ModernAthenian Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Κάτι που πάντα μου έσπαγε τα νεύρα ειδικά στον γραπτό λόγο γιατί στον προφορικό σπάνια ακούς ''των Αθηνών'' είναι αυτό το κατάλοιπο μάλλον του γλωσσικού ζητήματος οπού έχει ακόμα και σήμερα αφήσει τα ίχνη του. Είναι πραγματικά απάλευτο να διαβάζω ακόμα και σήμερα από επίσημα κυβερνητικά site πράγματα όπως '' Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών'' κοκ. Αυτή η παπάτζα δε μπορεί να καταργηθεί με κάποιο τρόπο? Φυσικά το να μετονομαστούν ιστορικοί φορείς όπως πχ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι σχεδόν αδύνατον αλλά τουλάχιστον στον επίσημο γραπτό λόγο αυτή μαλακία ''των Αθηνών'' δε μπορεί με κάποιο τρόπο να ψωφίσει? Πριν μπούμε σε grammar wars είμαι σίγουρος οτι κάπως το έχουν εκλογικεύσει Μπαμπινιώτες και δεν συμμαζεύεται ως προς την γραμματική του ορθότητα αλλά πραγματικά είναι αναντίστοιχο με την ζωντανή γλώσσα. Τι λέτε?
Ukforthemoment Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 7 λεπτά πριν, ModernAthenian είπε Κάτι που πάντα μου έσπαγε τα νεύρα ειδικά στον γραπτό λόγο γιατί στον προφορικό σπάνια ακούς ''των Αθηνών'' είναι αυτό το κατάλοιπο μάλλον του γλωσσικού ζητήματος οπού έχει ακόμα και σήμερα αφήσει τα ίχνη του. Είναι πραγματικά απάλευτο να διαβάζω ακόμα και σήμερα από επίσημα κυβερνητικά site πράγματα όπως '' Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών'' κοκ. Αυτή η παπάτζα δε μπορεί να καταργηθεί με κάποιο τρόπο? Φυσικά το να μετονομαστούν ιστορικοί φορείς όπως πχ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι σχεδόν αδύνατον αλλά τουλάχιστον στον επίσημο γραπτό λόγο αυτή μαλακία ''των Αθηνών'' δε μπορεί με κάποιο τρόπο να ψωφίσει? Πριν μπούμε σε grammar wars είμαι σίγουρος οτι κάπως το έχουν εκλογικεύσει Μπαμπινιώτες και δεν συμμαζεύεται ως προς την γραμματική του ορθότητα αλλά πραγματικά είναι αναντίστοιχο με την ζωντανή γλώσσα. Τι λέτε? Οτι έχεις πολύ ελευθερο χρόνο και καθόλου πραγματικά προβλήματα. 3 3
rodosf1 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Αθηνών, Πατρών κλπ, έχει μείνει ως κατάλοιπο σε πολλές εκφράσεις, όπως και οι πόλεις στα αγγλικά, Athens, Patras κλπ. Αντίθετα έχουμε καταργήσει εντελως το "εν Παρισιοις" πχ κ άλλα αντίστοιχα για πολλεις του εξωτερικού Πταίσμα αν σκεφτείς ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι (και το παπαδαριό-wannabe Βυζάντιο ξανά) που γράφουν με πολυτονικό και σε καθαρεύουσα, ακόμα κ σε επίσημο λόγο, ενώ με νόμο έχει καταργηθεί εδώ και 40 χρόνια. Αν βρω τέτοιον πάντως αλλάζω πεζοδρόμιο καλού κακού
ModernAthenian Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 8 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε Οτι έχεις πολύ ελευθερο χρόνο και καθόλου πραγματικά προβλήματα. Το δεύτερο μάλλον ναι αλλά πάλεψα πολύ για να το καταφέρω. Στο δια ταύτα όμως δε μπορούμε να το καταργήσουμε? 1 λεπτό πριν, rodosf1 είπε Αθηνών, Πατρών κλπ, έχει μείνει ως κατάλοιπο σε πολλές εκφράσεις, όπως και οι πόλεις στα αγγλικά, Athens, Patras κλπ. Αντίθετα έχουμε καταργήσει εντελως το "εν Παρισιοις" πχ κ άλλα αντίστοιχα για πολλεις του εξωτερικού Πταίσμα αν σκεφτείς ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι (και το παπαδαριό-wannabe Βυζάντιο ξανά) που γράφουν με πολυτονικό και σε καθαρεύουσα, ακόμα κ σε επίσημο λόγο, ενώ με νόμο έχει καταργηθεί εδώ και 40 χρόνια. Αν βρω τέτοιον πάντως αλλάζω πεζοδρόμιο καλού κακού Το ερώτημα είναι αν υπάρχει εύκολος τρόπος να καταργηθεί τουλάχιστον από τον επίσημο γραπτό λόγο?
