lion2486 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2022 Καλησπέρα στην παρέα, ανακαινίζοντας ένα διαμέρισμα αποφάσισα να περάσω δομημένη καλωδίωση δικτύου. Ο μόνος διαθέσιμος χώρος που έχω είναι το παράρι πάνω από το μπάνιο (υπάρχουν ανοίγματα προς κουζίνα και δωμάτια) οπότε εκεί θα τερματίζει η καλωδίωση και θα μπει κάποιος εξοπλισμός (switch, router, nas). Μόλις εγκατέστησα και FTTH και μου έχουν αφήσει περιθώριο ίνας ώστε να φτάσει και αυτό κατευθείαν στο ίδιο σημείο. Οι απαιτήσεις που έχω προς το παρόν είναι να έχω διαθέσιμα δίκτυα στους χώρους (για τηλεόραση, υπολογιστές και μελλοντικές συσκευές), να έχω ένα κεντρικό σημείο σύνδεσης και ασύρματο δίκτυο. Έχω πάρει ήδη προσφορά από ηλεκτρολόγο και έχω ζητήσει 2πλές πρίζες σε κάθε σημείο (ώστε να μπορεί να περαστεί και τηλεφωνική συσκευή αν χρειαστεί) με καλωδίωση cat6. Θα ήθελα τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις τόσο στο ενσύρματο όσο και στο ασύρματο δίκτυο (σε ένα λογικό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης). Στο μυαλό μου έχω κάποιο gigabit/sfp+ switch, wifi6 AP, αναβάθμιση NAS με sfp+, κάποιο patch-panel, ίσως κάποιο μικρό rack και ups. Επειδή δεν έχω κάνει πάλι κάποια τέτοια οικιακή εγκατάσταση, υπάρχει κάποια παραπάνω συμβουλή, πρόταση ή κάτι προς αποφυγή; Ευχαριστώ πολύ!
NikosKallithea Δημοσ. 30 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2022 Οχι στο πατάρι βρες άλλο μέρος ή διαμόρφωσε ενα χώρο καπου μέσα στο σπίτι, κατι σαν μικρή ντουλαπα
lion2486 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2022 Μέλος Δημοσ. 30 Αυγούστου 2022 55 minutes ago, NikosKallithea said: Οχι στο πατάρι βρες άλλο μέρος ή διαμόρφωσε ενα χώρο καπου μέσα στο σπίτι, κατι σαν μικρή ντουλαπα Για ποιό λόγο το λες αυτό; Έχεις αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα; Η ντουλάπα φαντάζομαι θα αερίζεται λιγότερο από το πατάρι.
NikosKallithea Δημοσ. 30 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2022 18 λεπτά πριν, lion2486 είπε Για ποιό λόγο το λες αυτό; Έχεις αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα; Η ντουλάπα φαντάζομαι θα αερίζεται λιγότερο από το πατάρι. Το πατάρι δεν ειναι για αυτες τις δουλειες, δεν ειναι ευκολα προσβάσιμο
dhmak Δημοσ. 30 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2022 Λογικά στο πατάρι μπορεί να υπάρχουνε και μελλοντικά ατυχήματα (θερμοσίφωνας, υγρασία)
lion2486 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 20 hours ago, dhmak said: Λογικά στο πατάρι μπορεί να υπάρχουνε και μελλοντικά ατυχήματα (θερμοσίφωνας, υγρασία) Δεν έχω θερμοσύφωνα αλλά καταλαβαίνω τις ανυσυχίες και για τον περιορισμένο χώρο. Στη ντουλάπα που προτείνετε θα πρέπει να γίνει κάποια διαρύθμιση ή κάποιο άνοιγμα για εξαερισμό;
