Max 1TB 2.279 ευρώ

Γελάει ο ο κόσμος!

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...