Basilhs23___ Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Στα όσα χρόνια μπαίνω insomnia πρέπει να ειναι η δεύτερη φορά που θυμάμαι τέτοιο θέμα. Στο προηγούμενο θυμάμαι κάποιον που γκρίνιαζε και του την έσπαγε επειδή ο δήμος αυτοαποκαλείται Δήμος Αθηναίων και όχι Αθηνών η Αθήνας ενώ αντίστοιχα δεν υπάρχει πουθενά Δήμος Θεσσαλονικαιων η Θεσσαλονικιων. Εγώ θα το γράψω η θα το πω προφορικά όπως μου έρθει εκείνη την στιγμή η με βολεύει. Την καλύτερη αποψη μπορεί να την έχει ένας φιλόλογος.
Allan-Wake Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) Είναι από το αἱ Ἀθῆναι Και ειναι πληθυντικός Επεξ/σία 31 Αυγούστου 2022 από Allan-Wake 3 1
Basilhs23___ Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 3 λεπτά πριν, kirileman είπε Και Δήμος Αθηναίων (ανδρών; )! Και γυναικών. Οι Αθηναίοι - των Αθηναίων Οι Αθηναιες - των Αθηναίων 1
kirileman Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Μόλις τώρα, Basilhs23___ είπε Και γυναικών. Οι Αθηναίοι - των Αθηναίων Οι Αθηναιες - των Αθηναίων Δεν νομίζω ότι τότε οι γυναίκες είχαν πολιτικά δικαιώματα. Οπότε ήταν αυστηρά δήμος Αθηναίων ανδρών.
ModernAthenian Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δεν αρκεί μια εσωτερική εγκύκλιος στα υπουργεία να αναφέρουν στα επίσημα έγγραφα τα πάντα ως ''Αθήνας'' αντί ''Αθηνών'' ?
Επισκέπτης Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Αναφορά σε κείμενο Στην Αρχαία Ελλάδα η πόλη αναφερόταν στον πληθυντικό αριθμό: «Ἀθῆναι» καθώς αποτελούσε συνοικισμό των διάσπαρτων δήμων της Αττικής, τους οποίους σύμφωνα με τον μύθο συνένωσε ο βασιλιάς Θησέας. Τον 19ο αιώνα το όνομα αυτό επανήλθε, ως το επίσημο όνομα της πόλης. Το 1979, με την εγκατάλειψη της καθαρεύουσας, το όνομα «Αθήνα» καθιερώθηκε ως το επίσημο. Εν τούτοις, συχνή παραμένει η χρήση του πληθυντικού στη γενική πτώση: Αθηνών, ιδίως στον γραπτό λόγο ή σε ονομασίες ιδρυμάτων, όπως η Ακαδημία Αθηνών. Πηγή Ότι θα έβλεπα κάποιον να εκνευρίζεται με κάτι τέτοιο... Τι να πω.
