Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα την γνώμη σας. Σκέφτομαι να κάνω μετάβαση από την Sony A7iii που έχω σε Nikon. Ενδιαφέρομαι πιο πολύ για φωτογραφίες. Την έχω συνδυάσει με τον φακό Sigma 24-70 F2.8 και τον σταθερό της Sony 50 / F1.8. Με έχει ζαλίσει ένας φίλος ότι η Nikon είναι καλύτερη στις φωτογραφίες και σκεφτόμουν μήπως έκανα την μετάβαση στην Z7ii ή Ζ6ii (πιο οικονομική), ή και ακόμα να γυρίσω σε crop για πιο οικονομικούς φακούς, αν γυρνούσα σε crop μπορεί να σκεφτώ και την fuji Xt-4. Έχω μπερδευτεί και θα ήθελα την γνώμη σας. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

• Like 1
  • Απαντ. 65
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, pmalachias είπε

Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα την γνώμη σας. Σκέφτομαι να κάνω μετάβαση από την Sony A7iii που έχω σε Nikon. Ενδιαφέρομαι πιο πολύ για φωτογραφίες. Την έχω συνδυάσει με τον φακό Sigma 24-70 F2.8 και τον σταθερό της Sony 50 / F1.8. Με έχει ζαλίσει ένας φίλος ότι η Nikon είναι καλύτερη στις φωτογραφίες και σκεφτόμουν μήπως έκανα την μετάβαση στην Z7ii ή Ζ6ii (πιο οικονομική), ή και ακόμα να γυρίσω σε crop για πιο οικονομικούς φακούς, αν γυρνούσα σε crop μπορεί να σκεφτώ και την fuji Xt-4. Έχω μπερδευτεί και θα ήθελα την γνώμη σας. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Δε βρίσκω κάποιον λόγο από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζεις εσύ προσωπικά κάποιο ζήτημα με την υπάρχουσα να αλλάξεις. Εκτός αν κάτι δε σε ικανοποιεί οπότε μπορείς να το γράψεις - συζητήσεις. 

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα και στους δύο. Γενικά δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο θέμα εγώ προσωπικά. Απλά μου αρέσουν στις φωτογραφίες τοπίου και φαγητού πιο πολύ τα χρώματα στην Nikon και βρίσκω λίγο καλύτερη την αποτύπωση στο χρώμα του δέρματος στους ανθρώπους. Ίσως δεν κάνω εγώ καλά κάποια ρύθμιση.  Αυτός είναι στην ουσία ο λόγος να έκανα την αλλαγή. Μπορεί να ακουστεί χαζός.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, pmalachias είπε

Καλησπέρα και στους δύο. Γενικά δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο θέμα εγώ προσωπικά. Απλά μου αρέσουν στις φωτογραφίες τοπίου και φαγητού πιο πολύ τα χρώματα στην Nikon και βρίσκω λίγο καλύτερη την αποτύπωση στο χρώμα του δέρματος στους ανθρώπους. Ίσως δεν κάνω εγώ καλά κάποια ρύθμιση.  Αυτός είναι στην ουσία ο λόγος να έκανα την αλλαγή. Μπορεί να ακουστεί χαζός.

Χαζός δεν είναι σίγουρα γιατί αν το τελικό αποτέλεσμα δε σε ικανοποιεί ναι είναι σημαντικός λόγος αν όχι ο σημαντικότερος. Μέσω επεξεργασίας δεν μπορείς να το καταφέρεις ;  Εννοώντας τα RAW αρχεία πάντα. Δεν έχω προσωπική εμπειρία με κάποια από τις δύο αλλά σε jpeg που έχω δει κατά καιρούς ισχύει και για μένα αυτό που αναφέρεις αν και παραμένει υποκειμενικό. 

Ο λόγος που ρώτησα είναι πως μιας μετάβαση κοστίζει και μπορεί να μη φέρει την απαιτούμενη ικανοποίηση. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα κοστίζει αρκετά καθώς αν θες να μείνεις στο ίδιο σετ φακών οι 24-70 2.8 και 50 1.8 του Ζ είναι αρκετά πιο ακριβοί. Επίσης θα αυξηθεί αισθητά και ο όγκος του συστήματος αν αυτό επηρεάζει την αποθήκευση - μεταφορά ή εσένα κατά τη χρήση. Οπότε σχετικά με το αν αξίζει χρηματικά η αλλαγή το ξέρεις μονάχα εσύ αναλόγως του budget σου. 

