Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξεκιναω αυτο την συζητηση ωστε να αναφερουμε γνωμες και κριτικες για σεμιναρια φωτογραφιας ειτε σε Αθηνα ειτε σε οποιαδηποτε πολη ωστε να βοηθηθουμε και να επιλεξουμε σωστα ο καθενας για αυτο που αναζηταει.

Προσωπικα εχοντας εδω και 1 χρονο μια mirrorless Sony ψαχνω καποιο σεμιναριο το οποιο να με εξελιξει και σε τεχνικο και σε αισθητικο κομματι.

Οτι εχω κανει μεχρι τωρα ειναι youtube και διαβασμα αλλα θα ηθελα να ασχοληθω και με ενα σεμιναριο για να δω αν μπορει να μου δωσει κατι παραπανω. Εχω αναζητησει τα συγκεκριμενα. Metapolis απο Αθηνα και photoeidolo απο Θεσσαλονικη . Οποιαδηποτε γνωμη θα ητανε βοηθεια!

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, παυκο13 είπε

Ξεκιναω αυτο την συζητηση ωστε να αναφερουμε γνωμες και κριτικες για σεμιναρια φωτογραφιας ειτε σε Αθηνα ειτε σε οποιαδηποτε πολη ωστε να βοηθηθουμε και να επιλεξουμε σωστα ο καθενας για αυτο που αναζηταει.

Προσωπικα εχοντας εδω και 1 χρονο μια mirrorless Sony ψαχνω καποιο σεμιναριο το οποιο να με εξελιξει και σε τεχνικο και σε αισθητικο κομματι.

Οτι εχω κανει μεχρι τωρα ειναι youtube και διαβασμα αλλα θα ηθελα να ασχοληθω και με ενα σεμιναριο για να δω αν μπορει να μου δωσει κατι παραπανω. Εχω αναζητησει τα συγκεκριμενα. Metapolis απο Αθηνα και photoeidolo απο Θεσσαλονικη . Οποιαδηποτε γνωμη θα ητανε βοηθεια!

Για το photoeidolo εφόσον κάνει το σεμινάριο ο Τάσος , ανεπιφύλακτα και για ανάπτυξη της αισθητικής , αλλά και για το τεχνικό μέρος . 

Στο τι θα σου δώσει θα εξαρτηθεί από τον βαθμό και της δικής σου διάθεσης και εμπλοκής . 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, παυκο13 είπε

Καλημέρα. Καταρχάς να πω πως δεν έχω παρακολουθήσει κάποιο. Έχοντας δει την ύλη και μόνο απο διάφορες σελίδες ομάδων που κάνουν σεμινάρια κατέληξα στο ότι οτιδήποτε είναι εισαγωγικό - αρχαρίων κλπ δεν αξίζει εκτός πια αν κάποιος βαριέται να τα δει online ή γενικά να τα ψάξει μόνος του. Είναι πολύ στάνταρ η συνταγή : τρίγωνο έκθεσης, φωτομέτρηση, είδη φακών, είδη αισθητήρων, βασικοί κανόνες σύνθεσης κάδρου κλπ. Όσα όμως πάνε παραπέρα και είναι πιο εξειδικευμένα π.χ. για πορτραίτο θεωρώ πως γενικά ναι αξίζουν γιατί είτε εμπεριέχουν upgraded τεχνικά ζητήματα π.χ. flash είτε αισθητική προσέγγιση. Επίσης πιστεύω αξίζουν σεμινάρια σχετικά με την επεξεργασία εικόνας μέσω photoshop π.χ. καθώς ναι μεν είναι πράγματα που μπορείς να μάθεις και μόνος οκ απλώς εδώ όντως αξίζει η πιο γρήγορη εκμάθηση γιατί το προσωπικό κέρδος είναι μικρότερο. 

