OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 3 ώρες πριν, airtrelomike13 είπε Δηλαδή στην Αγγλία, ενας πτυχιουχος με μεταπτυχιακο τι μισθο μπορει να παρει ως junior? Εξαρταται το αντικειμενο. Σε χρηματοοικονομικα, developers, engineers ενα ευρος για Αγγλια ειναι 1600-2000 λιρες καθαρα το μηνα για junion engineers. Μιλαμε για αποφοιτους ομως, καθονται 1-1.5-2 χρονια στη δουλεια και πανε στην επομενη για περισσοτερα. Μια παρατηρηση. Μην βλεπετε τη μεταναστευση αποσπασματικα. Εχω τοσα προσοντα, σε ποια χωρα ειναι καλα και τι θα βγαζω. Αν πας με αυτα τα μυαλα θα γυρισεις συντομα και απογοητευμενος. Πας σε μια χωρα για να μεινεις τουλαχιστον καποια χρονια, να περασεις στην αρχη τα δυσκολα και μετα να πας σε πιο καλες θεσεις και σε πιο καλη ποιοτητα ζωης. Θελει υπομονη, δικτυωση γερη, ευελιξια και γερο στομαχι. Και για να αξιζει, αποψη μου ειναι οτι πρεπει να μεινει κανεις τουλαχιστον 5 χρονια, να αλλαξει 2-3 θεσεις,να παρει εμπειριες και ισως να αποκτησει και μια μικρη καβατζα. 3 1
Basilhs23___ Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 42 λεπτά πριν, airtrelomike13 είπε Δεν με νοιαζει η γνωμη σου, ουτε τι εκανε ενας φιλος σου, φιλος του και 1002 που αναφερεις. Αν ο γαμπρος του ή η δικηγορος αδερφη του ειναι τεμπεληδες, και δεν ξερουν να εργαζονται και να βγαζουν λεφτα συν οτι τους δανειζει και απο πανω ειναι δικο του προβλημα. Πηγαινε στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ χωρις πτυχιο, ως ανεδεικευτος και μετα ελα ν αμου πεις ποσα θα βγαζεις. Βεβαια οταν εργαζεσαι στο τουρισμο και νομιζεις οτι εχεις βγαλει λεφτα, μαλλον πρεπει να ξυπνησεις απο το ονειρο. Το τερματισες, σε λιγο θα μου πεις οτι βγαζει πιο πολλα και απο εναν οικονομικο διευθυνη ή διευθυντη με σπουδες. Μαθε λοιπον οτι ο διευθυντης με σπουδες, εστω σε ενα σουπερμαρκετ, σε ενα υποκαταστημα αλυσιδας της Χ εταιρειας, βγαζει 1500 , και εχει 500 ευρω και δωροεπιταγη για ψωνια το μηνα. Και μαντεψε , τις μισες ωρες καθεται στο γραφειακι του και βγαζει χρηματα, εχοντας και τις ισορροπημενες ευθυνες του. Κακός ειναι βουνά μου? Δεν καθησα να διαβάσω όλο το thread αλλά μπήκα και πέτυχα το post σου και την συζήτηση που κάνεις με τον άλλον χρήστη. Λοιπόν, καλό είναι να μην είμαστε απόλυτοι διότι όταν βασιζόμαστε σε έναν φίλο ή δύο τρεις δικούς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για το σύνολο όσων εργάζονται έξω αλλά μόνο για τα στόμα που γνωρίζουμε. Ανειδίκευτος στο εξωτερικό η εμπειρία λέει ότι περνάς δύσκολα στην αρχή που τρως αρκετά σκατα αλλά μετά βελτιώνεσαι σημαντικά και ανεβαίνεις επίπεδο σε σχέση με την Ελλάδα. Το παράδειγμα που λες με τον διευθυντή δεν ξέρω από που βασίζεσαι και το αναφέρεις. Πάντως για Λονδίνο αποκλείεται να ισχύει τέτοιος μισθός γιατί φίλος μου με 9 έτη διαμονής εκεί και πλέον υπάλληλος στα Lidl βγάζει 2k λίρες, του μένουν για να ζήσει, για να παίξει σε στοίχημα που έχει εθιστεί με τζόγο, να δανείσει κάποια άτομα της οικογένειας. Αδερφός του ίδιου φίλου που εργάζεται στην Αθήνα και μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε μια θέση προϊστάμενου τμήματος σε ένα υποκατάστημα στον Βασιλόπουλο έπαιρνε 1500 ευρώ, κάποια στιγμή παραιτήθηκε γιατί δεν άντεξε την κούραση της δουλειάς και το ωράριο. Όσο για το αν βρίσκεις εξω δουλειά με σπουδές η όχι, η το κατά πόσο εύκολο είναι να βρεις. Στην έναρξη της κρίσης ο ξάδερφος μου πήγε στο Εδιμβούργο που έκανε μεταπτυχιακό εκεί. Ήξερε άριστα Αγγλικά και Γερμανικά και με αρκετές πιστοποιήσεις, έψαξε δουλειά στο αντικείμενο στην Αγγλία αλλά δεν βρήκε τίποτα. Τελικά επέστρεψε Ελλάδα και βρήκε δουλειά εδώ. Το πρόβλημα που υπάρχει στο εξωτερικό με την εύρεση εργασίας είναι πως δεν φεύγουμε μόνο από την Ελλάδα για αναζήτηση, όλη η αφρόκρεμα ας το πούμε έτσι των φτωχών χωρών η των χωρών με προβλήματα αναζητεί έξω. Επίσης δεν είναι λίγες και οι περιπτωσεις όπου πολίτες πλούσιων χωρών και κρατών χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πηγαίνουν σε άλλα κράτη εξίσου πλούσια και με υψηλή βιομηχανία. Πχ στην Γερμανία θα βρεις εργαζόμενους από Δ. και Β. Ευρώπη και όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, το ίδιο και Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία κοκ. 1
Ducatista Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 52 λεπτά πριν, airtrelomike13 είπε Τοτε μαλλον μπερδευουμε ή παρερμηνευουμε την λεξη "ανειδίκευτος". Όσον αφορά το γαμπρό σου, προφανώς και η διαφορά θα ήταν χαώδης, καθώς ο άνθρωπος στη ΔΕΗ είχε διαφορετικο μισθολογιο απο τους εργάτες, οπως και σε αλλες υπηρεσιες. Για παραδειγμα παρε το μισθολογιο του δημοσιου. ΣΥγκρινε το μισθο ενος ΠΕ-ΤΕ με ενος ΥΕ. Χαωδης διαφορα. Να ερθεις και να μου πεις οτι υπαρχουν ανειδικευτοι , που ανοιξαν μια επιχειρηση και επιασαν να πω ΝΑΙ. Υπαρχει ανθρωπος με μαγειρευτα στη συμπρωτευουσα , ο οποιος πουλαει τη μερα 1500 μεριδες και μπορει και παραπανω, και ανοιξε αυτη την επιχειρηση και επιασε. Εκει ναι συμφωνω μαζι σου με αυτη τη λογικη. Αλλα δεν ειναι υπαλληλος-ανειδικευτος. Ειναι επιχειρηματιας και κυριος του εαυτο του Ναι μα δεν μίλησα για επιχειρήσεις γιατι κ εγω που τελείωσα γυμναστική Ακαδημία κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό αυτό είναι κάτι άλλο παλι....ανέφερα πριν μερικά παραδείγματα!
archer100 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) Παιδια οταν λεμε ανειδικευτος, εννοουμε αυτον που δεν εχει κανενα απολυτως προσον, περαν των 2 χεριων και των 2 ποδιων του και φυσικα μιλαμε να μην γνωριζει ουτε τη γλωσσα της χωρας που θα παει. Αυτος ειναι που θα δεινοπαθησει στο εξωτερικο. Δεν ξερω γιατι η συζητηση στραφηκε σε ξενοδοχεια, οικοδομους, κλπ εδω μιλαμε για μια πολυ συγκεκριμενη ομαδα ανθρωπων, οι οποιοι ειναι πολλες χιλιαδες και ειναι συνηθως ευαλωτη στην ανεργια και σε χαμηλους μισθους, που τελικα βρισκεται σε απογνωση και ψαχνει απεγνωσμενα να βρει μια δουλεια να επιβιωσει και αναρωτιεται σε ποια χωρα να παει αφου στην Ελλαδα οι επιλογες του ειναι να παει εργατης για 600 ευρω, να παει να μαζεψει ελιες, φραουλες, η να παει σε λαντζα σε νησι. Αυτος ο ανθρωπος στο εξωτερικο κατα 98% θα δυσκολευτει και στην καλυτερη στην πρωτη εργασια που θα βρει θα σκοτωνεται στη δουλεια και ισα που θα πληρωνει τα εξοδα του. Επειδη μαλιστα δε γνωριζει τη γλωσσα, πιθανο να εχει ως μονη επιλογη την κουζινα καποιου ελληνικου εστιατοριου, οπου εκει θα περασει την πορτα της κολασεως. Αν γνωριζουν την τοπικη γλωσσα ειναι ενα σκαλι επανω, οπως ειναι ενα σκαλι επανω και στην Ελλαδα επειδη γνωριζουν ελληνικα. Καποιοι ανειδικευτοι που τα παν καλα στην Ελλαδα, ενας σημαντικος παραγοντας ειναι πως γνωριζουν Ελληνικα. Φανταστειτε εναν Πακιστανο που ερχεται στην Ελλαδα χωρις να ξερει ουτε καλημερα να πει. Ειναι πολλα σκαλια κατω απο τον Ελληνα ανειδικευτο. Ετσι ακριβως ειναι και ο ανειδικευτος Ελληνας που παει Γερμανια χωρις να ξερει ουτε λεξη Γερμανικα. Ειναι πολλα σκαλια κατω απο ολους. Για αυτην την κατηγορια ανθρωπων μιλαμε. Ψυκτικοι, οδηγοι, οικοδομοι, μαρμαροτεχνιτες, σεκιουριταδες, ψηστες, χειριστες μηχανηματων, κλπ δεν ανηκουν στην παραπανω κατηγορια, γιατι θεωρουνται ειδικευμενοι και πολλοι απο αυτους μπορουν να βρουνε δουλεια με το καλημερα, συχνα χωρις να χρειαζεται να ανταλλαξουν ουτε μια λεξη στη δουλεια τους, οποτε η γλωσσα δεν τους ειναι απολυτως αναγκαια Επεξ/σία 28 Αυγούστου 2022 από archer100 6 1 1
f3d0n Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 5 ώρες πριν, OxiGiannisGiannakis είπε Που μενετε βρε παιδια? 1 bed flat στο κεντρο ολων των Αγγλικων πολεων με εξαιρεση το Λονδινο θα βρεις με 800-1000 λιρες το μηνα. Αν βγεις λιγο εξω απο το κεντρο θα βρεις και με 700 κατι αξιοπρεπες. Καλησπέρα, συμφέρει να μην νοικιάζεις κέντρο στην πόλη αλλά στις μικρές πόλεις λίγο πιο έξω. Για παραδείγμα εμένα Γλασκώβη με £650 ενοίκιο (κέντρο), αλλά μετακόμισα στο Johnstone (5 λεπτά με το τρένο έξω από Γλασκώβη) με £450. Επίσης, εμένα Dudley με £620 (όχι κέντρο αλλά πάλι Dudley θεωρούταν). Τωρα μένω λίγο πιο έξω από το Hull (στο Hessle) με £550. Όλα τα παραδείγματα είναι από προσωπική εμπειρία για full furnished 1-bedroom flat στα ~60τμ με ιδιωτικό parking (driveway ή garage). Fun fact τα πιο ωραία σπίτια που εμένα ήταν τα πιο φτηνά! Στο Johnstone ήταν Victorian style με ταβάνι στα 3 μέτρα και 55" τηλεόραση, ενώ το Hessle είναι παραλιακά! Το αρνητικό στο να μένεις λίγο εκτός πόλης είναι ότι θα πρέπει να βασίζεσαι είτε στα ΜΜΜ είτε να έχεις αυτοκίνητο. 3 1
ewssonaht Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί το ότι πλέον "δεν πας Γερμανία, Ολλανδία και γυρνάς με παρά" χρεώνεται ως δήθεν αποτυχία της ΕΕ. Το ακριβώς αντίθετο, λόγω ΕΕ και ευρώ, οι διαφορές στο βιοτικό επίπεδο έχουν μικρύνει σε σημείο που να μην αξίζει την ξενιτιά. Ο λόγος που όσοι έφευγαν πλούτιζαν παλιά ήταν ότι η Ελλάδα είχε δραχμή και οι υποτίμησεις δίναν και έπαιρναν. Ξυπναγες ένα ωραίο πρωί και είχες χάσει 15% των χρημάτων σου, ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΩΙ. Συν το πληθωρισμό που ήταν μόνιμα 10-25%... Κάποιοι είστε μικροί και δε τα θυμάστε αλλά ρωτήστε τους γονείς σας. Οπότε όσοι είχαν λεφτά σε άλλα νομίσματα έφτιαξαν περιουσίες. Στα του θέματος, εάν κάποιος είναι πραγματικά ανειδίκευτος και δεν ξέρει τίποτα ούτε μια τέχνη, εάν υπάρχει οικογένεια εδώ και σπίτι και βοηθάει, είναι καλύτερα να μη φύγει γιατί και το εξωτερικό είναι πολύ δύσκολο σε αυτές τις ομάδες. Εάν η σύγκριση είναι Ελλάδα με σπίτι των γονιών σε σχέση με εξωτερικό στο ενοίκιο μάλλον η Ελλάδα κερδίζει. Το εξωτερικό μπορεί να προτιμηθεί μόνο εφόσον υπάρχει η λογική ότι θα σπουδάσει εκεί κάποιος να μπει σε καλύτερες θέσεις εργασίας αλλιώς δεν έχει πολύ νόημα. Επεξ/σία 28 Αυγούστου 2022 από ewssonaht 1
domino Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Μέλος Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 20 ώρες πριν, filipN είπε Γιατί θέλεις να δουλέψεις σε εστιατόριο ή γειτονικά επαγγέλματα; Γνωρίζεις καλά κάποια (ες) εργασία (ες) εστιατορίου, κλπ; εχω δουλεψει σε λαντζα. ξερω γερμανικα και αγγλικα . θελω μια δουλεια που να μην εχει ευθυνες. και καθαριστρια θα μπορουσα 19 ώρες πριν, Maximus Decimus είπε Πάνω στο βασικό ερώτημα του φίλου, εγώ θα συνηγορήσω ποιητικά ότι "Η ζωή του ανιδείκευτου είναι μια Οδύσσεια". Έτσι ήταν, έτσι είναι και - πολύ μα πολύ περισσότερο πλέον - έτσι θα είναι. Προσωπικά και εκτιμόντας την τρέχουσα κατάσταση παγκοσμίως αλλά και αυτά που ολοφάνερα έπονται κυρίως σε ότι αφορά την Ευρώπη και πολύ περισσότερο την ΕΕ,θα έλεγα ότι η όλη υπόθεση "φεύγω στο εξωτερικό" έχει χάσει αρκετή απο την "αίγλη" που είχε πχ πριν 15-20 χρόνια, ακόμα και για κόσμο που έχει πτυχία και μεταπτυχιακά κοκ. Σίγουρα και δεδομένα, σε όλα τα επίπεδα είτε αφορούν ανειδίκευτο είτε πυρηνικό φυσικό, η αντιμετώπιση της εργοδοσίας είναι καλύτερη 99 στις 100. Τίποτε όμοιο σε είδος ή που να πλησιάζει έστω δεν συναντάται ανα την υφήλιο, όπως το ελληνικό αφεντικό. Και απόδειξη αυτού που γράφω είναι ότι την ίδια και χειρότερη υστεροφημία έχουν ακόμα και σε ξένο έδαφος. Παίζουν Ευρώπη δηλαδή και δίνουν τον χειρότερο εαυτό τους. Ο αδερφός μου είναι 10 χρόνια τώρα στην Αυστραλία και χειρότερη εργοδοτική συμπεριφορά δεν συναντάς ακόμα και αν πιαστείς όμηρος απο Αβορίγινες και σε αναγκάσουν να ξεδοντιάσεις αλιγάτορες. Μιλάμε για τον ορισμό των καλαμπόρτζηδων. Παρολαυτα και όπως προανέφερα, θεωρώ την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα την ΕΕ καράβι που βουλιάζει χάρις και στις αυτοκτονικές της πολιτικές σε όλα τα επίπεδα. Κοντολογίς σε αυτό το χρονικό σημείο δεν θα μετανάστευα για κανέναν λόγο και ας τρώω (που τρώω) τσο και λο, "εξαρτημένος απ τον μισθό μου" και αδυνατόντας να δω την ζωή "πιο ολιστικά" στην γη του γκαουλάϊτερ και της "καταπληκτικής ποιότητας ζωής". Αν τώρα έφτανα σε αυτό το σημείο, τότε θα κινούμουν με την μέθοδο της εισ άτοπον απαγωγής. Θα απέκλεια κατευθείαν χώρες της ΕΕ και κυρίως της νομισματικής Ένωσης. Ίσως θα κοίταζα με μεγαλύτερη συμπάθεια και με δύο αρκουδοτόμαρα να με σκεπάζουν περιπτώσεις όπως : Νορβηγία και Ισλανδία. Αυτά για την Ήπειρο. Διορατικά, θα σου έλεγα ότι το μέλλον είναι μάλλον προς Ασία μεριά. Αντέχεις πχ να πάθεις ένα τετραπλό κάταγμα στην γλώσσα και να μάθεις κάποια κινέζικα. Έλυσες το πρόβλημα σου για πάντα. Και δεν θα χρειαστεί να βγεις και στην ξενιτιά. και τι δουλεια θα εβρισκες χωρις να ξενιτευτεις?? με τα κινεζικα εννοω 10 ώρες πριν, Raylan είπε Άνοιξε θέμα ο ενδιαφερόμενος και εξαφανίστηκε και γέμισαν 6 σελίδες, τελικά αποφασίσατε που θα πάμε για να κονομησουμε? δυστυχως δουλευω σε ξενοδοχειο. 12 ωρες την ημερα. 1200 το μηνα χωρις στεγη και σιτηση. δεν εχω τοσο χρονο 10 ώρες πριν, Ducatista είπε Εγω επιμένω αν είναι να πάρει κάποιος στην Αγγλία ή Γερμανία 1500 και 1700 ευρώ καλύτερα εδώ με 1000 στην Ελλάδα τα νησιά έχουν θέσεις και επιμένω.... ηδη δουλευω στον τουρισμο. βεβαια σε νησι δεν εχω παει αλλα το φοβαμαι
filipN Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 40 λεπτά πριν, domino είπε εχω δουλεψει σε λαντζα. ξερω γερμανικα και αγγλικα . θελω μια δουλεια που να μην εχει ευθυνες. και καθαριστρια θα μπορουσα και τι δουλεια θα εβρισκες χωρις να ξενιτευτεις?? με τα κινεζικα εννοω δυστυχως δουλευω σε ξενοδοχειο. 12 ωρες την ημερα. 1200 το μηνα χωρις στεγη και σιτηση. δεν εχω τοσο χρονο ηδη δουλευω στον τουρισμο. βεβαια σε νησι δεν εχω παει αλλα το φοβαμαι - Κατανοητός ο λόγος που σε κάνει να θέλεις μια τέτοια εργασία. Όμως με την “προϋπηρεσία” που έχεις: α) Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις εύκολα εργασία στην Ολλανδία και όταν και αν βρεις δεν θα είναι εργασία με στέγη και σίτιση. Εκεί τα πράγματα αγριεύουν γιατί αν νοικιάσεις χώρο διαμονής και πρέπει να τον μοιραστείς με άλλα άτομα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην μπορείς να κοιμηθείς ούτε 2-3 συνεχόμενες ώρες. Αν βρεις ανεξάρτητο δικό σου χώρο-έστω και τον ποιο μικρό, στη χειρότερη περίπτωση ο μισθός θα φτάνει μόνο για το νοίκι στην καλύτερη θα επιβιώνεις τρώγοντας μόνο ότι φτηνότερο υπάρχει. β) Εργασία με στέγη και σίτιση μπορείς να βρεις μόνο σε ελληνικό εστιατόριο αλλά θα δουλεύεις και εκεί 12ωρα. Εκεί οι συνθήκες εργασίας είναι συνήθως από κακές έως άθλιες και θα παίρνεις-όχι σπάνια-λιγότερα χρήματα από αυτά που θα έπαιρνες αν εργαζόσουν στην ίδια εργασία σε κάποιο ελληνικό νησί ή σε τουριστική περιοχή γενικά. Ενώ η δωρεάν στέγη σε ελληνικό εστιατόριο, είναι συνήθως του τύπου “3-5 νομά σ ένα δωμά", και στην Ολλανδία ειδικά οι συγκάτοικοι θα είναι συνήθως άτομα με “εξαρτήσεις”… 1
Skywalker333 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 εχω ατομο του στενου μου οικογενειακου κύκλου, που εδω κ 1μιση χρονο τωρα δουλευει Ολλανδία ανιδεικευτος. Στην αρχη ηταν τεραστιο ζορι, εκανε δουλειες delivery, τυπου uber foods. μετα δουλευε σε ενα μουσειο 6 μηνες, τωρα σε ρεσεψιον ξενοδοχείου. Τα βασικότερα προβλήματα ήταν: Ανιδεικευτοι, σου κλεινουν συμβολαια των 3-6 μηνων και δεν εχεις καθολου ψυχολογικη ασφαλεια αν αποφασισουν να σε κρατησουν ή οχι, το μαθαινεις λιγες μερες πριν την λήξη. Ηταν τρομακτικα δυσκολο να βρει διαμονη, μηνες και μηνες σε hostels μεχρι να βρει ενα δωματιο, εκτος κεντρου φυσικα, για να μεινει. Κ μετα απο περιπέτεια σε αλλο δωμάτιο που με μαμουνιες του εφαγαν τη θέση συγκάτοικοι (τρελη ιστορια αλλα οχι δικη μου για να πω) και τον κλειδωσαν εξω. Πλεον εχει βρει εναν ρυθμο κ ενα δωματιακι και ειναι οκ. Ναι, ειναι δυσκολα αλλά νιωθει αρκετα καλύτερα από Ελλαδα, καθως νιωθει οτι τουλαχιστον εκει, τον σέβονται στη δουλειά του, οτι ζει αξιοπρεπως και μερα μπει/μερα βγει, εχει να φαει, να βγει εξω, να παρει ρουχα, ενα λαπτοπ, να παει μια εκδρομη κλπ. Ελλαδα, στις ιδιες δουλειες, επρεπε να μενει με γονεις για να τα βγαζει περα. Btw, περι μοναξιας στο εξωτερικο. Απο τη στιγμη που πλεον δεν εισαι φοιτητης να γνωριζεις κοσμο αβερτα παντου και δεν εισαι στο μερος που μεγάλωσες, η μοναξια ειναι στοιχείο που αντιμετωπίζουν όλοι οι ανθρωποι. Αλλαζεις πολη ως ενήλικας και ειτε ειναι αλλου στην Ελλαδα, είτε στο Amsterdam, το να γνωρισεις νεο κοσμο και να κανεις ουσιαστικες φιλίες, ειναι τρομερα δυσκολο στον λίγο ελευθερο χρονο που εχεις. Εχω ζησει σε διαφορα μερη στην Ελλαδα αλλα κ διαφορες χωρες στο εξωτερικο και παντα οταν αλλαζεις περιοχη, ειναι σοκ κ σε τρωει η μοναξια. Θελει να πιεστεις πολυ για να γινεσαι κοινωνικος και να προσπαθείς πολυ, να μη το αφήσεις κ να συνεχίσεις να προσπαθεις. Και καποια στιγμη, θα γνωρισεις κοσμο, θα κανεις παρεες κ θα ριζώσεις καλύτερα κ τοτε η ζωή βελτιώνεται τρομερα. Και περί μισθου. Εστω, οτι ο μισθος σου Ελλαδα κ ο μισθος σου πχ Γερμανια, αναλογικα με τα εξοδα διαβίωσης, ειναι ιδιος. Πρέπει να μπουν κ στο παιχνιδι κ άλλα πραγματα ομως. Ειναι ίδιες ώρες; Γιατι εγω Ελλαδα (κ με πτυχιο+μαστερ) ποτε δε δουλεψα λιγοτερο απο 10ωρο ενω εξω, το 8ωρο ειναι κανονας, ζητημα να εχω κανει 5-10 φορες υπερωριες σε 10 χρονια. Ειναι η ίδια γραφειοκρατεία; Ειναι η ιδια συμπεριφορά κόσμου, συνεργατων, πελατων; Παντου μπορεις να πεσεις σε στραβα, αλλα στα τελευταια 10 χρονια, δεν εχω τσακωθει με ουτε ενα πελατη/συνεργατη. Μπορει φυσικα να πεσεις κ σε εργασιακο μεσαίωνα κ να ειναι χαλι, εχω ακουσει horror stories σε εστιατόρια. Γενικα λοιπον, ειναι πολλοι λόγοι που μπορει κ ανιδεικευτος να ειναι καλύτερα εξώ απότι Ελλαδα. Σιγουρα θα ειναι μεγαλο ζορι στην αρχή, αλλα κάθε αρχή κ δύσκολη. Μπορει να ειναι και χειροτερα, ποτε δε ξερεις αν δε το δοκιμασεις. Οποτε οσο εισαι νέος κ εχεις την δυνατότητα να κανεις τετοιες δοκιμες, σιγουρα αξιζει, εστω κ για την εμπειρια. Μερικα χρόνια ζωής στο εξωτερικο αλλάζουν εντελώς την αντίληψή σου για τον κόσμο και πιστεύω πως ειναι τεραστιο οφελος για τη ζωή σου μακροπρόθεσμα. Απλά αν ειναι να πας, πας με στόχο και με όρεξη για δουλεια. Αν πας σα ξενομίζερος και όλη μερα εισαι "πω πω, χαλια καιρο/φαγητο εχετε", "αχχ Ελλαδαρα μου", "μονο η Ελλαδα εχει ομορφες/ους γυναικες/αντρες" και λοιπά θεματάκια, ναι δε θα αντέξεις καθολου. Μετα απο χρόνια εξω, τους κόβεις αμέσως τους μετανάστες που δε θα την παλέψουν. Γκρινιαζουν συνεχως για φαγητο/γκομενακια/καιρο, κανουν παρεα αποκλείστικα μονο με ομοεθνής τους και μιζεριάζουν μεχρι να παρουν αποφαση να γυριζουν πισω. ΥΓ: Η συγκατοικιση στο εξωτερικο δεν ειναι ντροπή, ειναι τροπος ζωής. Απειροι μη παντρεμένοι εργαζομενοι με πολυ καλους μισθους συγκατοικους, οχι γιατι το εχουν αναγκη αλλα γιατι απλα δε θελουν να πετανε λεφτα διχως λογο. Συγκατοικησα συνολο περιπου 8 χρονια με διαφορα ατομα. Δεν ηταν ολα τελεια αλλα σε γενικες γραμμες ημουν μια χαρα. Κ μια χαρα υπνο ειχα, κ προσωπικο μου χωρο ειχα κ γλιτωνα κ ενα σωρο λεφτα. Ξαναλεω, δεν ειναι ντροπη, ειναι ο κλασσικος τροπος ζωής νεου ενήλικα στο εξωτερικο. Οκ αν σου κατσει μαλακας, φευγεις. Αλλα αν ειναι εστω οκ, εισαι μια χαρα. 4
OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) 46 λεπτά πριν, Skywalker333 είπε ΥΓ: Η συγκατοικιση στο εξωτερικο δεν ειναι ντροπή, ειναι τροπος ζωής. Απειροι μη παντρεμένοι εργαζομενοι με πολυ καλους μισθους συγκατοικους, οχι γιατι το εχουν αναγκη αλλα γιατι απλα δε θελουν να πετανε λεφτα διχως λογο. Συγκατοικησα συνολο περιπου 8 χρονια με διαφορα ατομα. Δεν ηταν ολα τελεια αλλα σε γενικες γραμμες ημουν μια χαρα. Κ μια χαρα υπνο ειχα, κ προσωπικο μου χωρο ειχα κ γλιτωνα κ ενα σωρο λεφτα. Ξαναλεω, δεν ειναι ντροπη, ειναι ο κλασσικος τροπος ζωής νεου ενήλικα στο εξωτερικο. Οκ αν σου κατσει μαλακας, φευγεις. Αλλα αν ειναι εστω οκ, εισαι μια χαρα. Ε για λιγο στην αρχη παλευεται. Απο καποια ηλικια και μετα ειναι πολυ δυσκολο, ειδικα αν μοιραζεσαι και μπανιο. Επισης αλλο βρισκω εναν συγκατοικο στην ηλικια μου και μοιραζομαι τα εξοδα σε ενα δυαρι και αλλο εχω αλλους 5 συγκατοικους με ενα μονο κοινοχρηστο μπανιο. Και η φαση με 5 συγκατοικους αν σε βρει σε κανα Λονδινο καμια ζωνη 2-3 μιλαμε για μινιμουμ 700αρα. Επεξ/σία 28 Αυγούστου 2022 από OxiGiannisGiannakis
paraske Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) γεια σας κ απο μενα! θελω αποψη για τη μεταναστευση στους ομογενεις μας Κυπριους. ειμαι καθηγητρια φιλολογος 30 χρονων ανεργη ψαχνω δουλεια ως γραμματεας στο νησι. θα ηθελα να μου πουν οσοι εχουν παει Κυπρο πως ειναι η μετεγκατασταση; ψαχνω δουλεια στα αντικειμενα γραμματεας ή σε φροντιστηριο για το νεο σχολικο ετος.εχω δει πχ βασικο μικτο μισθο γραμματεα σε δικηγορικη εταιρεια 1.500€-1.800€ εχω κανει καποιες κινησεις προς αυτη την κατευθυνση κ περιμενω. πως ειναι η ζωη στο νησι; το κοστος ενοικιασης αμαξιου ποσο ειναι; ειδα τα ενοικια στουντιο/γκαρσονιερες 430€-550€ με ολα μεσα πληρομενα. ξερω οτι δεν θα βγαλω λεφτα αλλα επειδη νιωθω οτι η χωρα μου δεν με υπολογιζει οπως θα επρεπε κ εχω την ιδια μοιρα με τον αποφοιτο λυκειου στο μισθο θελω το καλυτερο για μενα για αυτο θελω να ψαχτω με το νησι που θεωρειται εξωτερικο. λοιπον περιμενω τις αποψεις σας ευχαριστω!!! Επεξ/σία 28 Αυγούστου 2022 από paraske
OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 2 λεπτά πριν, paraske είπε ειμαι καθηγητρια φιλολογος 30 χρονων ανεργη ψαχνω δουλεια ως γραμματεας στο νησι. Μακρυα. Εχω συγγενικο μου προσωπο που δουλευει ως γραμματεας με μισθους απο 800-1000 ευρω το μηνα. Η Κυπρος εχει πιο ακριβα ενοικια και ανυπαρκτη συγκοινωνια αρα θες οπωσδηποτε αυτοκινητο. Αποψη μου οτι αξιζει μονο για πιο εξειδικευμενες δουλειες οπου μπορεις να βγαλεις τουλαχιστον 1500 καθαρα το μηνα με ταση για αυξηση. Να πω την ταπεινη μου αποψη απο ολα οσα εχω ακουσει απο φιλους και συγγενεις που ζουνε Κυπρο. Οι μισθοι ειναι λιγο καλυτεροι απο Ελλαδα. Η αγοραστικη δυναμη ειναι λιγο καλυτερη απο Ελλαδα. Πιο ανθρωπινες συνθηκες εργασιας. Αλλα αν κανεις κανει το βημα να φυγει απο Ελλαδα γιατι να παει καπου λιγο καλυτερα και να μην παει δυτικη Ευρωπη που θα ειναι πολυ καλυτερα?
paraske Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, OxiGiannisGiannakis είπε Μακρυα. Εχω συγγενικο μου προσωπο που δουλευει ως γραμματεας με μισθους απο 800-1000 ευρω το μηνα. Η Κυπρος εχει πιο ακριβα ενοικια και ανυπαρκτη συγκοινωνια αρα θες οπωσδηποτε αυτοκινητο. Αποψη μου οτι αξιζει μονο για πιο εξειδικευμενες δουλειες οπου μπορεις να βγαλεις τουλαχιστον 1500 καθαρα το μηνα με ταση για αυξηση. Να πω την ταπεινη μου αποψη απο ολα οσα εχω ακουσει απο φιλους και συγγενεις που ζουνε Κυπρο. Οι μισθοι ειναι λιγο καλυτεροι απο Ελλαδα. Η αγοραστικη δυναμη ειναι λιγο καλυτερη απο Ελλαδα. Πιο ανθρωπινες συνθηκες εργασιας. Αλλα αν κανεις κανει το βημα να φυγει απο Ελλαδα γιατι να παει καπου λιγο καλυτερα και να μην παει δυτικη Ευρωπη που θα ειναι πολυ καλυτερα? σωστη η αποψη σου για την δυτικη ευρωπη( ξερω αγγλικα σε επιπεδο Β2 οχι κ τοσο καλα για να παω)- τελος παντων επειδη εχω αναπηρο γονεα ιδανικα η Κυπρος ειναι πιο κοντα σε σχεση με τα αλλα κρατη κ μονο 2 ωρες απο την Θεσσαλονικη οποτε σε 3 ωρες θα μαι στο πατρικο μου. επισης ξερω κ γω απο γνωστους πως πολλοι πηγαν στο νησι δεν τα βρηκαν οπως τα φανταζονταν εξ αρχης κ γυρισαν πισω στην Ελλαδα ο καθενας ομως ειναι μοναδικος κ τα βλεπει αλλιως τα πραγματα απο ο,τι εσυ κ γω. Αστα 4 χρονια ανεργιας κ στα 2 χρονια μεσα κ ο κοβιντ τα εχω δει ολα πια χρειαζομαι μια αλλαγη, δεν μπορω αλλο θελω να ανοιξω τα φτερα μου κ εκτος των τειχων της χωρας κ αν ειναι δυνατον να φοιτησω κ στο εξωτερικο. Επεξ/σία 28 Αυγούστου 2022 από paraske
OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 1 λεπτό πριν, paraske είπε σωστη η αποψη σου για την δυτικη ευρωπη( ξερω αγγλικα σε επιπεδο Β2 οχι κ τοσο καλα για να παω)- τελος παντων επειδη εχω αναπηρο γονεα ιδανικα η Κυπρος ειναι πιο κοντα σε σχεση με τα αλλα κρατη κ μονο 2 ωρες απο την Θεσσαλονικη οποτε σε 3 ωρες θα μαι στο πατρικο μου. επισης ξερω κ γω απο γνωστους πως πολλοι πηγαν στο νησι δεν τα βρηκαν οπως τα φανταζονταν εξ αρχης κ γυρισαν πισω στην Ελλαδα ο καθενας ομως ειναι μοναδικος κ τα βλεπει αλλιως πραγματα απο ο,τι εσυ κ γω. Αστα 4 χρονια ανεργιας κ στα 2 χρονια μεσα κ ο κοβιντ τα εχω δει ολα πια χρειαζομαι μια αλλαγη, δεν μπορω αλλο θελω να ανοιξω τα φτερα μου κ εκτος των τειχων της χωρας κ αν ειναι δυνατον να φοιτησω κ στο εξωτερικο Δεν ειναι κακο να το δοκιμασεις, δεν θελω να σε αποθαρρυνω. Απλα αν μπορεσεις να βρεις κατι στην πολη σου που να σου αρεσει σαν αντικειμενο και να μπορει να σου προσφερει εναν μισθο των 700 ευρω τον μηνα δεν ειμαι σιγουρος οτι αξιζει η Κυπρος για 300-400 ευρω παραπανω. Επισης αν πρεπει να επισκεπτεσαι συχνα τον γονιο σου βαλε και τα εισητηρια μεσα που δεν ειναι καθολου φτηνα. 1
tzotzo Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, ewssonaht είπε Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί το ότι πλέον "δεν πας Γερμανία, Ολλανδία και γυρνάς με παρά" χρεώνεται ως δήθεν αποτυχία της ΕΕ. Το ακριβώς αντίθετο, λόγω ΕΕ και ευρώ, οι διαφορές στο βιοτικό επίπεδο έχουν μικρύνει σε σημείο που να μην αξίζει την ξενιτιά. Ο λόγος που όσοι έφευγαν πλούτιζαν παλιά ήταν ότι η Ελλάδα είχε δραχμή και οι υποτίμησεις δίναν και έπαιρναν. Ξυπναγες ένα ωραίο πρωί και είχες χάσει 15% των χρημάτων σου, ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΩΙ. Συν το πληθωρισμό που ήταν μόνιμα 10-25%... Κάποιοι είστε μικροί και δε τα θυμάστε αλλά ρωτήστε τους γονείς σας. Οπότε όσοι είχαν λεφτά σε άλλα νομίσματα έφτιαξαν περιουσίες. Στα του θέματος, εάν κάποιος είναι πραγματικά ανειδίκευτος και δεν ξέρει τίποτα ούτε μια τέχνη, εάν υπάρχει οικογένεια εδώ και σπίτι και βοηθάει, είναι καλύτερα να μη φύγει γιατί και το εξωτερικό είναι πολύ δύσκολο σε αυτές τις ομάδες. Εάν η σύγκριση είναι Ελλάδα με σπίτι των γονιών σε σχέση με εξωτερικό στο ενοίκιο μάλλον η Ελλάδα κερδίζει. Το εξωτερικό μπορεί να προτιμηθεί μόνο εφόσον υπάρχει η λογική ότι θα σπουδάσει εκεί κάποιος να μπει σε καλύτερες θέσεις εργασίας αλλιώς δεν έχει πολύ νόημα. Φίλε μου πολλές ανακρίβειες στο σχόλιο σου. Με βασικο μισθό 170.000 δρχ νοικιάζες σπίτι, πλήρωνες λογαριασμούς,ζούσες μια σχετικά νορμάλ ζωή,και σου έμενε και κάτι της. Με 500€ τι ακριβώς κανείς σήμερα. Οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί,οι αρχιτέκτονες που σήκωσαν από 5 πολυκατοικίες ο καθένας σε δολλάρια πληρώνονταν; Οι κατασκευαστές, εργολάβοι, βιοτέχνες σε δολλάρια έκαναν περιουσίες; Πρόσεξε δεν λέω τα βαρουφακικα με δραχμή ήταν καλύτερα, αλλά φίλε είχαμε αξιοπρέπεια, πράγμα που σήμερα δεν υπάρχει. Επεξ/σία 28 Αυγούστου 2022 από tzotzo
Προτεινόμενες αναρτήσεις