Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
12 ώρες πριν, domino είπε

Καλησπέρα. Θέλω να φύγω στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας. Δεν έχω πτυχίο. Ψάχνω για δουλειά σε εστιατόριο ή κάτι τέτοιο. Σε ποια χώρα θα πηγαίνατε; Που θεωρείται ότι είναι καλύτερα από άποψη μισθού και ενοικίου;

Για να πας να δουλέψεις στο εξωτερικό χρειάζονται 3 πράγματα.

ΓΛΩΣΣΑ
ΠΤΥΧΙΟ – ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ
ΗΛΙΚΙΑ

1. Αν δε ξέρεις τη γλώσσα της χώρας που θα πας, τουλάχιστον να ξέρεις αγγλικά. Φυσικά αν πας στη Γερμανία και ξέρεις Γερμανικά είναι 100% καλύτερα.
    Αν πας όμως στη Γερμανία θα πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις γερμανικά έστω σε επίπεδο Β2 όσο πιο σύντομα μπορείς. Σου αναφέρω τη Γερμανία επειδή έχω γεννηθεί και μεγαλώσει εκεί, γύρισα Ελλάδα για 30 χρόνια και ξαναπήγα Γερμανία.

2. Αν δεν έχεις κάποιο πτυχίο ή δεν ξέρεις κάποια τέχνη, θα κάνεις δουλειά εργάτη δηλαδή τις πιο δύσκολες και βαριές δουλειές ( όπως θα κάνεις και στην Ελλάδα και οπουδήποτε δηλαδή) και θα παίρνεις και τα λιγότερα χρήματα.
    Να ξέρεις ότι τα εστιατόρια ( και όχι μόνο ) στη Γερμανία με Έλληνες ιδιοκτήτες, ΔΕΝ είναι ότι καλύτερο. Πλέον με την παγκοσμιοποίηση έχουν μάθει όλοι τα κόλπα και τα εφαρμόζουν .
    Εξηγώ. Θα παίρνεις 1500 € και θα σε δηλώνει για 500€ !!!!!!!!!!
    Μπορεί να μη σε δηλώσει στο αντίστοιχο ΙΚΑ ! Στη Γερμανία αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα, γιατί εκεί είσαι υποχρεωμένος να δηλωθείς στο δήμο όπου θα μένεις ( όχι όπως στο ελλάντα που μπορεί να έχουμε 1.000.000 λαθρομετανάστες και δε ξέρει κάνεις που βρίσκονται ) Αν σε βρουν στη Γερμανία να δουλεύεις π.χ. 2 χρόνια και να είσαι ανασφάλιστος θα σου έρθει ένα πρόστιμο 5.000 €. Ξέρω μπορεί να σου ακούγονται κουφά αυτά αλλά είναι και πραγματικότητα και υπάρχον και πολλές τέτοιες περιπτώσεις.

Φυσικά μιλάμε ότι αυτά συμβαίνουν σε εργάτες ή σε άτομα που δουλεύουν σε εστιατόρια π.χ. λάντζα, κουζίνα, σε οδηγούς ΜΕ Έλληνες εργοδότες κλπ , δε συμβαίνουν π.χ. σε γιατρούς, μηχανικούς, νοσηλευτές, δάσκαλους κλπ κλπ Δε ξέρω αν καταλαβαίνεις το γιατί.

1. Ηλικία. Αν είσαι κάτω από 30 το καλύτερο είναι να προετοιμάσεις το έδαφος. Πήγαινε σε μια σχολή να πάρεις ένα κωλόχαρτο. Στο θέμα υγείας είναι από τις καλύτερες περιπτώσεις. Βοηθός νοσηλευτή, βοηθός αυτού που κάνει την ένεση κλπ. Όλη η Ευρώπη γερνάει και παράλληλα σκάνε τελευταία και κάτι ιοί και ζορίζεται το σύστημα. Το πιάνεις το υπονοούμενο.
    Η δεύτερη προετοιμασία έχει να κάνει με τη γλώσσα. Αν ξέρεις αγγλικά έχει καλώς. Αν σε ενδιαφέρει η Γερμανία καλό είναι να κάνεις ιδιαίτερα έστω μέχρι το Β1.
    Μπορεί όλα αυτά που σου γράφω να σου φαίνονται βουνό αλλά όλα θα τα βρεις μπροστά σου.

Αν είσαι πάνω από 40,50 και είσαι χωρίς πτυχίο και γλώσσα, κάτσε εκεί που είσαι.

Τα παραπάνω βέβαια είναι σχετικά και μπορεί να αλλάξουν προ το καλύτερο υπό κάποιες προϋποθέσεις. Π.χ. έχεις συγγενείς που μπορούν να σε φιλοξενήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μεγάλο συν.
Επίσης όπως αναφέρθηκε, μπορείς να βρεις μια δουλειά σαν οδηγός ακόμα και με το απλό δίπλωμα την επόμενη μέρα που θα πας στη χώρα. Μεταφορές, logistics και courier δουλεύουν … τρένο.

Ξεκινάς οδηγός σε μια δουλειά σε Γερμανό εργοδότη και αν είσαι καλός, μάθεις και λίγο τη γλώσσα, κάνεις υπομονή και σου κόβει και λίγο σε 2,3,5 χρόνια θα βρεθεί η άκρη. Θέλει όμως υπομονή.

Στη Γερμανία και την αναφέρω κυρίως γιατί εκεί παίζει δουλειά σε εστιατόριο και έχω γνωστούς με εστιατόρια αλλά είμαι και σε ομάδες στο fb και ξέρω πάρα πάρα πολύ καλά τι γίνεται στο χώρο.

Άλλη παράμετρος. Αν έχεις οικογένεια και παιδιά, εκεί θα σωθείς από τα επιδόματα. Ξέρω πάρα πάρα πολλούς Έλληνες που το κάνουν και όχι μόνο αυτοί  ( όχι ότι είναι κακό αλλά έχει γίνει σαν επάγγελμα) όπως Ρουμάνοι, Πολωνοί, Τούρκοι κλπ . βρίσκουν δουλειά και οι δύο, κάνουν και 2,3,4 παιδιά και τα πράγματα μετά είναι καλύτερα.

Μπορώ να σου γράψω πολλά περισσότερα αλλά την κύρια ιδέα στην έχω δώσει.

• Like 4
  • Απαντ. 155
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, PedroG είπε

Εργάζομαι σε μια δουλειά που το σύνολο των ατόμων που απευθύνονται έχουν χρέη, ειναι ανειδίκευτοι και έχουν υποχρεώσεις οικονομικές η άλλες. 

Οι 3 στους 4 με το που σταματάω την συνεργασία μαζί τους αναχωρούν για Ολλανδια. Το μεροκάματο εκεί ξεκινουν από 24€ την ώρα από ότι μου λένε. Δεν κρατώ επικοινωνία μαζί τους αλλά ξέρω ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ειναι η νοοτροπία του ανιδεικευτου, πολλοι νομιζουν οτι στο εξωτερικό αυτοματα κονομας. Για αυτο ειπα και σε προηγούμενο ποστ οτι δεν πρέπει να συναναστρεφεσαι με αλλους ανιδεικευτους, σε τραβανε κατω. Πρέπει να εχεις το πεισμα να δουλεψεις και να ανεβεις. 

• Like 2
Δημοσ.

αν ήξερες γλώσσες(αγγλικα γερμανικά εστο) κάνα πτυχίο η καποια σοβαρή εμπειρία σε κάτι που έχουν ανάγκη θα έλεγα με τα 1000 ελβετια και καμία ολλανδια

αλλά χωρίς τπτ...... δεν εχω να προτείνω κατι

• Like 4
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, PedroG είπε

Οι 3 στους 4 με το που σταματάω την συνεργασία μαζί τους αναχωρούν για Ολλανδια. Το μεροκάματο εκεί ξεκινουν από 24€ την ώρα από ότι μου λένε.

Έχω βαρεθεί να ακούω πόσο παίρνει κάποιος την ώρα ή μηνιαία στο εξωτερικό και να το συγκρίνει με την Ελλάδα.

Πότε θα καταλάβετε ότι έχουν διαφορετικό κόστος ζωής, από τα ενοίκια μέχρι έκτακτα έξοδα, σούπερ μάρκετ κτλ;  Σαν αυτούς που ακούνε ότι καποιος παίρνει 3χιλ τον μήνα στο Λουξεμβούργο και νομίζουν ότι κάνει ζωή χαρισάμενη. Μάλλον δεν σου έχουν πει ότι συγκατοικούν κιόλας.

• Like 1
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, dbrillis είπε

Οι Ολλανδοί λογω mentality ηδη ετρωγαν με μπουφαν μεσα στο σπίτι για να μη χαλασουν λεφτά. Που θα πάει φέτος η φάση;; 😅😅 💸💸

Θα ράψουν παπλώματα με μανίκια.😛

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, oneiricocelot είπε

Έχω βαρεθεί να ακούω πόσο παίρνει κάποιος την ώρα ή μηνιαία στο εξωτερικό και να το συγκρίνει με την Ελλάδα.

Αυτο. Ο αντιλογος ειναι οτι σε εναν πολυ μεγαλυτερο μισθο αν βαζεις στην ακρη ενα 10% του μηνιατικου ειναι ενα σοβαρο ποσο σε σχεση πχ με τον βασικο της Ελλαδας που το 10% ειναι ψιχουλα.

• Like 2
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, OxiGiannisGiannakis είπε

Αυτο. Ο αντιλογος ειναι οτι σε εναν πολυ μεγαλυτερο μισθο αν βαζεις στην ακρη ενα 10% του μηνιατικου ειναι ενα σοβαρο ποσο σε σχεση πχ με τον βασικο της Ελλαδας που το 10% ειναι ψιχουλα.

Μόνο σε αυτό συμφωνώ, τα υπόλοιπα είναι να είχαμε να λέγαμε

• Like 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, domino είπε

Καλησπέρα. Θέλω να φύγω στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας. Δεν έχω πτυχίο. Ψάχνω για δουλειά σε εστιατόριο ή κάτι τέτοιο. Σε ποια χώρα θα πηγαίνατε; Που θεωρείται ότι είναι καλύτερα από άποψη μισθού και ενοικίου;

Γιατί θέλεις να δουλέψεις σε εστιατόριο ή γειτονικά επαγγέλματα; Γνωρίζεις καλά κάποια (ες) εργασία (ες) εστιατορίου, κλπ;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Free Bird είπε

Φυσικά μιλάμε ότι αυτά συμβαίνουν σε εργάτες ή σε άτομα που δουλεύουν σε εστιατόρια π.χ. λάντζα, κουζίνα, σε οδηγούς ΜΕ Έλληνες εργοδότες κλπ , δε συμβαίνουν π.χ. σε γιατρούς, μηχανικούς, νοσηλευτές, δάσκαλους κλπ κλπ Δε ξέρω αν καταλαβαίνεις το γιατί.

Ε καλά αυτό έλειπε να τα έκαναν αυτά και σε πτυχιούχους με μεταπτυχιακά οποιαδήποτε επαγγελματος. Εκεί θα το κλείναμε το μαγαζάκι. Το πρόβλημα ειναι ομως οτι στην Ελλάδα ένας πτυχιούχος παίρνει τα  ιδια χρήματα ως μισθο με εναν ανεδεικευτο. Αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και δεν θα φύγει ποτέ ως νοοτροπία, ενώ στο Εξωτερικό συμβαίνει το αντίθετο ( και μιλάω για σοβαρές Ευρωπαικες χωρες).

Μισθολογικη διακριση πτυχιουχου με μη πτυχιουχου στο Ελλάντα τους φαίνεται κινέζικα

1 ώρα πριν, dbrillis είπε

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ειναι η νοοτροπία του ανιδεικευτου, πολλοι νομιζουν οτι στο εξωτερικό αυτοματα κονομας. Για αυτο ειπα και σε προηγούμενο ποστ οτι δεν πρέπει να συναναστρεφεσαι με αλλους ανιδεικευτους, σε τραβανε κατω. Πρέπει να εχεις το πεισμα να δουλεψεις και να ανεβεις. 

Δυστυχως νομιζουν οτι ειναι στα χρονια των παππουδων μας, που εφευγαν μια Γερμανια και γυρνουσαν πισω με 3 σπιτια

1 ώρα πριν, OxiGiannisGiannakis είπε

Η δικια μου εμπειρια ειναι πολυ διαφορετικη απο φιλων και γνωστων που ειναι Αγγλια αλλα ειναι software developers, στο finance, στο marketing. Ενας κανονας ειναι οτι για καποια χρονια ειτε εχει πτυχιο ειτε οχι θα βαρας γκαζμα μεχρι να φτιαξεις βιογραφικο. Αναλογα τη τυχη η την δικτυωση μπορει να ειναι ειτε για 1 χρονο ειτε για 4. Μετα αντι να τρεχεις εσυ θα σε κυνηγανε οι recruiters.

Ολοι απο καπου ξεκινανε και αυτος ειναι ο πατος του βαρελιου. Στην Ελλαδα ομως δεν σου δινεται η ευκαιρια ουτε καν να ξεκινησεις για να φτασεις σε ενα καλο σημειο και να σε κυνηγανε οι recruiters

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάνω στο βασικό ερώτημα του φίλου, εγώ θα συνηγορήσω ποιητικά ότι "Η ζωή του ανιδείκευτου είναι μια Οδύσσεια". Έτσι ήταν, έτσι είναι και - πολύ μα πολύ περισσότερο πλέον - έτσι θα είναι.

Προσωπικά και εκτιμόντας την τρέχουσα κατάσταση παγκοσμίως αλλά και αυτά που ολοφάνερα έπονται κυρίως σε ότι αφορά την Ευρώπη και πολύ περισσότερο την ΕΕ,θα έλεγα ότι η όλη υπόθεση "φεύγω στο εξωτερικό" έχει χάσει αρκετή απο την "αίγλη" που είχε πχ πριν 15-20 χρόνια, ακόμα και για κόσμο που έχει πτυχία και μεταπτυχιακά κοκ. Σίγουρα και δεδομένα, σε όλα τα επίπεδα είτε αφορούν ανειδίκευτο είτε πυρηνικό φυσικό, η αντιμετώπιση της εργοδοσίας είναι καλύτερη 99 στις 100. Τίποτε όμοιο σε είδος ή που να πλησιάζει έστω δεν συναντάται ανα την υφήλιο, όπως το ελληνικό αφεντικό. Και απόδειξη αυτού που γράφω είναι ότι την ίδια και χειρότερη υστεροφημία έχουν ακόμα και σε ξένο έδαφος. Παίζουν Ευρώπη δηλαδή και δίνουν τον χειρότερο εαυτό τους. Ο αδερφός μου είναι 10 χρόνια τώρα στην Αυστραλία και χειρότερη εργοδοτική συμπεριφορά δεν συναντάς ακόμα και αν πιαστείς όμηρος απο Αβορίγινες και σε αναγκάσουν να ξεδοντιάσεις αλιγάτορες. Μιλάμε για τον ορισμό των καλαμπόρτζηδων. 

Παρολαυτα και όπως προανέφερα, θεωρώ την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα την ΕΕ καράβι που βουλιάζει χάρις και στις αυτοκτονικές της πολιτικές σε όλα τα επίπεδα. Κοντολογίς σε αυτό το χρονικό σημείο δεν θα μετανάστευα για κανέναν λόγο και ας τρώω (που τρώω) τσο και λο, "εξαρτημένος απ τον μισθό μου" και αδυνατόντας να δω την ζωή "πιο ολιστικά" στην γη του γκαουλάϊτερ και της "καταπληκτικής ποιότητας ζωής".

Αν τώρα έφτανα σε αυτό το σημείο, τότε θα κινούμουν με την μέθοδο της εισ άτοπον απαγωγής. Θα απέκλεια κατευθείαν χώρες της ΕΕ και κυρίως της νομισματικής Ένωσης. Ίσως θα κοίταζα με μεγαλύτερη συμπάθεια και με δύο αρκουδοτόμαρα να με σκεπάζουν περιπτώσεις όπως : Νορβηγία και Ισλανδία. Αυτά για την Ήπειρο. Διορατικά, θα σου έλεγα ότι το μέλλον είναι μάλλον προς Ασία μεριά. Αντέχεις πχ να πάθεις ένα τετραπλό κάταγμα στην γλώσσα και να μάθεις κάποια κινέζικα. Έλυσες το πρόβλημα σου για πάντα. Και δεν θα χρειαστεί να βγεις και στην ξενιτιά.

Επεξ/σία από Maximus Decimus
  • Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.

Λέμε για ανειδίκευτος στο εξωτερικό ,στην Ελλάδα είναι εύκολα δηλαδή για τον ανειδίκευτο;Εξωτερικό δεν σε κοιτάνε στα δόντια να δουν τι ηλικία έχεις ούτε αν φοράς σκουλαρίκι ή είσαι παντρεμένος.Οταν κάνεις υπερωρίες τις πληρώνεσαι,τα ενσημα σου τα έχεις και δεν σου ζητάνε να πας στο ΑΤΜ να τους δώσεις τον μισθό σου.Ναι παντού υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά οι εξαιρέσεις τους εξωτερικού είναι ο κανόνας στην Ελλάδα.

• Like 10
  • Thanks 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, oneiricocelot είπε

Μόνο σε αυτό συμφωνώ, τα υπόλοιπα είναι να είχαμε να λέγαμε

Ακριβώς. Και ακόμα και να βάζεις σεβαστό ποσό στην άκρη, αν μείνεις 3 Μήνες χωρίς δουλειά ή χτύπα ξύλο πάθεις κάτι, εξαφανίζεται το κομπόδεμα για πλάκα. Μην πω βγαίνεις και χρεωμένος κιόλας.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, dbrillis είπε

Πολλοι θεωριτικοι μαζευτηκαμε πάλι. 

Ως ανιδεικευτος πρέπει να εισαι προετοιμασμένος να φας σκατά τα πρωτα χρόνια. Μπορεί να ειναι 2 χρόνια, μπορει 3 χρόνια, μπορει 7 χρόνια αλλα θα πρέπει να ειναι προετοιμασμένος ψυχολογικα να το αντέξεις.

Αν αντέχεις ψυχολογικα τη μοναξιά, τις κακουχίες και τις διενέξεις, δουλεια σε μεγαλες αποθηκες logistics σε Γερμανία και Ολλανδία θα βρεις. Αν δεν είσαι εντελως βούρλο, δουλεύεις και δεν κοιτας τι κάνουν οι αλλοι γυρω σου (ισχύει για όλες τις δουλειές), οι προϊστάμενοι σου θα σε δουν και αν ζητας και εσυ αυτα που θες, σιγα σιγα θα ανεβεις και θα βγεις απο το βουρκο. Θα πρέπει και εσυ φυσικα να φροντίσεις να μαθαινεις κατι, με δομή και οχι μονο εμπειρικα.

Το προβλημα σου δεν θα ειναι οι προϊστάμενοι σου αλλα οι συνάδελφοι σου, ανιδεικευτοι απο ολες τις χωρες του κοσμου, με ολα τα background του κοσμου, καποιοι ειναι εκει και 20 χρονια και ειναι ακομα ανιδεικευτοι (μην γίνεις ενας απο αυτούς). 

Για να φύγεις πρέπει να εχεις βρει δουλειά και να εχεις ήδη λεφτά στην ακρη. Μη πας ετσι χυμα να βρεις δουλειά αφου φτασεις. Μην πας σε ταβέρνες και γενικα horeca, θα εισαι μια ζωη σκλαβος.

Αρλουμπες του στυλ κατσε Ελλαδα και μην κουνιεσαι μην τις ακους. Στο εξωτερικό σιγα σιγα ,αν αντέξεις, θα ανεβεις σε ενα ικανοποιητικό βαθμο.  Προφανώς πολλοι άνθρωποι εντος Ελλάδας ακομα δεν εχουν δουλεψει.

Εχεις δουλεψει Ολλανδία ή Ελβετια ως ανιδεικευτος ή με πτυχίο;

Υ.Γ. Κατι που ξεχασα να γραψω, κάποιοι θα σου πουν οτι το εξωτερικό ειναι σκληρό. Είναι ακριβώς οσο σκληρη ειναι η Ελλάδα και οι Ελληνες με τους μετανάστες γενικα. Καμια διαφορά ή μάλλον ψέματα, η Ελλάδα ειναι πιο σκληρη. Αν παρεις την απόφαση να φύγεις πρέπει ταυτόχρονα να πάρεις την απόφαση να αλλάξεις και ως ανθρωπος. 

- Αναφέρεσαι σε πολλά, αρκετά από αυτά είναι σωστά, αλλά εδώ τουλάχιστον ξέχασες να τον ενημερώσεις για τα βασικά πράγματα, που είναι πρόβληματικά στην Ολλανδία. Την κατοικία και το εστιατόριο.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, filipN είπε

- Αναφέρεσαι σε πολλά, αρκετά από αυτά είναι σωστά, αλλά εδώ τουλάχιστον ξέχασες να τον ενημερώσεις για τα βασικά πράγματα, που είναι πρόβληματικά στην Ολλανδία. Την κατοικία και το εστιατόριο.

Αν ερθεις ανιδεικευτος με γραφείο σου δίνουν σπίτι, φυσικα μαζι με αλλους 4-5. Ειναι μεσα στις "δυσκολιες" που γενικά αναφέρθηκα. Για καποιους η συγκατοίκηση δεν ειναι δυσκολία για άλλους ειναι. Επισης η ζωη ειναι πιο ευκολη όταν εισαι ζευγάρι, σαν μοναδα θεωρω οτι τα πράγματα ειναι πολύ δυσκολα. Για το εστιατόριο ειπα οτι ταβερνα και γενικα horeca δεν πας να δουλέψεις, δεν εχει νοημα, είναι σκλαβιά, μια σκλαβια που δε σε αφήνει να ψαξεις να βρεις κατι αλλο.

Μπορω να γραφω αρνητικα για ωρες αλλα εχει και παρα πολλά καλά. Οι παρατηρησεις μου στο θεμα αυτο ειναι πολύ γενικές, ο καθένας ζει τα ιδια πράγματα διαφορετικά, ο καθένας εχει και την δικη του τυχη.

Ένα γενικό point που θελω να μεταφέρω ειναι οτι στο εξωτερικό δεν είναι παράδεισος. Κατι αφηνεις πισω και κατι αλλο κερδιζεις.

Συμφωνώ 101% με το παλικάρι πιο πανω που λεει οτι η ΕΕ ειναι καραβι που βουλιαζει. Πουλανε πλεον μονο αριστοκρατία. Και σε καμια περίπτωση οι εταιρίες δεν δουλευουν "ρολοι", δουλευουν όπως όλοι απλά βρίσκονται σε πιο ισχυρες οικονομίες. Μπορω να γραφω περιστατικα που καποιοι θα ελεγαν "μονο Ελλαδα αυτα" και συμβαινουν στην αφροκρεμα της Ολλανδικης επιχειρηματικοτητας.

• Like 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...