ModernAthenian Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) Δε θέλω μάθημα ιστορίας guys ξέρω οτι προέρχεται από το ''Αθήναις'' και είναι ουσιαστικά κατάλοιπο του γλωσσικού ζητήματος. Ρωτάω τι θα χρειαστεί να γίνει στη δημόσια διοίκηση ώστε αυτό να εκπέσει εντελώς. Επεξ/σία 31 Αυγούστου 2022 από ModernAthenian
Επισκέπτης Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Ναι, γιατί έχουμε λύσει τα σοβαρά μας προβλήματα και είπαμε να πιάσουμε τα ψιλά. λολ
AKATADIOKTOS Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 1 ώρα πριν, ModernAthenian είπε Κάτι που πάντα μου έσπαγε τα νεύρα ειδικά στον γραπτό λόγο γιατί στον προφορικό σπάνια ακούς ''των Αθηνών'' είναι αυτό το κατάλοιπο μάλλον του γλωσσικού ζητήματος οπού έχει ακόμα και σήμερα αφήσει τα ίχνη του. Είναι πραγματικά απάλευτο να διαβάζω ακόμα και σήμερα από επίσημα κυβερνητικά site πράγματα όπως '' Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών'' κοκ. Αυτή η παπάτζα δε μπορεί να καταργηθεί με κάποιο τρόπο? Φυσικά το να μετονομαστούν ιστορικοί φορείς όπως πχ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι σχεδόν αδύνατον αλλά τουλάχιστον στον επίσημο γραπτό λόγο αυτή μαλακία ''των Αθηνών'' δε μπορεί με κάποιο τρόπο να ψωφίσει? Πριν μπούμε σε grammar wars είμαι σίγουρος οτι κάπως το έχουν εκλογικεύσει Μπαμπινιώτες και δεν συμμαζεύεται ως προς την γραμματική του ορθότητα αλλά πραγματικά είναι αναντίστοιχο με την ζωντανή γλώσσα. Τι λέτε? Απο τις πολλές τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στο τέλος τα παιδιά καταλήγουν να έχουν τέτοιες απορίες Ο πληθυντικός στο όνομα (Αθήναι) υποδηλώνει την ολοκληρωτική συγχώνευση των περιοχών τής Αττικής με την πόλη τών Αθηνών, η οποία έγινε περίπου το 1400 π.Χ. Αυτή η συγχώνευση αναφέρεται στους μύθους τού Θησέως. Κατάλαβες νεαρέ γιατί δεν πρέπει να καταργηθεί; Γιατί θα βρεθείς σε μια παρέα Ευρωπαίων και Αμερικανών και θα τους πεις πως όταν εμείς συγχωνεύαμε ολόκληρα πολεοδομικά τετράγωνα εσείς περπατούσατε στα 4 3 1
Basilhs23___ Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 8 λεπτά πριν, kirileman είπε Δεν νομίζω ότι τότε οι γυναίκες είχαν πολιτικά δικαιώματα. Οπότε ήταν αυστηρά δήμος Αθηναίων ανδρών. Προφανώς και δεν είχαν, πριν το 1950 σχεδόν τίποτα δεν είχαν. Ο δήμος ιδρύθηκε παράλληλα σχεδόν με την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Έκανα την αναφορά με το σημερινό νόημα των λέξεων, η γενική πτώση περιλαμβάνει και τις γυναίκες. 5 λεπτά πριν, AKATADIOKTOS είπε Απο τις πολλές τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στο τέλος τα παιδιά καταλήγουν να έχουν τέτοιες απορίες Ο πληθυντικός στο όνομα (Αθήναι) υποδηλώνει την ολοκληρωτική συγχώνευση των περιοχών τής Αττικής με την πόλη τών Αθηνών, η οποία έγινε περίπου το 1400 π.Χ. Αυτή η συγχώνευση αναφέρεται στους μύθους τού Θησέως. Κατάλαβες νεαρέ γιατί δεν πρέπει να καταργηθεί; Γιατί θα βρεθείς σε μια παρέα Ευρωπαίων και Αμερικανών και θα τους πεις πως όταν εμείς συγχωνεύαμε ολόκληρα πολεοδομικά τετράγωνα εσείς περπατούσατε στα 4 τρώγατε βελανίδια fixed
Προτεινόμενες αναρτήσεις