Σίγουρα πριν πάω κάπου θα κοιτούσα τη δουλειά εκείνου που κάνει μάθημα. Άμα δε μου αρέσει αυτό που βλέπω σίγουρα δε θα μου αρέσει και η προσέγγιση του κατά τη διάρκεια του μαθήματος ειδικά αν αυτό είναι κάτι συγκεκριμένο π.χ. φωτογραφία δρόμου. 

Αυτό που σίγουρα όμως αξίζει είναι το ότι βρίσκεις ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα οπότε ακόμα και στα πολύ βασικά σεμινάρια υπάρχει τουλάχιστον η αλληλεπίδραση και πιθανή παρέα για φωτογραφικές βόλτες. 

Επεξ/σία από pifilos
  • Like 3
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, pifilos είπε

Καλημέρα. Καταρχάς να πω πως δεν έχω κάνει κάποιο. Έχοντας δει την ύλη και μόνο απο διάφορες σελίδες ομάδων που κάνουν σεμινάρια κατέληξα στο ότι οτιδήποτε είναι εισαγωγικό - αρχαρίων κλπ δεν αξίζει εκτός πια αν κάποιος βαριέται να τα δει online ή γενικά να τα ψάξει μόνος του. Είναι πολύ στάνταρ η συνταγή : τρίγωνο έκθεσης, φωτομέτρηση, είδη φακών, είδη αισθητήρων, βασικοί κανόνες σύνθεσης κάδρου κλπ. Όσα όμως πάνε παραπέρα και είναι πιο εξειδικευμένα π.χ. για πορτραίτο θεωρώ πως γενικά ναι αξίζουν γιατί είτε εμπεριέχουν upgraded τεχνικά ζητήματα π.χ. flash είτε αισθητική προσέγγιση. Επίσης πιστεύω αξίζουν σεμινάρια σχετικά με την επεξεργασία εικόνας μέσω photoshop π.χ. καθώς ναι μεν είναι πράγματα που μπορείς να μάθεις και μόνος οκ απλώς εδώ όντως αξίζει η πιο γρήγορη εκμάθηση γιατί το προσωπικό κέρδος είναι μικρότερο. 

Σίγουρα πριν πάω κάπου θα κοιτούσα τη δουλειά εκείνου που κάνει μάθημα. Άμα δε μου αρέσει αυτό που βλέπω σίγουρα δε θα μου αρέσει και η προσέγγιση του κατά τη διάρκεια του μαθήματος ειδικά αν αυτό είναι κάτι συγκεκριμένο π.χ. φωτογραφία δρόμου. 

Αυτό που σίγουρα όμως αξίζει είναι το ότι βρίσκεις ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα οπότε ακόμα και στα πολύ βασικά σεμινάρια υπάρχει τουλάχιστον η αλληλεπίδραση και πιθανή παρέα για φωτογραφικές βόλτες. 

Ομοίως δεν έχω παρακολουθήσει κάποιο, αλλά έχω σχηματίσει πάνω κάτω την ίδια άποψη.

Τα βασικά είναι ήδη διαθέσιμα με δωρεάν βιντεάκια στο youtube. Ζούμε την εποχή που η γνώση μοιράζεται άπλετα και πρακτικά δωρεάν. Για πιο σύνθετη γνώση μπορεί κάποιος αγοράζοντας ένα course απο το skillshare, το Udemy ή κάποιο παρόμοιο site online μαθημάτων με 10-20 ευρώ, να διευρύνει τους ορίζοντες του. Δηλαδή θεωρω πως ειδικά τα σεμινάρια αρχαρίων, πέρα απο την κοινωνικοποίηση και εύρεση άλλων με το ίδιο χόμπι, δεν προσφέρει ανάλογα με αυτό που κοστίζει (έχω μάθει για  σεμινάρια 300+ ευρώ για δύο μέρες μαθημάτων που πρακτικά λένε τι είναι το iso, το διαφραγμα και το shutter speed και πως να παίρνεις φώτο με ίσιο τον ορίζοντα). 