paylidis Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 38 λεπτά πριν, lion2486 είπε Δεν έχω θερμοσύφωνα αλλά καταλαβαίνω τις ανυσυχίες και για τον περιορισμένο χώρο. Στη ντουλάπα που προτείνετε θα πρέπει να γίνει κάποια διαρύθμιση ή κάποιο άνοιγμα για εξαερισμό; για εμενα παλι η ντουλαπα ειναι λαθος, ανεβαζει θερμοκρασια... το εκανα εγω σε ενα βαθμο αυτο που εχεις κατα νου (σε ντουλαπι) και ειχα θεματα με υπερθερμανση του ρουτερ κλπ και αναγκαστηκα κ εβαλα ανεμιστηρα τρυπωντας τη πλατη... οποτε θεωρω προτιμότερο το πατάρι - θεωρητικα αυτα μια φορα τα στηνεις και αντε να χρειαστει να μπεις 1 φορα το χρονο για αλλαγες κλπ... 1
MauroPaltoudias Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) 33 λεπτά πριν, paylidis είπε για εμενα παλι η ντουλαπα ειναι λαθος, ανεβαζει θερμοκρασια... το εκανα εγω σε ενα βαθμο αυτο που εχεις κατα νου (σε ντουλαπι) και ειχα θεματα με υπερθερμανση του ρουτερ κλπ και αναγκαστηκα κ εβαλα ανεμιστηρα τρυπωντας τη πλατη. Να σας ρωτήσω κάτι επ' αυτού, γιατί και εγώ αντιμετωπίζω παρόμοιο πρόβλημα : είναι φορές που το 4g router (εντός της εντοιχισμένης ξύλινης ντουλάπας) τρώει σκαλώματα και επανέρχεται με ένα reset (πρακτικά χάνει το σήμα και ενώ φαίνεται να έχει καλό). Τέτοια ήταν και η δική σας περίπτωση ; Προσπαθώ να βρω την αιτία. (*) Το γιατί είναι μέσα στην ντουλάπα είναι άλλο θέμα, που δεν είναι της παρούσης Επεξ/σία 31 Αυγούστου 2022 από MauroPaltoudias
paylidis Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 1 λεπτό πριν, MauroPaltoudias είπε Να σας ρωτήσω κάτι επ' αυτού, γιατί και εγώ αντιμετωπίζω παρόμοιο πρόβλημα : είναι φορές που το 4g router (εντός της εντοιχισμένης ξύλινης ντουλάπας) τρώει σκαλώματα και επανέρχεται με ένα reset (πρακτικά χάνει το σήμα και ενώ φαίνεται να έχει καλό). Τέτοια ήταν και η δική σας περίπτωση ; Προσπαθώ να βρω την αιτία. (*) Το γιατί είναι μέσα στην ντουλάπα είναι άλλο θέμα, που δεν είναι της παρούσης οχι κανονικο vdsl... Σε εμενα ανεβαζει πολυ θερμοκρασία το ντουλαπι γιατι εχω περα απο το μοντεμ: +ups+dvr+extra router+τροφοδοτικά cctv+hdd ισως φτιαει κ σε εσενα η θερμοκρασια...
MauroPaltoudias Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Μόλις τώρα, paylidis είπε Σε εμενα ανεβαζει πολυ θερμοκρασία το ντουλαπι γιατι εχω περα απο το μοντεμ: +ups+dvr+extra router+τροφοδοτικά cctv+hdd Και πώς εκδηλωνόταν ; Εννοώ τι δυσλειτουργίες δημιουργούσε (εφόσον συνέβαινε κάτι τέτοιο) ;
paylidis Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) μπουκωνε αγρια το μοντεμ στο σερφαρισμα (ενω εδειχνε πχ 80 Mbps κλειδωμα επαιζε σαν 3-4) και στις χοντρες ζεστες εσκαγε και επανεκκίνηση απο μονο του... Το εκανα επαννεκινηση και εστρωνε οταν μπουκωνε αλλα μια φορα που ανοιξα το πορτακι αλλα μετα πιαστηκα με κατι αλλο χωρις να το κανω επαννεκινηση και εστρωσε απο μονο του καταλαβα οτι του εφταιγε η θερμοκρασία... εκτοτε μπηκε ανεμιστηρας με χρονοδιακοπτη (αναβει για 15 λεπτα καθε 30 λεπτα το καλοκαιρι και 15 λεπτα την ωρα το χειμωνα) Επεξ/σία 31 Αυγούστου 2022 από paylidis 2
