Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, θέλω να αναβαθμίσω τα εξαρτήματα του τίτλου στο παρακάτω σύστημα(χρήση gaming-γενική):

MOBO: Gigabyte B75M-D3H

CPU: i5-3470 3.20GHz

GPU: Gainward GeForce GTX 1060 3GB

RAM: Corsair Vengeance 12GB DDR3-1333MHz

SSD: Corsair Force GS 128GB, Kingston A400 480 gb HDD: WD Caviar Blue 500GB

PSU: Corsair VS650

Case: Bitfenix Merc Beta

Μαζί θα μπει και ένας m2 για λειτουργικό, ενώ σε 2η φάση θα αναβαθμίσω κάποια στιγμή και τα υπόλοιπα.

Ram θα καταλήξω σε 16άρες Corsair Vengeance ή ripjaws.

Για επεξεργαστή έχω καταλήξει στον 12400f, δε νομίζω να δώσω κάτι παραπάνω για τα γραφικά. Τα onboard που έχω και τώρα δε τα χρησιμοποίησα ποτέ.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές στα μοντέλα των κατασκευαστών, θα ήθελα γνώμη στο ποια να επιλέξω ως vfm και γιατί. Έχοντας δει και παρόμοια άλλα threads, είδα ότι συνήθως προτείνονται οι Asus TUF Gaming B660MMSI Pro B660M-AAsus Prime B660-Plus D4. Έρχομαι να προσθέσω και την Gigabyte B660 GAMING X DDR4 ή κάποια παρόμοια υλοποίηση της.

Ερωτήσεις:

• Αυτό που κοιτάζω κυρίως είναι οι θύρες usb και M2 και να έχουν PCI 4(PCI 5 φαίνονται ακριβότερες χωρίς να κερδίζω κάτι προς το παρόν αφού αντιλαμβάνομαι ότι οι τωρινές GPU είναι 4). Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να συγκρίνω στα χαρακτηριστικά;
  • Είδα σε διάφορα review ότι προτείνονται οι παραπάνω, με την MSI και Gigabyte να ξεχωρίζουν ως λίγο καλύτερες. Δεν έχω εμπειρία στις μητρικές, αλλά κατάλαβα ότι ο λόγος είναι ότι η κατασκευή τους είναι καλύτερη στη διαχείριση της τάσης(VRM);
  • Εφόσον υπάρχουν και Gigabyte Z690M ή Asrock που είναι το "καλό μοντέλο" σε παρόμοια χρήματα, γιατί να μη προτιμήσω αυτή; Δε με απασχολεί το OC του επεξεργαστή, οι μητρικές θα ήθελα να πιάνουν 3000+ και όχι 2133 κλπ όμως, δεν έχω καταλάβει από που μπορώ να διαπιστώσω που εμποδίζουν σε αυτό τα bios και που όχι.

Υπάρχει ένα ζήτημα σε διαθεσιμότητες αφού όλα είναι 4-10 μέρες και στην 3η 4η επιλογή ακριβαίνει το κάθε προϊόν, ενώ η MSI χωρίς wifi(αν και είναι nice to have) υπάρχει στο Cosmodata στα 150€ διαθέσιμη, από το οποίο μάλλον θα πάρω και τον επεξεργαστή στα 200€ οπότε έχω μια παραπάνω αφορμή για τη συγκεκριμένη. Αν υπάρχει λόγος να επιλέξω άλλη μητρική από διαφορετικό κατάστημα όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Δημοσ.

Μην ασχολείσαι ιδιαίτερα για το καλύτερο mobo, 12400 είναι εύκολο να τον τρέξουν.
Θα σου πρότεινα να πας για MSI Pro B660M-E, επίσης και 12100f να βάλεις μια χαρά θα είσαι από θέμα επιδόσεων.

Δημοσ.

Η msi είναι από τις καλές, εφόσον σε βολεύει η αγορά go 4 it.

Όσες μητρικές έχεις βάλει στην επιλογή είναι μια χαρά, νομίζω msi και asus λίγο καλύτερη από την gigabyte κατ'εμε

Όσο για τις διάφορες την chipset. Τα chipset υποτίθεται ότι έχουν νόημα καθώς μπορούν να δώσουν περισσότερα lanes και λειτουργίες στη μητρική. Τι να την κάνεις μια φτηνή z690 όταν έχει μικρότερη επεκτασιμότητα από μια b660; Κερδίζεις μόνο τη δυνατότητα oc, που εκτός ότι σου είναι άχρηστη με κλειδωμένο επεξεργαστή, κάποιο δυνατό oc έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορέσεις να κάνεις λόγω μέτριων vrm.

Να ξέρεις ότι και η b660 κάνει ram oc οπότε δεν θα χάσεις κάτι.

Μνήμες 3200/c16 το καλύτερο vfm

• Like 4
Δημοσ.

Μνημες αν μπορεις πηγαινε εδω και μην ασχολεισαι ξανα μ'αυτες , μια και καλη , αν δε μπορεις παρε 16gb

https://www.skroutz.gr/s/8001844/G-Skill-Ripjaws-V-32GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x16GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-F4-3200C16D-32GVK.html

• Like 1
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, hln3 είπε

Μην ασχολείσαι ιδιαίτερα για το καλύτερο mobo, 12400 είναι εύκολο να τον τρέξουν.
Θα σου πρότεινα να πας για MSI Pro B660M-E, επίσης και 12100f να βάλεις μια χαρά θα είσαι από θέμα επιδόσεων.

Επειδή και τώρα είμαι με 4πύρηνο, θα ήθελα να ναι λίγο πιο δυνατή και πιο future proof η αναβάθμιση για αυτό κοιτάζω το συγκεκριμένο. Η συγκεκριμένη έχει 2 Dimms για RAM και μου φαίνεται ελαφρώς περιοριστικό, αλλιώς είναι οκ. Thanks για τη πρόταση.

7 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Η msi είναι από τις καλές, εφόσον σε βολεύει η αγορά go 4 it.

Όσες μητρικές έχεις βάλει στην επιλογή είναι μια χαρά, νομίζω msi και asus λίγο καλύτερη από την gigabyte κατ'εμε

Όσο για τις διάφορες την chipset. Τα chipset υποτίθεται ότι έχουν νόημα καθώς μπορούν να δώσουν περισσότερα lanes και λειτουργίες στη μητρική. Τι να την κάνεις μια φτηνή z690 όταν έχει μικρότερη επεκτασιμότητα από μια b660; Κερδίζεις μόνο τη δυνατότητα oc, που εκτός ότι σου είναι άχρηστη με κλειδωμένο επεξεργαστή, κάποιο δυνατό oc έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορέσεις να κάνεις λόγω μέτριων vrm.

Να ξέρεις ότι και η b660 κάνει ram oc οπότε δεν θα χάσεις κάτι.

Μνήμες 3200/c16 το καλύτερο vfm

Ευχαριστώ για την επεξήγηση, κάτι ακόμα. Για να βάλω M2 χρειάζεται να έχω 2 PCI 4 θύρες ή μπαίνει και σε SATA 3 με το ίδιο αποτέλεσμα? Δηλαδή καταλαμβάνει της gpu το slot ή ξεχωριστό δικό του; Γιατί στα χαρακτηριστικά αλλού γράφει την pci σαν slot για M2 αλλού τη γράφει πάνω στην κάρτα.

Παραπάνω από έναν M2 και μία κάρτα δε θα βάλω, οι υπόλοιποι θα είναι απλοί ssd οπότε θα είμαστε εντάξει με lanes και τα σχετικά σωστά;

Δημοσ.

Είσαι με 4/4 3ης γενιάς
Ο 12100f είναι 4/8 (μεγάλη διαφορά) και είναι 12ης γενιάς (επίσης μεγάλη διαφορά)
Είναι σαν διαστημόπλοιο μπροστά σε αυτόν που έχεις τώρα.