Απο την άλλη μεριά, πιστεύω πως τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια έχουν να δώσουν, επειδή πρακτικά μαθαίνεις την τέχνη. Δεν θα βρεις ευκολα δωρεάν βιντεάκια στο διαδίκτυο να σου πει για φυσικό φωτισμό, ανακλαστήρες, κόλπα και εργαλεία να κατευθυνεις το φως εκει που θέλεις. Ούτε για τεχνητό φωτισμό σε στούντιο, τι εξοπλισμό θέλεις να πετύχεις μια σειρά αποτελεσμάτων, αλλά και πως τον χρησιμοποιείς. Ή για product photography, ή φωτογραφία γάμου ή εξειδίκευση στην φωτογραφία σπορ (τόσο ανοικτού όσο και κλειστού χώρου) κλπ. Σε κάτι τέτοιο θα πήγαινα να παρακολουθήσω. Αν και αν δεν βρίσκεσαι Αθήνα ή Θεσ/νίκη, δύσκολα θα βρεις κάτι σε άλλη περιοχή.

• Like 2
Δημοσ.

Ναι συμφωνω και εγω στο τεχνικο κομματι οτι τα βασικα πραγματα μπορεις να τα βρεις και μονος σου μεσω internet . Πιστευω το πιο σημαντικο που κερδιζεις στα σεμιναρια ειναι αν ειναι καλος ο δασκαλος και εχει ορεξη να σε μαθει πραγματα στο αισθητικο κομματι . Και το δευτερο πιο σημαντικο ειναι οτι συναναστρεφεσαι με ατομα που εχουνε κοινο ενδιαφερον και απο εκει βγαινουν παρα πολλα!

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, παυκο13 είπε

Ναι συμφωνω και εγω στο τεχνικο κομματι οτι τα βασικα πραγματα μπορεις να τα βρεις και μονος σου μεσω internet . Πιστευω το πιο σημαντικο που κερδιζεις στα σεμιναρια ειναι αν ειναι καλος ο δασκαλος και εχει ορεξη να σε μαθει πραγματα στο αισθητικο κομματι . Και το δευτερο πιο σημαντικο ειναι οτι συναναστρεφεσαι με ατομα που εχουνε κοινο ενδιαφερον και απο εκει βγαινουν παρα πολλα!

Δεν θα συμφωνήσω ακριβώς πώς τα βρίσκεις μόνος σου , ούτε πως είναι βέβαιο πως θα καταλάβεις τίποτε από αυτά που βρίσκεις μόνος σου ...... αλλά ΟΚ ....... είναι πολύς κόσμος που αισθάνεται πως έχει καταλάβει αρκετά πλέον και χρειάζεται κάτι διαφορετικό ....... ας είναι κι' έτσι ....... 

Η φωτογραφία είναι ταξίδι ...... δεν είναι γνώση που θα την αποκτήσεις ταχύρυθμα ...... και είσαι έτοιμος πλέον για τα πάντα ....... στην ετοιμότητα αυτή βοηθάει πολύ η τεχνολογία σήμερα ........ και στο τεχνικό αλλά και στο αισθητικό μέρος ....... δεν υπάρχει κάτι στο οποίο θα πρέπει να φτάσει κανείς οπωσδήποτε ....... 

• Like 1
Δημοσ.