Πρακτικά αν έχεις ήδη εξαντλήσει τις εναλλακτικές είτε μέσω των ρυθμίσεων σε jpeg (αν και δεν ξέρω η SONY τι παραμετροποίηση επιτρέπει στα jpeg σε σχέση π.χ. με τη fujifilm που έχει άφθονες επιλογές), είτε κατά την επεξεργασία των RAW και δεν μπορείς να φέρεις το οπτικό αποτέλεσμα στα μέτρα σου τότε ναι αξίζει λαμβάνοντας όμως υπόψιν το χρηματικό μέρος. 

Επεξ/σία από pifilos
  • Like 1
Δημοσ.

Καλέ μου φίλε σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου να με βοηθήσεις! 

Δεν έχω εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες επεξεργασίας. Photoshop και lightroom τώρα τα μαθαίνω σιγά σιγά... οπότε αν τα μάθω καλύτερα σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό πιστεύω. Θα κοιτάξω ξανά τις ρυθμίσεις στην μηχανή αύριο μπας και έχω κάνει κάτι λάθος... 

Εσύ τι μηχανή και φακό χρησιμοποιείς?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, pmalachias είπε

Κοίτα, αν νιώθεις πως δεν σου κάνει αυτο που έχεις και μπορείς να υποστηρίξεις την αλλαγή τότε προχώρα. Σε τέτοιο επίπεδο μηχανών όπου όλα είναι καθαρά υποκειμενικά δεν χωράνε ιδιαίτερα αντικειμενικά επιχειρήματα. Δεν είναι δηλαδή σαν να θες να πας απο entry level σε pro. Η απο crop σε Full Frame.

Πάντως η Α7iii είναι ζηλευτή μηχανή για τοπία. Παρακολουθώ επαγγελματίες φωτογράφους τοπίων να κάνουν θαύματα με αυτήν.

Απο εκει και πέρα αν πήγαινα σε Nikon ειδικά για τοπία θα σκεφτόμουν κυρίως την D850. Παλιά, αλλά κορυφαία. Αλλιώς Z9 για να έχεις αισθητή αναβάθμιση σε σχέση με την A7iii

Επεξ/σία από highpriest
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, pmalachias είπε

Καλέ μου φίλε σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου να με βοηθήσεις! 

Δεν έχω εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες επεξεργασίας. Photoshop και lightroom τώρα τα μαθαίνω σιγά σιγά... οπότε αν τα μάθω καλύτερα σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό πιστεύω. Θα κοιτάξω ξανά τις ρυθμίσεις στην μηχανή αύριο μπας και έχω κάνει κάτι λάθος... 

Για αυτό είναι τα forum να ρωτάμε, μακάρι να απαντήσουν και άλλοι αν και η τελική απόφαση είναι δική σου. Επειδή Sony A7iii και Lightroom είναι δημοφιλές combo πιστεύω πως θα μπορείς να βρεις και σχετικά video στο youtube συγκεκριμένα για πορτραίτα (άρα και για το χρώμα του δέρματος) και για τοπία ώστε να δεις πως διαχειρίζονται άλλοι τα χρώματα, ίσως βοηθήσει. Δυστυχώς δεν έχω κάποιο προτεινόμενο καθώς δεν είμαι χρήστης ούτε SONY ούτε και Lightroom. 

23 ώρες πριν, pmalachias είπε

Εσύ τι μηχανή και φακό χρησιμοποιείς?

Μια fujifilm x-t2 και μια x-t20, 2 ζουμ (έναν κιτ, έναν ευρυγώνιο) και 2 σταθερούς 50, 16. 

Πάντως από περιέργεια μιας και το ακούω αυτό για τη SONY και τα χρώματα κατέβασα μερικά RAW από το DPReview που έχει αρκετά διαθέσιμα και όντως μια δυσκολία υπάρχει στο να τα φέρω και εγώ εκεί που θέλω αλλά όχι κάτι απαγορευτικό (βασικά βλέπω λίγο αυτήν την κιτρινίλα για την οποία κάποιοι παραπονιούνται). Φυσικά είναι εντελώς προσωπικό ζήτημα το τι αποτέλεσμα θέλει ο καθένας. 

Επεξ/σία από pifilos
  • Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, pmalachias είπε

Δλδ , αν υπήρχε ένας ακόμη φίλος σου εκείνη την στιγμή στην συζήτηση και σου έλεγε πως θα έπρεπε να πάρεις όχι Nikon αλλά Olympus ας πούμε , αντιλαμβάνεσαι πολύ εύκολα το οξύμωρο που θα σου προέκυπτε και θα σε έβαζε όχι απλά σε λούκι , αλλά σε μπελά στην κυριολεξία .

Καλά για το ευφυολόγημα ( μπουρδολόγημα κατ' εμέ ) της λέξης " μετάβαση " ουδέν περαιτέρω σχόλιο .

Είναι αδύνατον να αποφασίσεις ότι ΔΕΝ σου κάνει η Sony πριν δοκιμάσεις καμμιά 20αριά φακούς επάνω της , πριν βγάλεις καμιά 50αριά χιλ κλικ , πριν την δοκιμάσεις σε όλες τις συνθήκες , πριν " βγάλεις " φωτογραφίες πολλές τελικά . 

Χθές συγκεκριμένα , συναντήθηκα με κάποιον ο οποίος έχοντας ενδιαφερθεί για έναν φακό Helios που είχα σε αγγελία , ήρθε με Sony a7 , την είδα είχε ασπρίσει στις γωνίες το σώμα της από την χρήση , είχε αντάπτορα μαζί του , κοτσάρισε επάνω τον φακό , έκανε Αααααααα ....... είναι πολύ καθαρός , τράβηξε μερικές δοκιμαστικές , τραβούσε βίντεο μάλλον επαγγελματικά , τον τσάκωσε και έφυγε με συνοπτικές διαδικασίες , διότι γνώριζε τι ζητούσε !

Εδώ μέσα είμαστε όλοι φίλοι , κάτι που δεν μας εμποδίζει να χρησιμοποιούμε τελείως διαφορετικά συστήματα για διαφορετικούς λόγους φυσικά κι' αυτό είναι αυτονόητο αφού κανένα σύστημα δεν μπορεί να καλύψει ΟΛΕΣ τις ανάγκες , άρα κανένα σύστημα δεν κάνει για όλους μοιραία , άρα ο καθένας θα βρει αυτό που ταιριάζει στον ίδιο και πιθανόν και σε κάποιους ακόμη . Εννοείται πως ανταλλάσσουμε απόψεις και γνώσεις , αυτό όμως έχει να κάνει πιο πολύ με την φωτογραφία κι' όχι με το αν είναι καλύτερη η Nikon από την Sony διότι μία τέτοια κατάσταση δεν βγάζει αποτέλεσμα . 

Ένα οποιοδήποτε σύστημα έχει από χέρι και αδυναμίες , τις οποίες κάποιος μπορεί να ανακαλύψει ΜΟΝΟΝ αν ζήσει με αυτό πολύ καιρό και σίγουρα όχι γιατί κάποιος του είπε πως κάποιο άλλο είναι καλύτερο , σε τι άραγε ??? 

Καλά κάθεσαι και δώσε του φίλου σου χαιρετίσματα από έναν χρήστη Pentax , Olympus , Nikon , Zenit , Canon , Agfa , Zeiss Ikon συν κάτι άλλα . 

Pentax θα λέτε και θα κλαίτε ...... 🤣🤣🤣 ....... 

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, pmalachias είπε

Σε τι ακριβώς είναι καλύτερο ένα σώμα Nikon σειράς Z , από ένα σώμα Sony a7 mark κάτι ....... φαντάζομαι πως δεν θα σου είπε , όπως για παράδειγμα ότι το buffer σηκώνει μεγαλύτερο αριθμό raw αρχείων πριν κλατάρει ας πούμε , ότι έχει ανώτερη ταχύτητα ανάγνωσης / γραφής ( εγγραφής ) από προς .......... και για ποιό είδος φωτογραφίας μπορεί να είναι απαραίτητα όλα αυτά τα καλούδια για σένα η για μένα ? Αν χρειάζεσαι εσύ τέτοια χαρακτηριστικά για το είδος της φωτογραφίας που ασχολείσαι ........ και εν τέλει τα δοκίμασε ο ίδιος όλα αυτά αφού χρησιμοποίησε και τα δύο συστήματα και φυσικά μετά από κάτι τέτοιο μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει ....... η μήπως τα διάβασε πουθενά και τα αναμάσησε στην συνέχεια ( καλά , το σενάριο να σε κουρντίζει παίζει κι' αυτό ) .

Υπόψιν πώς δεν είμαι ακριβώς φανατικός της Sony , το αντίθετο μάλιστα , όμως είμαι πολύ αλλεργικός σε καταστάσεις συμπερασμάτων περί του καλύτερου , του καλυτερότερου κλπ .

Δείξε του ( με το ελεύθερο από μένα ) και την φωτογραφία που επισυνάπτω , διότι είμαι βέβαιος πως θα καταλάβει κατευθείαν με τι μηχανή και φακό τραβήχτηκε ........ κι' αν καταλάβει θα πάρω κι' εγώ Sony ....... μπρρρρρρρ ........ 🤣🤣🤣 ....... 

Για την ιστορία δεν είναι τραβηγμένη με κινητό ούτε γι' αστείο , το λέω προληπτικά ...... 

IMG_20220807_130343_129.jpg

Έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του διότι είναι νέος άνθρωπος , είναι επαγγελματίας και είναι χρήστης μοντέρνων συστημάτων , ενώ όσες φορές τον είδα να μιλάει , δίνει έμφαση στο αποτέλεσμα , τις τεχνικές , στην ουσία αυτών που χρειάζεται για την δουλειά του . Τώρα αν το εργαλείο ονομάζετε Sony , Canon , Nikon η οτιδήποτε άλλο , σκασίλα του μεγάλη και δέκα παπαγάλοι και πολύ σωστά το σκέφτεται ....... 

Και η άλλη πλευρά της φωτογραφίας , διότι το τεχνικό μέρος πάει πακέτο με το αισθητικό , χωρίς να κοντράρεται το ένα με το άλλο , χωρίς να υποβαθμίζει το ένα το άλλο . Φυσικά και δεν θα ακούσετε πουθενά για μάρκες φωτογραφικών μηχανών κλπ . 

Επεξ/σία από babisskg
Δημοσ.

επεσε μια νικον στα χερια μου προσφατα, πολυ βασικο μοντελο + τον νικον 105 φ 2.8 . Ασχετα με τις δυνατότητες της μηχανής που μου ειναι αδιάφορες ,τα χρωματα ηταν πιο φυσικά απο της α7ιι που τραβάω.

Οχι αρκετα πιο φυσικά για να αλλάξω φωτογραφική μηχανή βέβαια.

Οπότε νομίζω οτι ο φίλος επηρεάστηκε απο κάποιον που κατα βάθος ζηλέυει τη α7ιιι που έχει :P

Δημοσ.

Κάπου εδώ να πούμε πως μηχανές με ίδιου μεγέθους σένσορα, τραβάνε ακριβώς το ίδιο σε raw. Τουλάχιστον προσωπικά δεν έχω δει διαφορά στα χρώματα. Ίσως στο Dynamic range λιγο, αλλά μιλάμε για διαφορές που πρέπει να κάνεις pixel peeping να τις δεις.

Οπότε λογικά οι μόνες διαφορές αφορούν το jpeg. 

Κι εγώ πχ προτιμώ το jpeg της Olympus έναντι της Panasonic, αλλά μιας και τραβάω σχεδόν πάντα σε raw, μου είναι ψιλοαδιάφορο. Ακόμη και ομαδικό γκρουπ φωτογραφιών να εχω, τα περνάω όλα σε ένα preset στο lightroom ή σε όποιο άλλο πρόγραμμα και τα μετατρέπω σε jpeg με όποιου είδους επεξεργασία προτιμώ.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προτιμώ τις Νικον αλλά για άλλους λόγους έναντι της Sony αλλά όχι για την ποιότητα αρχείου τους που και των 2 είναι πολύ καλή. Στη θέση σου αν δε με χάλαγε κάτι στη μηχανή μου γενικά (κράτημα/εργονομία , κόστος φακών/ πλήθος φακών, κλπ) δε θα έκανα καμία αλλαγή. Είναι πολύ ικανή μηχανή και το «οι Nikon είναι καλύτερες στη φωτογραφία» που σου είπε τα ακούω βερεσέ.

Επεξ/σία από stratigos24
  • Like 1
Δημοσ.

Θα σου έλεγα να μην κάνεις την αλλαγή, ή αν κάνεις να δεις πρώτα οπωσδήποτε μια A7IV ή αντίστοιχη Α7R ή και Α1 (αντίστοιχο κόστος μιας αλλαγής σε Νίκον).

Η Sony σε κάθε γενιά "βελτίωνε" τα χρώματα. Υπάρχει διαφορά μεταξύ Α7 ΙΙ και Α7 ΙΙΙ που έχεις και αυτό νομίζω είναι αληθές και για την Α7 ΙV.

Οπότε ίσως ένα νεότερο μοντέλο Sony να σου δώσει αυτό που θέλεις και να κρατήσεις τους φακούς σου.

Κατά τα άλλα σαν σύστημα δεν υστερεί η Α7 ΙΙΙ σε όρους θορύβου/dynamic range. Για την ακρίβεια παραμένει ένας από τους κορυφαίους διαθέσιμους αισθητήρες. Αν πέσεις σε κροπ, πιθανότατα να σε "χαλάσει" για αυτό το λόγο.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...