laserjesus Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Στις 30/8/2022 στις 1:42 ΜΜ, lion2486 είπε Επειδή δεν έχω κάνει πάλι κάποια τέτοια οικιακή εγκατάσταση, υπάρχει κάποια παραπάνω συμβουλή, πρόταση ή κάτι προς αποφυγή; Εάν βάλεις καμπίνα να πας σε 19'' Επειδή το ρεύμα πάει στο Θεό ότι και να βάλεις πρόσεχε τι καταναλώνει. Εν δεν έχει σκοπό να κάνεις upgrades κάθε λίγα χρόνια διάλεξε από τώρα εάν θες να πας σε ένα οικοσύστημα από την αρχή σε όλα πχ ubiquiti. Switch μην βάλεις τίποτα λιγότερο από 2.5Gbit και management ιδίως για το NAS.. εαν σε παίρνει πας σε mikrotik 10G. Μάθε τι είναι τα vlans και κάνε ένα σχέδιο πως θα τα χωρίσεις. Εγώ πχ έχω σπάσει το 10αρι σε /24 και τα ίδια έχω και στα vlan IDs για να μην ψάχνω 1.Linknets +routing 2. Management 3 Servers 4 PCs Ethernet 5 PCs WiFi 6 Guests WiFi. 7 TVs +Media 8. IoT 9..Work VPN Υπολόγισε πόσο χώρο θες και πάρε την διπλή καμπίνα σε U.
dpolal Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, lion2486 είπε Δεν έχω θερμοσύφωνα αλλά καταλαβαίνω τις ανυσυχίες και για τον περιορισμένο χώρο. Στη ντουλάπα που προτείνετε θα πρέπει να γίνει κάποια διαρύθμιση ή κάποιο άνοιγμα για εξαερισμό; Όχι ντουλάπα (υπερθέρμανση), όχι πατάρι (δυσκολία πρόσβασης). Θα πάρεις ένα επιτοίχιο μικρό rack 19" 6U σαν αυτό στην φωτό και θα το κρεμάσεις ψηλά κοντά στο ταβάνι σε ένα μικρό σχετικά δωμάτιο, π.χ. κάποιο χώλ, ένα μικρό WC, κλπ. Μπορείς να τοποθετήσεις ανεμιστήρες για εξαερισμό αν θες, είναι εύκολη και γρήγορη η πρόσβαση και σε έναν μικρό χώρο δεν πολυφαίνεται. Απλά, να έχεις υπόψιν ότι σαν διαθέσιμο χώρο έχει περιορισμούς ως προς το πόσες συσκευές χωράνε μέσα. Επεξ/σία 31 Αυγούστου 2022 από dpolal
karab_b Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 Εγώ θα σου πρότεινα ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση, καλό αερισμό (η ζέστη είναι εχθρός των ηλεκτρονικών) ενώ αν πάρεις rack να έχεις κατά νου ότι με το πέρασμα του χρόνου τα ανεμιστηράκια ίσως σου βγάλουν θόρυβο. Για την καλωδίωση ισχύουν: -Cat.6 UTP 250MHz, 100BASE-TX & 1000BASE-T Ethernet -Cat.6a U/FTP, 500 MHz, 100BASE-TX, 1000BASE-T 10GBASE-T Ethernet οπότε τουλάχιστον CAT6a μιας και θα κάνεις κάτι που θα υφίσταται για αρκετά χρόνια. -Αν κάνεις χρήση patch panel θα σου πρότεινα την λύση του Keystone patch panel. -Οι συσκευές σου να υποστηρίζουν VLAN.
vagelis2019 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2022 Και εγω δεν θα προτείνω να τα στήσεις στο πατάρι γτ δεν ειναι εύκολη η πρόσβαση.. Όσο καλα και να τα στήσεις κάποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει και να θέλει καποιο ρεσταρτ /ρεσετ καποιο μηχάνημα. Καποιο επιτοιχιο rack σε κάποιο εύκολα προσβάσιμο χώρο θα σου πρότεινα εγω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα