Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στην ομάδα. Πρόκειται να ενοικίασω γκαρσονιέρα λόγο μετακόμισης και θέλω να ανοίξω βιβλία για να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας. Για αυτό θα χρειαστεί να δηλώσω κάπου φορολογική έδρα. Ξέρει κανείς αν υπάρχει καμία διαφορά για τον μισθωτή αν δηλώσει τον χώρο που ενοικιάζει σαν επαγγελματικη στέγη;Ευχαριστώ 

Δημοσ.
19 ώρες πριν, Den3311 είπε

Καλησπέρα στην ομάδα. Πρόκειται να ενοικίασω γκαρσονιέρα λόγο μετακόμισης και θέλω να ανοίξω βιβλία για να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας. Για αυτό θα χρειαστεί να δηλώσω κάπου φορολογική έδρα. Ξέρει κανείς αν υπάρχει καμία διαφορά για τον μισθωτή αν δηλώσει τον χώρο που ενοικιάζει σαν επαγγελματικη στέγη;Ευχαριστώ 

Υπάρχει διαφορά και πιθανόν να μην το δεχθεί.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν είναι η κύρια κατοικία είναι η επαγγελματική έδρα δεν αλλάζει κάτι στο μισθωτήριο. Αρκεί να προβλέπεται από είδος της δραστηριότητας να δηλώνεται η κατοικία του επαγγελματία ως έδρα.

Επεξ/σία από Maurikycli
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 ώρες πριν, Den3311 είπε

Θα χρειαστεί τυπικά το "ΟΚ" από τον ιδιοκτήτη (ακόμα και αν δεν είσαι ενοικιαστής, αν είναι πχ το σπίτι της μάνας σου και μένεις εσύ εκεί)

Διαφορά δε νομίζω να υπάρξει. Σε κανένα συνάδελφο δεν υπήρξε τέτοιο θέμα, ούτε από άποψη "μανούρας" ούτε από οικονομική.

Τώρα βέβαια ίσως εξαρτάται και από το τι είδους ελευθερος επαγγλεματίας είσαι. Αν είσαι πχ μηχανικός (όπωςπχ εγώ και οι συνάδελφοί μου) και απλά χρειάζεται να δηλώσεις κάποια έδρα αλλά δουλέυεις "μπλοκάκι" σε κάποια εταιρεία, δεν έχεις δηλαδή γραφείο με επισκέπτες κλπ στο σπίτι, δεν θα υπάρξει κανένα θέμα. Μπορεί και να το ξεχάσει να στο ζητήσει η εφορία (έχω πέσει σε εντελώς "χημεία" ΔΟΥ, ιδαίτερα επαρχιακές).

Αν είσαι τύπου που΄εχεις γραφείο με επισκέπτες ή ΚΑΝΕΙΣ τη δουλειά στο σπίτι (αν και σε αυτές τις περιπτώσεις νομίζω χρειάζεται ξεχωριστή δνση) και όχι απλά μια δήλωση δνσης, τότε ίσως αλλάζει.

Επεξ/σία από DrLo
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 ώρες πριν, Den3311 είπε

Βάλτε καλού κακού και μια παράγραφο όπου θα αναγράφεται ότι ο εκμισθωτής συμφωνεί με τη χρήση μέρους αυτού, ως επαγγελματική έδρα (εφόσον όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι ΚΑΔ επιτρέπουν τη λειτουργία σε χώρο που είναι και παράλληλα κύρια - προς το παρόν - κατοικία).

Δείτε και εδώ, αντίστοιχο θέμα προ δεκαετίας που συζητούνταν μεταξύ μηχανικών (και λογιστή).

Επεξ/σία από MauroPaltoudias
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...