Έχω παρακολουθήσει άπειρα σεμινάρια και έχω ανάμεικτες εμπειρίες.
Τα σεμινάρια στην πληθώρα τους είναι καλά για να μάθεις κάτι συγκεκριμένο (π.χ να σου μιλήσει γενικά για το πορτρέτο και να σου δείξει 2-3 διαφορετικούς φωτισμούς).
Για εμένα έχουν το μειονέκτημα πως επειδή τα άτομα που το παρακολουθούν δεν είναι στο ίδιο επίπεδο αναγκάζεται ο δάσκαλος να πάει με  το ρυθμό που ορίζει το κοινό με τις λιγότερες γνώσεις.
Νομίζω πως εάν θέλεις να εξελιχθείς γενικά δηλαδή και στο τεχνικό κομμάτι αλλά και στο αισθητικό πιστεύω πως εάν γραφτείς σε μία φωτογραφική λέσχη και μέσα να καταφέρεις να βρεις 1-2 άτομα με κοινά ενδιαφέροντα (που θα οδηγήσουν σε κουβέντες, φωτοργαφικές βόλτες κλπ) θα εξελιχθείς καλύτερα.
Όση γνώση και να σου δώσει κάποιος, εάν δεν το εξασκήσεις και δεν αποτύχεις δεν γίνεται δουλειά.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, babisskg είπε

Δεν θα συμφωνήσω ακριβώς πώς τα βρίσκεις μόνος σου , ούτε πως είναι βέβαιο πως θα καταλάβεις τίποτε από αυτά που βρίσκεις μόνος σου ...... αλλά ΟΚ ....... είναι πολύς κόσμος που αισθάνεται πως έχει καταλάβει αρκετά πλέον και χρειάζεται κάτι διαφορετικό ....... ας είναι κι' έτσι ....... 

Η φωτογραφία είναι ταξίδι ...... δεν είναι γνώση που θα την αποκτήσεις ταχύρυθμα ...... και είσαι έτοιμος πλέον για τα πάντα ....... στην ετοιμότητα αυτή βοηθάει πολύ η τεχνολογία σήμερα ........ και στο τεχνικό αλλά και στο αισθητικό μέρος ....... δεν υπάρχει κάτι στο οποίο θα πρέπει να φτάσει κανείς οπωσδήποτε ....... 

Ναι μαλλον δεν το διατυπωσα εγω αρκετα καλα. Εννοω τις εννοιες της φωτογραφιας , το θεωρητικο κομματι μπορεις να το μαθεις και μονος σου.Προφανως οχι στο κομματι σε ενα σεμιναριο. Στο πρακτικο πιστευω οτι ειναι δυσκολο να κανεις πολλα μονος σου, βεβαια ο καθενας το ψαχνει οσο περισσοτερο μπορει!

Τεσπα, αναμενουμε και αλλες γνωμες για σεμιναρια 😀!

56 λεπτά πριν, konkarien είπε

Επίσης στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

https://hcp.gr/workshops/#workshops

Η αληθεια ειναι οτι το εχω τσεκαρει. Και εχει και ενα ετησιο προγραμμα το οποιο καλυπτει αρκετα ικανοποιητικο αριθμο ενοτητων. Εχεις καποια προσωπικη εμπειρια?

Επεξ/σία από παυκο13
Δημοσ.

Ξεπερνώντας το τεχνικό κομμάτι, που πράγματι μέσες-άκρες το μαθαίνεις από το διαδίκτυο, ένα σεμινάριο φωτογραφίας έχει τρια σημαντικά στοιχεία που πρέπει να εκτιμώνται πάνω απ'όλα:

• φωτογραφική αισθητική και ιστορία της φωτογραφίας (έστω εν τάχει, για να ανοίξει λίγο ο εγκέφαλος)
  • assignments, για να "αναγκάζεσαι" να βγαίνεις λίγο από το καβούκι σου
  • κοινωνικοποίηση, που είναι πολύ σημαντική για να συναντήσεις άλλους εραστές της φωτογραφικής τέχνης, να "πιεστείς" να βγάλεις καλύτερες φωτογραφίες, κλπ.

Αν πρέπει κάποιος να "υποστεί" μερικά τεχνικά μαθήματα για να μπορέσει να συνεχίσει στα αισθητικά, θα έλεγα ότι αξίζει τον κόπο. Δεν υπάρχει σεμινάριο αρχαρίων που να μη δείχνει τα τεχνικά, και δεν υπάρχει σεμινάριο προχωρημένων που δεν θεωρεί by default ότι οι συμμετέχοντες έχουν κάποια ιδέα φωτογραφικής αισθητικής & ιστορίας της φωτογραφικής τέχνης.