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, triplex1 είπε

Μνημες αν μπορεις πηγαινε εδω και μην ασχολεισαι ξανα μ'αυτες , μια και καλη , αν δε μπορεις παρε 16gb

https://www.skroutz.gr/s/8001844/G-Skill-Ripjaws-V-32GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x16GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-F4-3200C16D-32GVK.html

Να μαι ειλικρινής ενώ δεν το είχα σκοπό, το σκέφτομαι! Δηλαδή στο μέλλον όλο και κάποια στιγμή δε θα πέσει στο τραπέζι η αναβάθμιση σε παραπάνω;

Οπότε με γαργαλάει η σκέψη αυτού που είπες "βάλε απευθείας 32 και μη ξανασχοληθείς", μακροπρόθεσμα κάποτε με DDR5 μετά πάλι μόνο.😐

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάνεις δε τα λέει καλύτερα από τα specs της μητρικής.

Πχ για msi

https://www.msi.com/Motherboard/PRO-B660M-A-DDR4/Specification

Και τα δύο m2 slots είναι pcie 4

1 από cpu και 1 από chipset μητρικής

Edit

Είχα βάλει το link της atx και όχι της b660m, βέβαια δεν αλλάζει κάτι από αυτά που είπα

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, hln3 είπε

Είσαι με 4/4 3ης γενιάς
Ο 12100f είναι 4/8 (μεγάλη διαφορά) και είναι 12ης γενιάς (επίσης μεγάλη διαφορά)
Είναι σαν διαστημόπλοιο μπροστά σε αυτόν που έχεις τώρα.

Έχεις δίκιο σε αυτό! Όμως οκ είναι ένα 40ρι για 6/12 το οποίο θεωρώ αξίζει τον κόπο γιατί τα βαριά games όλο και κάπου θα αξιοποιήσουν την έξτρα δύναμη, και αργότερα σκέφτομαι να πάω και για καμιά 3060 να συνοδευτεί αναλόγως. Λίγο η χαμηλή συχνότητα με προβληματίζει αλλά με το turbo boost διάβασα πως λύνεται το ζήτημα.

3 λεπτά πριν, triplex1 είπε

2 θυρες η μια gen4 & η αλλη gen3

Άρα η κάρτα θα μπει στην 4 και ο M2 θα μπει στην 3 χωρίς πρόβλημα;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, johnyskar είπε

Έχεις δίκιο σε αυτό! Όμως οκ είναι ένα 40ρι για 6/12 το οποίο θεωρώ αξίζει τον κόπο γιατί τα βαριά games όλο και κάπου θα αξιοποιήσουν την έξτρα δύναμη, και αργότερα σκέφτομαι να πάω και για καμιά 3060 να συνοδευτεί αναλόγως. Λίγο η χαμηλή συχνότητα με προβληματίζει αλλά με το turbo boost διάβασα πως λύνεται το ζήτημα.

Άρα η κάρτα θα μπει στην 4 και ο M2 θα μπει στην 3 χωρίς πρόβλημα;

Μη μπερδεύεις την κάρτα με τα m2 για το δίσκο.

Η msi αν δεις τα details,  δίνει pcie 4 στην κάρτα και 2 pcie 4 m2

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Μη μπερδεύεις την κάρτα με τα m2 για το δίσκο.

Η msi αν δεις τα details,  δίνει pcie 4 στην κάρτα και 2 pcie 4 m2

Ναι και απότι βλέπω και στην micro ATX δεν αλλάζει κάτι. Δεν έχω ξαναβάλει m2 για αυτό ρώτησα, δεν ήμουν σίγουρος αν καταλαμβάνει θέση από της κάρτας.

Επομένως θεωρητικά και 2 m2 να κουμπώσεις πάνω σε αυτή σε συνδυασμό με τη κάρτα, είναι όλα φουλ λειτουργικά. Ευχαριστώ.

Δημοσ.
49 λεπτά πριν, johnyskar είπε

Ναι και απότι βλέπω και στην micro ATX δεν αλλάζει κάτι. Δεν έχω ξαναβάλει m2 για αυτό ρώτησα, δεν ήμουν σίγουρος αν καταλαμβάνει θέση από της κάρτας.

Επομένως θεωρητικά και 2 m2 να κουμπώσεις πάνω σε αυτή σε συνδυασμό με τη κάρτα, είναι όλα φουλ λειτουργικά. Ευχαριστώ.

θες και μια προταση σε amd?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...