Με αυτά τα στοιχεία υπόψη, θα πρότεινα τα εξής σεμινάρια, που γίνονται όλα από σοβαρούς δάσκαλους φωτογραφίας :

Το Πράγμα: https://www.pragma.gr/seminars/basic-photo-seminar/
Μικρό Πολυτεχνείο: https://www.mikropolytexneio.gr/seminario-fotografias/
HCP - κεντρικό σεμινάριο: https://hcp.gr/certificate-program/
HCP Workshops: https://hcp.gr/workshops/

Από την άλλη, αν κάποιος δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα, μπορεί να απευθυνθεί στον Πολιτιστικό Ομιλο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ - Ακαδημίας & Ιπποκράτους) όπου γίνονται μαθήματα 5 ημέρες την εβδόμαδα κάθε απόγευμα, με ένα πολύ χαμηλό ετήσιο κόστος συμμετοχής. Απευθύνονται μεν σε φοιτητές, αλλά είναι ανοιχτά σε όποιον θέλει να συμμετάσχει.

• Like 3
Δημοσ.
Στις 2/9/2022 στις 3:50 ΜΜ, thodorisarch είπε

Ξεπερνώντας το τεχνικό κομμάτι, που πράγματι μέσες-άκρες το μαθαίνεις από το διαδίκτυο, ένα σεμινάριο φωτογραφίας έχει τρια σημαντικά στοιχεία που πρέπει να εκτιμώνται πάνω απ'όλα:

• φωτογραφική αισθητική και ιστορία της φωτογραφίας (έστω εν τάχει, για να ανοίξει λίγο ο εγκέφαλος)
  • assignments, για να "αναγκάζεσαι" να βγαίνεις λίγο από το καβούκι σου
  • κοινωνικοποίηση, που είναι πολύ σημαντική για να συναντήσεις άλλους εραστές της φωτογραφικής τέχνης, να "πιεστείς" να βγάλεις καλύτερες φωτογραφίες, κλπ.

Αν πρέπει κάποιος να "υποστεί" μερικά τεχνικά μαθήματα για να μπορέσει να συνεχίσει στα αισθητικά, θα έλεγα ότι αξίζει τον κόπο. Δεν υπάρχει σεμινάριο αρχαρίων που να μη δείχνει τα τεχνικά, και δεν υπάρχει σεμινάριο προχωρημένων που δεν θεωρεί by default ότι οι συμμετέχοντες έχουν κάποια ιδέα φωτογραφικής αισθητικής & ιστορίας της φωτογραφικής τέχνης.

Με αυτά τα στοιχεία υπόψη, θα πρότεινα τα εξής σεμινάρια, που γίνονται όλα από σοβαρούς δάσκαλους φωτογραφίας :

Το Πράγμα: https://www.pragma.gr/seminars/basic-photo-seminar/
Μικρό Πολυτεχνείο: https://www.mikropolytexneio.gr/seminario-fotografias/
HCP - κεντρικό σεμινάριο: https://hcp.gr/certificate-program/
HCP Workshops: https://hcp.gr/workshops/

Από την άλλη, αν κάποιος δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα, μπορεί να απευθυνθεί στον Πολιτιστικό Ομιλο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ - Ακαδημίας & Ιπποκράτους) όπου γίνονται μαθήματα 5 ημέρες την εβδόμαδα κάθε απόγευμα, με ένα πολύ χαμηλό ετήσιο κόστος συμμετοχής. Απευθύνονται μεν σε φοιτητές, αλλά είναι ανοιχτά σε όποιον θέλει να συμμετάσχει.

Ευχαριστω για την αναλυτικη γνωμη. Εχεις καποια εμπειρια απο το hcp ? Το ετησιο φαινεται ενδιαφερον .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...